ΤΟ ΚΠΕ ΚΙΣΣΑΒΟΥ –ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Ο …δάσκαλος του περιβάλλοντος

* «Στις προθέσεις μας είναι η δημιουργία νέων συνεργασιών, με φορείς του νομού…» αναφέρει ο υπεύθυνος του ΚΠΕ κ. Ανδ. Γκανάτσιος

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2015 18:48

 

Της Λένας Κισσάβου

Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στη νέα γενιά, είναι ο στόχος που επί χρόνια κατακτά σταδιακά και σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου –Ελασσόνας, δουλεύοντας επίμονα να εξαλείψει την αδιαφορία και την άγνοια για το περιβάλλον που κληρονομούμε, αντικαθιστώντας τα με τον σεβασμό και την προστασία προς αυτό.

Βλέποντας τη μέχρι σήμερα παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, τότε αναμφίβολα κρίνεται ότι η λειτουργία του αποτελεί τουλάχιστον αναγκαιότητα, καθώς έχει επωμιστεί έναν δύσκολο ρόλο, στην παιδεία:

να αλλάξει καταστροφικές παγιωμένες συνειδήσεις.

Να διδάξει στις γενιές να γίνουν φύλακες του περιβάλλοντος που ζουν και να εναντιωθούν σε ό,τι το καταστρέφει. Να γίνουν ενεργοί πολίτες που σέβονται κάθε ζωή δίπλα τους και κυρίως να κατακτήσουν την απόλυτη ισορροπία με αυτό. Να μην είναι συνεχιστές καταστροφικών ανθρώπινων παρεμβάσεων, που αποτέλεσμα έχουν να μολύνουν ποταμούς και θάλασσες, την τροφή, να απογυμνώσουν δάση και γενικά να εξαφανίσουν τη φύση στο βωμό του κέρδους.

Στο πλαίσιο λοιπόν ενός τέτοιου στόχου με βαριά ευθύνη, το ΚΠΕ Κισσάβου –Ελασσόνας, προσπαθεί να εντείνει τις προσπάθειές του, με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να εξαπλώσει τη δράση του, και πέρα από τα στενά όριά του, για την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε αυτή του την προσπάθεια, τους προσκαλεί να το γνωρίσουν, μέσα από τα προγράμματά του για τα οποία μας μίλησε ο νέος υπεύθυνος του ΚΠΕ κ. Ανδρέας Γκανάτσιος, αναφέροντας αναλυτικά: «Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου –Ελασσόνας ιδρύθηκε το 2008 και από το 2009 είναι ενεργό. Από το 2011, μετά τη συγχώνευση με το ΚΠΕ Κισσάβου-Μαυροβουνίου, υποστηρίζει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο στην περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, όσο και του Δήμου Αγιάς.

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και προστασίας των συστημάτων ζωής επιδιώκεται με την προσέγγιση οικολογικών πεδίων, όπως είναι το οικοσύστημα του Ολύμπου, η βιολογική γεωργία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.ά.

Παράλληλα το Κέντρο, στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, υποστηρίζει τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και ενηλίκων με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων.

Τα προγράμματα του ΚΠΕ για τις σχολικές περιβαλλοντικές ομάδες είναι τα εξής:

-Όλυμπος, Ιστορία - Οικολογία (Μονοήμερο και τριήμερο)

-Βιολογική Γεωργία, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (Μονοήμερο)

-Υδάτινη Ενέργεια, Νεροτριβές (Μονοήμερο)

-Πόλη και ενέργεια (Μονοήμερο)

-Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική (Μονοήμερο και διήμερο)

-Μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο (Μονοήμερο)».

Συνολικά, μέσα στα 6 χρόνια ως τώρα λειτουργίας του (2009-2015), επισκέφθηκαν το ΚΠΕ περίπου 8.000 μαθητές και 2.000 ενήλικοι (εκπαιδευτικοί και λοιποί πολίτες)».

Όσον αφορά στα σχέδια για εξάπλωση της δράσης του Κέντρου, ο κ. Γκανάτσιος, υποστήριξε: «για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2015-2016 προγραμματίζονται αρκετές δράσεις ποικίλου περιεχομένου, τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της περιοχής, μιας και θα δοθεί προτεραιότητα στη διάχυση των δράσεων σε κοινωνικές ομάδες, φορείς και συλλόγους.

Ενδεικτικά, μετά την ημερίδα για την «Περιβαλλοντική εβδομάδα» στην Πινακοθήκη Λάρισας και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Συμποσίου Ολύμπου», ακολουθεί μεταξύ άλλων ημερίδα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της επαρχίας Ελασσόνας το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στην Ελασσόνα, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, τη Σχολική Σύμβουλο 6ης Περιφέρειας Π.Ε. Λάρισας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας και τον Δήμο Ελασσόνας.

Στις προθέσεις του ΚΠΕ είναι δημιουργία νέων συνεργασιών με φορείς όπως π.χ. με το Δήμο Τεμπών, για τα Αμπελάκια, ενώ υπάρχουν και σχέδια για μελλοντικό πρόγραμμα μέσα στην πόλη της Λάρισας (σχετικό τόσο με τον Πηνειό όσο και με τα μνημεία της πόλης)».

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αποτελούν την Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο.) του Κέντρου, για το σχολικό έτος 2015-2016 είναι οι κ.κ.: Γκανάτσιος Ανδρέας (ΠΕ06) Υπεύθυνος Π.Ο., Σπανός Κωνσταντίνος (ΠΕ20) Αναπληρωτής Υπεύθυνος Π.Ο., και τα μέλη της Π.Ο: Κουτσογιάννη Γεωργία (ΠΕ01), Φαρμακιώτη Ελένη (ΠΕ11) και Ιωάννου Χάιδω (ΠΕ18.33).

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τα προγράμματά του, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του: http://thess.pde.sch.gr/kpe .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass