ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΖΑΦΕΤΑΣ

«Η επιτυχία έγκειται στην επικοινωνία με το κοινό»

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «LEBENSRAUM» ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ +ΠΛΗΝ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2022 17:50

«…Η επιτυχία δεν είναι ούτε τα τσιτάτα στα δελτία Τύπου ούτε μόνο το πόσα εισιτήρια κόπηκαν. Κατά κύριο λόγο είναι το πόσο κοντά έρχεσαι με το κοινό και κατά πόσο επικοινωνείς μαζί του.


Οπότε φέτος, είπαμε για τρεις μόνο φορές να την επαναλάβουμε» τονίζει σήμερα στην «Ε» ο ηθοποιός Ηρακλής Τζαφέτας με αφορμή την παράσταση «LEBENSRAUM» που θα «ανέβει» σήμερα Παρασκευή 16, αύριο Σάββατο 17 και μεθαύριο Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Έρευνας Θεάτρου και Χορού +ΠΛΗΝ.
Ο Ηρακλής Τζαφέτας που συμπρωταγωνιστεί και συνσκηνοθετεί την παράσταση μαζί με τη Θάλεια Χαραρά, στη συνέντευξή του σήμερα μιλάει για την παράσταση, τον «ζωτικό χώρο» και το πείραμα που μπορεί και να μην είναι πείραμα, την κίνησή τους όλα τα έσοδα της παράστασης να δοθούν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του +ΠΛΗΝ.

*Μετά το «ΔΩΜΑΤΙΟ 2122» με τη χορεύτρια Βασιλική Σουλτούκη και την ηθοποιό Βάνα Σλέιμαν, τώρα το «LEBENSRAUM» -ένα πείραμα για την καλοσύνη- «σε επανάληψη» με τη Θάλεια Χαραρά…
-Η αλήθεια είναι ότι το «LEBENSRAUM» του Θανάση Τριαρίδη ήταν μία παράσταση την οποία με τη Θάλεια δεν τη «χορτάσαμε», σκεφτόμασταν να την επαναλάβουμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Εκτός αυτού, ήταν μία παράσταση, η οποία άφησε έντονο αποτύπωμα στον κόσμο, απ’ ό,τι καταλάβαμε δηλαδή, από τις αντιδράσεις του. Ήταν μία παράσταση που ως έναν βαθμό κάτι πέτυχε.
Προσωπικά πιστεύω πως η επιτυχία δεν είναι ούτε τα τσιτάτα στα δελτία Τύπου ούτε μόνο το πόσα εισιτήρια κόπηκαν. Κατά κύριο λόγο είναι το πόσο κοντά έρχεσαι με το κοινό και κατά πόσο επικοινωνείς μαζί του. Οπότε φέτος, είπαμε για τρεις μόνο φορές να την επαναλάβουμε.

*Τι είναι λοιπόν το «LEBENSRAUM»;
-LEBENSRAUM είναι γερμανική λέξη και σημαίνει «ζωτικός χώρος». Ως πολιτικός όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Χίτλερ και σημαίνει πως κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει τα εδάφη που του χρειάζονται για να αναπτυχθεί. Ο Τριαρίδης με έναν λόγο άμεσο και με καταιγιστικό ρυθμό δείχνει το κατά πόσο κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε ατομικό επίπεδο. Ένας άνθρωπος βρίσκει μία αγγελία στο ίντερνετ σχετικά με ένα πείραμα όπου η αμοιβή εξαρτάται από τον χρόνο παραμονής του σε αυτό. Το πείραμα πραγματοποιείται ενώπιον κοινού και ενώ ξεκινάει ως μία «κουβεντούλα», με την πάροδο του χρόνου το παιχνίδι χοντραίνει και οδηγούμαστε σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σε ατομικό επίπεδο, λοιπόν, βλέπουμε πως ο φόβος οδηγεί ένα υποκείμενο στο να παραχωρήσει τον ζωτικό του χώρο. Ένας φοβισμένος άνθρωπος είναι έτοιμος να κάνει ό,τι του πεις, ακόμη και να σκοτώσει. Αυτό σε επίπεδο κοινωνίας το βλέπουμε πολύ συχνά στην ιστορία, μέχρι και στις τελευταίες κρίσεις που βιώσαμε/βιώνουμε (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, πόλεμος) κ.λπ.
Εν τέλει, το δικό μας υποκείμενο στο έργο δεν επιλέγει τον φόβο ως λύση και εκεί συνειδητοποιούμε ότι τελικά τα πειράματα γίνονται για να μελετηθεί η «ανθρωπότητα» και όχι το «πειραματόζωο». Μετά την παράσταση του Σαββάτου θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Θ. Τριαρίδη που θα είναι μαζί μας στο Κ.Ε.Θε.Χο. +ΠΛΗΝ, οπότε και θα συζητηθούν περαιτέρω πολλά ζητήματα που θίγει το κείμενο.

*Πέρυσι κάνατε μία παράσταση όπου όλα τα έσοδα δόθηκαν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας, φέτος βλέπουμε κάνετε κάτι αντίστοιχο με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών…
-Το ΣΕΗ εδώ και δύο χρόνια βγαίνει, πρωτοστατεί στη διαχείριση δεκάδων καταγγελιών κακοποιητικών συμπεριφορών στον χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Σε όλον αυτόν τον αγώνα έχει συκοφαντηθεί και λοιδορηθεί ουκ ολίγες φορές με δημόσιες τοποθετήσεις και απολογητικά υπομνήματα.
Κάποιοι, απ’ ό,τι φαίνεται, χτίζουν καριέρες στη σιωπή και τον φόβο. Όπως καταλαβαίνετε μία τέτοια διαδικασία έχει πάρα πολλά έξοδα και έτσι αποφασίσαμε με τη Θάλεια πως το να δώσουμε ένα μέρος των εσόδων μας στο Σωματείο είναι το αυτονόητο και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ από τη Λάρισα. Το Σωματείο είναι τα μέλη του, είμαστε εμείς, δεν είναι κάποιος αόρατος σωτήρας.

*Στο από εδώ και πέρα τι να περιμένουμε από το Κ.Ε.Θε.Χο. +ΠΛΗΝ;
-Τον Γενάρη-Φλεβάρη το «LEBENSRAUM» θα ταξιδέψει. Πρώτος σταθμός το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και μετά ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και Κομοτηνής.
Ταυτόχρονα τέλη Γενάρη θα ξεκινήσουμε πρόβες για το «LEBENSRAUM 2» -ένα πείραμα για τη χαρούμενη συνύπαρξη- (η 2η παραγωγή του Κέντρου για φέτος), το οποίο θα ανέβει και για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ευχαριστούμε τον Θανάση Τριαρίδη για την εμπιστοσύνη του.
Τα υπόλοιπα όταν έρθει η ώρα, να είμαστε καλά μέχρι τότε…

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass