Ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων το Κίνημα Αλλαγής

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2019 22:20

Κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική διαμόρφωσης ενός μετεκλογικού πολιτικού τοπίου που θα συνθέτει μία ανεξέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση και μία ανεύθυνη λαϊκίστικη αντιπολίτευση εμφανίζεται ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Μπαργιώτας υποστηρίζοντας πως η ανασυγκρότηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας προϋποθέτει ευρύτερη συμφωνία των δυνάμεων του φιλοευρωπαϊκού τόξου υπέρ των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Σ’ αυτό το τοπίο, το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί να έχει ρυθμιστικό και όχι συμπληρωματικό ρόλο, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Ε», λίγες μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου και ζητά την καθοριστική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως κεντροαριστερός.

Ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής μιλά για το διακύβευμα των εκλογών και την πιθανή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζει τη στάση της Τουρκίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης γιατί «με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε εθνικό θέμα προς εσωτερική κατανάλωση» .

Σε άλλο σημείο και με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προκρίνει τρεις δομικές μεταρρυθμίσεις, τη διοίκηση, την ιατρική με βάση μετρήσιμα αποτελέσματα και την εισαγωγή της στατιστικής στα νοσοκομεία, ενώ αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των Λαρισαίων για την προώθηση τοπικών θεμάτων στην επόμενη Βουλή.

 

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

 

* Κύριε Μπαργιώτα οδεύουμε πλέον προς την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, μιας περιόδου, που ελάχιστα αντιλήφθηκαν οι πολίτες. Τα συμπεράσματα από τις εξορμήσεις και τις επαφές σας με τους Λαρισαίους πολίτες ταυτίζονται με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ότι το Κίνημα Αλλαγής θα επιτύχει τον στόχο της εδραίωσής του ως τρίτη πολιτική δύναμη στην επόμενη Βουλή;

Περιοδεύοντας από άκρη σε άκρη στον νομό συνειδητοποιώ ότι η στροφή προς το Κίνημα Αλλαγής είναι επιλογή συνειδητή. Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως δήθεν κεντροαριστερός απέτυχε παταγωδώς. Αποδείχθηκε κακέκτυπο διαψεύδοντας τις υπερπροσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Κυβέρνησε με την ακροδεξιά, ψήφισε και εφάρμοσε το τρίτο «αχρείαστο» Μνημόνιο, υπηρέτησε τα συμφέροντα όσων λυσσαλέα πριν πολεμούσε, έστησε σκευωρίες σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων, «πλήγωσε» τη Δικαιοσύνη, κομματικοποίησε τη Διοίκηση. Για αυτό συνετρίβη εκλογικά και κατακτήσαμε εμείς την τρίτη θέση. Το στοίχημα είναι να πείσουμε ακόμα περισσότερους προοδευτικούς πολίτες τώρα που τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσαν.

 

* Οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού δείχνουν σαφή πρόθεση άλωσης του Κινήματος Αλλαγής με σκοπό να επιβεβαιωθεί ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς. Σε ποιο βαθμό μπορεί αυτή η τακτική να έχει επιπτώσεις στη δική σας εκλογική επίδοση αλλά και εν τέλει στην περαιτέρω διαδρομή του Κινήματος;

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι επιθέσεις εντείνονται. Για να επιβιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που δεν έχει αφήγημα, θυμήθηκε να μιλήσει για «Συμμαχία και Προγραμματικές Συγκλίσεις με τις Κεντροαριστερές Δυνάμεις». Ποια κεντροαριστερά εκφράζει ο κ. Τσίπρας; Είναι το κόμμα που στεγάζει τους μισούς «ανέστιους» ΑΝ.ΕΛ.. Το κόμμα που στηρίζεται στην καραμανλική συνιστώσα. Το κόμμα που έχει στελέχη της λαϊκής δεξιάς ακόμα στα ψηφοδέλτιά του. Το κόμμα που ενήργησε τυχοδιωκτικά ως κυβέρνηση, δεν μπορεί να σταθεί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Πρέπει στις εκλογές να αποδυναμωθεί καθοριστικά. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος αυθεντικός εκφραστής του χώρου της Κεντροαριστεράς. Η προσπάθεια διεμβολισμού απέτυχε.

 

* Η συνηθέστερη ερώτηση στους υποψήφιους του Κινήματος Αλλαγής σχετίζεται με τα σενάρια της μετεκλογικής συνεργασίας. Μήπως τελικά το Κίνημα εξυπηρετείται από μια αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ώστε να αποφύγει τις «κακοτοπιές» μιας πιθανής συγκυβέρνησης με κάποιον από τους δύο μονομάχους;

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι ποιος θα διαδεχθεί την κυβέρνηση, αλλά πώς θα ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση. Πολλοί πιστεύουν πως αρκεί η αντικατάσταση της κυβέρνησης. Φοβάμαι πως μια τέτοια απλοϊκή προσέγγιση προετοιμάζει το επόμενο εθνικό αδιέξοδο. Σκεφτείτε το τοπίο μετεκλογικά με μία ανεξέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση και μία ανεύθυνη λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Μια ευρύτερη συμφωνία των δυνάμεων του φιλοευρωπαϊκού τόξου υπέρ των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων είναι η αναγκαία βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας. Δεν αναφέρομαι σε επιδιώξεις που εξαντλούνται σε μια μετεκλογική σύμπραξη. Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα.

 

* Το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου φαίνεται αντιστρόφως ανάλογο με τους ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους της προεκλογικής περιόδου. Υπάρχουν «κρυφές» ατζέντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της χώρας μας μετά την παρατεταμένη εφαρμογή μνημονίων;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αριστερή στα λόγια, αλλά δεξιά στην πράξη και καταδίκασε την ελληνική οικονομία σε αργό θάνατο. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να αλλάξει τους επαχθείς όρους για υπερταμείο και υπερπλεονάσματα που δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Κανένα κόμμα μόνο του, ακόμα και αν είναι αυτοδύναμο, δεν έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους, για να το πράξει. Δεν βοηθά τον τόπο την επομένη των εκλογών να έχουμε μία ανεξέλεγκτα κυρίαρχη ΝΔ και έναν λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ με ό, τι απέμεινε από ΑΝ.ΕΛ.. Η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα.

 

* Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου παρατηρείται ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο;

Είναι πάγια τακτική της τουρκικής διπλωματίας να «εκμεταλλεύεται» περιόδους πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα λόγω διαδοχικών εκλογών, για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Θυμίζω και το 1996 μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου λόγω ασθένειας και τις εκλογές για νέα ηγεσία. Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν λειτουργούμε συλλογικά ούτε σε εθνικά θέματα. Πρόσφατα με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε εθνικό θέμα προς εσωτερική κατανάλωση. Το θέμα των Σκοπίων τραυμάτισε τη χώρα με τις τακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να δούμε ανάλογες πληγές να δημιουργούνται στα ελληνοτουρκικά.

 

* Ως τομεάρχης του Κινήματος στην υγεία έχετε εξειδικεύσει το πρόγραμμα για τον τομέα, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ελλάδα. Ποιες είναι οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου το εθνικό σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου Έλληνα;

Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει, και ακόμη λιγότεροι το υποστηρίζουν δημόσια, πως το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι στρεβλής ανάπτυξης, κακοδιοίκησης και βαρύτατης υστέρησης σε εισαγωγή τεχνολογίας στη διοίκηση και στις ιατρικές υπηρεσίες. Τρεις δομικές μεταρρυθμίσεις προκρίνω. Η πρώτη αφορά στη Διοίκηση. Το διοικητικό πρότυπο παραπέμπει στη δεκαετία του ’50 και τα περισσότερα στελέχη είναι κομματικές επιλογές. Τα νοσοκομεία πρέπει να «μονωθούν» από τον κομματικό μηχανισμό και η επιλογή στελεχών να γίνεται κατόπιν αδιάβλητων προκηρύξεων στη βάση προσόντων. Η δεύτερη αφορά στην εφαρμογή του προτύπου που λέγεται «Evidence Based Medicine» (ιατρική με βάση μετρήσιμα αποτελέσματα). Υπάρχουν τρόποι: τα ΚΕΝ, η αναμόρφωση του ΚΕΣΥ, η δημιουργία Centers of Excellence ανά ειδικότητα, η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η αναμόρφωση της ιατρικής εκπαίδευσης. Αυτά πρέπει να εφαρμοστούν, αν θέλουμε να «φρενάρουμε» τη διαφθορά και τη σπατάλη. Η τρίτη αφορά στην εισαγωγή της στατιστικής στα νοσοκομεία υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν σε μια νέα ψηφιακή φάση.

 

* Σε τοπικό επίπεδο παρατηρείται από την πλευρά κυρίως της αυτοδιοίκησης κατεύθυνση να στηρίξει την τοπική οικονομία με υποδομές χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ. Είναι όμως αρκετό όταν η απουσία δημοσίων επενδύσεων φρενάρει τις επενδύσεις, προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;

Ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις δύσκολα επιτυγχάνεται. Με αναιμικούς προϋπολογισμούς και «κουτσουρεμένο» ΠΔΕ οι προοπτικές ελαχιστοποιούνται. Το «κενό» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύφθηκε από ΣΔΙΤ για την κατασκευή έργων υποδομής και την παροχή υπηρεσιών για λογαριασμό του Δημοσίου. Η εμπειρία από την εκτέλεση έργων με το σύστημα παραχώρησης (Ρίο -Αντίρριο, Αττική Οδός, αεροδρόμιο Βενιζέλος) συνηγορεί στο ότι οι συμπράξεις, πέρα από το οικονομικό όφελος, συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και έχουν ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Σε χαλεπούς δημοσιονομικά καιρούς πρέπει να αφήνουμε στην άκρη ταμπού και ιδεοληψίες.

 

* Διεκδικείτε την ψήφο των Λαρισαίων για να τους εκπροσωπήσετε στο Κοινοβούλιο. Εάν εκλεγείτε ποια θέματα δεσμεύεστε να προωθήσετε είτε ατομικά είτε συλλογικά με τους συναδέλφους σας των άλλων κομμάτων –αν υπάρχει συνεργασία για τοπικά θέματα;

Οφείλουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Σε ό,τι αφορά στον νομό μας, το πρώτο είναι η γεωργία/κτηνοτροφία που βυθίζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ολλανδία. Το δεύτερο είναι η υγεία. Ο χώρος που υπηρετώ είκοσι χρόνια θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο της Λάρισας, αλλά και της Θεσσαλίας. Ο ιατρικός τουρισμός, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ ετησίως. Το τρίτο είναι η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου με τη δημιουργία θεματικού πάρκου παγκόσμιας εμβέλειας. Η δημιουργία «Πάρκου των 12 Θεών», για παράδειγμα, θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος. Εφόσον οι συμπολίτες μας μου δώσουν τη δύναμη, αυτές θα είναι οι διεκδικήσεις μου εντός και εκτός Βουλής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass