Τα νέα… παλιά χρήματα

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2015 8:25

 

* ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ πρόγραμμα και αναφορά σε διευθέτηση του χρέους.

Αυτά φαίνεται ότι είναι τα δύο σημεία – κλειδιά προκειμένου να αποδεχθούν οι βουλευτές (οι περισσότεροι, τουλάχιστον) τη «βαριά» (όσον αφορά τα μέτρα που περιλαμβάνει) συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών/τρόικας.

***

* ΤΙ περιλαμβάνει, όμως, το αναπτυξιακό πακέτο;

Τα 35 δισ. ευρώ για τα οποία γίνεται λόγος δεν είναι άλλα από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ (20 δισ. ευρώ) και των αγροτικών επιδοτήσεων (15 δισ. ευρώ) της περιόδου 2014-20.

Δεν πρόκειται δηλαδή για πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά γι’ αυτή που είναι ήδη γνωστή.

***

* ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, κάποια έργα να χρηματοδοτούνται κατά 100% από την ΕΕ, χωρίς δηλαδή συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, ή για τα αναπορρόφητα κονδύλια του παλιού ΕΣΠΑ (2007-13) που κινδυνεύουν να χαθούν.

Τα 35 δισ. ευρώ, πάντως, δεν είναι καινούργια χρήματα και βεβαίως μένει να φανεί πότε θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα…

***

* ΤΑ πραγματικά καινούργια χρήματα είναι αυτά από το λεγόμενο επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ» (δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό), μόνο που και γι’ αυτά υπάρχει ο εξής «βαρύς» όρος ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ:

-Το «πακέτο Γιούνκερ» δεν χρηματοδοτεί έργα στο σύνολό τους αλλά βάζει ένα ποσό ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια (μόχλευση).

Εξυπακούεται ότι οι ιδιώτες που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μαζί με ένα ποσοστό κέρδους είτε από πόρους του Δημοσίου είτε από τους χρήστες, όπως δηλαδή συμβαίνει με τους ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους και τα διόδια σήμερα (θα κάνει τέτοιου είδους συμφωνίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα όσα πρεσβεύει; Μένει να φανεί…).

***

* ΟΣΟΝ αφορά το χρέος, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι πιθανόν να υπάρξει κάποια (μάλλον γενικόλογη) αναφορά ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να «περάσει» τη συμφωνία αλλά για να γίνει πράξη η όποια ρύθμιση θα τεθεί ο εξής όρος:

-να ψηφιστούν πρώτα τα εξαιρετικά επώδυνα για την κυβέρνηση νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό το προσεχές φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο).

Αναλυτές επιμένουν, πάντως, ότι πριν τις εκλογές στην Ισπανία στο τέλος του χρόνου, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί ρύθμιση στο ελληνικό χρέος…

ΜΑΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass