Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Η Ελλάδα της κρίσης δεν επιτρέπει την υπερσυνταγογράφηση

* Τι λέει για τη διαμάχη του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς-Διαγνωστικά Κέντρα

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2014 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:58

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι για το 2015 να συγκρατηθεί η ιατροφαρμακευτική δαπάνη με θεσμικά μέτρα και να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αυτόματης επιστροφής (clawback), ενώ αναφορικά με τις αξιώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το πλαίσιο υποχρεώσεων για τους γιατρούς, αναμένουμε ακόμη τις προτάσεις του».

Αυτό υποστηρίζει –μεταξύ άλλων- ο (Φαρσαλινός) πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, στα πλαίσια συνέντευξης του στην «Ε», σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οργανισμού και των γιατρών και διαγνωστικών Κέντρων, τονίζοντας με νόημα πως «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα της κρίσης, της υψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων να αποζημιώνει τους ιλιγγιώδεις αριθμούς εξετάσεων που οι γιατροί συνταγογραφούν και τα διαγνωστικά κέντρα εκτελούν».

Ο κ. Κοντός χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2015 «επάρκειας και όχι σπατάλης, αφού ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και όχι στα μεγέθη που δημιουργεί η προκλητή και υπερβάλλουσα ζήτηση υπηρεσιών υγείας, κατάλοιπο του παρελθόντος».

 

* Κύριε Διοικητά, σε πρόσφατη συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας κ. Βορίδης μίλησε για μια πάρα πολύ σημαντική μείωση της δαπάνης στην προμήθεια για φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σφιχτής κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ή επειδή το βάρος μετατοπίστηκε στις τσέπες των ασφαλισμένων;

- Τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί σημαντικές εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες και επιβεβλημένες. Η διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 5,1 δισ. ευρώ το 2009, και η κατάταξη της χώρας στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ σε εκτέλεση μαγνητικών και αξονικών εξετάσεων (πάνω από 600 εκ. ευρώ ετησίως), δίχως βελτίωση των δεικτών υγείας και ικανοποίησης των πολιτών, αποτέλεσε την πλέον προφανή απόδειξη για την ανάγκη λήψης μέτρων παρακολούθησης και ελέγχου, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα δανειζόταν αρκετά δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να αποπληρώσει τις υπηρεσίες αυτές. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι κλειστοί προϋπολογισμοί, οι πολιτικές μείωσης των τιμών, οι κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, τα μέτρα για την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων φαρμάκων επέφεραν σημαντικές εξοικονομήσεις οι οποίες επέτρεψαν στο Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ την αποζημίωση ακριβών και καινοτόμων θεραπειών και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας.

Πράγματι, κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις επιμέρους παροχές αγγίζοντας τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, καθώς διαμορφώθηκε για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 σε 26% στα φάρμακα και 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις. Το επόμενο βήμα για την πολιτεία είναι η διαμόρφωση συμμετοχών στο κόστος ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και αντιστρόφως ανάλογα με την ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η τήρηση των κλειστών προϋπολογισμών με επάρκεια υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις.

* Κύριε Κοντέ, ποιο είναι το οικονομικό άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες και κλινικές και ποιο το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους;

- Ο ΕΟΠΥΥ, ως καθολικός διάδοχος των ταμείων από τα οποία συστήθηκε, κληρονόμησε οφειλές των ταμείων αυτών προς τους ιδιώτες πάροχους, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές αφορούν το διάστημα μέχρι 31.12.2011. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να αποπληρώσει τις οφειλές αυτές μέχρι το τέλος του 2014. Ήδη ο μεγάλος όγκος έχει ενταλματοποιηθεί και θα δοθεί στους παρόχους μέχρι τέλος του χρόνου.

Αναφορικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ο Οργανισμός είναι συνεπής, εντός των ορίων του προϋπολογισμού του και δεν δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παρόχους. Απομένει, βεβαίως, η εκκαθάριση των απαιτήσεων μετά την οποία θα αποδοθεί και το 10% που παρακρατείται, ενώ ζήτημα αποτελεί και το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) το οποίο είτε επιστρέφεται από τους παρόχους είτε δεν αποζημιώνεται, εφόσον αφορά απαιτήσεις καθ’ υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού. Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι για το 2015 να συγκρατηθεί η δαπάνη με θεσμικά μέτρα και να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αυτόματης επιστροφής (clawback).

* Οι γιατροί της Λάρισας συντάσσονται απόλυτα με τον ΠΙΣ, αναφορικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και το άνοιγμα του Οργανισμού σε όλους τους γιατρούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, ο γιατρός, ως δεύτερο συμβαλλόμενο μέλος, έχει μόνον υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα ή ρήτρα, ούτε καν αυτά της αμοιβής της εργασίας του (πόσο και πότε ή αν θα πληρώνεται η ιατρική επίσκεψη και πράξη). Ακόμη υποστηρίζουν πως δεν προκαθορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων, ιδιαίτερα μετά την είσοδο στον ΕΟΠΥΥ νέων συναδέλφων, ενώ στο εξάμηνο, ανάλογα με το επίπεδο του πενιχρού κλειστού προϋπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να κάνει νέα "παζάρια" για πληρωμές. Δεν έχουν δίκιο;

- Σχετικά με τις νέες συμβάσεις των γιατρών έχουμε τονίσει προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) τα εξής: Ο ΕΟΠΥΥ θα προκηρύξει ιατρικές επισκέψεις ανά ειδικότητα και ανά Δήμο σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και τις δυνατότητες του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ. Αναλυτική και τεκμηριωμένη μελέτη της εκτίμησης αναγκών σε ιατρικές επισκέψεις ανά ειδικότητα και ανά Δήμο της χώρας έχει παραδοθεί στον ΠΙΣ εδώ και αρκετό καιρό για παρατηρήσεις και προτάσεις. Με βάση αυτές τις ανάγκες θα γίνει η προκήρυξη.

Το δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών θα είναι ανοιχτό για όλους τους γιατρούς. Ζητήσαμε όμως από τον ΠΙΣ να προσδιορίσει και να προτείνει ανώτατο και κατώτατο αριθμό επισκέψεων που θα δίνεται σε περίπτωση πολύ μικρής ή πολύ μεγάλης συμμετοχής, αντίστοιχα, ιατρών σε ορισμένους δήμους ή ειδικότητες.

Ο ΕΟΠΥΥ πρότεινε στον ΠΙΣ ένα πλαίσιο υποχρεώσεων για τους γιατρούς. Αναμένουμε προτάσεις για τις υποχρεώσεις που επιθυμούν να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, πέραν εκείνων οι οποίες ισχύουν ούτως ή άλλως για τον Οργανισμό από την εκάστοτε ισχύουσα ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία, και με σαφή τρόπο προστατεύουν τα δικαιώματα των παρόχων.

Τον τελευταίο χρόνο, οι πληρωμές των γιατρών γίνονται με τακτικότητα και συνέπεια. Στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων διασφαλίζεται η αποζημίωση των γιατρών για όλο τον χρόνο, ενώ σε καμία περίπτωση η όποια επαναδιαπραγμάτευση όρων της σύμβασης δεν θα βασίζεται στη λογική του παζαριού.

* Την απόφασή τους να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ και να μην δέχονται τους ασφαλισμένους για ένα διάστημα, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι έχουν ζημιωθεί, όπως αναφέρουν, τα μέγιστα, από την τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να επιβάλει το clawback και το rebate. Από την άλλη εσείς μιλάτε για κατάχρηση του δικαιώματος των εξετάσεων, σε σημείο να είμαστε πρωταθλητές στις εξετάσεις. Πώς το σχολιάζετε;

- Οι Ενώσεις των Διαγνωστικών Κέντρων εξήγγειλαν επίσχεση εργασίας και στην συνέχεια την ανέστειλαν για μία εβδομάδα. Η θέση του ΕΟΠΥΥ είναι ότι η επίσχεση δεν αποτελεί επωφελή πρακτική για καμία από τις δύο πλευρές, μα κυρίως στρέφεται ευθέως κατά των ασφαλισμένων οι οποίοι καλούνται εκβιαστικά να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος των εξετάσεών τους. Οι βασικοί λόγοι της επίσχεσης είναι η εφαρμογή από την πλευρά της πολιτείας του rebate και του clawback, δηλαδή των εκπτώσεων και του ποσού της αυτόματης επιστροφής που καλούνται να αναλάβουν οι πάροχοι. Η κατάργηση των δύο αυτών μέτρων επιτυγχάνεται μόνο με την κατάργηση του κλειστού προϋπολογισμού ή την αύξηση του προϋπολογισμού τους, έτσι ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις που εκτελούνται. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, ούτε το μέγεθος του πληθυσμού, ούτε το επίπεδο υγείας των πολιτών δικαιολογεί την πρωτιά σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες και τη συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου τους η οποία παρατηρήθηκε το 2013 και 2014. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα της κρίσης, της υψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων να αποζημιώνει τους ιλιγγιώδεις αριθμούς εξετάσεων που οι γιατροί συνταγογραφούν και τα διαγνωστικά κέντρα εκτελούν.

Η θέσπιση, για πρώτη φορά, από τον υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, έχει ήδη επιφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Για τους πρώτους δύο μήνες της εφαρμογής μέτρου, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η μείωση της δαπάνης ξεπερνά το 20% και σε κάποιες εξετάσεις φτάνει το 60%. Η προσπάθεια εξορθολογισμού συνεχίζεται με την εισαγωγή επιπλέον οδηγιών, έτσι ώστε να μην προκαλούνται επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους και απώλειες στους παρόχους- προμηθευτές. Η θέσπιση κανόνων στη συνταγογράφηση και εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων πέραν των σημαντικών εξοικονομήσεων που επιφέρει είναι πρωτίστως ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Όλοι γνωρίζουν ότι ο υπερβολικός αριθμός διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων έχει επιπτώσεις και στην υγεία.

* Πώς γίνεται ο Οργανισμός να εμφανίζει στον προϋπολογισμό του για το 2015, ταμειακό πλεόνασμα 24 εκατ. ευρώ και τα τελευταία δημοσιεύματα να αναφέρουν οικονομικά προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενα την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

- Ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε τον προϋπολογισμό του 2013 ισοσκελισμένο. Ο προϋπολογισμός του 2014, επίσης, κλείνει χωρίς υπερβάσεις. Ο Οργανισμός δεν δημιουργεί νέα ελλείμματα και υλοποιεί τον προϋπολογισμό του χωρίς παρεκκλίσεις. Για το 2015 τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού είναι τα ίδια με το 2014, ενώ κάποιες μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αφορούν στη μεταφορά δαπανών, λόγω της δημιουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και της μετακίνησης σε αυτό των πρώην Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και ενός μεγάλου αριθμού υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού. Κατά συνέπεια, δεν προκύπτουν πραγματικές μειώσεις οι οποίες να επηρεάζουν τον όγκο, το εύρος ή την ποιότητα των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι προϋπολογισμός επάρκειας και όχι σπατάλης. Ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και όχι στα μεγέθη που δημιουργεί η προκλητή και υπερβάλλουσα ζήτηση υπηρεσιών υγείας, κατάλοιπο του παρελθόντος. Η επόμενη πρόκληση του Οργανισμού είναι να ολοκληρώσει το πλαίσιο των κανόνων συνεργασίας του με τους παρόχους, να εξορθολογήσει το σύνολο των δαπανών με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Με σεβασμό στα χρήματα των Ασφαλισμένων και των Φορολογούμενων. Με σταθερούς και δίκαιους κανόνες για παρόχους- προμηθευτές. Με αξιοπρέπεια και ποιότητα για τους Έλληνες πολίτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass