ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κομοτηνή: Σταυροδρόμι πολιτισμών

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2013 22:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:56
 
Η οροσειρά της Ροδόπης δεν δίνει μόνο το όνομα της στο νομό αλλά και στην  υπέροχη φύση, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τις ατέλειωτες δασικές εκτάσεις και τα παραδοσιακά χωριά. Ένα από τα πιο όμορφα μέρη είναι η λίμνη Ισμαρίδα η οποία βρίσκεται ανατολικά της λίμνης Βιστονίδας και σε απόσταση 3 χλμ. από τη θάλασσα. Είναι η μοναδική σε ολόκληρη τη Θράκη η οποία έχει εξ' ολοκλήρου γλυκό νερό ενώ μεγάλο μέρος αυτής καλύπτεται από νούφαρα και στο βορειοανατολικό μέρος απλώνονται εκτεταμένοι καλαμώνες.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Πανέμορφη και επιβλητική, εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη, η Κομοτηνή δεσπόζει στη Θράκη. Στο κέντρο της έχει διατηρηθεί η παλιά πόλη που αποτελεί ακόμα ζωντανό κομμάτι της καθημερινής ζωής, Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται ο Πύργος του Ρολογιού, το Φρούριο, η Αγορά, το Ιμαρέτ, ο δημοτικός κήπος και το δάσος της Νυμφαίας. Έχει αρχαιολογικό, βυζαντινό και λαογραφικό μουσείο με πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές και το μοναδικό μουσείο καλαθοπλεκτικής στην Ευρώπη. Όταν έρθετε εδώ, μην παραλείψετε ακόμη να επισκεφτείτε, την παλαιά αγορά, την Αρμενική γειτονιά, το άλσος με το ζωολογικό κήπο, το θολωτό τάφο κοντά στο χωριό Σύμβολα και το μοναστήρι «Φατηριακα» της Παναγιάς Φανερωμένης.
ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που μιλάει ελληνικά, τούρκικα, ρομανές (η γλώσσα των Ρομ) και πομάκικα, πιο πολύ όμως σε γοητεύει όταν μιλάει... γλυκά. Εδώ θα βρείτε μικρά …κάνει θαύματα με μπόλικο βούτυρο: σαραγλάκια, «τεμπέλικο» ραχάτ λουκούμ, με πολύ καρύδι, ινδοκάρυδο και βατόμουρο, χανούμ μπορέκ (με κρέμα), καταΐφι, πλάκες σοκολάτας με καβουρντισμένο αμύγδαλο, σεκέρ παρέ και νοστιμότατο κρεμοειδές καζάν ντιπί. Πριν φύγεις, οφείλεις να δοκιμάσεις και ντοντουρμά - τουτέστιν παγωτό. Παίρνεις ένα χωνάκι και σουλατσάρεις στο παζάρι (κάθε Τρίτη) που κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας: ρούχα και παπούτσια, παιγνίδια και διακοσμητικά, κοσμήματα, λαχανικά και εργαλεία πάσης φύσεως, μουσουλμάνες με μαντίλες ή άνευ, Ρωσοπόντιοι, ντόπιοι, επισκέπτες, επιδίδονται σε ατέλειωτο δούναι και λαβείν. Στα σοκάκια της παλιάς πόλης θα ακούσεις επίσης τη φωνή του μουεζίνη  που μπλέκει με τους ήχους της κίνησης του δρόμου, θα ανακαλύψεις  παντοπωλεία με μπαχαρικά και τα παραδοσιακά τενεκετζίδικα (εργαστήρια λευκοσιδήρου) που βρίσκονται γύρω από το ρολόι, χτισμένο την εποχή του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ.
Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Μόλις 30 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, Κομοτηνή απλώνεται ο δήμος Μαρώνειας. Διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, φυσικές ομορφιές, ορεινές διαδρομές για περιπάτους και εξερευνήσεις, το εντυπωσιακό σπήλαιο έξω από το χωριό της Μαρώνειας, σπάνιους υδροβιότοπους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και πεντακάθαρους ψαρότοπους. Ο υδροβιότοπος του Ιμέρου αποζημιώνει τους λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος, σχηματίζοντας ένα υπέροχο σκηνικό με πολλές μικρές λίμνες και παρέχοντας την ευκαιρία παρατήρησης πολλών ειδών ορνιθοπανίδας και ιδιαίτερα των εντυπωσιακών φλαμίγκο. Εντυπωσιακό είναι το παραδοσιακό χωριό της Μαρώνειας, όπου βρίσκουμε την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, τις πέτρινες βρύσες, εκκλησίες του 18ου αιώνα, πολλά ξωκλήσια και υπέροχα αναπαλαιωμένα αρχοντόσπιτα. Στον οικισμό, ξακουστές είναι οι ταβέρνες με πολύ καλής ποιότητας κρέατα, τις ντόπιες «πατητές» ελιές, τον μαρωνίτικο χαλβά και το γνωστό «μαρωνίτη οίνο». Κατευθυνόμενοι νότια του οικισμού, προς το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους, θα συναντήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, με το θέατρο και το ιερό του Διονύσου, το τείχος και το πρόπυλο της ρωμαϊκής εποχής , τον πύργο βυζαντινής οχύρωσης και άλλα πολλά ευρήματα δείγμα της παρουσίας υψηλού επιπέδου πολιτισμού της περιοχής.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass