Η Ελλάδα χρειάζεται εγερτήριο και προσκλητήριο δυνάμεων

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΔΗΜ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2019 15:56

Διαδοχικές επαφές με κομματικά στελέχη της ΝΟΔΕ, τον Λαρισαίο πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Τοπαλίδη είχε χθες στη Λάρισα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ν. Παπαγεωργίου.

Ο καθηγητής διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο επισκέφθηκε και τα γραφεία της «Ε» και μίλησε για την υποψηφιότητα του.

 

* Κύριε Καιρίδη, ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε στην απόφασή σας να συμμετάσχετε ενεργά στην πολιτική ως υποψήφιος ευρωβουλευτής;

- Η Ελλάδα σήμερα είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η δική μου έγνοια είναι να αποτρέψουμε τη μετατροπή της τρέχουσας κρίσης σε μονιμότερη και μη αναστρέψιμη παρακμή. Η σημερινή πορεία είναι απολύτως αδιέξοδη. Η χώρα μας πλήρωσε πανάκριβο τίμημα για τις αυταπάτες και τα ψεύδη του λαϊκισμού, όμως τώρα, έχει μια ευκαιρία ανάταξης που δεν μπορεί να πάει χαμένη. Στόχος είναι η ήττα του λαϊκισμού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε μας το πάθημα έγινε μάθημα. Όμως, ο λαϊκισμός, που εκφράζεται ως ευρωσκεπτικισμός, απειλεί την περισσότερη Ευρώπη που χρειαζόμαστε. Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό που ανατροφοδοτεί την κρίση. Πρέπει να διεκδικήσουμε τη νέα πολιτική Ευρώπη της συνοχής και της αλληλεγγύης, με κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας, με κοινό προϋπολογισμό και τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη.

 

* Τι κάνει ένας νέος στην πολιτική;

- Η μάχη των εκλογών, ευρωπαϊκών και εθνικών, του 2019 είναι η μάχη της γενιάς μου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν σε μία σειρά, μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Γνωρίζω τα εμπόδια και τους κινδύνους της πολιτικής. Τολμώ να πω ότι τους γεύτηκα πολύ γρήγορα και πολύ. Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται εγερτήριο και προσκλητήριο δυνάμεων. Με αυτές τις σκέψεις αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να μπω στη μεγάλη κλίμακα της πολιτικής ως κρινόμενος. Η ανάλυση και ο σχολιασμός τώρα δίνουν τη θέση τους στη δράση για την Ελλάδα και την Ευρώπη που αξίζουμε. Η δική μου προσπάθεια αφορά την ουσία της πολιτικής, τι κοινωνία είμαστε και τι χώρα θέλουμε; Αρκετά βασανιστήκαμε με παραπλανητικά διλήμματα και αδιέξοδους διχασμούς που μας καθηλώνουν σε ένα χρεοκοπημένο παρελθόν, την ώρα που οι άλλοι τρέχουν και ο διεθνής ανταγωνισμός ολοένα και εντείνεται.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο παρελθόν είχε διδάξει στο Harvard, στο Tufts και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει γράψει δεκάδες άρθρα, μελέτες και βιβλία. Έχει δουλέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση και τη διαχείριση προγραμμάτων και οργανισμών, ως εμπειρογνώμονας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα. Υπήρξε καθηγητής στην Έδρα Καραμανλή στο Fletcher School στη Βοστόνη. Σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διευθύνει τη «Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας» και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης «Navarino Network» στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια είναι συνεργάτης της τηλεόρασης του Action 24 στην Αθήνα και αρθρογραφεί στο OnAlert.gr/Newsit.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass