ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ

Ποδήλατα στις γραμμές του τρένου!

* Που μπορεί να εφαρμοστεί και στη Λάρισα

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:45
Του Δημήτρη Βάλλα!
Η ιδέα ξεκίνησε όταν στο μοναδικό πεδινό δάσος με δρυς που υπάρχει στην Ελλάδα σε υψόμετρο μηδέν , δηλαδή στο ύψος της θάλασσας, προέκυψαν ξαφνικά εγκαταλειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές από 20 χρόνια πριν!
Ανέλαβε λοιπόν ο περιβαλλοντολογικός σύλλογος της περιοχής στον Αλμυρό «Δράση εν Δράσει» και τα... πάντα εγένοντο.
Στην περιοχή υπάρχει σε μία έκταση 1000 στρεμμάτων ένα μοναδικό δάσος από βελανιδιές όπου παλιά στις τεχνικές λίμνες που δημιουργήθηκαν εκεί υπήρχε μια σιδηροδρομική γραμμή συνολικού μήκους 1 χιλιομέτρου που εδώ και 20 χρόνια τώρα είχε παραμείνει ανενεργή.
Ανέλαβε λοιπόν πρωτοβουλία ο σύλλογος με τον πρόεδρο Χρήστο Καραπούζη παλιό σιδηροδρομικό και κατασκεύασε ένα διπλό ποδήλατο-δρεζίνα με ειδικά διασκευασμένες ρόδες, ώστε να κινείται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Η ιδέα μοναδική , και έχουν παραγγελθεί, και άλλα ποδήλατα, ώστε να δίνονται στους επισκέπτες και να προχωρούν με το ποδήλατο –δρεζίνα στον γύρο του δάσους!
Το ποδήλατο –δρεζίνα θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση την ερχόμενη Κυριακή όμως επειδή εμείς δεν γνωρίζουμε, μια ενημέρωση για το δάσος της περιοχής κρίνεται απαραίτητη.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν το δάσος Κιουρί στον Αλμυρό:
ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ : ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ
ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ
Σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «το τμήμα αυτό φορτώθηκε με πολλές εγκαταστάσεις, που ξεπερνούν την έννοια της δασικής αναψυχής, και έχασε τη φυσικότητά του».
Εκτός του εν λόγω τμήματος (το 1/3 του δάσους δηλαδή), στο υπόλοιπο υπάρχουν δασικοί δρόμοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για περιπάτους, χωρίς όμως να λείπει και εδώ η αδιαφορία και η εγκληματική άγνοια. Εκτός από την ανθρωπογενή συμπίεση που έχει δεχτεί το έδαφος λόγω του μεγάλου όγκου των επισκεπτών και των αυτοκινήτων τους που έρχονται κάθε μέρα, ο επισκέπτης μπορεί να «απολαύσει» και μία ποικιλία σκουπιδιών για να του θυμίζει ακριβώς σε πια χώρα βρίσκεται! Εγκαταστάθηκε και ένας πληθυσμός ζαρκαδιών και αγριοπροβάτων τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην αναγέννηση του δάσους. Και ενώ οι συζητήσεις για να απομακρυνθούν (ίσως κάποια να έχουν απομακρυνθεί ή μάλλον καλύτερα φαγωθεί), συνεχίζονται, το δάσος νοσεί και τα μεγάλα άδεια ξέφωτα είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Το άγονο και συμπιεσμένο έδαφος, με μικρή ποσότητα δασικού χούμου έχει οδηγήσει ώστε το ύψος των δέντρων να είναι σχετικά μικρό για τα είδη που το συγκροτούν. Τα δέντρα είναι μικρής διαμέτρου και κουφαλερά, μέσης ηλικίας 160 ετών και αναπτύχθηκαν μετά από παλαιότερες υλοτομίες. Πρόκειται δηλαδή για πρεμνοφυές δάσος και αρκετά δέντρα ξηραίνονται κάθε χρόνο και απομακρύνονται.
Το δάσος Κουρί έχει περάσει αμέτρητο αριθμό ανθρώπινων παρεμβάσεων, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση, την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την τέρψη των ολίγων.
Με ποδήλατα, τρεζίνες λοιπόν και άλλα το δάσος πλέον αναβιώνει ενώ η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού « Εν Δράσει» σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, γιορτάζοντας την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), , διοργανώνουν, εκδηλώσεις στην Υπαίθρια Σκακιέρα – Θέατρο, στο Δάσος Κουρί.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass