Ευκλείδης Τσακαλώτος:

Συμμαχίες για μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών για μείωση ανισοτήτων

* Χωρίς διεκδικήσεις, αντιστάσεις, διαμαρτυρία από την πλευρά των κινημάτων, η πολιτική γίνεται φτωχή και έωλη *Δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση χωρίς κόκκινο πρόσημο * Το ΠΑΣΟΚ αιωρείται, στο ολιγαρχικό - επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, όλα είναι δήθεν * Οι αδιάλλακτοι για διάλογο με την Τουρκία είναι επικίνδυνοι για την ειρήνη * Σε ό,τι με αφορά, νομίζω πως αποδεικνύω πολλά χρόνια ότι μπορώ να υπηρετήσω μακροχρόνια σχέδια με αξιοπιστία, φτιάχνοντας λειτουργικές ομάδες που δουλεύουν σκληρά για έναν κοινό σκοπό, λέει στην «ΕτΔ» ο πιο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τα γεράκια της Τρόικας την εποχή των μνημονίων

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2023 14:30
Η Αριστερά πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση των δικών της αναλύσεων και προτάσεων,  λέει στην «ΕτΔ» ο πανεπιστημιακός και διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς Η Αριστερά πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση των δικών της αναλύσεων και προτάσεων, λέει στην «ΕτΔ» ο πανεπιστημιακός και διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς

«Η άποψή μου παλιότερα ήταν ότι τα δύο ρεύματα, της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωκομμουνισμού, έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν ένα νέο πρόταγμα και για την παραγωγή και για την αναδιανομή. Αυτό νομίζω είναι και το ζητούμενο τώρα. Είναι τύχη αγαθή που πανευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία «στρίβει το τιμόνι» αριστερότερα, δυστυχώς λιγότερο στη χώρα μας. Μόνο που οι συμμαχίες δεν μπορούν να είναι ένα άθροισμα απόψεων, αλλά απαιτείται να έχουν επεξεργασίες για τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές της εποχής μας, να προτεραιοποιούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών, να έχουν ως όραμα τη μείωση των ανισοτήτων».


Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη στην «ΕτΔ» ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στο επικείμενο συνέδριό του, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρουσιάζοντας βασικές γραμμές του Σχεδίου του για το αύριο του κόμματος και της χώρας, υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει, λόγου χάρη, πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας -που είναι απολύτως απαραίτητη- χωρίς «κόκκινο» πρόσημο. Και «κόκκινο» πρόσημο θα πει πραγματική μέριμνα, να μη μείνει κανείς και καμία πίσω». Τονίζει ακόμα πως: «Θέλουμε να απλώσουμε την ιδέα των Κοινών Αγαθών και στα ψηφιακά ζητήματα που προκύπτουν από τα μονοπώλια των λογισμικών, να κοιτάξουμε σοβαρά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης». Τέλος, τονίζει ότι: «Θέλουμε να απλώσουμε την ιδέα των Κοινών Αγαθών, να συγκροτήσουμε ένα ρεαλιστικό μείγμα για την οικονομική πολιτική που θα υπηρετεί την κοινωνία, θα βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα, θα απλώνεται σε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και τους δημιουργεί ασφάλεια».

Συνέντευξη: Μπάμπης Λαμπαδιάρης

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

*Γιατί το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να προτιμήσει εσάς για πρόεδρο του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές κ. Τσακαλώτο;
-Ο κάθε υποψήφιος ή υποψήφια φέρνει τις εμπειρίες του/της, έχει συγκεκριμένο τρόπο πολιτικής συγκρότησης, κομίζει προγραμματικές προτάσεις και προτεραιότητες, ιδέες για την οργανωτική ανασύνταξη του χώρου μας. Παράλληλα, έχει και μια αντίληψη για την έννοια και τη λειτουργία της ηγεσίας στη σύγχρονη εποχή.
Η δική μου γνώμη είναι ότι ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Πιστεύω πως μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φέρουμε σε πέρας και το έργο μας, δηλαδή την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: τονώνοντας την ομαδική δουλειά, μοιράζοντας την ευθύνη, συναποφασίζοντας δημοκρατικά - από την ηγετική ομάδα ως την Κεντρική μας Επιτροπή κι από τις Νομαρχιακές μας Οργανώσεις μέχρι τις Οργανώσεις Μελών μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε χώρο δουλειάς.
Μπορεί να μην έχει περάσει ακόμη η εποχή των χαρισματικών ηγετών ή των αρχηγικών κομμάτων, αλλά η Αριστερά οφείλει να θέτει στο τραπέζι του διαλόγου όχι μόνο το περιεχόμενο της πολιτικής αλλά και τη διαδικασία, τον τρόπο με τον οποίο παράχθηκε αυτό το περιεχόμενο. Ας το πω διαφορετικά: ένα πιο συλλογικό και συμμετοχικό κόμμα εμπεριέχει και τον τρόπο που εμείς βλέπουμε την οργάνωση της κοινωνίας γενικότερα.
Σε ό,τι με αφορά νομίζω πως αποδεικνύω πολλά χρόνια ότι μπορώ να υπηρετήσω μακροχρόνια σχέδια με αξιοπιστία, φτιάχνοντας λειτουργικές ομάδες που δουλεύουν σκληρά για έναν κοινό σκοπό.

*Με τα Κινήματα, το ΠΑΣΟΚ ή τις σημαίες και τα λάβαρά του πρέπει πλέον να πορευτείτε;
- Στην πραγματική ζωή, όπως και στην πραγματική πολιτική, δεν τίθενται έτσι τα διλήμματα. Θέλω να πω ότι τα επιμέρους ερωτήματα είναι διαφορετικά και δεν τίθενται διαζευκτικά. Χωρίς τα κινήματα, για παράδειγμα, η πολιτική γίνεται από τα πάνω και τις περισσότερες φορές δεν διαλέγεται με την κοινωνία. Επίσης, χωρίς διεκδικήσεις, αντιστάσεις, διαμαρτυρία από την πλευρά των κινημάτων, η πολιτική γίνεται φτωχή και έωλη. Δείτε την πολιτική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα σε 4 χρόνια κατεδάφισε κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων και αποψίλωσε όλα εκείνα που είχε οικοδομήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας. Την απουσία κινημάτων αντίστασης την πληρώσαμε όλοι και όλες πολύ ακριβά.
Για το ΠΑΣΟΚ που με ρωτάτε, νομίζω ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ. Με ποιους θέλει να πάει και ποιους θέλει να αφήσει. Μιλάω κυρίως για τις κοινωνικές κατηγορίες και κατ’ επέκταση τις πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ αιωρείται. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η πολιτική των συμμαχιών είναι εκ των ων ουκ άνευ, στον βαθμό βέβαια που συγκλίνουν τα προγράμματα και οι κοινωνικές προτεραιότητες. Ο πυρήνας δηλαδή της απλής αναλογικής.
Για τις σημαίες και τα λάβαρα, είμαι απ’ αυτούς, μαζί με πολλούς άλλους και πολλές άλλες, που θεωρώ ότι η ταυτότητα των κομμάτων, η ιδεολογία τους, είναι μέρος της απαραίτητης ειλικρίνειάς τους. Δεν υποδύονται κάτι το οποίο δεν είναι, δεν ψαρεύουν σε θολά νερά. Κοιτάξτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το παίζει εκσυγχρονιστής δανειζόμενος πρόσωπα από την κεντροαριστερά, και από την άλλη μεταμφιέζει το ολιγαρχικό κράτος σε επιτελικό. Όλα δήθεν.

*Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας στα ελληνοτουρκικά;
-Με την Τουρκία χρειάζεται να συζητήσουμε. Ας είμαι ξεκάθαρος. Εκείνοι που συχνά είναι αδιάλλακτοι ως προς την αναγκαιότητα αυτού του διαλόγου, είναι επικίνδυνοι για την ειρήνη στη χώρα μας.
Θα ήθελα να θυμίσω ότι μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Απέναντι σε ένα εξαιρετικά αρνητικό εσωτερικό περιβάλλον όπου κυριαρχούσε ένας δημοκοπικός πατριδοκάπηλος λόγος, με υποβολέα μεγάλα τμήματα της σημερινής κυβέρνησης, καταφέραμε να λύσουμε ένα ιστορικό πρόβλημα ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θέση της χώρας μας με εθνικά επωφελή τρόπο.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνουν κύκλους όπου περίοδοι έντασης δίνουν τη θέση τους σε περιόδους σχετικής νηνεμίας. Μια τέτοια περίοδο διανύουμε από το τραγικό συμβάν των σεισμών και μετά. Πρόκειται για ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Η ελληνο-τουρκική προσέγγιση και η διευθέτηση των διαφορών είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Την ίδια στιγμή πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε η διαπραγμάτευση να αποφέρει καρπούς και για τα δύο μέρη, και αυτό θα συμβεί μέσα από μια περίοδο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

*Σοσιαλδημοκρατία ή Αριστερά;
-Μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1970 ήρθε, σταδιακά, η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. Φάνηκε ότι η μεταπολεμική σοσιαλδημοκρατική συναίνεση είχε εξαντλήσει τη δυναμική της, κυρίως στο πεδίο της ανάπτυξης και του παραγωγικού μοντέλου. Η Δεξιά είχε συγκεκριμένη άποψη για αυτά: απορρύθμιση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, ευέλικτες αγορές εργασίας.
Εκείνη την εποχή ήμουν και μέλος του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία και του ΚΚΕ Εσωτερικού στην Ελλάδα. Η άποψή μου τότε ήταν ότι τα δύο ρεύματα, της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωκομμουνισμού, έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν ένα νέο πρόταγμα και για την παραγωγή και για την αναδιανομή.
Αυτό νομίζω είναι και το ζητούμενο τώρα. Είναι τύχη αγαθή που πανευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία «στρίβει το τιμόνι» αριστερότερα, δυστυχώς λιγότερο στη χώρα μας. Μόνο που οι συμμαχίες δεν μπορούν να είναι ένα άθροισμα απόψεων, αλλά απαιτείται να έχουν επεξεργασίες για τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές της εποχής μας, να προτεραιοποιούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών, να έχουν ως όραμα τη μείωση των ανισοτήτων.
Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, είμαι πεισμένος πως πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση των δικών της αναλύσεων και προτάσεων. Να δώσει έμφαση στο παραγωγικό μοντέλο, το ποιοι, πότε και πώς δημιουργούν νέες αξίες για την κοινωνία και την οικονομία. Με αυτήν την έννοια εμείς έχουμε το θάρρος να πούμε πως δεν μπορεί να υπάρξει, λόγου χάρη, πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας -που είναι απολύτως απαραίτητη- χωρίς «κόκκινο» πρόσημο. Και «κόκκινο» πρόσημο θα πει πραγματική μέριμνα να μην μείνει κανείς και καμία πίσω. Δεν πρόκειται για αντινομία, αλλά για τη μόνη κοινωνικά δίκαιη σύνθεση που μπορεί να γίνει.

* Είδαμε μια ανάρτησή σας για τις παραλίες της Πάρου και ένα δάσος στην Πρέβεζα. Γιατί τα θεωρήσατε σοβαρά θέματα;
-Στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση στα Κοινά Αγαθά.
Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα δίνουμε μαζί τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημοσίου χώρου γενικότερα. Θα είμαστε μαζί με τους πολίτες ενάντια στις σκέψεις για ιδιωτικοποίηση του νερού. Θα αγωνιστούμε σθεναρά, έτσι ώστε ο πλούτος των δασών και των θαλασσών μας να μη μολύνεται, να μην αποψιλώνεται, να μην καίγεται.
Θέλουμε να απλώσουμε την ιδέα των Κοινών Αγαθών και στα ψηφιακά ζητήματα που προκύπτουν από τα μονοπώλια των λογισμικών, να κοιτάξουμε σοβαρά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα ρεαλιστικό μείγμα για την οικονομική πολιτική που θα υπηρετεί την κοινωνία και ως οικονομικό παίκτη μέσω των συνεταιρισμών, θα βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα που αποδίδει αξίες και αγαθά, θα απλώνεται σε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και τους δημιουργεί ασφάλεια γιατί θα έχει πόρους, προσωπικό και τεχνογνωσία.

*Αν ΔΕΝ εκλεγείτε πρόεδρος, τι θα κάνετε;
-Βέβαιο είναι πως θα συνεχίσω να παλεύω για την ανάκαμψη του κόμματός μας, με σκοπό μια συλλογική ηγεσία που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις των ημερών μας. Θα σας έλεγα πως θα ήθελα να κάνω και διακοπές, αλλά τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα θα είναι αυξημένα από Σεπτέμβριο.

*Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία στον αγώνα σας.
-Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass