Στη Ν. Αφρική…των σαλιγκαριών

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΤΑΣΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2019 22:24

«Η αγορά των εκτροφέων σαλιγκαριού στην Αφρική άνοιξε και πλέον το μέλλον είναι ευοίωνο. Μια νέα μεγάλη αγορά προστέθηκε στον κύκλο εργασιών της AGROFARMA, που σημαίνει ένα μικρό λιθαράκι ακόμα στο χτίσιμο της αύξησης των εξαγωγών της χώρας. Το ταξίδι μου στη Νότια Αφρική ήταν συγκλονιστικό από πολλές απόψεις».

Ο Λαρισαίος εκπρόσωπος της Agrofarma, της παλαιότερης εταιρείας σαλιγκαριών στην Ελλάδα, Τάσος Υψηλάντης, μιλά στην «Ε» με αφορμή το ταξίδι που πραγματοποίησε στη Νότια Αφρική για να μάθει στους ντόπιους τα μυστικά της εκτροφής σαλιγκαριών. Αποδεχόμενος πρόσκληση μιας εταιρίας (της Goshen snail farm) στην περιοχή Rustenburg, λίγο έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Υψηλάντης περιγράφει τις συνθήκες του ταξιδιού, το μεγάλο ενδιαφέρον των ντόπιων για τη σαλιγκαροτροφία και τις προοπτικές που ανοίγονται στη Μαύρη Ήπειρο, καθώς το ζεστό κλίμα ευνοεί.  

«Το αεροπορικό ταξίδι, εξιστορεί, αν και κουραστικό (17 ώρες, με ανταπόκριση), προσφερόταν για …χάζι. «Για δύο ώρες έβλεπα χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητης γης, χορτολιβαδικές εκτάσεις απέραντες, μα ακαλλιέργητες. Όλες αυτές οι εκτάσεις είναι ιδιοκτησία ιδιωτών που έχουν φάρμες και τις εκμεταλλεύονται για τροφή των ζώων που εκτρέφουν (αρνιά, και βουβάλια κατά κύριο λόγο, αλλά και πάρα πολλές στρουθοκάμηλους). Εκεί ο καθένας έχει στη δικαιοδοσία του τεράστιες εκτάσεις για τα ζώα που εκτρέφει δίπλα του».

Στα αξιοσημείωτα της παραμονής του κ. Υψηλάντη στην Αφρική, η εντύπωση που αποκόμισε για τη δύσκολη ζωή των λευκών. «Όπως διαπίστωσα, το απαρτχάιντ δεν πέθανε, αλλά ζει, με αντίστροφη όμως έννοια από ό,τι το γνωρίζαμε. Όπως στη χώρα μας υπάρχει ποσόστωση των υποψήφιων γυναικών στις εκλογές, εκεί υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό για την συμμετοχή έγχρωμων σε επιχειρήσεις. Ακόμη αν το 51% δεν είναι έγχρωμοι, δεν παίρνεις δουλειές. Τα αγροκτήματα μαστίζονται από κλοπές και φόνους λευκών από τους έγχρωμους. Η ανεργία συνολικά φτάνει στο 30%, ενώ σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 70%. Όλα τα σπίτια είναι περίκλειστα με χτιστούς φράκτες και ηλεκτροφόρα καλώδια».

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Παρ’ όλα αυτα η διοργάνωση του 1ου Σεμιναρίου Σαλιγκαροτροφίας, για το οποίο μετέβη στην Αφρική ο Λαρισαίος εκπρόσωπος της Agrofarm, είχε τεράστια απήχηση και επιτυχία. “Ενώ είχαμε κανονίσει δύο ενότητες της μιάμιση ώρας, το σεμινάριο λόγω πολλών ερωτήσεων διήρκησε τελικά 6 ώρες. Οι ντόπιοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την σαλιγκαροτροφία και ευελπιστώ στο μέλλον μια νέα αγορά για την εταιρεία μου να ανοίξει».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass