Οι στρατηγικές ήττες και η συρρίκνωση του ελληνισμού

Δημοσίευση: 06 Νοε 2015 0:36

 

Ένα παιδί του απόδημου ελληνισμού, από τη Χάλκη της Λάρισας, ο Δρ. Νικόλαος Ντέμος που διαπρέπει στο Τορόντο του Καναδά θα βρίσκεται αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου στην πατρίδα του στη Λάρισα όπου σε ειδική εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» στις 7μ.μ θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «1071- Στρατηγικές Ήττες και συρρίκνωση του Ελληνισμού».

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ-ΗΤΤΕΣ

Μιλώντας για όλα αυτά ο Λαρισαίος συγγραφέας αναφέρει και συγχρόνως προβληματίζεται:

“Το βιβλίο 1071 αναφέρεται σε τέσσερις στρατηγικές ήττες (Ιαρμουχά, Μαντζικέρτ, Μυριοκέφαλον και κατάληψη της Κωνσταντινούπολης), που όχι μόνο συρρίκνωσαν τον ελληνισμό αλλά και στιγμάτισαν την ελληνική ψυχή, την ψυχολογία και τη νοοτροπία μας έως σήμερα. Οι στρατιωτικές αυτές ήττες επέφεραν την γεωγραφική, οικονομική και πολιτική συρρίκνωση του ελληνισμού, την απογοήτευση, την αλλοτρίωση, την αποσύνθεση, την υποχώρηση, την υποτακτική νοοτροπία και τελικά την υποδούλωση τους έθνους.

Στην ηττομάχη του Ιαρμουχά (636), η αρχική στρατηγική του Ηρακλείου, να σταματήσει την αραβική επέλαση και να καταστρέψει τα μουσουλμανικά στρατεύματα στη Συρία με εφαρμογή μιας τάχιστης αναδίπλωσης, πολύπλευρης ανάπτυξης και μετωπικής αντεπίθεσης, δεν έγινε ποτέ κυρίως λόγω της ασθένειας του ιδίου και κυρίως της ανικανότητας των διοικητών του. Η ήττα στον Ιαρμουχά κατέδειξε πώς μια υποδεέστερη και κατώτερη δύναμη κατάφερε να συντρίψει μια υπερδύναμη της εποχής, λόγω κυρίως της ανωτερότητας του στρατηγικού νου του αρχιστράτηγου των Αραβομουσουλμάνων.

Εάν οι Ελληνοβυζαντινοί νικούσαν τότε, τόσο ο ελληνισμός όσο και ο σύγχρονος κόσμος θα είχαν διαφορετική πορεία. Οι Άραβες είχαν συνειδητοποιήσει ότι στο πεδίο της μάχης του Ιαρμουχά, το έτος 636, το Ισλάμ αγωνιζόταν για τη ζωή του. Νίκη σήμαινε την επιβίωσή τους και τη δυνατότητα εξάπλωσης, ήττα θα σήμαινε πιθανότατα το τέλος της ισλαμικής πίστης, ελάχιστα μόνο χρόνια μετά το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ, και την απομόνωσή της στην αραβική χερσόνησο, ως μια περιφερειακή και απομονωμένη θρησκεία με όλα τα επακόλουθα μέχρι σήμερα. Αντ’ αυτού οι μουσουλμανικές δυνάμεις κατέκτησαν τις περιοχές που μέχρι σήμερα αποτελούν τα μουσουλμανικά κράτη.

Οι Έλληνες έχασαν την ευκαιρία να προδιαγράψουν τη μοίρα των Μουσουλμάνων, αντιθέτως οι Άραβες και ειδικότερα ο αρχιστράτηγος τους Χαλίντ κατάλαβε τη σημασία της μάχης αυτής και πολέμησε μέχρι εσχάτων. Και πράγματι η μάχη αυτή επηρέασε συθέμελα τον ελληνισμό, την οικουμένη καθώς και την ιστορική διαδρομή των τελευταίων δεκαπέντε αιώνων.

Οι δύο σημαντικές στρατηγικές ήττες στη μικρά Ασία, στο Μαντζικέρτ (1071) και στο Μυριοκέφαλο (1176), και η επακόλουθη υπόδουλη κατάσταση κεντρικών Ελληνικών περιοχών με την επακόλουθο εξισλαμισμό χιλιάδων αν όχι εκατομμύριων Ελληνοχριστιανών της Μικράς Ασίας, υπήρξε αποτέλεσμα κυρίως της Ελληνικής ανικανότητας και όχι της Οθωμανοτουρκικής ικανότητας. Αντικατοπτρίζουν επίσης λάθη της ηγεσίας μας σε τακτικό, επιχειρησιακό και το σπουδαιότερο στρατηγικό επίπεδο, που ενισχύθηκαν από τις συνεχόμενες εσωτερικές διαμάχες, διχόνοιες, μυωπική πολιτική ακόμα και καθαρή υπονόμευση που αποδυνάμωσαν και αποδιοργάνωσαν τα αξιόμαχα στρατεύματα, διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό πολλών επαρχιών που επέφερε την παγιοποίηση της υπόδουλης κατάστασης.

Παρόλο ταύτα, η Ελληνική δημιουργία πολιτισμών είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ανεπανάληπτη. Έχουμε δημιουργήσει τέσσερεις βασικούς πολιτισμούς στην πορεία των αιώνων και αυτό με εργαλεία και βάση την Ελληνική γλώσσα και την παιδεία. Κάθε επόμενος πολιτισμός βασίζεται και είναι συνέχεια του προηγούμενου, που με την κατάλληλη όσμωση των νέων κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών δεδομένων, στοιχείων και καταστάσεων γεννιέται και ανδρώνεται ο νέος πολιτισμός.

Ιστορικοκυκλικά επομένως πώς θα είναι ο 21ος αιώνας για το σύγχρονο ελληνισμό”;

Για το βιβλίο θα μιλήσουν στην εκδήλωση ο συγγραφέας και ο εκδότης (Ινφογνώμων) κ. Σάββας Καλεντεριδης, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βάλλας.

Το βιβλίο του Λαρισαίου Νίκου Ντέμου παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Πάφο της Κύπρου και χθες στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass