«ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Η ΔΗΣΥ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΥΛΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Εθνική στρατηγική για να αποφύγουμε την καταστροφή

«Να φύγουν αν δεν μπορούν να κλείσουν την αξιολόγηση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε»

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2017 14:30

«Σήμερα, μετά την κρίση που πέρασε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της μεγάλης αυταπάτης, το Κίνημα βρίσκει ξανά την ιδεολογική του κατεύθυνση , την πολιτική του στρατηγική και οργανωτική του δυναμική».

Στην ανάγκη συγκρότησης εθνικής στρατηγικής για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τη διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας και την ισότιμη συμμετοχή στην Ευρώπη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε με εθνική καταστροφή, αναφέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην «Ε», με αφορμή τη σημερινή του παρουσία στη Λάρισα για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Επιτιθέμενος εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Χρηστίδης τονίζει ότι «αν δεν μπορούν να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, ας φύγουν».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την Κεντροαριστερά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο πυλώνας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» και ότι «οδηγό για την επιτυχία του συνεδρίου αποτελεί η κοινή πεποίθηση ότι η μάχη των ιδεών θα μας δώσει ξανά κυρίαρχο ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι το εξής :

* Εν μέσω ενός σκηνικού που αρχίζει να θυμίζει έντονα καλοκαίρι του 2015, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να υποστούν νέα μέτρα. Με συνεχείς μειώσεις του εισοδήματός του και νέες οικονομικές υποχρεώσεις, ο Έλληνας μοιάζει να έχει οδηγηθεί στο μη παρέκει. Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το τοπίο το επόμενο διάστημα;

-Κανείς δεν ξεχνά πως τα αποτελέσματα της πρώτης «πολιτικής διαπραγμάτευσης» οδήγησαν στο ανεκδιήγητο «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» του Γιάνη Βαρουφάκη, υπουργού Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα της δεύτερης «πολιτικής διαπραγμάτευσης» φαίνεται ότι οδηγούν σε σκληρά μέτρα, με σφραγίδα Συριζανέλ, που δεν αντέχουν οι Έλληνες. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συγκυρίες κρύβουν κινδύνους για την Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιείται ξανά σε όλες τις συζητήσεις, ως παράδειγμα προς αποφυγή. Επομένως, έστω και τώρα είναι απαραίτητη η συγκρότηση εθνικής στρατηγικής για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας απο τα Μνημόνια, τη διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας και την ισότιμη συμμετοχή στην Ευρώπη. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα οδηγείται σε εθνική καταστροφή.

* Ποια είναι η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης; Βρίσκεται η χώρα ενώπιον πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών;

-Η δεύτερη αξιόλογη έπρεπε να έχει κλείσει απο τον Φεβρουάριο 2016. Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση προσποιείται πως διαπραγματεύεται και περιμένει με το στυλό στο χέρι, παρακαλώντας την τρόικα να επιστρέψει. Ταυτόχρονα, η οικονομική ανασφάλεια διογκώνεται: επενδύσεις χάνονται, οι τραπεζικές καταθέσεις μειώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν, οι άνεργοι αυξάνονται, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι φτωχοποιούνται. Κάθε ημέρα που καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο λογαριασμός των μέτρων που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, αυξάνεται. Αν δεν μπορούν να την κλείσουν, ας φύγουν. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να ρισκάρει την κοινωνική ειρήνη, για λίγη ακόμη εξουσία.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

* Η ΔΗΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Πώς αξιολογείτε τη μέχρι σήμερα πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τις νέες συνεργασίες και το διακύβευμα για την Κεντροαριστερά;

-Τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, θεωρεί ότι η Συμπαράταξη είναι ο πυλώνας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Λαμβάνοντας και αυτό υπόψη, συγκροτούμε τις προγραμματικές μας προτάσεις, συνθέτουμε ρεύματα και αντιλήψεις, ανοιγόμαστε σε νέες ιδέες, προετοιμάζουμε λύσεις και απαντήσεις. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη μαγιά του συνεδρίου της ΔΗΣΥ, τον Ιούνιο 2017. Οδηγός για την επιτυχία του συνεδρίου αποτελεί η κοινή πεποίθηση ότι η μάχη των ιδεών, θα μας δώσει ξανά κυρίαρχο ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

* Έχετε υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ υπέστη πολιτικό κόστος πολύ βαρύτερο από αυτό που αναλογούσε στις ευθύνες του για την κρίση της χώρας. Πώς διαμορφώνεται το παρόν και το μέλλον του στην τωρινή συγκυρία;

-Το ΠΑΣΟΚ, στην 43χρονη ιστορία του, ταυτίστηκε με την πιο δημοκρατική, παραγωγική και προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Το 2004 η χώρα αποτελούσε κυρίαρχη δύναμη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή οδήγησε την ελληνική οικονομία στα όρια της ασύντακτης χρεοκοπίας και τα μνημόνια. Σήμερα, μετά την κρίση που πέρασε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της μεγάλης αυταπάτης, το Κίνημα βρίσκει ξανά την ιδεολογική του κατεύθυνση , την πολιτική του στρατηγική και οργανωτική του δυναμική. Η Φώφη Γεννηματά ένωσε, διεύρυνε και ανανέωσε, έχει δείξει επιμονή και υπομονή και αποκαθιστά τη σχέση εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. Το αύριο φαντάζει απαιτητικό, γεμάτο προκλήσεις και εμείς θέλουμε να είμαστε η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική δύναμη που θα δώσει σχέδιο και όραμα στους Έλληνες.

* Η σημερινή παρουσία σας στη Λάρισα γίνεται λίγες ώρες αργότερα από την παρουσίαση και στην πόλη μας των θέσεων της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας που συγκρότησαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης. Πώς σχολιάζετε αυτή την πρωτοβουλία; Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το νέο αυτόν πολιτικό φορέα;

- Η πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, για την ανασυγκρότηση του χώρου της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης αφορά κάθε πολίτη της χώρας. Η ισχυρή Κεντροαριστερά έχει ως στόχο τις μεγάλες αλλαγές και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανισότητες και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες της κρίσης. Οι ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, η προσβασιμότητα, η διαγενεακη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, η επαναθεμελίωση της αξιοκρατίας, η ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας αποτελούν τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών. Η πολιτική θα κρίνει το μέλλον, όχι οι αντιρρήσεις γύρω απο «οργανωτικά» θέματα. Είναι γνωστό, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη οδηγείται σε ένα ανοιχτό συνέδριο τον Ιούνιο, στο οποίο ο καθένας έχει δυνατότητα να καταθέσει τις προτάσεις του. Εμείς προχωράμε, κάθε ημέρα και περισσότεροι, για να δώσουμε προοπτική και δυναμική στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass