ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2022 18:36
* ΑΠΟΒΡΑΔΟ τον καιρό του τρύγου. Η Τυρναβίτισσα του χωραφιού και των αγώνων παίρνει μια ανάσα στην πλατεία του Τυρνάβου. Το άγαλμα που είχε φιλοτεχνήσει ο Τυρναβίτης γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς για να θυμίζει τη γυναίκα αγωνίστρια, τη γυναίκα του μόχθου και της καθημερινότητας. Ζ. * ΑΠΟΒΡΑΔΟ τον καιρό του τρύγου. Η Τυρναβίτισσα του χωραφιού και των αγώνων παίρνει μια ανάσα στην πλατεία του Τυρνάβου. Το άγαλμα που είχε φιλοτεχνήσει ο Τυρναβίτης γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς για να θυμίζει τη γυναίκα αγωνίστρια, τη γυναίκα του μόχθου και της καθημερινότητας. Ζ.

Μια χαρά
* ΤΕΛΕΙΟΣ φθινοπωρινός καιρός. Ο οποίος συνεχίζεται στον ορατό ορίζοντα των μετεωρολόγων. Με σταθερά διψήφιες τις χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, με το δυαράκι μπροστά οι μέγιστες το μεσημεράκι κερνούν 25άρια, ουρανός καθαρός, άντε με καμιά συννεφιά πότε-πότε, μια

ευχάριστη ατμόσφαιρα, ακόμη και από οικονομικής άποψης.
Ζ.

Με βρεγμένα;
* ΝΑ που προκύπτει ζήτημα και με τα πιστολάκια, με υπαίτιο τον Πούτιν. Αυτά είναι δράματα, όχι αστεία…
Φήμες, λοιπόν, λένε ότι όταν ξεκινάει να βάλει το πιστολάκι η κομμώτρια, οι πελάτισσες εξαφανίζονται για να μην το πληρώσουν ως έξτρα παροχή. Mε 3.000 Watt, τα επαγγελματικά καίνε πολύ ρεύμα, ανεβάζουν έτσι το κασέ του κουρέματος.
Ζ.

Μόνο λόγια
* ΣΕ κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, ως διαμαρτυρία για τη στάση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά τα άλλα, ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς μόλις πριν λίγες μέρες εγκαινίασε εν χορδαίς και τυμπάνοις τη Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα και μιλώντας είπε τα καλύτερα. Είπε, δεν έκανε…
Ζ.

Μαζί και χώρια
* Ο πρόεδρος της Αλεξανδρινής, Ηλ. Κίτσιος, υποδέχθηκε και ξενάγησε στον οικισμό από τη μια τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κόκκαλη και από την άλλη το σύνηθες δίδυμο των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Αράπκουλε και Πέτρο Τσακνάκη, ξεχωριστά, όπως ανακοινώθηκε, σε διαφορετικές επισκέψεις, διπλό δρομολόγιο ο Πρόεδρος και κανείς δεν κατάλαβε την αιτία, μάλλον τυχαίο ήταν, θα συνέπεσαν τα προγράμματα των περιοδειών τους. Πρωταρχικό θέμα φυσικά, όπως πάντα, η θρυλική ηλεκτροδότηση του οικισμού.
Η οποία, ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε ούτε στη θητεία της φιλολαϊκής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην το είχαν επιτρέψει οι δανειστές και το μνημόνιο;
Ζ.

ΚΔΑΠ
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων για να μπορούν να τοποθετηθούν τα παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ λόγω Voucher. Σε τόσο δύσκολους καιρούς οικονομικά, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς θα μπορούν να βρεθούν στα ΚΔΑΠ του Δήμου είτε δωρεάν είτε με πολύ μικρό αντίτιμο.
Κ.Γ.

Είναι δυνατόν;
* ΕΠΑΙΝΟΙ στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Λάρισας από Αθηναίους. Ναι, είχαν βρεθεί για Σαββατοκύριακο σε συγγενείς τους στην πόλη και δεν το πίστευαν όταν έμαθαν ότι τα παιδιά πάνε Παιδικό από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όλα τα παιδιά της ανάλογης ηλικίας. Αντιθέτως τα δικά τους, σε Δήμο του Λεκανοπεδίου, μόλις τώρα ξεκινούν να πηγαίνουν σταδιακά, μία ώρα την ημέρα, να συνηθίσουν λέει, μπήκε για τα καλά ο Οκτώβρης κι ακόμη να έρθει η σειρά τους, θα σας ειδοποιήσουμε τους είχαν πει, λίγα-λίγα τα υποδέχονται. Επιστρατεύτηκαν γιαγιάδες σε φθινοπωρινή εξτρά υπηρεσία, αφού οι Δημοτικές Υπηρεσίες καθυστερούν. (Μήπως να έπαιρναν στην Αθήνα τη Λαρισαία διευθύντρια Σταυρούλα Μπαξεβάνου για σεμινάρια στο know how;).
Ζ.

Έτερον εκάτερον
* ΕΜΠΛΟΚΕΣ με τη γλώσσα σε συναλλαγές Λαρισαίων.
- Ήρθε η άλλη στο μαγαζί και ζήτησε κρέμα σώματος που ενεργοποιεί τη μελαμίνη. Την έστειλα στο Πράκτικερ, ίσως βρει κάτι.
***
* - ΕΤΕΡΟΝ εκάτερον, κύριε...
- Κύπριος, ε;
***
* - ΕΧΩ δοκιμάσει τα πάντα, αλλά δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα.
- Τσίχλες δοκίμασες;
- Ναι, αλλά δεν ανάβουν…
Ζ.

Προείσπραξη
* ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ, έως εξοργισμένοι Λαρισαίοι, που λαμβάνουν λογαριασμούς φυσικού αερίου των 200 κι 250 ευρώ για την υποτιθέμενη θερινή τους κατανάλωση. Ναι, για ό,τι υποτίθεται ότι έκαψαν τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι ας μην έχουν κλιματιστικό με φυσικό αέριο. Λογαριασμοί έναντι εννοείται, χωρίς καταμέτρηση, «θα συμψηφιστούν στον επόμενο», τους καθησυχάζουν από την εταιρεία, όσους διαμαρτύρονται.
Μεγάλη μαγκιά αυτή, να εισπράττεις προκαταβολικά μέσα στον γενικό χαμό. Και ταυτόχρονα να περιορίζεις την οργή του κόσμου, καθώς με άλλον έναν ακόμα τέτοιον λογαριασμό, μετά ο μεγάλος, ο βαρύς χειμωνιάτικος δεν θα έρθει ως χιλιάρικο να τρελάνει τον καταναλωτή, αλλά μονάχα ως κάπως πιο ανεκτό πεντακοσάρικο. («Για μας δουλεύει, βρε χαζά, η εταιρεία…», συμπέρανε ο Λαρισαίος, που τους προειδοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά).
Ζ.

Ε όχι και 120…
* Η συμπαθής γιαγιά Κ.Μ. εντοπίζει πρόβλημα και προτείνει και λύση. Σε ένα ζήτημα μακάβριο μεν, πλην όμως καθήκον θλιβερό. Όταν πριν λίγα χρόνια πήγε για την εκταφή της μητέρας της στο νεκροταφείο χωριού που υπάγεται στον Δήμο Τυρνάβου, διαπίστωσε ότι ο μόνος που κάνει αυτήν τη δουλειά εκεί ήταν ένας εργάτης από Αλβανία, ο οποίος είχε ταρίφα 100 ευρώ.
Τα πλήρωσε αγόγγυστα. Προσφάτως ξαναπήγε για εκταφή κάποιου συγγενούς, επειδή δεν υπήρχαν άλλοι πρόθυμοι, έβγαλε να δώσει στον άνθρωπο τα 100 ευρώ. Α, όχι, της λέει, ζητώντας 120. Διότι, να όλα έχουν ανεβεί, τα πετρέλαια κ.λπ. Γέλασε πικρά κι αταίριαστα στον χώρο, πλήρωσε όμως.
***
* ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΣ, είχε γίνει και η εκταφή του άντρα της, στο νεκροταφείο της Λάρισας. Έτσι είναι οι μεγάλοι άνθρωποι, έχουν διάφορα τέτοια να διεκπεραιώσουν. Λοιπόν, πήγε λέει την προηγουμένη στο Γραφείο του Δήμου στο Κοιμητήριο, πλήρωσε 20 ευρώ και έκλεισε ραντεβού με τον υπάλληλο συγκεκριμένη ώρα την επόμενη ημέρα. Οπότε μετά, ναι, του έδωσε και φιλοδώρημα, αφ’ εαυτής, όμως, φυσικά, καμία σχέση με τα 120 στο χωριό.
***
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ, προσθέτει, ότι διάβασε στην εφημερίδα πως ο δήμαρχος Τυρνάβου κάλεσε προσφάτως επανειλημμένα τον κόσμο να προχωρήσει σε εκταφές των συγγενών τους που έχουν ταφεί μέχρι το 2016. Δεν υπάρχει χώρος στα νεκροταφεία. Και αναρωτιέται γιατί δεν λέει ο Γιάνν. Κόκουρας ότι υπάρχει υπάλληλος στη Δημοτική Υπηρεσία για να αναλάβει την υπόθεση αφού πληρωθεί το παράβολο. Εκτός κι αν δεν υπάρχει, οπότε μάλλον πρέπει να φροντίσει γι’ αυτό.
Ζ.

Στα χώματα
* ΕΙΝΑΙ πρόβλημα αυτό στην οδό Αλωπεκής, που απέχει και δυο βήματα μόλις από τη ΔΕΥΑΛ, η οποία το δημιουργεί, καθώς έμπλεξε με τον εργολάβο του έργου της κι έτσι ο δρόμος μένει ανασκαμμένος. Και εντάξει, ταλαιπωρούνται τόσο καιρό οι περίοικοι, αν δεν τον αποκαταστήσουν, όμως, τάχιστα και προλάβουν οι βροχές και τα κρύα, τότε θα μείνει για πολύ ακόμα δίχως ασφαλτόστρωση, με προφανείς συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Το ξέρουν το θέμα λένε από τη ΔΕΥΑΛ, αυτό δα έλειπε, και υπόσχονται. Έχουν και τον Απ. Παπαπαρίση που ενοχλεί, μέχρι και ερώτηση στον Δήμαρχο κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γενικότερα, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης φροντίζει για την οδό Αλωπεκής, έχει ασχοληθεί και παλιότερα με τον συγκεκριμένο δρόμο.
Σαν να τον έχει υιοθετήσει. Εκεί άλλωστε βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, οπότε μεριμνά.
Ζ.

Χαροκόπος
* ΑΠΟ τον Πύργο Χαροκόπου ξεκινούν οι φετινοί περίπατοι της Κίνησης Πολιτών «Λάρισα η πόλη μου» αύριο Σάββατο. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν ξέρουν κάτι παραπάνω οι άνθρωποι της κίνησης και θέλουν τουλάχιστον να προλάβουν να κάνουν μια τελευταία βόλτα. Γι’ αυτό είναι βιαστικοί; Ας ελπίσουμε πως όχι, γιατί πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίσμα που μπορεί με τις κατάλληλες συνθήκες να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Κ.Γ.

Τρώγε
* ΦΑΓΗΤΟ και νέα ζευγάρια Λαρισαίων.
- Τι θα φάω;
- Τηγανιά.
- Γιατί βρε μωράκι, ένα λάικ της έκανα μόνο…
- Χοιρινή εννοούσα, αλλά μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.
***
* - ΕΙΜΑΙ η γυναίκα σου και απαιτώ να μου μιλάς γλυκά.
- Προχώρα μωρή τουλούμπα.
***
* - ΣΟΥ έχω πει ότι δεν τρώω κοκορέτσι.
- Περίεργο. Τα δικά μου τα σκώτια μια χαρά τα τρως.
Ζ.

Μουντιάλ
* ΕΤΣΙ πάντως όπως πάνε τα πράγματα, το Πρωτάθλημα της δεύτερης εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο μπορεί να ξεκινήσει μαζί με το Μουντιάλ του Κατάρ. Λίγο ΑΕΛ, λίγο Βραζιλία. Λίγο Καρδίτσα, λίγο Αργεντινή. Λίγο Απόλλωνας Λάρισας και μια δόση Γερμανία. Ωραίος χειμώνας.
Κ.Γ.

Μορικόνε
* ΗΡΘΕ και ο γιος του Ένιο Μορικόνε στη Λάρισα. Ποιος να το φανταζόταν; Έχει ρίξει πολλή δουλειά ο Σύλλογος Φίλων τελικά τα τελευταία χρόνια και η πόλη έχει ταυτιστεί με τον παγκόσμιο θρύλο και την πορεία του. Τοιχογραφίες, εκδηλώσεις, συναντήσεις, ομιλίες. Δεν το λες και μικρό πράμα.
Κ.Γ.
Τα ίδια και τα ίδια
* «ΓΙΑ άλλη μια νύχτα γινόμαστε θεατές, καλύτερα ακροατές, στο ίδιο μοτίβο της Διατάραξης Κοινής Ησυχίας στη συνοικία της Ν. Σμύρνης, όπου οι νόμοι και η αίσθηση της ασφαλούς διαβίωσης έχουν εξαφανισθεί» και καθόλου δεν υπερβάλλει ο Γ.Τ. Τα γνωστά επαναλαμβάνει. Αφού επαναλαμβάνονται: Η μεταμεσονύχτια μουσική στη διαπασών με τα βεγγαλικά να συνοδεύουν, τα κατοικίδια να τρέχουν να κρυφτούν τρομαγμένα, άπειρα τηλεφωνήματα στην Αστυνομία. Τα παιδιά να έχουν να σηκωθούν ξεκούραστα για το σχολείο το πρωί και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας, αλλά και οι μεγάλοι για τη δουλειά. Τα γνωστά, δηλαδή, που θέσπισαν τους κανόνες Κοινής Ησυχίας. Στους οποίους, όμως, προβλέπεται και τιμωρία των θορυβούντων που αδιαφορούν. Όχι, όμως, στη Ν. Σμύρνη, αλλού αυτά. Με φορείς και αρχές να αδιαφορούν ή και να αδυνατούν να επιβάλλουν την τάξη. Στη συνοικία αυτή φαντάζει φυσιολογικό για μια μερίδα κατοίκων να καταπατούν τους κανόνες, γλεντώντας μέχρι πρωίας και μη σεβόμενοι τους γείτονες.
Ζ.
Σιωπούν
* ΑΦΟΥ κατέγραψε τα βαρυφορτωμένα τμήματα Νηπιαγωγείων, μα και Δημοτικών Σχολείων, τα λεγόμενα 25άρια, ο Σύλλογος «Κ. Κούμας» έχει έναν μήνα τώρα που παρενέβη αναφέροντάς τα σε επιστολή του προέδρου Δημ. Παπαποστόλου προς τις Κατερίνα Καραγιώργου και Βάσω Ζιάκα: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τόσο τη Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας όσο και την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να προχωρήσουν άμεσα στον χωρισμό των εν λόγω τμημάτων και άλλων που υπάρχουν».
***
* ΑΣΚΕΙ, επίσης, έντονη κριτική: «Η διοίκηση της Εκπαίδευσης, υλοποιώντας τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της Κυβέρνησης, προχωρά στη συρρίκνωση των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, δημιουργώντας υπερπληθή τμήματα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, ασκούνται πιέσεις για αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο». Και καλεί «τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη δεχτούν μετακινήσεις μαθητών και σε οποιαδήποτε πίεση της διοίκησης να απευθύνονται στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας».
***
* ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ το αυτονόητο, πρωτίστως για τα παιδιά: Απαιτούμε αυτό που η Παιδαγωγική Επιστήμη επιτάσσει: Κανένα τμήμα Νηπιαγωγείου και Α’ και Β’ τάξεων Δημοτικού Σχολείου με πάνω από 15 μαθητές και στις υπόλοιπες τάξεις κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές». Πέρασε, όμως, μήνας και οι διευθύντριες συνεχίζουν να ψάλουν υπέρ Κεραμέως. Εκκρεμεί και η μόνιμη πλήρωση της θέσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης που διεκδικούν αμφότερες, πρέπει να δείξουν καλή συμπεριφορά. (Έχει λόγο, όμως, και ο Δήμος στη γεωγραφική κατανομή των σχολείων και τον πληθυσμό των μαθητών στο καθένα. Ο οποίος, επίσης, δεν μιλά).
Ζ.

AGORASTOS_MORAS_CIU.JPG

*- ΕΙΝΑΙ πολύ ψηλός τελικά αυτός ο Βαγγέλης ο Μόρας… (Προφανώς ο Κ. Αγοραστός θα σκέφτεται πως αν είχε ένα τέτοιο σέντερ μπακ θα γλίτωνε από κάμποσες φάσεις).
Ζ.

NEKROTAFEIO_CIU.jpg

* ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα με ανεμπόδιστη θέα στο μέλλον.
Ζ.

ZOGRAFOS_CIU.jpg

* Ο Β. Ζωγράφος τα δίνει όλα, για την ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος. Να, εδώ, χθες στην Ελασσόνα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass