ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ «Ε.τ.Δ.»: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ NOOR-1 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «πόλεμος» στη Δικαιοσύνη υπονομεύει τη Δημοκρατία

• Εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές η Ενωση Κεντρώων θα ξεπεράσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη • Οι εκτιμήσεις του για Κυπριακό - Σκοπιανό • Τι λέει για Καμμένο - Θάνου και την αποσκιρτηθείσα βουλευτή κ. Μεγαλοοικονόμου

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2017 22:05

Την άμεση σύσταση εξεταστικών επιτροπών τόσο για την υπόθεση Noor-1 όσο και για την οικονομία μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, προτείνει μιλώντας στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και την ίδια ώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς εάν χαθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ναρκοθετείται η λειτουργία του ελληνικού κράτους.


Ο κ. Λεβέντης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του (συνομιλίες με ισοβίτη Γιαννουσάκη) καθώς «η μισή Ελλάδα πιστεύει ότι κάτι τρέχει», ενώ για την κ. Θάνου και την επιλογή της να πάει ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού είπε πως είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό καθώς «δεν μπορεί πριν από λίγες ώρες να υπερασπιζόσουν την αμεροληψία και μετά να πηγαίνεις υπεύθυνη στο νομικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της βουλευτή του κόμματος Μεγαλοιοκονόμου και είπε πως ο λαός θα τους δώσει 5 νέους βουλευτές για τον καθένα που φεύγει καθώς «Η Ένωση Κεντρώων είναι ανατρεπτικό κόμμα» γιατί δεν έχει ψηφίσει μνημόνια. Εξέφρασε την πίστη του πως η «Ένωση Κεντρώων στις επόμενες εκλογές θα ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ» εξηγώντας πως αυτό «δεν είναι μια απλή υποκειμενική πρόβλεψη». Εν τέλει μίλησε για το Κυπριακό τονίζοντας πως ο ίδιος είχε προβλέψει «πριν από μήνες ότι θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα». Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε πως «Η Ένωση Κεντρώων δεν θα δώσει ποτέ όνομα με τον όρο Μακεδονία μέσα».

Αναλυτικά η συνέντευξη

• Πριν λίγες ημέρες ανεξαρτητοποιήθηκε η κ. Μεγαλοοικονόμου. Κάνατε λόγο για “αυτοκτονία” της. Για ποιο λόγο όμως πιστεύετε πως προέβη σε μια τέτοια κίνηση; Κάποιοι θεωρούν πως αυτό έγινε για την απόφασή σας να προωθήσετε για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον κ. Μάριο Γεωργιάδη. Τι βάση έχει κάτι τέτοιο;
- Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος βουλευτής, ο οποίος εκλέγεται με λίστα και όχι με σταυρό να αποχωρεί παίρνοντας την έδρα η οποία ανήκει στο κόμμα. Πιστεύω ότι αυτοί οι βουλευτές πολιτικά αυτοκτονούν και στρέφονται εναντίον του εαυτού τους. Για το αν θα πάει σε άλλο πολιτικό κόμμα δεν το γνωρίζω, αλλά ο χρόνος θα δείξει προθέσεις και διαθέσεις. Για όσους φεύγουν η Ένωση Κεντρώων θα αποζημιωθεί από τον λαό. Ο λαός στις εκλογές «στο πόδι» αυτών που έφυγαν θα μας δώσει 5 νέους βουλευτές για τον καθένα. Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, να θυμίσω μόνο ότι η βουλευτής που έφυγε ψήφισε πριν φύγει τον Μ. Γεωργιάδη για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

 

• Είναι η δεύτερη απώλειά σας σε έδρες. Ξεκινήσατε με 9 και τώρα είστε στους 7 βουλευτές. Πρόσφατα αποχώρησε και ένας στενός συνεργάτης ο κ. Καλλιάνος. Σας ανησυχεί αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσετε;
- Δεν ανησυχώ καθόλου. Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε περισσότερους βουλευτές από ό,τι έχουμε σήμερα. Το κόμμα συνεχίζει την ανοδική του πορεία και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά αποδεικνύεται και στην κοινωνία. Έχω επισκεφθεί πολλές πόλεις της χώρας και πολλούς δήμους στην Αττική και αυτό που μου λένε όλοι οι πολίτες, είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πορεία μας και να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες. Η Ένωση Κεντρώων είναι ανατρεπτικό κόμμα, δεν έχει ψηφίσει μνημόνια και μέτρα που οδηγούν στη σκληρή λιτότητα και ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους πολίτες, άρα δεν χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση για αυτούς που έφυγαν, είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα επιδοκιμάσει με τον καλύτερο τρόπο και θα μας ενισχύσει εκλογικά όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.

 

• Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη. Στη μέση το ναρκοπλοίο Noor -1 και ο υπουργός Άμυνας να επικοινωνεί με έναν ισοβίτη. Μια αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με την αντιπολίτευση να αντιλαμβάνεται το ζήτημα ως φθορά της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κοντονής το έκανε για την υπόθεση του Noor- 1, θεωρεί πως «είναι ένα θέμα τεράστιας πολιτικής ευθύνης και η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα». Ποια είναι η τοποθέτηση της Ένωσης Κεντρώων για το ζήτημα λίγες ημέρες μάλιστα μετά την τοποθέτηση της κ. Θάνου ως άμισθης προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.
- Η άποψή μου είναι να γίνουν εξεταστικές επιτροπές και για τις δύο υποθέσεις και για το Noor-1 και για την οικονομία μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Δεν μπορεί να ελέγχεις μόνο τους απέναντι γιατί έτσι δεν είσαι αξιόπιστος. Εγώ έχω πει και στον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να δεχτεί τον έλεγχο και της δικής του περιόδου. Ο κ. Καμμένος για παράδειγμα, πρέπει να αποδείξει ότι είναι αθώος γιατί η μισή Ελλάδα πιστεύει ότι κάτι τρέχει. Το πολιτικό σύστημα έχει βάλει τη Δικαιοσύνη στη μέση, από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι στέκεται εμπόδιο στο να κυβερνά και από την άλλη η ΝΔ ότι δήθεν στηρίζει τη Δικαιοσύνη. Τα παιχνίδια αυτά είναι πολύ επικίνδυνα, γιατί υπονομεύουν κορυφαίο θεσμό της ελληνικής πολιτείας και γιατί φανερώνουν ότι πάντα οι κυβερνήσεις θέλανε υποταγμένη τη Δικαιοσύνη. Εάν χαθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ναρκοθετείται η λειτουργία του ελληνικού κράτους. Να σκεφθούν λοιπόν καλά τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης. Όσον αφορά στην κ. Θάνου, νόμιμο είναι, ηθικό δεν είναι, δεν μπορεί πριν από λίγες ώρες να υπερασπιζόσουν την αμεροληψία και μετά να πηγαίνεις υπεύθυνη στο νομικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.


• Κάνατε μια πρόβλεψη πως η Ένωση Κεντρώων θα πάει πιο ψηλά από το ΠΑΣΟΚ. Πόσο σύντομα βλέπετε να έχουμε εκλογές και από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία σας;
- Η Ένωση Κεντρώων στις επόμενες εκλογές θα ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν είναι μια απλή υποκειμενική πρόβλεψη. Η αισιοδοξία μου πηγάζει από την επαφή μου με τον απλό κόσμο τον οποίο καθημερινά βλέπω και συζητώ. Δηλαδή, ο κόσμος θα ψηφίσει ένα κόμμα που χρωστάει 200 εκατ. ευρώ από δάνεια, θα ψηφίσει ένα κόμμα στο οποίο συναθροίζονται παλιά και πολύ παλαιά στελέχη και τα οποία ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας; Βλέπω στα δελτία ειδήσεων πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τα οποία ευθύνονται για το χάλι της χώρας, πολιτικά ξοφλημένα πρόσωπα που θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικούς ρόλους στη νέα εποχή. Εκτιμώ ότι το εκλογικό σώμα δεν θα επιλέξει αυτό το συνονθύλευμα προσώπων που κατέστρεψε τη χώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός θα μας τιμήσει με την ψήφο του και θα μας δώσει τέτοια δύναμη ώστε να πείσουμε το πολιτικό σύστημα να αλλάξει ρότα και να καθίσουμε πια όλοι μαζί στο τραπέζι του διαλόγου βάζοντας στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα και τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες. Οφείλουμε τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη και το ευρώ να συνεννοηθούμε για το καλό του τόπου.

 

• Τοποθετηθήκατε εφ’ όλης της ύλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας στη Βουλή για το Κυπριακό. Πού στηρίζετε την άποψή σας πως οδηγούμαστε σε ένα ακόμα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Κάνατε λόγο ακόμα και για επανάληψη Ιμίων.
- Είχα προβλέψει πριν από μήνες ότι θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο όσον αφορά στο Κυπριακό ζήτημα και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Αυτό που προκύπτει συμπερασματικά από τις πρόσφατες συνομιλίες των εμπλεκομένων πλευρών είναι ότι η Τουρκία τα τίναξε πάλι όλα στον αέρα. Επίσης, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε καλλιεργήσει ένα αδικαιολόγητο κλίμα ευφορίας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Πιστεύουμε ότι και στους υδρογονάνθρακες η Τουρκία θα κρατήσει την ίδια στάση. Θα προχωρεί η Κύπρος και η Ελλάδα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες και με εταιρίες και στο τέλος θα έρχεται η Τουρκία να τα τινάζει όλα στον αέρα. Η μάχη της Ελλάδας πρέπει να είναι μάχη υψηλής διπλωματίας και για αυτό μόνο στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να βασιζόμαστε.

 

• Ποια είναι η θέση της Ένωσης Κεντρώων στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;
- Στις 11 Ιουλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να μας πει ποια είναι η θέση της χώρας μας για το όνομα των Σκοπίων. Όπως αποδείχθηκε, όλα τα κόμματα έχουν αποδεχθεί από το 2006 σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Τόνισα ότι αυτό μου το είπε και από 4μηνου πρεσβευτής μεγάλης χώρας και συγκεκριμένα «Τι θέλετε κ. Λεβέντη τώρα; Αφού ο κ. Σημίτης, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας έχουν αποδεχθεί το «Nova Macedonia»». Και στο site του ΥΠΕΞ πράγματι αναφέρεται ως κοινή ελληνική θέση, σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Επειδή αυτό προσβάλλει τον ελληνικό λαό, η Ένωση Κεντρώων θα αξιώσει να γίνει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ληφθεί νέα απόφαση, γιατί το να δώσουμε το όνομα δεν είναι υπόθεση του Καραμανλή, του Τσίπρα ή του Λεβέντη, είναι υπόθεση του λαού. Έχουμε δε πειστεί ότι οι Σκοπιανοί παίρνοντας το όνομα θα προχωρήσουν σε αλυτρωτικές αξιώσεις και στο τέλος θα αξιώσουν και διέξοδο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Ένωση Κεντρώων δεν θα δώσει ποτέ το όνομα.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass