Ο ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΗΡΓΙΑΡΗΣ

Λαρισαίος γεωπόνος αφιερώθηκε στην αγιογραφία

Δημοσίευση: 13 Απρ 2017 23:00

Τούτες τις μέρες την τιμητική τους έχουν εκτός από τα εμπορικά καταστήματα που σχετίζονται με τα δώρα του νονού στα βαφτιστήρια και αυτά που διαθέτουν εκκλησιαστικά είδη, όπως εικόνες, κομποσκοίνια, λαμπάδες και άλλα αντικείμενα που παραπέμπουν στο Άγιο Όρος. Καθώς η θρησκευτική κατάνυξη λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις πλατείες κι έξω από τους ιερούς ναούς και οι πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται εκκλησιαστικά είδη.

Ένας εξ αυτών και ο νεαρός Εμμανουήλ Στηργιάρης, ο οποίος έστησε τον πάγκο του στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο Λαρισαίος αν και σπούδασε τεχνολόγος - γεωπόνος στο ΤΕΙ Λάρισας, ταυτόχρονα ξεκίνησε -για να ικανοποιήσει αρχικά το μεράκι του- μαθήματα σε ιδιωτικό εργαστήρι αγιογραφίας της πόλης. Χρόνο με τον χρόνο, συνειδητοποιούσε ότι η τέχνη της αγιογραφίας του κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον, ενώ η ιδέα της δημιουργίας μιας εικόνας Αγίου τον γέμιζε συναισθηματικά περισσότερο απ’ ό,τι η παρουσία του σε κάποιο χωράφι του θεσσαλικού κάμπου. Έτσι όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, δεν δίστασε καθόλου. «Δεν υπήρξε κανένα δίλημμα. Είχα πάρει τις αποφάσεις μου ενώ φοιτούσα και στις δύο σχολές. Η ενασχόλησή μου με το εμπόριο εκκλησιαστικών ειδών και ιδιαίτερα με την αγιογραφία είναι ο …καρπός που θα θρέψει οικονομικά και πνευματικά».

Βέβαια στην τελική του απόφαση έπαιξε σημαντικό ρόλο και η στενή του σχέση με τη θρησκεία και την Ορθοδοξία, καθότι από πολύ μικρός βρίσκεται κοντά στην εκκλησία αφού μεγάλωσε στην ενορία του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους Λάρισας.

Μάλιστα ο Εμμανουήλ δεν πτοήθηκε ούτε από τη γραφειοκρατία, καθότι χρειάστηκε να περιμένει πάνω από 2,5 χρόνια, ωσότου προκηρυχθεί η συγκεκριμένη άδεια πλανόδιου εμπόρου από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι έχοντες τη σχετική νόμιμη άδεια είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Στο μεσοδιάστημα έκδοσης της σχετικής αδείας, ο νεαρός Λαρισαίος είχε στήσει το εργαστήριό του και είχε ξεκινήσει τις κατασκευές εικόνων σε ξύλο. Μόλις πήρε στα χέρια του την πολυπόθητη άδεια ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι. Στήνει τον πάγκο με την πραμάτεια του σε πλατείες πόλεων και χωριών, έξω από ιερούς ναούς και μοναστήρια που πανηγυρίζουν. Πηγαινοέρχεται στο Άγιο Όρος για να προμηθευθεί κομποσκοίνια, θυμιατά, ειδικές συσκευασίες με μύρο και λάδι, σταυρουδάκια.

Τι περιλαμβάνει ο πάγκος του

Στον πάγκο του μπορεί να βρει κάποιος εκτός από τα προαναφερόμενα είδη του Αγίου Όρους και πολλές εικόνες, με αγιογραφίες Αγίων, τον Μυστικό Δείπνο και άλλα γεγονότα της Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου. Η εμπορική του δραστηριότητα αυτές τις μέρες, διευρύνεται και με τη δημιουργία πασχαλινών καλαθιών με διάφορα είδη δώρων. Τα εμπορεύματά του αφορούν όλα τα βαλάντια. Ανάλογα με την παραγγελία που θα δώσει κάποιος, θα τιμολογηθεί και η προσπάθεια. Το εύρος της τιμής κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του ξύλου, αν η εικόνα θα δημιουργηθεί με εκτύπωση, με σκάλισμα, με σκόνη χρωμάτων, κλπ.   

Ο Εμμανουήλ στα πρώτα βήματα της …καριέρας του δηλώνει ικανοποιημένος και αισιόδοξος. Δεν είναι τόσο το οικονομικό σκέλος, αν και βγαίνει ένα μεροκάματο, όσο η ενασχόλησή του με κάτι που τον γεμίζει ψυχικά. Άλλωστε το επάγγελμα του αγιογράφου απαιτεί υπομονή και μεράκι, μα πάνω απ’ όλα αγάπη για την Ορθοδοξία, από την οποία πηγάζει η δημιουργία και η έμπνευση.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass