Δημήτρης Αδάμ

«Η Λάρισα του αύριο πρέπει να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες»

-ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ -ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2023 9:00

«Oλοι χρωστάμε στην κοινωνία μας... Έτσι, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ ευρύτερα με τα ζητήματα της πόλης. Δεν φτάνει μόνο να γκρινιάζουμε με τα «στραβά». Κάποια στιγμή πρέπει να μπούμε στη δράση για να τα αλλάξουμε και να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη» δηλώνει στην «Ε» ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Αδάμ, ο οποίος από τον «στίβο» του «επιχειρείν» στρέφεται προς την αυτοδιοικητική πολιτική σκηνή, του Δήμου Λαρισαίων, και κατέρχεται υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συμπαράταξη Λαρισαίων», του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη. Ο κ. Αδάμ παρουσιάζει τους λόγους που τον ώθησαν να κάνει αυτό τα βήμα, την επιλογή του με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων», τους στόχους του και το όραμά του για τη Λάρισα του αύριο.

* Κύριε Αδάμ, μετά από μια μεγάλη πορεία στις επιχειρήσεις και το Επιμελητήριο Λάρισας, συμμετέχετε στις δημοτικές εκλογές. Αλήθεια, τι σας φέρνει σ’ αυτόν τον στίβο;

- «Με δυο λέξεις, η συμμετοχικότητα. Η παραδοχή, δηλαδή, πως μόνος του κανείς δεν είναι σπουδαίος. Κοιτάξτε, σ’ αυτήν την πόλη ασχολήθηκα χρόνια με τις επιχειρήσεις και -όπως λέτε- είχα μια καλή πορεία. Νιώθω, λοιπόν, πως χρωστάω πολλά στους ανθρώπους που με στήριξαν, σ’ αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκα, στην πόλη που μου έδωσε τον ζωτικό χώρο να αναπτύξω τη δραστηριότητά μου.
Και εκτιμώ πως ήρθε η στιγμή να ανταποδώσω στους ανθρώπους και την κοινωνία της πόλης την ευκαιρία που μου έδωσαν να επιχειρήσω, να δουλέψω και να χτίσω τη ζωή μου εδώ. Αν το σκεφτείτε, όλοι χρωστάμε στην κοινωνία μας, γιατί επιμένω ότι μόνος του κανείς δεν είναι σπουδαίος. Έτσι, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ ευρύτερα με τα ζητήματα της πόλης. Δεν φτάνει μόνο να γκρινιάζουμε με τα «στραβά». Κάποια στιγμή πρέπει να μπούμε στη δράση για να τα αλλάξουμε και να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη.

* Ωστόσο, συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, ενώ η πορεία σας κινήθηκε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Γιατί αυτή η επιλογή;

- Γιατί καταλαβαίνω πως η αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι, δεν είναι ένας χώρος κομματικής αντιπαράθεσης. Ίσως τον μετέτρεψαν σε χώρο αντιπαράθεσης τα κόμματα για τους δικούς τους λόγους. Αλλά η αυτοδιοίκηση είναι η πόλη μας. Είναι οι άνθρωποί μας. Είναι οι δρόμοι που περπατάμε και οι πλατείες που διασκεδάζουμε. Τα κόμματα έχουν τον ρόλο τους, δεν τον αρνείται κανείς, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να έχουν καλύτερη άποψη για το πάρκο δίπλα στο σπίτι μου από εμένα. Δείτε, όλη την εβδομάδα βιώσαμε κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι πράσινη, κόκκινη ή μπλε. Είναι υπόθεση όλων μας να κάνουμε τις γειτονιές μας καλύτερες για εμάς και τα παιδιά μας.

* Συμφωνούμε σ’ αυτά, αλλά γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό του Δημάρχου τελικά;

- Γιατί βλέπω πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην πόλη και τις αξιολογώ θετικά. Πέρα από το γεγονός ότι μας συνδέει μια μακροχρόνια φιλία, εκτιμώ πως ο Απόστολος Καλογιάννης είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος. Και μάλιστα στον δικό μου τομέα έχω δει σημαντικές αλλαγές. Η Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξωστρεφής. Έχει επενδύσει σε μεγάλες υποδομές που δίνουν σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική της ανάπτυξη. Ο πολιτισμός της, οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν, ο δημόσιος χώρος που άλλαξε εντελώς φυσιογνωμία, είναι χαρακτηριστικά μιας πόλης πολύ φιλικής στην επιχειρηματικότητα. Και διαπιστώνω πως οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής είναι στραμμένες προς αυτήν την κατεύθυνση: Να κάνουν δηλαδή τη Λάρισα προορισμό τόσο για επισκέπτες όσο και για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Κι εδώ χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Ο στόχος είναι μεγάλος, αλλά είναι εφικτός.

* Η δική σας συμβολή ποια μπορεί να είναι σ’ αυτόν τον στόχο;

- Ξέρετε ότι έχω ζήσει για πολλά χρόνια στην παραγωγική διαδικασία. Και ως επιχειρηματίας ο ίδιος, αλλά και ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλά αυτόν τον χώρο και πλέον να καταλαβαίνω τι πρέπει να γίνει για να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα από την πλευρά της αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής μας να βρουν τρία πράγματα: Νέες επενδύσεις, νέες αγορές και σταθερό περιβάλλον. Ο Δήμος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά. Η αναμόρφωση του κέντρου έκανε τη Λάρισα μια εξαιρετικά ελκυστική περιοχή για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων. Η εξωστρέφεια με τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως η AgroThessaly, το Φεστιβάλ Πηνειού, οι αθλητικές διοργανώσεις ή τα συνέδρια φέρνουν επισκέπτες στην πόλη και δημιουργούν νέο δυναμικό καταναλωτικό κοινό. Και τέλος, το σταθερό περιβάλλον, με ψηφιακά εργαλεία που δίνουν δυνατότητες στις επιχειρήσεις, είναι ήδη δρομολογημένο από τη Δημοτική Αρχή. Στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου νομίζω ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, ιδιαίτερα οι άνθρωποι με εμπειρία στον τομέα.
Η επιχειρηματική μου εμπειρία θα μπορούσε να συνεισφέρει καθοριστικά στον τομέα αυτόν. Δεν λέω πως είμαι ο καλύτερος. Λέω πως θα δουλέψω αποτελεσματικά, όπως η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς με δίδαξε.

* Πώς φαντάζεστε τη Λάρισα της επόμενης θητείας;

- Η Λάρισα στην τελευταία απογραφή είναι η μόνη πόλη στη Θεσσαλία που παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού της. Αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη μια πόλη που οι άνθρωποι την επιλέγουν για να ζήσουν. Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη ευθύνη σε όλους μας για την πόλη που δημιουργούμε. Η Λάρισα του αύριο, λοιπόν, πρέπει να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες. Να έχει ένα αστικό περιβάλλον που να δίνει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Με λειτουργικούς δημόσιους χώρους, με ασφάλεια, με επιχειρηματικές ευκαιρίες και ευκαιρίες απασχόλησης. Να λύσει τα προβλήματα της μετάβασής της, όπως το θέμα της κυκλοφορίας στο κέντρο και της στάθμευσης -το οποίο ήδη έχει πάρει τον δρόμο του-, να ενισχύσει τις ψηφιακές της υποδομές για να μη χρειάζεται οι άνθρωποι να κινούνται στο κέντρο με τα αυτοκίνητα. Και κυρίως να γίνει προορισμός. Για συνέδρια, για εκδηλώσεις, για επισκέψεις. Με το Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο και την πολιτιστική της δραστηριότητα, με την επιστημονική της κοινότητα και με τα αξιοθέατά της.
Αυτή η Λάρισα είναι σε εξέλιξη. Είμαι βέβαιος πως στην επόμενη διετία θα μιλάμε για μια σύγχρονη πόλη, την οποία όσοι επέλεξαν για να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ θα νιώθουν δικαιωμένοι...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass