Φίλιππος Σαχινίδης

"Προτεραιότητά μου υποδομές και επενδύσεις"

Δηλώνει ο πρ. υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2019 22:08

Δεσμεύσεις για την προώθηση των υποδομών αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων στον νομό με την ιδιότητα του βουλευτή εφόσον οι συμπολίτες του τον τιμήσουν με την ψήφο τους αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης.

Σε συνέντευξή του στην "ΕτΔ" αναδεικνύει την ανάγκη αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης του νομού, η οποία «χτυπήθηκε» από την πολύχρονη ύφεση, για να υποστηρίξει ότι η Λάρισα χρειάζεται να εμπλουτίσει την παραγωγική της ταυτότητα με νέα στοιχεία αν και στα επόμενα χρόνια η οικονομία του νομού μας θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Προσθέτει μάλιστα, ότι για να αποκτήσουν ουσιαστικότερο ρόλο στην παραγωγική βάση του νομού τομείς όπως η μεταποίηση και ο τουρισμός, χρειάζονται επενδύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ώστε να συμπαρασύρουν και τους ιδιώτες επενδυτές.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο κ. Σαχινίδης εξηγεί τι εννοεί το Κίνημα Αλλαγής με το σύνθημα "Η λογική επιστρέφει", αναφέρεται στα σενάρια για στήριξη μιας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι "η κ. Γεννηματά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση της ΝΔ" και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Κίνημα Αλλαγής επιζητά τη "στρατηγική ήττα" του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

* Κύριε υπουργέ, με το σύνθημα των τελευταίων ημερών επιχειρείτε στο Κίνημα Αλλαγής να μας πείσετε ότι «η λογική επιστρέφει» την ερχόμενη Κυριακή. Ποια όμως είναι η δική σας εκδοχή της λογικής: η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ή μια κυβέρνηση που θα συμμετέχει το Κίνημα Αλλαγής με ενισχυμένο τον ρυθμιστικό του ρόλο;

- Η χώρα πλήρωσε βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την κρίση γιατί σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, στην Ελλάδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά επέλεξαν να μην συναινέσουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων μέσω της προώθησης προοδευτικών αλλαγών. Προέταξαν με λίγα λόγια οι κ. κ. Σαμαράς και Τσίπρας το κομματικό συμφέρον από το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Ο παραλογισμός λοιπόν των πρώτων ετών της κρίσης μας κρατά καθηλωμένους ακόμη, δέκα χρόνια μετά σ’ αυτήν.

Στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούμε ότι η πόλωση και ο διχασμός που καλλιεργούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αν καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, θα οδηγήσουν τη χώρα σε περισσότερα χρόνια οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής αστάθειας. Ο εκβιασμός που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης με την απειλή για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι επικίνδυνος για τη χώρα. Σε αυτές τις συνθήκες η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος στη λογική που σιγά σιγά επιστρέφει, είναι ψήφος στην πολιτική σταθερότητα. Η πρόεδρος κ. Γεννηματά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση της ΝΔ και ότι θα είμαστε μια χρήσιμη κα εποικοδομητική αντιπολίτευση.

 

 

* Ενώ το Κίνημα Αλλαγής πήρε ουσιαστικά διαζύγιο από τον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί δεν ταίριαζε στο προφίλ της κεντροαριστεράς, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παράσχει ψήφο ανοχής στη Νέα Δημοκρατία αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Δεν έχει μια δόση αντίφασης;

- Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να οδηγηθεί στα βράχια. Αντίθετα από ό,τι έκανε ο κ. Σαμαράς το 2012 τότε που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης επέμεινε να γίνουν εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός. Αντίθετα και από ό,τι έκανε ο κ. Τσίπρας τον Δεκέμβριο του 2014 όταν καταψήφισε την υποψηφιότητα του κ. Δήμα για να προτείνει μετά τον κ. Παυλόπουλο. Στο μεταξύ όμως έκλεισε τις τράπεζες, έφερε τα capital controls, ψήφισε το τρίτο μνημόνιο με τεράστιες οικονομικές απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Η ευθύνη λοιπόν για σταθερότητα δεν μπορεί να βαρύνει μόνο εμάς αλλά και τους άλλους. Για αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή ώστε η θέση μας μετά τις εκλογές να μας επιτρέπει να συνεισφέρουμε στην πολιτική σταθερότητα με βάση τον νέο συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

 

* Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις πρωτοβουλίες του επιχειρεί να ανακόψει τις διαρροές του κόμματός του, συρρικνώνοντας τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής. Γι’ αυτό επιζητείτε τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό διεκδικεί να εκπροσωπήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς ασκώντας κριτική στο Κίνημα Αλλαγής ότι εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας με τα μνημόνια και ότι συνεργάστηκε με τη ΝΔ.

Υπάρχει όμως μια τρομερή αντίφαση στα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μπορούσε να απευθυνθεί για συνεργασία στο ΚΚΕ ή στο ΠΟΤΑΜΙ ή στο Κίνημα Αλλαγής, πράγμα που δεν έκανε. Προτίμησε για συνεργασία τους ακροδεξιούς εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να κυβερνήσει τη χώρα για τεσσεράμισι χρόνια. Τώρα μάλιστα τους ενέταξε και στα ψηφοδέλτιά του.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει εξηγήσει γιατί το δικό του μνημόνιο και η πολιτική των υπερπλεονασμάτων δεν είναι λιτότητα και μάλιστα χειρότερη από αυτή των προκατόχων του. Παραβλέπει ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη για να πετύχει αυτά τα υπερπλεονάσματα σε βάρος όμως της ανάπτυξης όπως φάνηκε από τις επιδόσεις της τετραετίας 2015-2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν μπορεί να γίνει κεντροαριστερό κόμμα και τώρα που η απομάγευσή του γίνεται πραγματικότητα, θα επιστρέψει σε πιο μικρά μεγέθη.

 

 

* Το διακύβευμα των εκλογών είναι ασφαλώς η επόμενη ημέρα της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Με το μάτι του πλέον ειδικού, τι οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και ποιο είναι το κρίσιμο σημείο για να επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης;

- Η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση γιατί δημοσιονομικά είχε εκτροχιαστεί από τις πολιτικές της περιόδου 2004-2009. Επιπρόσθετα, πριν την κρίση είχαμε μια οικονομία που δεν ήταν ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Μόλις η διεθνής κρίση ξέσπασε, κατέρρευσε η κατανάλωση που στηριζόταν από τον δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό και η χώρα πέρασε από το 2008 σε ύφεση.

Μόνη διέξοδος από τη στασιμότητα στην οποία έχουμε παγιδευτεί είναι η διασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 3%. Αυτό προϋποθέτει μεγάλες και προοδευτικές αλλαγές σε θεσμούς, οικονομία. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 100 δισ. ευρώ σε τομείς της οικονομίας που είναι ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς για τους ανέργους, για να επιστρέψουν τα παιδιά μας που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά και για να εξασφαλιστούν πόροι ώστε να στηριχτούν όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση.

 

 

* Επανέρχεστε στο πολιτικό σκηνικό της Λάρισας διεκδικώντας την εκπροσώπηση των συμπολιτών σας. Πώς μπορεί ο νομός να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και ποια προβλήματα χρήζουν άμεσης ανάδειξης και συνεπώς αντιμετώπισης;

- Το μεγαλύτερο ζητούμενο για τον νομό μας είναι η αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, η οποία «χτυπήθηκε» από την πολύχρονη ύφεση. Στον πρωτογενή τομέα έγιναν κάποια βήματα ως προς την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ωστόσο το εισόδημα των αγροτών πιέζεται από το υψηλό κόστος παραγωγής - κυρίως λόγω της άρδευσης – και τη συμπίεση των εμπορικών τιμών, απόρροια και της έλλειψης ενός συνεταιριστικού κινήματος με ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πίεση που δέχεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας καθώς η τιμή του πρόβειου γάλακτος για πρώτη φορά έφτασε στα 73-74 λεπτά το λίτρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει πολλούς να πουλήσουν τα κοπάδια τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς η οποία εγκατέλειψε τον οργανισμό ΕΛΟΓΑΚ που έκανε τον έλεγχο στο ισοζύγιο γάλακτος. Σε αντίθεση δηλαδή με τις πρωτοβουλίες που είχα πάρει ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2010-2012 συνεργαζόμενος με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν στην πράξη ότι στο ζήτημα της κτηνοτροφίας και του γάλακτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους λίγους και μάλιστα τους πολύ μεγάλους.

Σε ό,τι αφορά στη μεταποίηση και τον τουρισμό υπάρχουν δυνατότητες για ενίσχυση του ρόλου τους στην τοπική οικονομία. Για να αποκτήσουν όμως ουσιαστικότερο ρόλο στην παραγωγική βάση του νομού χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ώστε να συμπαρασύρουν και τους ιδιώτες επενδυτές.

 

 

* Αρχαίο Θέατρο, Όλυμπος, Τέμπη και παραλιακή ζώνη έχουν την απαιτούμενη συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας του νομού;

- Η Λάρισα χρειάζεται να εμπλουτίσει την παραγωγική της ταυτότητα με νέα στοιχεία. Στα επόμενα χρόνια η οικονομία του νομού μας θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Από την άλλη όμως είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα ιστορικά μνημεία και οι φυσικές ομορφιές του νομού μας για να αυξηθούν οι επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Αυτή η αντίληψη για τις προτεραιότητες του νομού με οδήγησε να αντιταχτώ το 2010 ως υφυπουργός Οικονομικών στα σχέδια για αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα που θα αλλοίωνε την αναπτυξιακή και πολιτιστική ταυτότητα του Νομού.

Με το ίδιο σκεπτικό της ανάδειξης των φυσικών μνημείων του νομού, ανέλαβα πέρυσι την πρωτοβουλία να προσκαλέσω τον πρ. πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και να επισκεφτούμε τον Όλυμπο από την πλευρά της Ελασσόνας. Μετά την ανάβαση είχε προτείνει να φέρει φέτος ξένους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στο Συμπόσιο της Σύμης να επισκεφτούν τον Όλυμπο. Ωστόσο η προκήρυξη των εκλογών ανέτρεψε τον σχεδιασμό. Η ανάδειξη των μνημείων του νομού προϋποθέτουν όραμα, στρατηγικό σχέδιο και επενδύσεις από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Διότι, για να αυξήσεις τον αριθμό των επισκεπτών, χρειάζεται να διασφαλίσεις τη δημιουργία υποδομών όπως και χώρων φιλοξενίας. Αυτές είναι οι προτεραιότητες για τις οποίες ενδιαφέρομαι να εργαστώ από τη θέση του βουλευτή.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass