Θα χρειαστούν 30 χρόνια για να επανακάμψει το οικοσύστημα

Υποστηρίζει ο καθηγητής Δασολογίας Ιωάννης Γήτας για ορισμένες πυρόπληκτες περιοχές *Οι επανειλημμένες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή σε μικρό χρονικό διάστημα πολλαπλασιάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2023 9:10

ΑΘΗΝΑ
Η τεράστια οικολογική καταστροφή που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, πρόκειται να έχει επιπτώσεις και στο μέλλον μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Ιωάννη Γήτα, τα στρέμματα που κάηκαν έως τώρα, θα κάνουν περίπου 30 χρόνια να αποκατασταθούν πλήρως.


Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κύριος Γήτας ανέφερε, αρχικά πως «η καταγραφή που κάναμε από δορυφόρους της ΝΑΣΑ έδειξε ότι έχουν καεί ήδη 44.000 στρέμματα στα Δερβενοχώρια».
Στον Κουβαρά, συνέχισε ο ίδιος, μέχρι τα ξημερώματα είχαν καεί 38.000 στρέμματα, έκταση που αφορά αστικό ιστό σε ποσοστό 8%, ποσοστό που αντιστοιχεί και σε σπίτια. Ο κ. Γήτας ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει όταν οι ίδιες ή γειτονικές εκτάσεις καίγονται κάθε 5-10 χρόνια. Οι επανειλημμένες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή σε μικρό χρονικό διάστημα πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα, οι οποίες αφορούν και την χλωρίδα αλλά και την πανίδα. Ακόμη και οι προσπάθειες αναδάσωσης δεν έχουν αποτέλεσμα.
Επιπλέον, στον Κουβαρά, η έκταση αυτή κάηκε μέσα σε μόλις 6 ώρες, ενώ επικρατούσαν άνεμοι της τάξης των 7-8 μποφόρ. «Τέτοιες φωτιές εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και για την αντιμετώπισή τους, εκτός από ανθρώπινη προσπάθεια, πρέπει υπάρχει τύχη και να είναι σύμμαχος και ο καιρός», πρόσθεσε ο κύριος Γήτας.
«Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να επανακάμψει το οικοσύστημα εξαρτάται από μια σειρά από παραμέτρους, όπως το πόσο χώμα υπάρχει εκεί, πόσο έδαφος, αν οι εκτάσεις είναι βραχώδεις. Οι θαμνώδεις εκτάσεις αποκαθίστανται πιο γρήγορα. Αν, όμως, πρόκειται για πλήρη αποκατάσταση δάσους πεύκης όπως στη Βόρεια Εύβοια ή στα Δερβενοχώρια ή στα Γεράνεια Λουτρακίου, εκεί μιλάμε για 30 χρόνια» κατέληξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass