ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2022 17:00
* ΤΟ πλήθος του κόσμου που πήγε για να ευχηθεί στον Χρήστο Καπετάνο για την ονομαστική του εορτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είχε πολλά χρόνια η Λάρισα να δει κόσμο σε ουρά έξω από πολιτικό γραφείο. Ο Σαρακατσάνος τα κατάφερε. * ΤΟ πλήθος του κόσμου που πήγε για να ευχηθεί στον Χρήστο Καπετάνο για την ονομαστική του εορτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είχε πολλά χρόνια η Λάρισα να δει κόσμο σε ουρά έξω από πολιτικό γραφείο. Ο Σαρακατσάνος τα κατάφερε.

Ζωντάνια
* ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ζωντανά γιόρτασε η Λάρισα τα πρώτα... ελεύθερα (από Covid) Χριστούγεννα.


Ήλιος λαμπερός, καλούτσικες θερμοκρασίες, πολύ δεν ήθελε ο κόσμος να γίνει ποτάμι και να ξεχυθεί σε δρόμους, πεζόδρομους και πλατείες για καφέ και φαΐ. Να δει φίλους να συζητήσει, να γελάσει, να ξεδώσει...
Ψώνια όχι πολλά, τα πιο πολλά χρήματα πήγαν στη διασκέδαση και δικαιολογημένα. Παρέες μαζεύτηκαν, οικογένειες έσμιξαν στα σπίτια, γενικά ήταν από τα καλύτερα -ως κλίμα- Χριστούγεννα των τελευταίων πολλών ετών. Αν δεν σκίαζε τη γενική ευωχία και το δυστύχημα των συμπολιτών μας στο Βουκουρέστι...
Γιατί άραγε πρέπει πάντα να υπάρχει κάτι που θα μας χαλάει τη χαρά;

Το δυστύχημα
* ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ που έγινε στη ρουμανική πρωτεύουσα μάς υποχρεώνει να σκεφτούμε πολλά. Πολύς κόσμος από τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, νιώθοντας την ανάγκη για χριστουγεννιάτικες διακοπές καταφεύγει στα φθηνά τουριστικά πακέτα των οδικών εκδρομών στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Έτσι, Σόφια, Βελιγράδι και Βουκουρέστι έσπασαν φέτος τα κοντέρ, αφού με κάνα δυο κατοστάρικα το άτομο κάνεις μια ωραία εκδρομή. Μόνο που οι κίνδυνοι του φθηνού αυτού πακέτου είναι μεγάλοι. Κοινό μυστικό είναι ότι τις πιο πολλές φορές δεύτερος οδηγός δεν υπάρχει παρά... εικονικά, στα χαρτιά. Η δικαιολογία γνωστή: Αρρώστησε την τελευταία στιγμή, τι να κάνουμε; Το οδικό δίκτυο των χωρών αυτών είναι άλλο ένα πρόβλημα. Δρόμοι στενοί και οι νταλίκες, η μία πίσω από την άλλη, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Κανείς, βέβαια, όταν ξεκινά μια εκδρομή δεν θέλει να βάζει στον νου του το κακό, αλλά βλέπεις τι γίνεται καμιά φορά...

Αερο-φόροι
* ΓΙΑΤΙ δεν προτιμά ο κόσμος τα αεροπορικά «πακέτα» διακοπών; Διότι μετά την επιβολή «φόρων αεροδρομίων» τα συγκεκριμένα πακέτα έχουν καταστεί πολύ ακριβά για το μέσο βαλάντιο.
Το ζήτημα είναι παγκόσμιο, βέβαια, και τα συμφέροντα τεράστια... Οπότε δεν τρέφει κανείς ελπίδες να αλλάξει και τίποτε. Και τα φθηνά εισιτήρια που εύρισκε κανείς κάποτε, όλο και πιο σπάνια. Και σε ημερομηνίες... άσχετες, σε μέρες που συνήθως δεν ταξιδεύει κανείς.

Περί εκλογών
* ΜΗΝ έχοντας τι άλλο να κάνουν οι Έλληνες, το έχουν ρίξει στην εκλογολογία. Ειδικά οι εφημερίδες ανταγωνίζονται σε σενάρια και για το πότε θα κηρύξει εκλογές ο Κυριάκος.
Οι πιο πολλοί αναλυτές βλέπουν την... Κυριακή των Βαΐων, πράμα που σημαίνει ότι πάμε για πραγματική εβδομάδα των... Παθών με όλα όσα αναμένεται να ακολουθήσουν... Εντολές, διαβουλεύσεις, αναλύσεις, σενάρια, καταγγελίες... Ώ γλυκύ μου έαρ, τι μας επιφυλάσσεις; Βαρύς θα μας πέσει ο οβελίας.

Μπαρούφες
* Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ μπαρούφα των ημερών είναι αυτή: «Στο Μέτσοβο θα πάρει ο Μητσοτάκης τις αποφάσεις του...».
(Γιατί καλέ μου δημοσιογράφε; Στην Αθήνα, σπίτι του ή καθημερινά στο γραφείο του, τι τον εμποδίζει να σκεφτεί και να αποφασίσει; Χρειάζεται σώνει και καλά τον φρέσκο αέρα των βουνών;).
Τελικά ο Μητσοτάκης τους την... έσκασε πηγαίνοντας Χριστούγεννα στα πατρώα Χανιά και οι δημοσιογράφοι έμειναν με το Μέτσοβο στο χέρι...

Πληρότητες
* ΜΑΣ έχουν ζαλίσει γενικώς τ’ αυτιά για το πόσο «πλήρεις» ήταν τα Χριστούγεννα οι περιβόητοι «δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί» της Ελλάδας. Ήταν όμως έτσι;
Βάσει του Booking, που είναι ένας καλός δείκτης μέτρησης, στην Αράχωβα για τα Χριστούγεννα εύρισκες, ακόμη και την τελευταία στιγμή, όσα ξενοδοχεία ήθελες και σε καλές σχετικά τιμές. Για δε την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την ίδια πλατφόρμα, η πληρότητα του συγκεκριμένου προορισμού είναι στο 85%. Και μιλάμε για Αράχωβα, τη «Μύκονο» του χειμώνα έτσι; Στα Καλάβρυτα πάλι η πληρότητα ενόψει Πρωτοχρονιάς κυμαίνεται γύρω στο 76%.
Δυστυχώς, τα κανάλια, πάντοτε μέσα στην υπερβολή, κάνουν τελικά ζημιά στους τουριστικούς επιχειρηματίες των περιοχών αυτών, αφού πολύς κόσμος, θεωρώντας ότι εκεί γίνεται «χαμούλης» αποφεύγει να επιλέξει τα συγκεκριμένα μέρη.

«Φτώχειες»
* ΕΧΕΙ πλάκα πάντως η τηλεόραση. Μετά τα ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη κοσμοσυρροή στην Αράχωβα, ακολουθεί άλλο με θέμα τη... φτώχεια. Δεν βγαίνουν οικονομικά οι Έλληνες, πανάκριβο το γιορτινό τραπέζι, 30% πάνω τα μελομακάρονα, νέες αυξήσεις στα καύσιμα...
Τελικά πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν. Πεινάει και δυστυχεί η χώρα ή ζούμε ξανά την εποχή «με το Καγιέν για σκι στην Αράχωβα»; (Μεγάλωσε κι ο... Κωστόπουλος, πώς να ξαναγίνει το σχετικό κίνημα των ξεβλαχεμένων;).

Χαρούλες
* ΟΙ ΜΟΝΟΙ χαρούμενοι των ημερών είναι τα «παπούδια» που «τσάκωσαν» αυτές τα μέρες το 250άρι του Μητσοτάκη μαζί κι άλλα διάφορα επιδόματα και... «ζεστάθηκαν».
Κι άσε εσύ τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει γιατί δημοσκοπικά δεν κάθεται η μπίλια πιο κάτω από τις 7-8 μονάδες υπέρ ΝΔ. Βρε δεν πα να λένε... Εδώ βρέχει φράγκα.

Απρόοπτα
* ΜΠΟΡΟΥΝ να ανατραπούν τα προγνωστικά και να γυρίσει το «ματσάκι» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;
Ποτέ δεν ξέρεις. Σκέψου να πέσουν εκεί, κατά τα τέλη Γενάρη, όπως λένε, τα χιόνια της... Αμερικής, η οποία αυτές τις μέρες έχει μπει στην κατάψυξη. Σκέψου να θαφτεί η χώρα κάτω από τόνους χιονιού και να ακινητοποιηθούν τα πάντα... Και να γίνει καμιά στραβή και να αποκλειστεί κόσμος στους δρόμους.
(Αν και όπως λέει και κάποιος: Ποιος ρε συ; Ο Κυριάκος; Αυτός είναι ικανός να δώσει και χιονο-επίδομα και να βγει και με κέρδος από πάνω!).

Κίνημα
* ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ γίνονται αυτές τις μέρες πολλές στη Λάρισα. Ποια, όμως, συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο;
Η Γιορτή των... κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.
Δεν μιλάμε απλώς για κατάμεστο Ωδείο, αλλά αδυνατούσες ακόμη και να μπεις στο κτίριο από την πολυκοσμία!
Θρησκεία και ποδόσφαιρο, λένε κάποιοι, είναι ακόμη τα πιο μαζικά κινήματα. Για το ποδόσφαιρο (και δη το ελληνικό) δεν είμαστε πια και τόσο σίγουροι...

En francais
* ΔΥΣΚΟΛΕΣ ώρες για την Εύα Καϊλή... Αντί για λαμπερά Χριστούγεννα στις λαμπερές Βρυξέλλες, στις μαύρες φυλακές... Και όπως θα δήλωνε σχετικά και ο γαλλομαθής δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος:
- «Λα καταστάζ ε τρεζ απελπιστίκ...».

Υποκρισία
* ΑΚΟΜΗ και την ημέρα των Χριστουγέννων, λέει η σχετική ειδησεογραφία, οι Ρώσοι συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία...
Αχ βρε Πούτιν... Εσύ με τους μεγάλους σταυρούς και τα φλογερά κηρύγματα υπέρ Χριστού και Ορθοδοξίας...

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass