Τεχνολογίες που έχουν ξεχωρίσει στα αυτοκίνητα με τα χρόνια

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2023 10:33

Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή μας ζωή και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τα οχήματα.

Από τα πρώτα αυτοκίνητα που κινούνταν με ατμό μέχρι τα σύγχρονα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες που διευκολύνουν τον τρόπο που κινούμαστε. Κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οδήγηση και αποτελούν σταθμό στην ιστορία της αυτοκίνησης. Ποιές όμως είναι αυτές που ξεχώρισαν; Σου τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Χρήση καταλύτη

Η προσθήκη του καταλυτικού μετατροπέα στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα αποτελεί σημείο ορόσημο στην ιστορία της αυτοκίνησης. Η συνεχής προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται να βρίσκει σύμμαχο, καθώς ο καταλύτης μετατρέπει τα τοξικά αέρια του κινητήρα σε λιγότερο επιβλαβή. Η υποχρεωτική χρήση του καταλύτη σε συνδυασμό με την αμόλυβδη βενζίνη ήταν η πρώτη προσπάθεια για μείωση των ρύπων από τα αυτοκίνητα παγκοσμίως.

Σήμερα, η προσπάθεια αυτή ενισχύεται με την παραγωγή αυτοκινήτων με τις λιγότερες δυνατές εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα. Προτίμησε λοιπόν αυτοκίνητα με χαμηλή παραγωγή ρύπων και συνέβαλε και εσύ με τον τρόπο σου στην προστασία του περιβάλλοντος. Μπορείς να αγοράσεις ή ακόμα και να νοικιάσεις με leasing ένα “οικολογικό” αμάξι με χαμηλές εκπομπές τοξικών αερίων, όπως για παράδειγμα το Audi Q3 μέσω του Audi q3 leasing.

Αυτόματα αυτοκίνητα

Τα αυτόματα αυτοκίνητα αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό που τα ξεχωρίζει από τα συμβατικά είναι το κιβώτιο ταχυτήτων τους. Αναλυτικότερα διαθέτουν ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, γνωστό και ως αυτόματο κιβώτιο, που επιτρέπει στον οδηγό να οδηγεί το αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει ταχύτητες χειροκίνητα. Το κιβώτιο “αντιλαμβάνεται” και επιλέγει αυτόματα την κατάλληλη ταχύτητα για το όχημα ανάλογα με την ταχύτητα και το φορτίο, ενώ ο οδηγός απλά ελέγχει το γκάζι και το φρένο.

Ιδανικά για οδήγηση μέσα στην πόλη, τα αυτόματα αυτοκίνητα έχουν βελτιώσει την οδηγική εμπειρία, καθώς δεν απαιτείται η συνεχής αλλαγή ταχυτήτων με το χέρι. Πέρα από αυτόματα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα αυτοκίνητα με ημιαυτόματο κιβώτιο, αλλά και αυτά με κιβώτια διπλού συμπλέκτη.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Χαρακτηρίστηκαν ως τα αυτοκίνητα του μέλλοντος και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η ηλεκτροκίνηση φαίνεται να είναι για πολλούς η απάντηση στο πρόβλημα των τοξικών εκπομπών ρύπων και προσφέρει αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα για αυτόν τον σκοπό. Αν και η τιμή τους για πολλούς είναι απαγορευτική, το μέλλον φαίνεται να τους ανήκει. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ευρώπη το 2020 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 91%.

Συστήματα που διευκολύνουν την οδηγική εμπειρία

Είτε πρόκειται για κάμερες πίσω θέασης, είτε για συστήματα φωνητικών εντολών, η τεχνολογία φαίνεται να έχει κάνει θαύματα και να διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οδήγηση. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια αρκετά αυτοκίνητα ενισχύθηκαν με

  • Προβολείς LED για περισσότερο φώς
  • Head - Up οθόνες για καλύτερη ενημέρωση του οδηγού
  • Κάμερες πίσω θέασης, για καλύτερη εικόνα κατά το παρκάρισμα
  • Φωνητικές εντολές
  • Συστήματα bluetooth και wireless
  • Αυτόματη ενεργοποίηση φρένων για ακινητοποίηση του αυτοκινήτου αν χρειαστεί κ.α.

Η λίστα δε σταματά εδώ και διαμορφώνεται ανάλογα από το μοντέλο του αυτοκινήτου και τις λειτουργίες που αυτό προσφέρει.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον της αυτοκίνησης

Το μέλλον της αυτοκίνησης προβλέπεται εντυπωσιακό, καθώς η χρήση της υπάρχουσας (αλλά και της μελλοντικής!) τεχνολογίας θα αλλάξει τον τρόπο οδήγησης που ξέρουμε. Στην αγορά έχουν εμφανιστεί ήδη αυτοκίνητα με συστήματα που προσφέρουν αυτόνομη οδήγηση με στόχο την ολική αυτονόμηση της οδήγηση χωρίς την ύπαρξη ανθρώπινης παρέμβασης. Αυτό θα βοηθήσει αισθητά στη μείωση του αριθμού των τροχαίων από ανθρώπινη αμέλεια.

Πρόσθετος σκοπός των εταιρειών είναι να χρησιμοποιήσουν σένσορες και κάμερες παντού, για να έχει ο οδηγός μια πιο πλήρη αντίληψη του οχήματός του. Πιο συγκεκριμένα,

  • Το μέλλον θα φέρει σένσορες που θα βοηθούν στην ανίχνευση πεζών και συστήματα μετρήσεων των ζωτικών λειτουργιών του οδηγού για αποφυγή ατυχημάτων.
  •  Το αυτοκίνητο θα μπορεί να εκκινηθεί με τη χρήση κινητού ή ακόμα και του δακτυλικού αποτυπώματος του ιδιοκτήτη.
  • Τα φώτα θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και θα προσφέρουν μεγαλύτερη ορατότητα του δρόμου στον οδηγό.
  • Τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κάνουν διάγνωση μιας βλάβης και να κλείνουν αυτόματα ραντεβού σε κάποιο συνεργείο κ.α.

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η τεχνολογία και η σωστή εφαρμογή αυτής αναμένεται να είναι game changer στον κλάδο της αυτοκίνησης. Μένει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass