ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Κούτσουρα» οι λαθροϋλοτόμοι…

* Κατασχέσεις καυσόξυλων, απαγόρευση κυνηγιού λόγω χιονιού

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2014 9:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:32

Της Λένας Κισσάβου

Όσο μειώνεται η θερμοκρασία τόσο αυξάνονται τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, ιδίως δε αυτή την εποχή η συχνότητά τους είναι μεγάλη. Το Δασαρχείο Λάρισας καταγράφει στο ενεργητικό του συλλήψεις δραστών και κατασχέσεις τόνων καυσόξυλων, με την μεγαλύτερη να αγγίζει την ποσότητα των δέκα τόνων.

Όπως μας είπε ο δασάρχης Λάρισας κ. Αστέριος Γκάτσικος, είναι μια περίοδος που κάθε χρόνο παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα και οι έλεγχοι εντείνονται στην προσπάθεια να σταματήσει η παράνομη αυτή δράση.

Στο πλαίσιο μάλιστα της δασοπροστασίας, στο Δασαρχείο λειτουργεί σε καθημερινή βάση αλλά και Σαββατοκύριακα, η τηλεφωνική γραμμή του 2410 251501, από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ, για καταγγελίες πολιτών, που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας, ώστε να επέμβουν άμεσα τα κλιμάκια των περιπολιών.

Ήδη έχουν καταγραφεί αρκετές καταγγελίες και μηνύσεις, ενώ αντίστοιχα έχουν γίνει συλλήψεις και κατασχέσεις παράνομης ξυλείας και των μέσων μεταφοράς της. Στους συλληφθέντες δε, επιβλήθηκε πρόστιμο στο πενταπλάσιο της τιμής των κατασχεθέντων καυσόξυλων, ενώ τους αφαιρέθηκε η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησής τους. Παράλληλα τα στοιχεία τους, το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε για την παράνομη δραστηριότητα, απεστάλησαν στη Δημόσια Οικονομική Εφορία, καθώς καταγράφεται ως φορολογική παράβαση.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του αυτοκινήτου, επιστρέφονται μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο και το δε δίπλωμα τρεις μήνες μετά την ημερομηνία πληρωμής του διοικητικού προστίμου που έχει υποβληθεί στους δράστες.

Όπως τονίζει ο κ. Γκάτσικος, οι περισσότεροι από τους δράστες συνελήφθησαν εν ώρα μεταφοράς των καυσόξυλων και δεν διέθεταν τα απαραίτητα παραστατικά, για να αποδείξουν τη νομιμότητά τους. Η ξυλεία, δρυς και οξιά, ήταν τεμαχισμένη και προωθείτο προς πώληση. Οι συλλήψεις έγιναν μεν στα πεδινά, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δασαρχείου, η λαθροϋλοτομία πραγματοποιείται κυρίως στον Κίσσαβο. Ειδικότερα μέρη που εντοπίζεται να έχει πραγματοποιηθεί η παράνομη δράση, είναι οι περιοχές της Σπηλιάς, της Ανατολής, της Καρίτσας, των Αμπελακίων κ.α.

Η κατασχεθείσα ξυλεία δημοπρατείται, συνήθως μετά από πέντε μέρες, αφού εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση για την προσέλευση των ενδιαφερομένων. Η τιμή πώλησής τους, είναι κατά πολύ χαμηλότερη από ό,τι στο εμπόριο και για παράδειγμα, η τιμή των καυσόξυλων δρυός, ξεκινά με 60 ευρώ τον τόνο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΙΟΥ

Τα όπλα στην ντουλάπα καλούνται να βάλουν οι κυνηγοί λόγω χιονιού.

Αν και εν μέσω περιόδου που επιτρέπεται το κυνήγι, ο νόμος τους απαγορεύει αυτή τη δραστηριότητα, όταν το έδαφος είναι καλυμμένο με χιόνι, σύμφωνα με το δασάρχη Λάρισας.

Ο κ. Γκάτσικος τονίζει ότι κυνηγός που θα εντοπιστεί να κυνηγά σε τέτοιες συνθήκες, θα συλληφθεί και θα κατηγορηθεί για λαθροθηρία.

Ο εν λόγω νόμος, προστατεύει την πανίδα μιας περιοχής, καθότι

οι άσχημες καιρικές συνθήκες αφενός μετακινούν τα θηράματα προς τα πεδινά μέρη, αφετέρου όμως και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εξαντλούν και τα εκθέτουν σε κινδύνους επιβίωσής τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass