Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΙΑΣ

«Μεταξωτή κορδέλα» για ιδέα από φύκια

* Η Ευαγγελία Χολέβα κατάφερε με βάση την άλγη να συνδυάσει τον καθαρισμό νερών με την παραγωγή ενέργειας και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2016 12:50

Του Κώστα Γκιάστα

Ιδιαίτερη, καινοτόμα και αν μη τι άλλο πρωτοποριακή αποδείχθηκε η «πράσινη» ιδέα που συνέλαβε η Λαρισαία, Ευαγγελία Χολέβα την οποία και κατέθεσε σε σχετικό διαγωνισμό

κερδίζοντας παράλληλα με τη διάκριση σε πανελλήνιο επίπεδο και το εισιτήριο μιας ευκαιρίας για ευρωπαϊκή αναγνώριση.

Η νεαρή επιστήμονας που αποφοίτησε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μια διπλωματική που αφορούσε στην παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη και παράλληλα συμμετείχε και σε project για παραγωγή ενέργειας και από άλλα είδη βιομάζας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και με γνώμονα τον συνδυασμό των δύο παραπάνω, εμπνεύστηκε ένα σύστημα επεξεργασίας και καθαρισμού του απόβλητου νερού από πισίνες, τεχνητές λίμνες και σιντριβάνια με τη βοήθεια της άλγης και ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και υγρό βιοκαύσιμο). Το ονόμασε Algorid και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της σε έναν σχετικό διαγωνισμό, στον εθνικό τελικό του Climate Launchpad 2016, του επιχειρηματικού διαγωνισμού ιδεών πράσινης καινοτομίας της Ευρώπης που έγινε στην Αθήνα.

Μετά από επιτυχημένη παρουσίαση οι κριτές κατέληξαν στις ομάδες που θα προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό τελικό, με κριτήριο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ιδέες αυτές στην κλιματική αλλαγή και τη μελλοντική προοπτική της κάθε ιδέας. Μια εκ των τριών ήταν και η ιδέα της Λαρισαίας.

Η «Ε» την πέτυχε την ώρα που ετοιμάζεται για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Climate launchpad 2016, που πρόκειται για τον «μεγαλύτερο επιχειρηματικό διαγωνισμό ιδεών πράσινης καινοτομίας στην Ευρώπη» όπως χαρακτηρίζεται στις σχετικές ανακοινώσεις.

«Είναι ιδέα και δεν έχει γίνει ακόμα επιχείρηση» μας λέει και εξηγεί: «Αυτή γεννήθηκε μέσα από τη διπλωματική μου. Αυτό που κάναμε και στο εργαστήριο είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να κάνουμε τα βιοκαύσιμα από φύκι, βιώσιμα, γιατί από μόνα τους δεν είναι. Δεν συμφέρουν οικονομικά. Το συνδυάζαμε με διάφορες άλλες βιομηχανίες. Λέγαμε να το συνδυάσουμε με τα λιπάσματα για παράδειγμα που είναι συνηθισμένο, με τα φάρμακα ή με κάτι άλλο. Έτσι σκέφτηκα κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Με τρεχούμενα νερά. Δηλαδή καθαρισμός νερών με χρήση φυκιών. Υπάρχουν οι βιολογικοί καθαρισμοί που έχουν ένα είδος λάσπης μέσα. Αλλά και τα φύκια κάνουν πολύ καλή δουλειά. Καλύτερη ίσως». Και δούλεψε πάνω σε αυτό…

«Είδα τον διαγωνισμό και είπα γιατί όχι κι εγώ. Έστειλα την αίτηση και έτσι ήρθε η διάκριση» εξηγεί. Όμως η ευκαιρία συνεχίζεται καθώς μπορεί να πετύχει και στην Ευρώπη. «Είναι μια σημαντική στιγμή για την ιδέα μου καθώς αν κερδίσω θα μπορέσω και ταυτόχρονα να χρηματοδοτηθώ γι’ αυτό».

Στον ευρωπαϊκό τελικό θα επιλεγούν συνολικά 10 ομάδες οι οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate–KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups καθώς και την πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Για το αν συμφέρει μια τέτοια ιδέα λέει: «Ελπίζω πως αν συνδυάσουμε τον καθαρισμό του νερού με την παραγωγή ενέργειας είναι και θετικό από οικονομικής άποψης. Μπορούμε. Αν τα κάνουμε μεμονωμένα ίσως να μην συμφέρει».

Όσον αφορά στο όνειρό της τονίζει μεταξύ άλλων: «Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να κάνω την τεχνολογία παραγωγής βιοκαυσίμων και ενέργειας από άλγη προσιτή και οικονομικά βιώσιμη. Η εταιρία ChrysalisLEAP ανέλαβε την εκπαίδευσή μου και πραγματικά με βοήθησαν να δώσω σχήμα και μορφή σε αυτό μου το όνειρο».

Για το ποιο θα είναι το επόμενό της βήμα καταλήγει: «Να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες για να βρούμε πελάτες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass