ΑΚΟΥΣΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Υπουργική... σιγή ιχθύος για τα νερά στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 0:11

 

Ούτε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία επισκέφθηκε χθες άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με την τύχη του φράγματος της Μεσοχώρας, έργο που συνδέεται με την εκτροπή του Αχελώου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ήρθε στην Θεσσαλία περισσότερο για να ακούσει, παρά για να μιλήσει.

Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό όσο και στη σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Τσιρώνης άκουσε και σημείωσε με προσοχή τα θέματα που τέθηκαν και αφορούσαν κυρίως στη διαχείριση των υδάτων και των σκουπιδιών. Ο «πράσινος» υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, αφού αναφέρθηκε στον διάλογο που έχει ξεκινήσει με τους τοπικούς φορείς, τους δημάρχους για ζητήματα γεωργίας, ενέργειας κλπ. τόνισε πως «η Θεσσαλία μπορεί να γίνει ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».

ΝΕΡΑ

Αναλυτικότερα στο γραφείο του περιφερειάρχη, κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την τύχη του έργου του φράγματος της Μεσοχώρας και αν αυτό κινδυνεύει, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε πως «το θέμα παραμένει ανοικτό και δεν προτίθεται να προχωρήσει σήμερα σε εξαγγελίες». Σύμφωνα με πληροφορίες ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης στην κομματική σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής ανέφερε ότι «πολύ σύντομα θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων για τη Μεσοχώρα, ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις και στο τέλος να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Προ καιρού ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης, επισκεπτόμενος την Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε δηλώσει ότι «η παρουσία του στην περιοχή τονίζει το άμεσο ενδιαφέρον της ΔΕΗ να ολοκληρωθεί το έργο και να αρχίσει να λειτουργεί σύντομα». Από την πλευρά του ο Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να απεμπολήσει το όφελος που προκύπτει από την ολοκλήρωση του φράγματος, διότι θα προσφέρει πράσινη ενέργεια, ενώ η ΔΕΗ δεν θα χρειαστεί να προχωρά σε εισαγωγές ποσοτήτων ρεύματος. «Ως εκ τούτου πιστεύω ότι μέσα από τη διερεύνηση που θα κάνουμε θα καταλήξουμε στην απόφαση να γίνει η Μεσοχώρα, γιατί προσφέρει ενέργεια πράσινη, συμβατότητα με την Ευρώπη, προσφέρει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να έχει ενέργεια σε δύσκολες στιγμές όταν το χρειάζεται και να μην κάνει εισαγωγή οπότε δεν θα ξοδεύουμε και συνάλλαγμα, προσφέρει στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στην προστασία της περιοχής από ακραία καιρικά φαινόμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε: Το έργο είναι αντιπλημμυρικό και μέχρι τώρα έχει σώσει την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και όχι μόνο από καταστροφικές πλημμύρες.

Αναφορικά με τον Αχελώο ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως το έργο της εκτροπής είναι επίσης σημαντικό, πολλαπλής σημασίας για την εθνική οικονομία, ενώ υπολείπονται άλλα 25 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων, συν τα χρήματα που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις των κατοικιών. Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης προτίμησε να μην μιλήσει για το θέμα.

Σχετικά με την Κάρλα, την οποία οι δύο άντρες επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε πως «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό έργο και θα βοηθήσει και τους αγρότες στην άρδευση. Πρέπει να γίνει μία καθαρή υγιής λίμνη» παρατήρησε, ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπενθύμισε ότι «ήδη μπαίνει νερό στην Κάρλα για τη νέα περίοδο με παράλληλη αποκατάσταση του οικοσυστήματος και συμπλήρωσε ότι το 85% των έργων της Κάρλας έχει ολοκληρωθεί».

Ο Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος ενημέρωσε τον υπουργό για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση αδειών χρήσεις νερού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια κωλυσιεργία στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων της υδροληψίας. Ακόμη έκανε λόγο για τη σύγχυση αρμοδιοτήτων που υπάρχει για την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνολικά στα έργα Εγγείων Βελτιώσεων. Τέλος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στελεχωθεί το εθνικό (τριτοβάθμιο) μοντέλο διαχείρισης υδάτων. «Δεν ξέρω αν θα ονομάζεται εθνικός, ελληνικός φορέας ή κάτι άλλο, αλλά πρέπει να έχει μια ευρεία εκπροσώπηση. Τα πρωτοβάθμια Όργανα, οι Οργανισμοί χρηστών του νερού (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, κλπ) να στέλνουν εκπροσώπους στις δευτεροβάθμιες Διαχειριστικές Επιτροπές που υπάρχουν ανά γεωλογική –υδρολογική λεκάνη κι αυτές με τη σειρά τους να ορίσουν τους εκπροσώπους για τον εθνικό φορέα. Έτσι θα υπάρχει μια δομημένη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των αρμόδιων αρχών στον εθνικό φορέα, ο οποίος θα παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη και σε εξωτερικά θέματα (διαμάχη με Βουλγαρία για τα φράγματα στον Έβρο, κλπ)» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Αγοραστός, αφού τόνισε πως «η Θεσσαλία είναι από τις πρώτες Περιφέρειες που έχουν τακτοποιήσει το θέμα των πράσινων σημείων, έχει δημιουργήσει 3 ΦΟΣΔΑ, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ», αναφέρθηκε στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, καθώς απαιτούνται 70 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθούν-διαμορφωθούν τα λεγόμενα «πράσινα σημεία».

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση θα προωθήσει πολύ σύντομα νομοσχέδιο, ώστε η Ελλάδα να είναι ελεύθερη μεταλλαγμένων (από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε.)».

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συμμετείχαν σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας για την πορεία των έργων της ανασύστασης της λίμνης.

Διαπιστώθηκε πρόοδος των εργασιών με ορισμένες εκκρεμότητες για τις οποίες ο κ. Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας την πολλαπλή σπουδαιότητα του έργου, δεσμεύτηκε να δρομολογήσει λύσεις στο υπουργείο.

Επίσης έγινε σαφές πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα τοξικότητας των νερών στην Κάρλα, με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό να υπενθυμίζει πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% οι εργασίες, αποκαθιστώντας σταδιακά και το οικοσύστημα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αναλυτικότερα η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος μετά την ενημέρωση: «Σε αυτή την πολύ σύντομη επίσκεψη στη Μαγνησία επέλεξα να κάνω τη συνάντηση στον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας ακριβώς για να τονίσω το πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτή η λίμνη, ο υδροβιότοπος και για τη βιωσιμότητα της γεωργίας της περιοχής, αλλά και για την αειφορική διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής. Είναι ένα έργο ταυτόχρονα και οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής σημασίας. Έχουμε κάποιες εκκρεμότητες, τα περισσότερα κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί. Με έχει ενημερώσει ο κύριος Περιφερειάρχης για ένα έργο που αυτή τη στιγμή δεν έχει προλάβει ακόμη να ολοκληρωθεί. Θα συζητήσουμε στο υπουργείο ώστε να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό αυτά τα έργα».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής: «Ενημέρωσα τον υπουργό για την Κάρλα όπου εμείς ήδη βάζουμε νερό για τη νέα περίοδο. Ήδη αποκαθίσταται σιγά – σιγά το οικοσύστημα, ενώ οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου έχουν φθάσει στο 85%. Πιστεύω πως στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί πλήρως με την κοινωνική συναίνεση την οποία χρειαζόμαστε. Είναι ένα μεγάλο έργο, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, χρήσιμο για το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας και πρέπει να το προφυλάξουμε, χρήσιμο για τη γεωργία αλλά και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρηγμάτων στο έδαφος καθώς και για τη λύση του υδρευτικού προβλήματος των γύρω περιοχών. Δεν πρέπει ξεχνάμε βέβαια και την διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης. Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση όπου το ενδιαφέρον του κ. υπουργού ήταν έντονο το ενδιαφέρον και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Υπερβαίνουμε όλες τις αντιπαραθέσεις μας κι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό μας μέλλον.»

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ»

Κατηγορηματικά διέψευσε κάθε ενδεχόμενο τοξικότητας στα νερά της Κάρλας ο βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης των υδάτων κ. Γιάννης Βέργος.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων φυσικοχημικών παραμέτρων υποδεικνύουν έναν έντονο ευτροφισμό ο οποίος χρίζει ανανέωσής των νερών, η οποία θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση των έργων από την πλευρά της Περιφέρειας σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά την τοξικότητα, εάν κάποιος έχει κάποια εργαστηριακά αποτελέσματα, δε συνάδουν με τα ευρήματα του πεδίου. Η παρουσία κάποιων εν δυνάμει τοξικών ειδών δε σημαίνει αυτόματα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η λίμνη σε επίπεδο τοξικότητας δεν έχει να επιδείξει κάτι που να είναι ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέργος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass