150 ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

«Πρωτάκια» ετών... 70 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

* Θέλουν να «ανοίξουν» «Facebook» και να γίνουν «χάκερ»

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2017 23:00

-«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω χάκερ!» δηλώνει χαριτολογώντας ο εβδομηντάχρονος Γιώργος.

-«Εγώ, με τη φίλη μου, ήρθαμε γιατί θέλουμε να μάθουμε να κάνουμε αγορές μέσω διαδικτύου…» μας λέει η 65χρονη Μαρία, ενώ ο 84 χρονος Νίκος κοιτά με περιέργεια τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπροστά του και δηλώνει αποφασισμένος: «Θέλω να μάθω τι είναι αυτό το ίντερνετ»!

-«Εγώ έχω Facebook…», δηλώνει η 68χρονη Δήμητρα, που μάλλον θα είναι απ΄ τους καλύτερους μαθητές στο τμήμα!

Είκοσι μαθητές, άνω των εξήντα ετών, κάθισαν από χθες στα θρανία μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με σκοπό να μάθουν να τους χειρίζονται, για τον δικό του λόγο ο καθένας.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στην αίθουσα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων, στην οδό Αιόλου 2, απευθύνονται στην Τρίτη Ηλικία και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών, καθώς όπως αναφέρει στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 150!

Ήδη συγκροτήθηκαν δύο τμήματα των είκοσι ατόμων, θα ακολουθήσουν και άλλα τον Σεπτέμβριο, τα μαθήματα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί ενάμιση μήνα.

Εννέα το πρωί χθες, ήταν όλοι τους έτοιμοι να ξεκινήσουν το μάθημα στον -άγνωστο γι αυτούς- κόσμο της τεχνολογίας και σε όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει.

Στη «σχολική» αίθουσα τους υποδέχθηκε ο κ. Δεληγιάννης καλωσορίζοντας τα «πρωτάκια», στο πρώτο τμήμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ευχόμενος παράλληλα «Καλή πρόοδο…», μαζί με την υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων, κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου.

Οι αντιδράσεις στο καλωσόρισμα ήταν ποικίλες…

Άλλοι μαθητές χαμογελούσαν και άλλοι έριχναν αμήχανες ματιές γύρω τους, σχολιάζοντας:

-«Να δούμε τι θα καταφέρουμε…»

-«Να δούμε ποιος θα μείνει ανεξεταστέος»

-«Θέλει πολύ διάβασμα;»

-«Θα κρατάμε και σημειώσεις;»

Οι περισσότεροι είναι μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων.

Κοιτάζουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με περιέργεια αλλά και ανυπομονησία. Θέλουν να μάθουν πολλά. Θέλουν να μην είναι πλέον οι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι αυτής της κοινωνίας.

Δηλώνουν ότι έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο και θα αφοσιωθούν σε αυτό που άρχισαν.

Θεωρούν ότι η γνώση χειρισμού του ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα τους βγάλει από το περιθώριο, θα τους εξοικειώσει με τη νέα τεχνολογία, θα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τη νεότερη γενιά και να καταλαβαίνουν τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για «ίντερνετ» για δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και όλα όσα υπάρχουν σήμερα στην καθημερινότητά της και αφορούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνα.

Νιώθουν ανασφαλείς, που δεν ξέρουν να χειρίζονται κάποιοι από αυτούς ούτε το κινητό τους τηλέφωνο, ή νιώθουν αμήχανα ακόμη και μπροστά στο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων στην τράπεζα.

Έχουν ανάγκη να μάθουν και να εξοικειωθούν με τη νέα πραγματικότητα, με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Κάποιοι δηλώνουν ότι έμαθαν τις βασικές λειτουργίες του υπολογιστή από τα παιδιά τους και άλλοι λένε ότι προσπάθησαν μόνοι τους…

Η ευκαιρία που τους δίνεται χάρη στο πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων, είναι γι’ αυτούς μία πρόκληση και αν λάβουμε υπόψη την όρεξη με την οποία ξεκίνησαν το μάθημα, αναμένεται σύντομα να τους βρούμε και να τους κάνουμε φίλους στο «Facebook»!

Να σημειωθεί πως στην όλη οργάνωση των τμημάτων συνεργάστηκαν ο αρμόδιος για θέματα των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων κ. Κώστας Τσιαούσης και η κοινωνική λειτουργός των ΚΑΠΗΔ κ. Βάσω Γιαννίκη.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass