Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

«Άκαιρη η απόφαση Τραμπ για το κλίμα. Θα διαψευσθεί...»

* «Πολλές Πολιτείες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν τη στηρίζουν και έτσι πολύ δύσκολα θα υιοθετηθεί εντός των ΗΠΑ» εξηγεί

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2017 22:43

 «Άκαιρη» χαρακτηρίζει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έχει με την «Ε», την απόφαση του Τραμπ να μην συνυπογράψουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο, κ. Χρήστος Ζερεφός, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως θα διαψευστεί εξηγώντας τους λόγους.

Ο άνθρωπος που έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών – Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών για το Περιβάλλον, με Εύφημο μνεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και για τη συνεισφορά του στις επιστημονικές Εκθέσεις του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, έρχεται σήμερα στη Λάρισα ως ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον και τις κλιματολογικές συνθήκες στον πλανήτη, που διοργανώνει ο Ελληνοαμερικανικός Σύνδεσμος (7 το απόγευμα, στο θέατρο ΟΥΗΛ, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων).

Ξεκινάμε τη συζήτηση από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που ήταν αφιερωμένη στην «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση» όμως έχει επισκιαστεί από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συνυπογράψουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Τον ρωτάμε τι σημαίνει για το περιβάλλον η απόφαση Τραμπ για να πει «Η απόφαση του προέδρου ήταν άκαιρη και νομίζω θα διαψευσθεί διότι πολλές πολιτείες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν τη στηρίζουν και έτσι πολύ δύσκολα θα υιοθετηθεί εντός των ΗΠΑ. Ήδη η Καλιφόρνια έχει αναπτύξει την τεχνολογία της απεξάρτησης από το πετρέλαιο και προχωρά».

Μιλάει για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που στον απόηχο της απόφασης Τράμπ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα εφαρμοστεί άσχετα με το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ. «Οι δηλώσεις Μακρόν είναι σημαντικές το ίδιο και οι δηλώσεις πολλών ηγετών οι οποίοι όλοι διαφοροποιούνται», λέει συγκεκριμένα.

Στέκεται στην απόφαση του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ο οποίος είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στις πόλεις όπου πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι «δεν χρειαζόμαστε την Ουάσιγκτον», εξηγώντας πως οι ΗΠΑ μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της συνεργασίας με τις αμερικανικές πόλεις, τις πολιτείες και τις επιχειρήσεις». Ο κ. Ζερεφός τονίζει επ' αυτού πως «η κίνηση Μπλούμπεργκ αποδεικνύει ακριβώς τα ανωτέρω».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος της θερμοκρασίας, η λειψυδρία, η ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι επιδημίες και η εξαφάνιση πολλών ειδών από τον πλανήτη είναι φαινόμενα που καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια μόνιμη πλέον, παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ρωτάμε τον κ. Ζερεφό πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ανατροπή της κατάστασης για να απαντήσει: «Είναι ήδη πολύ αργά και πολύ δύσκολο να υπάρξει πλήρης ανατροπή της κατάστασης. Γι’ αυτό πρέπει η ανθρωπότητα να πάρει μέτρα τώρα».

Για το τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για να αναπτυχθεί ουσιαστικά η οικολογική συνείδηση ήταν απόλυτος πως «όλα είναι θέμα παιδείας», ενώ εν κατακλείδι αναφέρθηκε στα ελληνικά εφόδια λέγοντας πως είναι πολύ πιθανό ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, η μεγάλη έκταση της ακτογραμμής της και η πληθώρα των νησιών της ως συγκριτικά αποτελέσματα να παίξουν ρόλο στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη.

Στη συζήτησή μας αναφερθήκαμε και στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι δημιούργημα συμφερόντων τα οποία θέλουν το τέλος των ορυκτών καυσίμων, ενώ θέτει το ερώτημα αν η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία ξεσκεπάζει το «κατασκεύασμα» που λέγεται «κλιματική αλλαγή». Ο κ. Ζερεφός ωστόσο, δεν θέλησε να το σχολιάσει καθώς είπε πως το κάνει μόνο για επιστημονικά θέματα.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass