Οι Σουηδοί είναι πειθαρχημένος λαός και δεν χρειάστηκαν κυβερνητικές απαγορεύσεις

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΜΑΚΗΣ ΧΑΔΟΥΛΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ * Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΥΣ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2020 18:15
Δεν δυσκολεύονται να μείνουν στα σπίτια τους οι Σουηδοί, λόγω ιδιοσυγκρασίας. Γι΄αυτό και δεν υπάρχει κόσμος ούτε στην πλατεία Ούλωφ Πάλμε, ούτε στον κεντρικό σταθμό συγκοινωνιών στην Ουψάλα Δεν δυσκολεύονται να μείνουν στα σπίτια τους οι Σουηδοί, λόγω ιδιοσυγκρασίας. Γι΄αυτό και δεν υπάρχει κόσμος ούτε στην πλατεία Ούλωφ Πάλμε, ούτε στον κεντρικό σταθμό συγκοινωνιών στην Ουψάλα

Αν και σχετικά…«φρέσκος» στην Ουψάλα της Σουηδίας, καθώς προ ολίγων μηνών ξενιτεύτηκε για επαγγελματικούς λόγους, ο Λαρισαίος Μάκης Χαδουλός πρόλαβε να ενσωματωθεί στη σκανδιναβική ιδιοσυγκρασία και περιγράφει στην «Ε» τον τρόπο με τον οποίο βιώνει η Σουηδία την πανδημία του κορονοϊού.

Η Σουηδία βρίσκεται στην επικαιρότητα, λόγω της κυβερνητικής τακτικής να κρατήσει μία πιο ήπια και χαλαρή στάση, δίχως καραντίνα στον πληθυσμό της, σε σχέση με τα αυστηρά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, τα οποία ελήφθησαν από άλλες χώρες. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα άρχισαν να πυκνώνουν οι πιέσεις για αυστηροποίηση των μέτρων μιας και οι νεκροί στη Σκανδιναβική αυτή χώρα αυξήθηκαν ραγδαία.

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ, ΟΧΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Χαδουλό «αυτή τη στιγμή στη Σουηδία έχουν κλείσει μόνο τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και όχι οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά σχολεία. Προφανώς σκέφτηκαν πως αν κλείσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πολλοί γονείς που εργάζονται στον τομέα της υγείας θα αναγκαστούν να παραμείνουν σπίτι, φροντίζοντας τα παιδιά και δημιουργώντας κενά στις υπηρεσίες τους και πρόβλημα στην περίθαλψη των ευαίσθητων ομάδων. Από την άλλη, τα καταστήματα και τα μαγαζιά εστίασης είναι ανοικτά, αλλά δεν έχουν πολύ κόσμο. Οι κάτοικοι περιόρισαν από την αρχή τις μετακινήσεις, ίσως και γι΄ αυτό δεν υπήρξαν κυβερνητικά μέτρα περιορισμού ή απόφαση καραντίνας του πληθυσμού. Πάντως οι Σουηδοί δεν δυσκολεύτηκαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, αφού έτσι κι αλλιώς οι κοινωνικές τους συναναστροφές είναι περιορισμένες. Απλά τους ταλαιπωρεί η απαγόρευση επίσκεψης στα εμπορικά κέντρα, μιας και λόγω καιρικών συνθηκών τα mall ήταν μια συνηθισμένη μορφή διασκέδασης».

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΖΩΗ

Όπως αναφέρει ο κ. Χαδουλός «η ζωή στην Ουψάλα κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς, λόγω του κορονοϊού, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τους κατοίκους. Οι Σουηδοί, ως πειθαρχημένος λαός που είναι, υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή τις κυβερνητικές οδηγίες να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό. Κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις παντού. Από τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, όπου έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικές λωρίδες σε απόσταση 1,5 μέτρου, στη στάση του λεωφορείου ή μέσα σε αυτό μέχρι και τα πάρκα. Επίσης βοηθάει πολύ το γεγονός ότι οι περισσότερες πόλεις είναι απλωμένες σε έκταση, άρα έχεις επιλογές να αποφύγεις τον άλλον!».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Σχολιάζοντας την ψυχολογία των Σουηδών, ο Μ. Χαδουλός αναφέρει στην «Ε» πως «υπάρχει μία ανησυχία στα πρόσωπα των κατοίκων, αλλά δεν διακρίνεις εκτεταμένο φόβο ή κάποιο κλίμα πανικού. Αυτό που τους ανησυχεί όμως είναι το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο κορονοϊός, αρχίζει να πλανάται και πάνω από τη χώρα τους. Ήδη έκλεισαν κάποια εργοστάσια της Volvo, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων στα αεροδρόμια. Εργαζόμενοι που προσφάτως μπήκαν σε κατάσταση «αναστολής εργασίας» από τη SAS- Σκανδιναβικές Αερογραμμές ακούγεται ότι θα κάνουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση ως βοηθοί νοσηλευτών, ώστε να βοηθήσουν το ήδη υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη το κράτος παρέχει επίδομα στον άνεργο το 92% του μισθού του».

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος υγείας τους, «οι Σουηδοί εκ πεποιθήσεως δεν προσέτρεχαν εύκολα στα νοσοκομεία. Αποτελεί εθνική στρατηγική όταν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, αρχικά απευθύνεσαι στην Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας και μόνο όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο να πηγαίνεις στο νοσοκομείο. Έτσι όσοι νοσούν από κορονοϊό προσπαθούν να αναρρώσουν στο σπίτι τους. Αν χρειαστεί να πας στο νοσοκομείο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα περιμένεις ούτε λεπτό για να εξετασθείς» καταλήγει ο 46χρόνος Λαρισαίος.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass