Περισσότερες ψηφιακές απάτες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εκθεση της Kaspersky τονίζει την ανάγκη για ισχυρότερα μέτρα

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2023 17:33

Η Kaspersky παρουσίασε μία ολοκληρωμένη έκθεση η οποία υπογραμμίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών.
Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο 90% του συνόλου των επιχειρήσεων παγκοσμίως και συμβάλλουν στο 50% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την προστασία τους.
Η τελευταία έκθεση της Kaspersky Threats to SMB αποκάλυψε μία συνεχιζόμενη και ανησυχητική πραγματικότητα, με τους ψηφιακούς εγκληματίες να συνεχίζουν να στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια σειρά εξελιγμένων τακτικών. Η έκθεση έδειξε ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κακόβουλο λογισμικό ή ανεπιθύμητο λογισμικό που παριστάνει νόμιμες επιχειρηματικές εφαρμογές παρέμεινε σχετικά σταθερός από έτος σε έτος (2.478 το 2023 σε σύγκριση με 2.572 το 2022) με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να επιμένουν στις προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης τρωτών σημείων, της χρήσης μηνυμάτων phishing, παραπλανητικών μηνυμάτων και ακόμη και της χρήσης φαινομενικά αβλαβών συνδέσμων YouTube, όλα με στόχο την απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα. Αυτή η ανησυχητική τάση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τέτοιου είδους επίθεσεις. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων αυτών των κακόβουλων αρχείων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 έφτασε τις 764.015.
Τα exploits ήταν η πιο διαδεδομένη απειλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 63% (483.980) όλων των ανιχνεύσεων κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023. Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα στοχεύουν ευπάθειες λογισμικού, επιτρέποντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εκτελούν κακόβουλο λογισμικό, να αυξάνουν τα προνόμιά τους ή να διακόπτουν κρίσιμες εφαρμογές χωρίς καμία αλληλεπίδραση του χρήστη.
Οι απειλές phishing και απάτης αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εξαπατούν επιδέξια τους εργαζόμενους ώστε να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες ή να πέσουν θύματα οικονομικών απατών. Παραδείγματα τέτοιων παραπλανητικών τακτικών περιλαμβάνουν ψεύτικες τραπεζικές σελίδες, σελίδες παραδόσεων και πιστωτικών υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα άτομα.
Επιπλέον, η έκθεση της Kaspersky εφιστά την προσοχή σε μια συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο διείσδυσης στα smartphones των εργαζομένων, που αναφέρεται ως «smishing» - ένας έξυπνος συνδυασμός SMS και phishing. Με την τεχνική αυτή το θύμα λαμβάνει ένα μήνυμα κειμένου με έναν σύνδεσμο, που διανέμεται μέσω διαφόρων πλατφορμών όπως SMS, WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat και άλλες. Εάν ο ανυποψίαστος χρήστης κάνει κλικ στο ενσωματωμένο link, η συσκευή του γίνεται ευάλωτη στη μεταφόρτωση κακόβουλου κώδικα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass