«Κάτω τα χέρια από το ιερό μας δάσος»!

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2015 0:42 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπ 2015 0:46

 

Της Λένας Κισσάβου

Τελεσίγραφο στέλνουν οι κάτοικοι της Ραψάνης, στο Δασαρχείο Λάρισας και του απαγορεύουν να πάρει τα υλοτομημένα δέντρα από το δάσος των Αγίων Θεοδώρων της περιοχής τους, τα οποία έκοψε για να καλύψει τις δικές τους ανάγκες σε καυσόξυλα!

Οξύμωρο μεν αλλά συμβαίνει, καθότι όπως άφησαν να εννοηθεί νιώθουν υποχρέωση να διατηρήσουν ανέπαφο, όπως αυτοί πιστεύουν, το «ιερό» τους δάσος, φοβούμενοι... την οργή των Αγίων!

Νιώθοντας το δάσος ως δικό τους, υψώνουν φράχτη αντίστασης στη διαχείριση του φυσικού πλούτου δημόσιας έκτασης, καλώντας το Δασαρχείο να μην πάρει τα υλοτομημένα δέντρα, κάτι που θα κοστίσει και στους ίδιους, αφού θα μειωθεί η ποσότητα καυσόξυλων που θα προμηθευτούν για τον χειμώνα.

Από την άλλη, προτάθηκε στο Δασαρχείο να κόψει δέντρα από δάση άλλων περιοχών, για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Ραψάνης. Τώρα που ήρθε η ώρα οι Ραψανιώτες να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καυσόξυλα από το δάσος της περιοχής τους, ξεσηκώθηκε κύμα αντίδρασης, με το επιχείρημα του «ιερού» δάσους, κάτι όμως που δεν πείθει το Δασαρχείο...

Μάλιστα οι κάτοικοι της Ραψάνης, εμφανίζονται τόσο απόλυτοι στο να ακυρώσουν και να απαγορεύσουν κάθε ενέργεια του Δασαρχείου στην περιοχή, που δήλωσαν ότι προτιμούν να δουν τα δέντρα που υλοτομήθηκαν στο δάσος των Αγίων Θεοδώρων, να σαπίσουν στο έδαφος, παρά να κοπούν σε καυσόξυλα.

Αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν σε πρόσφατη συνέλευση των κατοίκων, την οποία συγκάλεσε το τοπικό συμβούλιο και αφού καταγράφηκαν απεστάλησαν στο Δασαρχείο σε μορφή τελεσίγραφου, καθώς μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προειδοποιούν με δυσμενείς εξελίξεις, στην περίπτωση που το Δασαρχείο πάρει την υλοτομημένη ξυλεία δηλώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αντίθεσή μας στην κοπή των δέντρων είναι πάγια, καθώς για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς, το δάσος των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί κοινό τόπο για όλους τους Ραψανιώτες, ιερό χώρο που πάντα φροντίζαμε και προστατεύαμε.

Η τοπική κοινωνία της Ραψάνης είναι αντίθετη και προχώρησε στη συγκέντρωση υπογραφών σχετικά με το θέμα, τις οποίες και σας κοινοποιούμε. Παράλληλα σας αποστέλλουμε αντίγραφο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του συμβουλίου που τονίζει την αντίθεσή μας σε κάθε ενέργεια μεταφοράς ή κοπής ξύλων από το δάσος.

Παρακαλούμε όπως σεβαστείτε την απόφασή μας και να μην προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που μόνο κακό θα προκαλέσουν».

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ραψάνης στη συνεδρίαση , ανέπτυξε την προφορική αίτηση του Δασαρχείου Λάρισας να μεταφέρει από το δάσος των Αγίων Θεοδώρων τα ξύλα που κόπηκαν από τα συνεργεία στις αρχές Αυγούστου και να τα δώσει στην τοπική κοινότητα Ραψάνης για κάλυψη των τοπικών αναγκών στο πλαίσιο της απόφασης του ΥΠΕΚΑ για χορήγηση καυσόξυλων στις ορεινές κοινότητες.

Τόνισε ότι αν αποφασιστεί από το συμβούλιο να γίνει η μεταφορά να συστήσουν μια επιτροπή που θα ελέγχει αυτή τη μεταφορά και την τυχόν κοπή άλλων δέντρων. Κάτοικοι και μέλη του τοπικού συμβουλίου κατέθεσαν απόψεις όπως: «Ο Δασάρχης θέλει να ξαναπάρει ξύλα από τους Αγίους Θεοδώρους. Να μην ξαναμπεί μέσα στο δάσος το Δασαρχείο και να μείνουν τα ξύλα εκεί να σαπίσουν, γιατί αν μεταφερθούν θα ανοίξουν την «όρεξη»!

Άλλος πρότεινε να πουλήσουν οι κάτοικοι τα ξύλα! Άλλος να μην δεχθούν τα ξύλα από το ιερό δάσος κ.α.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά τα λόγια των κατοίκων διατυπώθηκαν για μια περιοχή που ανήκει στο δημόσιο και όχι στην κοινότητα Ραψάνης.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτίμηση του Δασαρχείου Λάρισας το δάσος των Αγίων Θεοδώρων «πεθαίνει» μεταξύ άλλων και από την υπερβόσκηση χρόνων, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται άμεση αναζωογόνησή του τόσο με κοπή δέντρων, για να μπορέσει να αναπτυχθεί νέα βλάστηση, όσο και με απαγόρευση της βοσκής.

Μάλιστα, πλέον η απαγόρευση της βοσκής ισχύει, από τη στιγμή που υλοτομήθηκαν δέντρα, καθώς σύμφωνα με σχετική διάταξη, σε κάθε υλοτομημένη περιοχή και προκειμένου να βοηθηθεί η αναζωογόνηση του δάσους απαγορεύεται η βοσκή ζώων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass