Εντοπίστηκε η χαμένη ήπειρος Argoland

ΕΙΝΑΙ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

Δημοσίευση: 05 Νοε 2023 17:07

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι εντόπισε στοιχεία για μια χαμένη ήπειρο που απομακρύνθηκε από την ξηρά μάζα που έγινε Αυστραλία πριν από 155 εκατομμύρια χρόνια.

Η ήπειρος αυτή έχει λάβει την ονομασία Argoland και οι γεωλόγοι έχουν οδηγηθεί στην πεποίθηση ότι υπήρχε εξαιτίας της γεωμορφίας της Δυτικής Αυστραλίας και κάποιων ευρημάτων τα προηγούμενα χρόνια που υποδεικνύουν ότι υπήρχε εκεί κάποτε ένα μεγάλο κομμάτι γης που εξαφανίστηκε.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτό το κομμάτι γης είχε έκταση περίπου πέντε χιλιάδων χλμ. αφού αποκολλήθηκε ταξίδεψε προς τα βορειοδυτικά και τώρα είναι βυθισμένο τρεις χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ινδικού Ωκεανού.
«Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία είναι πολύ διαφορετική από μέρη όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική, όπου μια ήπειρος χωρίστηκε σε δύο κομμάτια. Η Argoland διασπάστηκε σε πολλά διαφορετικά θραύσματα γεγονός που εμπόδισε την οπτική μας για το ταξίδι που έκανε αυτή η ήπειρος» λέει ο Έλντερτ Αντβοκάατ, καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια προσομοίωση με βάση τα υπάρχοντα γεωλογικά ευρήματα για την Argoland και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο κομμάτι γης βυθισμένο κάτω από τον ωκεανό, αλλά η Argoland διασπάστηκε σε πολλά μικρότερα κομμάτια τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί που βυθίστηκαν.
Η ανακάλυψη φωτίζει μια κρίσιμη γεωλογική περίοδο της Γης όταν η τελευταία υπερήπειρος του πλανήτη, η Παγγαία, άρχισε να διασπάται πριν από 175 εκατ. έτη και από αυτήν τη διάσπαση προέκυψαν οι ήπειροι όπως εμείς τις γνωρίζουμε σήμερα. Εκτός των άλλων αυτή η νέα μελέτη μπορεί να φωτίσει διεργασίες όπως οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών και ο σχηματισμός των βουνών φαινόμενα που είναι στενά συνδεδεμένα, αλλά και διεργασίες όπως η εξέλιξη της βιοποικιλότητας και του κλίματος στον πλανήτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass