Ταξιδεύοντας με την «Ε.τ.Δ.»

Ταξίδι στο Φαλακρό!

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:51

 

Από τον Λεωνίδα Τζέκα

Ο χειμώνας είναι εδώ, κάνει κρύο και οι φαν των χειμερινών αθλημάτων ψάχνουν όμορφες αποδράσεις για σκι και ξεκούραση. Εξάλλου οι λάτρεις του σκι, περίμεναν με ανυπομονησία πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια για να ανηφορίσουν προς τα χιονοδρομικά κέντρα αλλά και όλοι εκείνοι που επιθυμούν να κάνουν πρώτη φορά και να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ευτυχώς, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά μέρη για σκι και για μαγευτικές αποδράσεις.

Ένα χιονοδρομικό κέντρο για «δυνατές συγκινήσεις» βρίσκεται 46 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Δράμας, στο νότιο τμήμα του όρους Φαλακρού. Όπως φανερώνει και το όνομά του, στο μεγαλύτερο μέρος είναι γυμνό. Η απουσία όμως δέντρων του προσδίδει μια μοναδική γοητεία, παρά το γεγονός ότι τα έγκατά του έχουν λεηλατηθεί για την εξόρυξη του πολύτιμου μαρμάρου. Ο δρόμος που οδηγεί στο κέντρο είναι προσβάσιμος, ενώ η διαδρομή είναι μαγική. Οι πλαγιές είναι απότομες και τα φαράγγια απόκρημνα και κατάφυτα. Μικρά κοπάδια άγριων αλόγων ζουν στις βουνοπλαγιές, γεγονός που υπερτονίζει τα κάλλη του Φαλακρού. Με θέα τη Θάσο και το Παγγαίο, σε υψόμετρο 1745 μ., στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια περίπου από τον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας. Πρόκειται για το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια της χιονοδρομικής περιόδου, η όποια συνήθως διαρκεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τους υπευθύνους που εκμεταλλεύονται το χιονοδρομικό κέντρο, οι επισκέπτες ξεπερνούν ακόμα και τους 5.000 το Σαββατοκύριακο.

Θεωρούνται δε οι καλύτερες φυσικές πίστες των Βαλκανίων για όλους τους τύπους και όλα τα επίπεδα χιονοδρομίας. Ειδικά οι βορεινές πίστες με μεγάλες υψομετρικές διαφορές και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, προσφέρονται για αθλητικές διοργανώσεις.

Το χιονοδρομικό κέντρο απλώνεται σε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τις κεντρικές εγκαταστάσεις του να βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος σε υψόμετρο 1.720 μέτρων και το τελευταίο σαλέ του να προσφέρει μια μοναδική θέα από υψόμετρο 2.110 μέτρων. Διαθέτει τέσσερις συρόμενους αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια καρέκλα και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού που το συνολικό τους μήκος ξεπερνά τα 20 χλμ. Επιπλέον ως επισκέπτες θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε σκι και καταστήματα ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού, ένα εστιατόριο χωρητικότητας 250 ατόμων, και ένα ξενώνα με δυνατότητα φιλοξενίας 80 ατόμων. Η πρόσβαση στο κέντρο εξασφαλίζεται μέσω ενός άριστα ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου και μιας ιδιαίτερα ασφαλούς και προσεγμένης διαδρομής. Τέλος υπάρχει πάρκινγκ 600 θέσεων καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Εκτός της χιονοδρομίας το Φαλακρό προσφέρει πολλές δυνατότητες για παράλληλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορειβατικό σκι, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και πολλά άλλα. Όχι άδικα λοιπόν έχει αναχθεί στον κυριότερο και πιο επιτυχημένο τουριστικό προορισμό του νομού και σίγουρα μια επίσκεψη εδώ θα είχε να σας προσφέρει πολλά.

Σε καθηλώνει δε η πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2.110 στη βουλγαρική ενδοχώρα, τις δυτικές απολήξεις της Ροδόπης, την πεδιάδα της Δράμας, το φαράγγι των Πύργων, τη Θάσο, τον Αθω ώς και τον Ολυμπο.

Το Φαλακρό όρος με το εξαιρετικά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνο ο νομός Δράμας αλλά η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια όταν ο καιρός είναι καλός, εύκολη πρόσβαση και άνετους χώρους στάθμευσης στη βάση του χιονοδρομικού.

Υπάρχει οργανωμένο ιατρείο -με ιατρό και ασθενοφόρο- για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά τυχών έκτακτων περιστατικών. Τρία σαλέ, τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2.110 μέτρα, προσφέρονται για χαλάρωση, για διαμονή αλλά και για φαγητό. Ακόμα, τον εξοπλισμό του σκι μπορείτε να προμηθευτείτε από τέσσερα καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης, ενώ στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού θα βρείτε ακόμα ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων, ένα με είδη λαϊκής τέχνης, και δύο καντίνες. Ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχουν στη γύρω περιοχή για όσους επιθυμούν να παρατείνουν την όμορφη παραμονή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass