ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019 ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Απόστολος Καλογιάννης: «Σε βάθος δύο θητειών η Λάρισα θα είναι εντελώς διαφορετική»

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2016 12:24

«Έχω δηλώσει ότι ικανός χρόνος για την υλοποίηση του έργου μιας δημοτικής αρχής είναι οι δυο θητείες.

Ο ορίζοντας αυτός παραμένει και για μένα προσωπικά» τονίζει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, μιλώντας σήμερα στην «Ε», προαναγγέλλοντας ότι θα κατέλθει στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Αφορμή για τη συζήτησή μας με τον κ. Καλογιάννη αποτέλεσε η συμπλήρωση δύο ετών στον δημαρχιακό θώκο, εξέλιξη που θα συνδυασθεί με τον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής. Ένας απολογισμός – αφετηρία ταυτόχρονα, του σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο.

Σε πρώτη φάση το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλα με τα εξελισσόμενα έργα της ΔΕΥΑΛ και οι επόμενες διεκδικήσεις του ΕΣΠΑ θέλουν στον προγραμματισμό της επόμενης τριετίας να δρομολογούνται «έργα 40 εκατ. ευρώ». Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «σε βάθος δύο θητειών, η πόλη μας θα είναι εντελώς διαφορετική».

Διευκρινίζοντας ότι εκτός από τα «τεχνικά έργα» υπάρχει «η κοινωνική πολιτική και ο πολιτισμός», ενώ κάνει ξεχωριστή αναφορά στις εξελίξεις γύρω από το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Αν και για πρώτη φορά ο δήμαρχος με αφορμή το θέμα του κοινόχρηστου χώρου κάνει λόγο δημόσια για «ανεύθυνες τοποθετήσεις» και «ψηφοθηρία».

Ο κ. Καλογιάννης σχολιάζει τη σχέση του με τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό υπογραμμίζοντας ότι «από αυτή τη συνεργασία η πόλη έχει να κερδίσει». Σχολιάζει την κριτική που δέχεται από την παράταξη του ΚΚΕ αλλά και από την κ. Ρένα Καραλαριώτου, για την οποία σημειώνει πως «προσπαθεί να περιχαρακώσει τον πολιτικό της χώρο και να επιβάλει την πρωτοκαθεδρία της σ΄ αυτόν».

Μιλά επίσης για τα αποθεματικά του Δήμου, τη Συμπαράταξη, για τις βόλτες στο κέντρο, προαναγγέλλει αλλαγές αντιδημάρχων και τέλος απευθύνει κάλεσμα στους συμπολίτες να μετάσχουν στον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής μεθαύριο Τρίτη στο ΔΩΛ.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

 * Κύριε δήμαρχε, τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από εκεί που την είχαμε αφήσει στην τελευταία συνέντευξή σας στην «Ε»; Αν επιθυμείτε δηλαδή να συνεχίσετε στον Δήμο και για μια δεύτερη θητεία…

-«Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι ικανός χρόνος για την υλοποίηση του έργου μιας δημοτικής αρχής είναι οι δύο θητείες. Ο ορίζοντας αυτός παραμένει και για μένα προσωπικά».

* Μόλις προαναγγείλατε ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις εκλογές του 2019…

- «Ακριβώς».

* Συμπληρώσατε δυο χρόνια στον δημαρχιακό θώκο και πριν από οποιαδήποτε ερώτηση, θα είχε ενδιαφέρον να ακουστεί η δική σας… αυτοκριτική. Πώς σας κρίνετε;

-«Εργατικός, ανιδιοτελής, οργανωτικός, οραματιστής. Απλός αλλά ταυτόχρονα υπερβολικά ευγενής, ώστε αυτό ορισμένες φορές να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Συναισθηματικά ευάλωτος απέναντι στα προβλήματα των συμπολιτών και με τη φόρα που έχω για δουλειά, αρκετές φορές μπορεί να μην προσέξω τον συμπολίτη που περπατάει δίπλα μου. Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι ο κλασικός πολιτικός των δημοσίων σχέσεων.

Όμως δεν έχει σημασία το πώς βλέπω εγώ τον εαυτό μου, αλλά πώς βλέπουν εμένα και την παράταξή μας οι πολίτες, τους οποίους καλώ στην εκδήλωση του απολογισμού της διετίας, μεθαύριο Τρίτη στο Δημοτικό Ωδείο».

* Με τον Κ. Αγοραστό, που κρατάει το κλειδί στο χρηματοκιβώτιο του ΕΣΠΑ πώς τα πάτε; Λαρισαίοι μεν αμφότεροι, αλλά πολιτικά «αντίπαλοι»…

-«Είμαστε δύο άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές απόψεις που υπηρετούμε, με θεσμικές ιδιότητες, την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Συνεργαζόμαστε άριστα, συνδιαμορφώνοντας πεδίο δημοκρατικής συζήτησης το οποίο βεβαίως, εμπεριέχει συμφωνίες, διαφωνίες μερικές φορές και εντάσεις. Απ’ αυτή τη συνεργασία η πόλη έχει να κερδίσει. Και θα κερδίσει».

«ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»…

* Μιλάτε συχνά σχετικά με το όραμά σας για τη Λάρισα και αν γίνεται σωστά αντιληπτό, με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επιχειρείτε να αφήσετε το δικό σας «αποτύπωμα» στην πόλη…

- «Έχω πει πολλές φορές ότι η Λάρισα βρίσκεται στο εφαλτήριο ενός μεγάλου άλματος στο μέλλον. Μετά από δύο χρόνια στη θέση του δημάρχου, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Λάρισα μπορεί να γίνει ο πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης στη χώρα. Έχει συγκεντρώσει κοινωνική δύναμη και οικονομικό δυναμισμό.

Με τη σημερινή δημοτική αρχή, έχει και σχέδιο. Όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά μπορούν να την εκτινάξουν στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι σε βάθος δύο θητειών, η πόλη μας θα είναι εντελώς διαφορετική. Με απλές κουβέντες στα δύο χρόνια σπείραμε και τώρα θα θερίσουμε».

* Από το «Διάζωμα» επίσης προέκυψε μια θετική εξέλιξη με τη συνολική μελέτη στο Α’ Αρχαίο Θέατρο. Σε συνδυασμό με την κατεδάφιση των κτιρίων, πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα…

- «Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας δεν είναι μια ακόμα πολιτιστική υποδομή. Πρόκειται για τεράστιας σημασίας ζήτημα που αφορά στην ανάπτυξη της πόλης σε όλα τα επίπεδα.

Ο Δήμος ενεπλάκη με αποφασιστικότητα στην υπόθεση, με πνεύμα συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, που είναι η υπεύθυνη υπηρεσία για κάθε παρέμβαση στο Μνημείο.

Είναι σημαντικό νέο, επίσης, η σύνταξη συνολικής μελέτης για την αναστήλωση από το «Διάζωμα» και η χρηματοδότησή της από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Η μελέτη αυτή μαζί με τις υποστηρικτικές εργασίες που θα υλοποιηθούν με την προγραμματική σύμβαση και τα 175.000 ευρώ που αποφάσισε να διαθέσει ο Δήμος διαμορφώνουν ένα master plan ικανό να εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωσή του σε ορατό χρόνο.

Πιστεύω ότι το 2018 θα υπάρχει η δυνατότητα να δούμε παραστάσεις στο Μνημείο».

* Το εγχείρημα για την απαλλοτρίωση του κοινόχρηστου χώρου απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο είναι μεγάλο και αναμφίβολα σημαντικό για την πόλη. Πώς εξελίσσεται; Προκύπτουν εμπόδια;

- «Η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου ανοίγει τον δρόμο για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο, υλοποιώντας ένα αίτημα της πόλης που έρχεται από τη δεκαετία του ’80. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της παρέμβασης.

Η διαδικασία εξελίσσεται με γρήγορα βήματα. Βρισκόμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δικαιούχους και τους υπόχρεους της απαλλοτρίωσης. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι η διαπραγμάτευση και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι η συμφέρουσα λύση για όλους. Είναι προφανές ότι ο Δήμος θα καταστεί επισπεύδων για να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στους υπόχρεους καταβολής αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση βάσει της νομοθεσίας: Θα δω τον καθένα ξεχωριστά, με στόχο να παρέχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Οτιδήποτε άλλο εκπορεύεται από ανεύθυνες τοποθετήσεις, που έφτασαν στα αυτιά μου τις τελευταίες ημέρες είναι εκ του πονηρού και στοχεύουν στην παρεμπόδιση του έργου και στην ψηφοθηρία. Θα υπάρξουν πολλές σειρήνες προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητώ από τους υπόχρεους συμπολίτες να εμπιστευτούν τον Δήμο κι εμένα προσωπικά».

ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΕΡΓΑ 40 ΕΚ. ΕΥΡΩ

* Συχνά επίσης μιλάτε για τα αποθεματικά του Δήμου. Δηλαδή εσείς πώς τα αυξήσατε;

- «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε προβλήματα με τις χρηματοδοτικές ροές από τους ΚΑΠ και τα ανταποδοτικά τέλη, παρά την κρίση. Η αύξηση συνδέεται και με τη στοχευμένη προσπάθεια περικοπής δαπανών, με «νοικοκύρεμα» στον Δήμο. Αυτό υπηρετήσαμε, από την πρώτη στιγμή, όταν εξοικονομήσαμε 5 εκατ. ευρώ, «ξεσκονίζοντας» τους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν στην Κοινωνική Πολιτική και σε έργα συντηρήσεων. Αυτή η σφιχτή πολιτική σάς πληροφορώ ότι υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, σας αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός για το 2016 υλοποιείται με πρωτόγνωρα ποσοστά, που ξεπερνούν το 90%.

Εν κατακλείδι, η καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου σε συνδυασμό με τη ευτυχή συγκυρία της έναρξης του νέου Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, αλλά και οι διεκδικήσεις από τομεακά προγράμματα, σε συνδυασμό με σοβαρή ιεράρχηση των δυνατοτήτων μας καταδεικνύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για το περίφημο «άλμα», που προαναφέραμε.

Έργα 40 εκατομμυρίων ευρώ θα δρομολογηθούν και θα εκτελεστούν στο δεύτερο μέρος της θητείας μας. Και για να μην μιλάμε μόνο για τεχνικά έργα, νομίζω ότι είναι αναντίρρητο ότι η δουλειά μας στην Κοινωνική Πολιτική και στον Πολιτισμό, είναι ήδη εξαιρετική και θα αναβαθμιστεί περαιτέρω».

* Μιας και μιλάμε για τα αποθεματικά. Με χρήματα της ΔΕΥΑΛ αλλάζετε τα δίκτυα ύδρευσης στις συνοικίες ενώ υποσχεθήκατε ότι θα χρηματοδοτήσετε την ολοκλήρωση του ΟΥΗΛ με 3 εκατ. ευρώ. Έχετε διαφορετική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των αποθεματικών, αλλά δεν θα «στεγνώσετε» έτσι το ταμείο σας;

- «Βιώσιμη ΔΕΥΑΛ δεν σημαίνει πακτωμένα εκατομμύρια στις τράπεζες. Σημαίνει ανταποδοτικό έργο για τους συμπολίτες μας. Μην ξεχνάτε πως στο ταμείο της βρίσκονται χρήματα των Λαρισαίων.

Από την αρχή της θητείας μας και έως σήμερα η ΔΕΥΑΛ, βασισμένη στη δική μας πια πολιτική φιλοσοφία, έχει εκτελέσει και δρομολογήσει έργα ύψους 14 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν σε αντικαταστάσεις δικτύων με παράλληλη πλήρη αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση όλου του πλάτους των δρόμων, σε συνοικίες που για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια είχαν μείνει πίσω σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση έργων. Τέτοιες συνοικίες είναι οι Άγιοι Σαράντα, η Χαραυγή, ο Ιπποκράτης, οι Αμπελόκηποι, ο Άγιος Γεώργιος και το Κουλούρι. Επίσης ανάλογο έργο θα γίνει στις εισόδους της πόλης με πρώτη την οδό Βόλου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ, τα δυο αυτά χρόνια της θητείας μας, είναι από τα υψηλότερα των 20 τελευταίων ετών.

Μια και μιλάμε για τη ΔΕΥΑΛ, θέλω να διαβεβαιώσω πως αστοχίες στο θέμα της διακοπής υδροδότησης σε ευάλωτους συμπολίτες θα διορθωθούν άμεσα».

ΓΙΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ, ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

* Αλήθεια πώς σχολιάζετε τις «αβρότητες» με τον πρώην δήμαρχο για τις οποίες σας κατηγόρησε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ;

- «Με την προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμε και έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Έχω πει από πολύ νωρίς, από την υπόθεση της Βιοκλιματικής Ανάπλασης ότι κάθε δημοτική αρχή πρέπει να «χτίζει» και να ολοκληρώνει ό,τι της παρέδωσε η προηγούμενη. Αυτό κάναμε στην αρχή της θητείας μας και τώρα εξελίσσεται το πρόγραμμά μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τις δημοτικές αρχές διαχρονικά.

Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των προσωπικών σχέσεων με συμβούλους της αντιπολίτευσης, - τις αβρότητες, όπως τις χαρακτηρίζετε - θέλω να σας πω πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό ισχύει και για τους συμβούλους της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, οι οποίοι ωστόσο με αποκαλούν… ”υπηρέτη του κεφαλαίου”».

* Σκληρή στην κριτική εναντίον σας είναι και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης η κ. Ρένα Καραλαριώτου. Σας ενοχλεί αυτή η κριτική;

- «Εκτίμησή μου είναι ότι η κ. Καραλαριώτου προσπαθεί να περιχαρακώσει τον πολιτικό της χώρο και να επιβάλει την πρωτοκαθεδρία της σ΄ αυτόν. Αυτή η προσπάθεια οδηγεί αρκετές φορές σε άρνηση της θεσμικής της λειτουργίας που είναι η τεκμηριωμένη κριτική πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πόλης. Σ’ αυτό το επίπεδο και βεβαίως με ενοχλεί.

Με μια δημοτική αρχή ανοικτή στον διάλογο και στη συνεννόηση με τους πάντες είναι κρίμα που δεν αξιοποιείται για το μεγαλύτερο όφελος της πόλης. Η ευθύνη δεν είναι δική μου».

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

* Γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα πως έχει «ανοίξει» το θέμα των αντιδημάρχων. Αλήθεια, ο δημόσιος απολογισμός σας θα συνδυασθεί και με αλλαγές σε πρόσωπα;

- «Κλείσαμε δύο χρόνια θητείας. Κάναμε σημαντικό έργο και αντλήσαμε εμπειρίες. Προετοιμαστήκαμε σοβαρά. Βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να επιταχύνουμε. Οι αλλαγές είναι στα σχέδιά μου. Μιλάω για αλλαγές στις δομές του Δήμου, με αντίστοιχη βελτίωση της απόδοσης στο σύνολο του υπηρεσιακού μηχανισμού, αλλά και σε αντιδημάρχους».

* Εάν προχωρήσετε σε αλλαγές, θα τηρήσετε ισορροπίες με δεδομένη και τη δομή της Συμπαράταξης;

- «Δεν υπάρχουν ισορροπίες. Υπάρχει δουλειά, δουλειά, δουλειά. Όποιος διακρίνεται σ΄ αυτό το πεδίο θα αναλάβει και περισσότερες ευθύνες».

* Τη Συμπαράταξη πώς καταφέρνετε και τη διατηρείτε συμπαγή; Μόνο μία απώλεια είχατε ως τώρα κι ας πέρασε ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ από συμπληγάδες…

- «Η Συμπαράταξη είναι προοδευτική αυτοδιοικητική παράταξη, που δημιουργήθηκε στη βάση της ιδρυτικής μας Διακήρυξης. Αυτή τη Διακήρυξη τη σεβόμαστε όλοι και πρώτος εγώ. Σ΄ αυτά τα δυο χρόνια, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι η δημοτική ομάδα της Συμπαράταξης έχει ομογενοποιηθεί. Θα έλεγα δε πως ο πλούτος των απόψεων είναι και η προωθητική της δύναμη.

Βέβαια, το εγχείρημα είναι πρωτοπόρο και προσωπικά πιστεύω ότι στη σημερινή πολιτική συγκυρία είναι ζητούμενο σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής μας ζωής».

* Θεωρείτε ευνοϊκή συγκυρία για την πόλη που κυβερνούν άνθρωποι με τους οποίους πολιτικά ταιριάζουν τα χνώτα σας; Προκύπτουν οφέλη εξ αυτού;

- «Το πρόγραμμα μιας δημοτικής αρχής, πρέπει να παίρνει υπ’ όψιν του, την κατάσταση της χώρας αλλά και το εκάστοτε κυβερνητικό πρόγραμμα. Τότε σίγουρα πετυχαίνεις περισσότερα. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα τις πλευρές που αφορούν την Τ.Α. και την πόλη όσο μπορούμε καλύτερα. Άλλωστε τα αποτελέσματα για την πόλη μιλούν από μόνα τους. Και μπορώ να δηλώσω ότι σε πολύ σημαντικά θέματα -ΕΘΙΑΓΕ, απαλλοτρίωση Κ.Χ. στο Αρχαίο Θέατρο, ενίσχυση του Δήμου με προσωπικό, αλλά και άλλα που θα ακολουθήσουν- έχω βρει ευήκοα ώτα. Από αυτή τη δουλειά προκύπτουν οφέλη».

«ΔΕΝ ΛΕΩ ΜΟΝΟ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ»…

* Και ένα τελευταίο ερώτημα. Μερικοί λένε ότι δεν εμφανίζεστε όσο θα έπρεπε στην πόλη, υπό την έννοια ότι π.χ. δεν κάνετε βόλτες στο κέντρο και στα καταστήματα…

- «Το ακούω και εγώ και χαμογελάω όταν μου το λένε. Εργάζομαι και εργαζόμαστε σκληρά, νύχτα με νύχτα. Αυτό μαζί με τις δυσκολίες της πρώτης περιόδου δεν μου άφησε χρόνο για να βρίσκομαι συχνότερα με τους συμπολίτες μου, τον απλό κόσμο. Το έχω και εγώ ανάγκη. Πιστεύω ότι μόλις τελειώσει αυτός ο κύκλος της σοβαρής δουλειάς θα βρεθεί περισσότερο ελεύθερος χρόνος για μένα και τους συνεργάτες μου.

Ωστόσο θα το ξαναπώ. Δεν είμαι του στυλ του πολιτικού που λέει μόνο “καλημέρες” αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να πάνε με τον αυτόματο πιλότο. Αυτό το μοντέλο δοκιμάστηκε και απέτυχε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass