Ο ΥΠΟΦΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ» ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Ντίνος Διαμάντος: Οι Λαρισαίοι θα με θυμούνται ως τον δήμαρχο που άλλαξε την πόλη

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2014 23:38 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:33

Συνέντευξη στον Σωτήρη Ζαχαριά

«Εμείς θα είμαστε στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι Λαρισαίοι θα με θυμούνται ως τον δήμαρχο που άλλαξε την πόλη τους. Η αλλαγή στη ζωή μας έρχεται μέσα από την αναμόρφωση της Λάρισας. Αυτό αν θέλετε είναι και η προσωπική μου αναφορά. Να αναμορφώσω τη Λάρισα».

Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του προς την «Ε», ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος.

Ο κ. Διαμάντος που ξεδιπλώνει το όραμα αλλά και τις προτάσεις και προτεραιότητες του για την Λάρισα του μέλλοντος, είναι ιδιαίτερα δηκτικός τόσο με τον απερχόμενο δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη όσο και με την αντιπεριφερειάρχη και υποψήφια δήμαρχο Ρένα Καραλαριώτου. Όπως τονίζει η αντιπαράθεση με τον κ. Τζανακούλη δεν είναι σε «προσωπικό επίπεδο». Η αντιπαράθεσή μας, παρατηρεί, εστιάζει σε ένα μακροχρόνιο σύστημα άσκησης της δημοτικής εξουσίας που έχει λάβει πλέον «καθεστωτικά χαρακτηριστικά και δήμαρχοκεντρικό χαρακτήρα» πέραν των παλαιοκομματικών που το έχει ταυτίσει με το παρελθόν.

Ενώ στην «παλαιοκομματική αντίληψη» εντάσσει και τη Ρένα Καραλαριώτου, η οποία, όπως σχολιάζει είναι «από εκείνους τους υποψηφίους που έχουν επενδύσει πολλά στο «αντί» -αντινομάρχης, αντιπεριφερειάρχης». Επικεντρώνεται δε και στο θέμα της «εντοπιότητας», υπογραμμίζοντας οι η Ρ. Καραλαριώτου δεν γνωρίζει τη Λάρισα «αφού δεν γεννήθηκε και δεν ήταν ποτέ εδώ, και, μόλις λίγο πριν αυτοπροταθεί μετέφερε τα εκλογικά της δικαιώματα».

 

Ακόμη, ο κ. Διαμάντος ξεκαθαρίζει με έμφαση: «δεν είμαι νεοδημοκράτης υποψήφιος. Δεν είμαι υποψήφιος κανενός κόμματος –το έχω αποδείξει και στο παρελθόν, το αποδεικνύω και τώρα.

Δεν με ενδιαφέρει η κομματική «στοργή». Άλλοι περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή να πάρουν το «δαχτυλίδι».

Ο υποψήφιος δήμαρχος επισημαίνει ότι η αδέσμευτη δημοτική κίνηση «Νέα Λάρισα» δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, από τους ανθρώπους που ένιωσαν την ανάγκη αυτό το «φτάνει πια!» που θέλουν να μετατραπεί, να μεταλλαχτεί η Λάρισα, «σε κάτι νέο, δημιουργικό, πρωτοποριακό για τα δεδομένα του δήμου Λαρισαίων. Η «Νέα Λάρισα», τονίζει επικέντρωσε την ουσία της σε έναν Κώδικα Νέων Αξιών, που θεωρούμε ότι πρέπει να διέπει τη δημόσια λειτουργία –και όχι σε ένα κείμενο απλών προγραμματικών θέσεων που ενδύεται τη λειτουργία του «αρμού» για να διαλυθεί λίγο αργότερα, όταν αποκαλύπτονται οι αστοχίες των πρωτογενών υλικών του.

Εξάλλου, ως μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης προσδιορίζει την «κοινωνική ανέχεια», ιδίως στις ευπαθείς ομάδες και αναφέρεται σε πέντε απλά βήματα που ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα κάνουν ως νέα δημοτική αρχή και θα αποτελέσουν το «όχημα» για τη σταδιακή υλοποίηση των δράσεων και δομών που έχουν δρομολογηθεί.

Σε κάθε τομέα δημιουργούμε την ευκαιρία για αλλαγή της ζωής των πολιτών και ευκαιρίες εργασίας, υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας στη συνέντευξή του στην «Ε» αναφέρει τα ακόλουθα:

 

 Κύριε Διαμάντο,

* Λέγεται ότι η συγκρότηση του συνδυασμού σας έγινε, πέραν των άλλων χαρακτηριστικών, με γνώμονα έναν –ας μας επιτραπεί ο όρος- «αντιτζανακουλικό» χαρακτήρα. Αρκεί αυτό για να κερδίσετε τις εκλογές;

- Θα μπορούσα να δεχθώ τον συγκεκριμένο όρο, όχι όμως με τον τρόπο που υπονοείται από την ερώτηση. Η αντιπαράθεση δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο με τον κ.Τζανακούλη. Η αντιπαράθεσή μας εστιάζει σε ένα μακροχρόνιο σύστημα άσκησης της δημοτικής εξουσίας που έχει λάβει πλέον «καθεστωτικά χαρακτηριστικά και δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα» πέραν των παλαιοκομματικών που το έχει ταυτίσει με το παρελθόν. Ένα σύστημα που είχε εγκατασταθεί επί χρόνια στη δημοτική αρχή, στις νοοτροπίες των λειτουργών της δημοτικής διοίκησης της Λάρισας, ακόμη και των ίδιων των πολιτών που ανέχονταν επί χρόνια ολιγωρίες, απαξίωση και αδιαφορία. Είναι το ίδιο σύστημα το οποίο βλέπουμε να καταρρέει καθημερινά, σε όλη τη χώρα, και να «σφαδάζει» στις τηλεοπτικές οθόνες και τα ολοσέλιδα των εφημερίδων –ακόμη και της δικής σας.

Το γεγονός ότι στις εκλογές τούτες, στον Δήμο Λαρισαίων, υπάρχουν επτά διαφορετικά ψηφοδέλτια εξηγείται, εν μέρει, και από την κατάρρευση αυτού του παλαιοκομματικού τύπου «συστήματος», που πνέει τα λοίσθια. Η διεκδίκηση του Δήμου Λαρισαίων, όμως, δεν είναι μια απλή υπόθεση για να στηρίζεται μόνον στην αντίθεση που προανέφερα. Και υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι που έχουν επενδύσει πολλά περισσότερα ή και σχεδόν τα πάντα σε αυτό το το «αντί-».

Η αδέσμευτη δημοτική κίνηση «Νέα Λάρισα» δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, από τους ανθρώπους που ένιωσαν την ανάγκη αυτό το «φτάνει πια!» που αναφωνούμε όλοι μας να μετατραπεί και να μεταλλαχθεί σε κάτι νέο, δημιουργικό, πρωτοποριακό για τα δεδομένα του δήμου Λαρισαίων. Η «Νέα Λάρισα» επικέντρωσε την ουσία της σε έναν Κώδικα Νέων Αξιών, που θεωρούμε ότι πρέπει να διέπει τη δημόσια λειτουργία –και όχι σε ένα κείμενο απλών προγραμματικών θέσεων που ενδύεται τη λειτουργία του «αρμού» για να διαλυθεί λίγο αργότερα, όταν αποκαλύπτονται οι αστοχίες των πρωτογενών υλικών του. Δημιουργήσαμε τη «Νέα Λάρισα» στη βάση του δημιουργικού μας λόγου, στη βάση ανθρώπων μάχιμων στην καθημερινότητά τους –να σημειώσουμε ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους κατέρχονται για πρώτη φορά στον στίβο των δημοτικών εκλογών. Δημιουργήσαμε τη «Νέα Λάρισα» μέσα από μια πλατιά, πολυσυμμετοχική συνεδριακή διαδικασία, αλλά προχωρήσαμε κι ένα βήμα παραπέρα. Φτιάξαμε το «Φρούριο Ευνομίας Πολιτών», ως το ιδεατό σχήμα που θα διέπει την αντίληψη που έχουμε για το δημόσιο λειτούργημα –οι πολίτες, οι δημότες έχουν τον πρώτο λόγο, έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να φέρουν την ευνομία κι έχουν και τα μέσα για να τη φρουρούν. Εμείς,

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ»

* Μια υπόθεση εργασίας τώρα: αν δεν είσαστε στον δεύτερο γύρο, ποιον από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα προτιμούσατε να εκλεγεί δήμαρχος; Υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξετε τότε, υπό κάποιες προϋποθέσεις, τον κ. Τζανακούλη;

-Επαναλαμβάνω ότι το παλαιοκομματικού τύπου σύστημα καταρρέει, είτε πρόκειται για «χρισμένους», είτε για «βολεμένους» στη συνήθεια –την πολυετή, αλήθεια, και την απαξίωση του εκλογικού σώματος, της βάσης που είναι, ωστόσο, η ζωή της ίδιας της πόλης. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες ως πολίτες και δημότες είναι εκείνοι που καλούνται να ορίσουν το πεπρωμένο τους και αυτή τη φορά έχουν περισσότερο από ποτέ τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή τους. Από την πιο μικρή γειτονιά, μέχρι την πιο πολυπληθή συνοικία αυτό που διαπιστώσαμε στις επισκέψεις μας και τις συζητήσεις που είχαμε με τους ανθρώπους που μένουν εκεί είναι πως αισθάνονται παρατημένοι στο έλεος μιας κεντρικής εξουσίας που σκαρφίζεται χίλιους δυο τρόπους, σε καθημερινή βάση, για να κάνει τα δύσκολα δυσκολότερα. Κι αντί ο Δήμος Λαρισαίων να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, να αναπληρώνει τα κενά στη διαβίωση, στο κόστος ζωής, στη μετακίνηση, στην κυκλοφορία, στη θέρμανση, στη μάθηση, στην άθληση, στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει δηλώσει «παραίτηση», υποτασσόμενος στις επιταγές της κεντρικής εξουσίας –έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και λέει «δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Αυτό όμως δεν είναι «ντόμπρα» εξήγηση.

Κι αναρωτιόμαστε, ένας δήμαρχος που έδωσε τόσα λίγα στην πόλη της Λάρισας, την περίοδο που είχε στη διάθεσή του πακτωλούς χρημάτων, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, πώς είναι δυνατόν, τώρα, που οι πακτωλοί στέρεψαν, να δώσει κάτι; Εκτιμούμε ότι δεν έχει να προσφέρει άλλο πια. Δεν ξέρει πώς. Εμείς, όμως, γνωρίζουμε. Μέχρι σήμερα, είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους τομείς και όχι γενικολογίες υπεκφυγής και αδυναμίας. Στην πανηγυρική κεντρική μας ομιλία, την Παρασκευή, 16 Μαΐου στο Φρούριο, θα μάθουν και όλοι οι Λαρισαίοι πολίτες. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για τη διεκδίκηση αυτόνομων πόρων, που δεν θα συναρτώνται και ούτε θα προέρχονται από τον κορμό της κεντρικής εξουσίας. Εμείς θα είμαστε στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

 

Η... «ΑΝΤΙ» - ΡΕΝΑ

* Και με τη Ρ. Καραλαριώτου είχατε ως τώρα έντονη προεκλογική τριβή. Ποια θεωρείτε ως μειονεκτήματα της υποψηφιότητάς της, που απέκλεισαν(;) οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας σας;

- Είναι από εκείνους τους υποψηφίους που έχουν επενδύσει πολλά στο «αντί» -αντινομάρχης, αντιπεριφερειάρχης. Αυτό εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε παλαιοκομματικού τύπου συστήματα και σε εξουσιαστικές έξεις. Οι «αυλές» είναι για να παίζουν τα παιδιά, όχι για να παίζονται οι ζωές και οι καθημερινότητες των πολιτών. Δεν πιστεύουμε ότι οι Λαρισαίοι πολίτες θα επιλέξουν να αντικαταστήσουν το ένα παλαιοκομματικού τύπου σύστημα, με ένα ίδιο κι απαράλλαχτο, με τη μόνη διαφορά τους να συνίσταται σε μερικά οικοδομικά τετράγωνα απόστασης. Είναι και η κ. Καραλαριώτου μέρος του παλαιού συστήματος –κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη βασική σύνθεση του ψηφοδελτίου της.

Μα πάνω απ’ όλα, η προεκλογική τριβή στην οποία αναφέρεστε έχει ακόμη πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά. Πρέπει να εξηγήσει η κ. Καραλαριώτου, στους Λαρισαίους πολίτες των οποίων ζητά την ψήφο, γιατί τους ζημίωσε τόσο από τις θέσεις στις οποίες βρέθηκε. Γιατί, για παράδειγμα, εκχώρησε δημόσια έκταση για την κατασκευή ιδιωτικού φωτοβολταϊκού πάρκου, γιατί επί χρόνια έχει αφήσει ελλειμματικό τον έλεγχο περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περιοχές στα όρια του δήμου Λαρισαίων, όπως στην Τερψιθέα, γιατί ενέταξε σε πρόγραμμα δημόσιας χρηματοδότησης την κατασκευή του κυκλοφοριακού κόμβου στο FC Arena, από τη στιγμή που η υποχρέωση βάρυνε ξεκάθαρα από τη σύμβαση την παραχωρησιούχο εταιρία;

Και άλλες πολλές ενέργειες, αποφάσεις και παραλείψεις που τη βαρύνουν και έχουν ζημιώσει τη Λάρισα. Μία Λάρισα που δεν τη γνωρίζει αφού δεν γεννήθηκε και δεν ήταν ποτέ εδώ, και, μόλις λίγο πριν αυτοπροταθεί μετέφερε τα εκλογικά της δικαιώματα.

Οι διαφορές μας με την κ. Καραλαριώτου είναι και ιδεολογικές –ως προς την αντίληψη της δημόσιας λειτουργίας, και πολιτικές –ως προς τον πυρήνα της συγκρότησης και στελέχωσης του ψηφοδελτίου, αλλά και ουσιαστικές – προς τις σχέσεις πολιτών-δήμου-κεντρικής διοίκησης. Μισό «παλιό» και μισό «παλιό» δεν κάνουν ένα «νέο». Οι καιροί απαιτούν εντελώς διαφορετική προσέγγιση των αναγκών της δημόσιας και δημοτικής λειτουργίας –και είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί η κ.Καραλαριώτου να απαγκιστρωθεί από τις παλαιοκομματικού τύπου αντιλήψεις. Αντίθετα, επιδίωκε να υποκαταστήσει και να αντικαταστήσει αυτό που απέρχεται, γι’ αυτό και περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή.

 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

* Σας χρεώνουν ως νεοδημοκράτη υποψήφιο, είστε άλλωστε επί πολλά χρόνια στέλεχος πρώτης γραμμής του κόμματος. Ωστόσο στον συνδυασμό σας μετέχουν και υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝ.ΕΛ. Απαρνείστε τώρα, ως ανεξάρτητος, τις κομματικές σας καταβολές και περγαμηνές;

- Θα ήταν έως και ανήθικο να αρνηθώ την πολιτική φιλοσοφία από την οποία προέρχομαι. Δεν είναι όμως αυτή που με ορίζει και υπαγορεύει τις απόψεις μου για αυτά που πρέπει να γίνουν και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν. Δεν είμαι νεοδημοκράτης υποψήφιος. Δεν είμαι υποψήφιος κανενός κόμματος –το έχω αποδείξει και στο παρελθόν, το αποδεικνύω και τώρα. Ποτέ δεν υπήρξα κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής, αλλά πάντοτε βρισκόμουν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και της μάχης για εκείνο που θεωρούσα έντιμο, σωστό, δίκαιο, ηθικό. Δεν με ενδιαφέρει η κομματική «στοργή». Άλλοι περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή να πάρουν το «δαχτυλίδι».

Εμείς είχαμε ήδη, τότε, προχωρήσει στη δημιουργία της Νέας Λάρισας, στη δημιουργία του νέου Αξιακού μας Κώδικα και στις θέσεις μας για το πώς πρέπει να λειτουργεί η διοίκηση μιας τοπικής κοινωνίας. Αυτό ήταν που οδήγησε ανθρώπους προερχόμενους από άλλους κομματικούς χώρους να συμμετέχουν στη δημιουργία και την ενδυνάμωση της «Νέας Λάρισας». Είναι η θέληση για αυτή τη Νέα Λάρισα που μας ενώνει -όχι οι κομματικές μας καταβολές.

 

«ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ»

* Σας συναντά κάποιος ο οποίος δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη Λάρισα και σας ζητά να του πείτε, να του δώσετε το στίγμα, της πόλης που γεννηθήκατε και στην οποία ζείτε: Για ποια πράγματα θα του μιλούσατε και για ποια όχι;

-Είναι παράξενο το πόσα πράγματα δεν γνωρίζουν οι Έλληνες για τη Λάρισα –και είναι ακόμη πιο παράξενο το πόσα πράγματα δεν γνωρίζουν οι ίδιοι οι Λαρισαίοι για τη Λάρισα. Δεν θέλω να αναφερθώ στο ότι τα παράλια του νομού Λάρισας είναι άγνωστα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θέλω να αναφερθώ στο ότι η Λάρισα έχει δύο Αρχαία Θέατρα, αλλά ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της δεν είδε να φιλοξενούνται οι επικές τραγωδίες και κωμωδίες των αρχαίων Ελλήνων δημιουργών. Δεν θέλω να αναφερθώ στην αφάνεια στην οποία έχουν περιέλθει σημαντικότατες κληρονομιές πολιτισμικών χώρων, αλλά και τον επιδιωκόμενο –δεν μπορώ να μην χρησιμοποιήσω αυτόν τον χαρακτηρισμό- αφανισμό των καλλιτεχνών, δημιουργών της Λάρισας.

Θέλω να σταθώ σε ένα μόνον σημείο, που βρέθηκε ακριβώς εξαιτίας ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη, στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας. Είναι, ουσιαστικά, το σύμβολο των όσων θέλουμε να πράξουμε. Είναι το ψηφιδωτό που ανέδειξε η Νέα Λάρισα ως το σύμβολο της σύνθεσης ιδεών, απόψεων, δράσεων, πράξεων και καταβολών για τη διεκδίκηση του Δήμου Λαρισαίων. Αυτό το ψηφιδωτό που έχουμε την τιμή να κοσμεί τις αφίσες, τα φυλλάδια και τις κάρτες των υποψηφίων μας.

Βρίσκεται σε ένα σημείο κεντρικότατο. Κάθε μέρα δέχεται χιλιάδες βήματα, χιλιάδων πολιτών. Άλλα βιαστικά και άλλα αργόσυρτα, άλλα με σκοπό και άλλα με χαλαρή διάθεση, άλλα εκνευρισμένα και άλλα πιο ανάλαφρα. Αλλά μέχρι τώρα, δεχόταν μόνον τα βήματα. Τώρα πια, δέχεται και τα βλέμματα. Αυτό το ψηφιδωτό βρίσκεται στην πλατεία Ταχυδρομείου, κάτω από το γνωστό «τσιχλόδεντρο». Την επόμενη φορά που θα περάσετε από εκεί, δείτε το.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

* Διεκδικείτε την ψήφο των Λαρισαίων προβάλλοντας το πρόγραμμα και τους στόχους σας. Πέρα όμως από τη δική σας οπτική των πραγμάτων, υπάρχει κι εκείνη των δημοτών με τους οποίους έρχεστε σε επαφή με τους φορείς και τους κατοίκους του δήμου. Ποια είναι εκείνα τα ζητήματα που σας θέτουν συχνότερα, ποια θα ονομάζατε εσείς προβλήματα ή ανάγκες πρώτης γραμμής και τι τους απαντάτε;

- Το πρώτο που αναγνωρίζουμε στις επαφές και τις συζητήσεις μας με τους συμπολίτες μας είναι μια βαθιά αίσθηση απόγνωσης και ανημπόριας –συνδυασμένης, σε πολλές περιπτώσεις με εξαιρετικό χιούμορ και διάθεσης για αλλαγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κοινωνική ανέχεια, ιδίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μικρά παιδιά που στερούνται βασικών αγαθών, ακόμη και μικρών-μεγαλύτερων απολαύσεων, όπως είναι ένα παιχνίδι-έκπληξη. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα, άνεργοι νεαροί συμπολίτες μας με τρεις και τέσσερις περγαμηνές, αλλά μηδενικές προοπτικές. Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Όλα αυτά, συνδυασμένα με μια ισχυρή δόση ακρίβειας –όταν το εισόδημά σου έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα, οι μειώσεις που έχουν γίνει σε βασικά προϊόντα διατροφής χάνονται μέσα στους απίστευτους τρόπους που έχει μηχανευτεί η κεντρική εξουσία για να απομυζεί ό,τι έχει απομείνει. Η Λάρισα είναι πιο βρόμικη από ποτέ, με ευθύνη της απελθούσας δημοτικής αρχής. Επικρατεί σκοταδισμός στον πολιτισμό, μαρασμός στον αθλητισμό και η χρήση νέων τεχνολογιών, με παροχή υπηρεσιών από το δήμο προς όλους τους πολίτες, έχει καταντήσει το ανέκδοτο του αιώνα. Η Λάρισα, μια πόλη 200.000 κατοίκων και εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών δεν έχει μια απλή σύνδεση wi-fi, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών της. Παρά το πλήθος των πεζοδρόμων και πλατειών, είναι, ουσιαστικά απροσπέλαστη για τους ανθρώπους που έχουν κινητικές αδυναμίες –σε κάθε βήμα κινδυνεύουν να σωριαστούν από ένα πλακάκι που προεξέχει ή μια ρωγμή, ένα σπάσιμο της πλάκας που δεν διέκριναν. Οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες έχουν μισές ή και καθόλου υποδομές πρόσβασης σε αμαξίδια και καροτσάκια. Τι να την κάνεις τη ράμπα εάν θα πρέπει στη συνέχεια να ανεβείς τρεις-τέσσερις ορόφους με ένα ασανσέρ στο οποίο είτε δεν χωράς, είτε δεν λειτουργεί;

 

 5 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

* Με την ψήφο τους οι Λαρισαίοι σάς στέλνουν στον δημαρχιακό θώκο. Μέχρι τώρα σας έχουν γνωρίσει ως υποψήφιο δήμαρχο, όμως από την 1η του Σεπτέμβρη καλείστε να πράξετε. Ποιες θα είναι οι πρώτες σας παρεμβάσεις και αποφάσεις, με τις οποίες θα θελήσετε να δώσετε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσατε στη θητεία σας;

- Θα ξεκινήσουμε με πέντε απλά βήματα, τα οποία θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες –το «όχημα» αν θέλετε- για τη σταδιακή υλοποίηση των δράσεων και δομών που έχουμε δρομολογήσει. Σε πρώτο επίπεδο, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση «Δομής Διεθνών σχέσεων και Διασύνδεσης με ευρωπαϊκά προγράμματα» και διαδραστικής πλατφόρμας συνεχούς παρακολούθησης της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου. Αυτό είναι κρίσιμο βήμα για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τους απαραίτητους πόρους για την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας, σε σχέση με το θέμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Παράλληλα, η συνεχής παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου θα επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν –αλλά και να έχουν λόγο- στο πού κατευθύνονται τα χρήματα και οι πόροι του Δήμου.

Σε δεύτερο επίπεδο, προχωράμε στη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Δικτύου Υποδομών Κοινωνικής Αναφοράς και Αλληλεγγύης –Αστικά Κέντρα, Πολυιατρεία, δημοτικά ΚΕΠ Υγείας- ώστε να παρέχουμε άμεση ανακούφιση πρωτίστως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες ταλαιπωρούνται διπλά και τριπλά από την αναλγησία της κεντρικής εξουσίας και την παραίτηση των τοπικών διοικήσεων.

Το τρίτο βήμα αφορά στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Δικτύου Ποδηλατοδρόμων με προτεραιότητα στους μαζικούς στόχους πρόσβασης, όπως είναι οι θέσεις στις δομές εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, ενώ σαν τέταρτο βήμα –επίσης το ίδιο κρίσιμο- θα προχωρήσουμε στην ένταξη, συμβασιοποίηση και κατασκευή δύο ταμιευτήρων -η μελέτη είναι έτοιμη και οι χώροι απαλλοτριωμένοι- στην περιοχή του πρώην Δήμου Κοιλάδας για την οριστική επίλυση του ζητήματος για φθηνή άρδευση περίπου 6.500 στρεμμάτων. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία των Δημοτικών Δημοπρατηρίων για αγροτικά προϊόντα και το Παρατηρητήριο Τιμών, δημιουργούμε ένα πλέγμα υποστηρικτικών δομών για τον αγροτικό πληθυσμό, που θα μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητές του έχοντας γνώση των τιμών και της παραγωγής την οποία μπορεί να πουλήσει και να διαθέσει. Το πέμπτο βήμα αφορά στη δημιουργία Τεχνολογικού Διαδραστικού Πάρκου Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ στο πλαίσιο της λειτουργίας του μπορούν να δημιουργηθούν πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της Λάρισας.

«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»

* Από την αρχή μιας δημαρχιακής θητείας, σας καλώ τώρα, κάνοντας μια προβολή στο μέλλον, να πάτε στο τέλος αυτής. Την ημέρα εκείνη δηλαδή που θα κλείνατε τον κύκλο σας ως δημάρχου. Με τι θα είσαστε ικανοποιημένος; Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι Λαρισαίοι, τι να έγραφε η Ιστορία της πόλης για σας;

- Οι Λαρισαίοι θα με θυμούνται ως τον δήμαρχο που άλλαξε τη ζωή τους. Αυτό είναι το σύνθημα της Νέας Λάρισας, «Αλλάζουμε τη ζωή μας». Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την πολιτική των αριθμών και αντιστεκόμαστε. Με ενεργή πολιτική. Με στρατηγικό δημοτικό σχέδιο ανάπτυξης. Κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Με δημοτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους φορείς και το ντόπιο επιστημονικό και εργασιακό δυναμικό. Σε κάθε τομέα δημιουργούμε την ευκαιρία για αλλαγή της ζωής των πολιτών και ευκαιρίες εργασίας. Ακολουθώντας την Πολιτιστική Χάρτα 21 θα οδηγήσουμε τη Λάρισα στο να κατακτήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το πλέγμα παρεμβάσεων στη λειτουργία των οδών και αρτηριών της πόλης, την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς ως πρώτη επιλογή για τους κατοίκους, τις μικρές παρεμβάσεις που αφορούν σε αναπλάσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που αφορούν στην ενδυνάμωση της εθελοντικής οικολογικής συνείδησης και προσφοράς των πολιτών θα οδηγήσουν τη Λάρισα στο να κερδίσει επάξια, ακόμη και μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια, τον τίτλο της Οικολογικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, η Λάρισα δεν μπορεί παρά να αναδειχθεί σε Μητροπολιτικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας. Υπάρχουν και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι κατάλληλες υποδομές, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας για να δώσουν στην πόλη τα εργαλεία, τις μεθόδους και τις εφαρμογές για τον σκοπό αυτό. Εκτός από τον δήμαρχο που άλλαξε τη ζωή τους, οι Λαρισαίοι θα με θυμούνται και ως τον άνθρωπο, τον πολίτη, που δεν υποχώρησε ποτέ, που ανέτρεψε τη λογική διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου από τις προηγούμενες διοικήσεις, που τους έδωσε πρόσβαση και λόγο στις πράξεις, τις δράσεις και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, μέσα από συνετή και χρηστή διαχείριση, συνεπή προγραμματισμό, διαφάνεια και λογοδοσία.

Η αλλαγή στη ζωή μας έρχεται μέσα από την Αναμόρφωση της Λάρισας.

Αυτό αν θέλετε είναι και η προσωπική μου αναφορά. Να αναμορφώσω τη Λάρισα. Ως επιστήμονας μηχανικός, ως ελεύθερος επαγγελματίας επί χρόνια, ως πρόεδρος του ΤΕΕ επί 10 χρόνια, ως πατέρας 5 παιδιών, ως πατέρας παιδιού ΑμεΑ, ως πολίτης, ως Λαρισαίος που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ξαναγύρισε μετά τις σπουδές του στη γενέθλια πόλη. Για όλες αυτές τις ιδιότητες το θεωρώ Χρέος και όχι υποχρέωση για μένα προσωπικά αλλά, και για τη γενιά μου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass