ΟΤΑΝ Ο ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

Η κυρία... με το ξυράφι!

* Κουρεύει και ξυρίζει άνδρες «αλά παλαιά»

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 20:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:12
 
Του Κώστα Τσόλα
Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα περνούν και στα χέρια των γυναικών. Έχουμε δει πλέον γυναίκες να οδηγούν ταξί, λεωφορείο, ακόμα και αεροπλάνο, στρατιωτίνες, διοικητές αστυνομικών τμημάτων, ακόμα και οικοδόμους.
Φυσικά και έχουμε δει γυναίκες να είναι όχι κομμώτριες μόνο για την ομορφιά και την περιποίηση των γυναικών. Όμως σπάνια υπάρχουν γυναίκες κουρείς οι οποίες όχι απλά έχουν κουρείο ανδρών, αλλά να περνούν «απέναντι» και ξυρίζουν τους άνδρες- πελάτες τους.
Βέβαια στην αρχή αυτοί όταν κάθονται στην καρέκλα της... κουρέως για ξύρισμα και έχουν κυριολεκτικά από πάνω τους μια γυναίκα με τη λεπίδα στο χέρι, «αλά παλαιά», δεν είναι και το καλύτερό τους, ψυχολογικά τουλάχιστον. Αφού η εικόνα στο μυαλό τους που έρχεται από το παρελθόν με τον πατέρα ή τον παππού τους είναι αυτή του ηλικιωμένου κάπως άνδρα κουρέα ο οποίος, τρόχιζε το ξυράφι και με τη σιγουριά της εμπειρίας αφήνονταν στα χέρια του χωρίς να έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Να καθίσεις όμως στην καρέκλα του κουρέα και να σε ξυρίσει μια γυναίκα; Αρχικά αυτό για μερικούς ίσως η καρέκλα του κουρέα ίσως να θύμιζε ακόμα και … ηλεκτρική καρέκλα. Αυτό ίσως την πρώτη φορά. Μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το χέρι μιας γυναίκας δεν είναι το ίδιο σίγουρο, αλλά μπορεί να κάνει θαύματα.
Στο κέντρο της Λάρισας , πίσω από τον Άγιο Νικόλαο, υπάρχει ένα παραδοσιακό κουρείο από το 1978. Οι παλιότεροι το θυμούνται, αυτό του Θανάση Μαλισόβα, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια «παρέδωσε τη σκυτάλη» του στα χέρια της Βαϊτσας Γώγου. Και τα χέρια της εμπιστεύονται πολλοί άνδρες.
Το ξύρισμα με την παραδοσιακή λεπίδα από τα χέρια της Βαϊτσας είναι ιεροτελεστία. Αυτό που στο σπίτι για κάθε άνδρα διαρκεί 3 με 4 λεπτά το πολύ, στα χέρια της Βαϊτσας, με τη συμπαράσταση της καλής συνεργάτιδάς της Αγγελικής κρατά τουλάχιστον 20 λεπτά.
Η μπαρμπέρισα δηλώνει ξεκάθαρα ότι από τη σχολή κομμωτικής ακόμη εκείνο που της άρεσε και ήθελε να κάνει δεν ήταν ένα κομμωτήριο, αλλά ένα ανδρικό κουρείο. Έτσι συνέχισε την ιστορία του παραδοσιακού κουρείου του Θανάση Μαλισόβα.
Παντρεμένη και μάνα τριών αγοριών, η Βαϊτσα λέει στην «Ε»: «Μου άρεσε, από τη σχολή κομμωτικής, ήθελα κάνω κουρείο μόνο για άνδρες και ήμουν τυχερή που συνεχίζω την ιστορία ενός κουρείου από το 1978.
Το να ξυρίζει μια γυναίκα κουρέας είναι ποιο επικοινωνιακό. Οι άνδρες είναι εύκολοι πελάτες, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που είναι ποιο απαιτητικοί και προσέχουν την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν είναι όμως μίζεροι, αντίθετα δέχονται προτάσεις για αλλαγή στυλ και θέλουν επιπλέον περιποίηση. Απλά δεν μπορούν να τη βρουν παντού».
Απαντώντας στην ερώτηση πόσο δύσκολο είναι μια γυναίκα να ξυρίζει έναν άνδρα και αν ένας άνδρας εμπιστεύεται το ξυράφι στα χέρια μιας γυναίκας η κ. Γώγου απαντά ότι όλα είναι μια συνήθεια και εξάσκηση, σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη τονίζει λέγοντας: «Στην αρχή ο άνδρας πελάτης έρχεται στο κουρείο κάπως κουμπωμένος αλλά στη συνέχεια το απολαμβάνει».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΞΥΡΙΣΜΑΤΟΣ
Ας δούμε όμως πως είναι η 20λεπτη διαδικασία ενός ανδρικού ξυρίσματος στο κουρείο της κ. Βαίτσας Γώγου.
Αρχικά γίνεται στο πρόσωπο πίλινγκ για να φύγουν να νεκρά κύτταρα. Συνεχίζει με ένα ειδικό λάδι ώστε να ανοίξουν οι πόροι και να βγουν τα γένια και να μαλακώσουν. Μετά μπαίνει στο πρόσωπο μια ζεστή πετσέτα κομπρέσα για να μαλακώσουν ακόμα περισσότερο. Ύστερα η κλασική σαπουνάδα με το πινέλο και ξύρισμα με τη λεπίδα, όπως τον παλιό καιρό.
Μετά το ξύρισμα αλείφει το πρόσωπο με ένα δροσιστικό τζελ και αμέσως μετά μια παγωμένη πετσέτα κομπρέσα για να σφίξει το δέρμα.
Η ιεροτελεστία ολοκληρώνεται με μασάζ αυχένα και χεριών για χαλάρωση. Επίσης υπάρχει ειδική περιποίηση για μούσι, αποτρίχωση με κλωστή και σχήμα φρυδιών.
Τελευταία, μας λέει η κ. Γώγου, πολλοί φίλοι του γαμπρού ή ο κουμπάρος κάνουν δώρο στο γαμπρό ένα ειδικό ξύρισμα περιποίηση. Άλλωστε όπως λέει και ο λαός: «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass