ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2022 17:00
Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, σε μια συνάντηση που περιελάμβανε ανταλλαγή απόψεων σε χαλαρό κλίμα, στο «Vesta», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν βγήκαν και ειδήσεις. Τη συζήτηση μονοπώλησαν τα έργα που προγραμματίζει η δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα, ενώ δεν έλειψαν και οι αστεϊσμοί για το πότε θα κάνει τελικά την εκδήλωση για τον απολογισμό τον Ιανουάριο, αφού ακόμη δεν ανακοίνωσε ημερομηνία, καθώς όλοι αναμένουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λάρισα. Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, σε μια συνάντηση που περιελάμβανε ανταλλαγή απόψεων σε χαλαρό κλίμα, στο «Vesta», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν βγήκαν και ειδήσεις. Τη συζήτηση μονοπώλησαν τα έργα που προγραμματίζει η δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα, ενώ δεν έλειψαν και οι αστεϊσμοί για το πότε θα κάνει τελικά την εκδήλωση για τον απολογισμό τον Ιανουάριο, αφού ακόμη δεν ανακοίνωσε ημερομηνία, καθώς όλοι αναμένουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λάρισα.

Σύνηθες αλλά...
* ΝΕΑ θερμή εισβολή, περιμένουν πλέον όλοι για την Πρωτοχρονιά,

με τον υδράργυρο να εικοσαρίζει καταμεσής του χειμώνα. Απίστευτο; Αναπάντεχο ναι, ωστόσο έχει ξανασυμβεί και μάλιστα όχι και τόσο σπάνια τα τελευταία χρόνια. Οι μετεωρολόγοι θυμίζουν ότι η καλοκαιρία θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Πρωτοχρονιά του 2010 που η θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και στο Ηράκλειο τους 30. Ακολουθεί με 19 βαθμούς Κελσίου η Πρωτοχρονιά του 1995 και του 1982 στην Αθήνα, ενώ την ίδια χρονιά στα Χανιά το θερμόμετρο έφτασε τους 25 βαθμούς. Σε Αθήνα και Κω το 2021 η θερμοκρασία ήταν 18 και 20 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα. Άρα σύνηθες...
***
* ΚΙ όμως όχι. «Κάθε σημαντική απόκλιση από το μέσο όρο», εξηγούν οι ειδικοί, «όταν επαναλαμβάνεται συνεχώς, καταδεικνύει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και δημιουργεί μια ανησυχία».
Ζ.

Στημένη πίτα
* ΚΑΙ καθώς πλησιάζουν οι μέρες, προκύπτουν και τα θεματάκια.
- Εδώ δε βρίσκουμε φλουρί σε 4 κομμάτια πίτας, ο άλλος θέλει να πιάσουμε και το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο.
***
* - ΟΠΟΙΟΣ δεν έχει δει Λαρισαία γιαγιά να κόβει τη βασιλόπιτα έτσι ώστε να πέσει το φλουρί στο εγγόνι της, δεν ξέρει τι πάει να πει στημένο ματς.
***
* - Ο πιτσιρικάς ο δικός μας είπε ότι θα κοιμηθεί στης γιαγιάς του την Πρωτοχρονιά για να μπερδευτεί λέει ο Αι Βασίλης και να του πάει δύο δώρα, ένα εκεί κι ένα στο σπίτι μας. Να λοιπόν ένα μικρό λαμόγιο.
Ζ.

Κοντή γιορτή
* ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Λαρισαίων με τη γλώσσα και τον νου ενόψει Νέου Έτους.
-Τι θες να κάνω για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς;
-Τι είναι πιο εύκολο, αγάπη μου;
-Μούτρα.
***
* - ΤΗΝ Κυριακή πρώτη του μήνα και του έτους, έχει γενέθλια μια φίλη μου που έχει ύψος 1.56. Κυριακή κοντή γιορτή δηλαδή.
***
* - ΓΙΑ την Πρωτοχρονιά καλύτερα πάρτε μου δώρο ένα δοξάρι, να συνεχίσω το βιολί μου και το 2023.
Ζ.

Μόνο για το Κεφάλαιο;
* «Η ΕΚΤ επιβάλλεται να αναθεωρήσει το στόχο του 2%», προτείνει ο Φιλ. Σαχινίδης, για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, σε άρθρο του στη γνωστή αθηναϊκή ιστοσελίδα «TheToc»: Η απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, και οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις αυτές θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα βυθιστεί σε βαθύτερη ύφεση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις, εκτιμά ο Λαρισαίος πρώην υπουργός, ο οποίος παίζει πλέον σε άλλο επίπεδο.
***
* ΚΑΙ συνεχίζει, ως ειδικός επί της Οικονομίας: Η άριστη πολιτική παρέμβασης για μια κεντρική τράπεζα, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της προσφοράς και όχι να καθηλώσει με βία τη ζήτηση, οδηγώντας μαζικά στην ανεργία τους εργαζόμενους... Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ΕΚΤ να αποδείξει ότι οι επιλογές της στη νομισματική πολιτική δεν στοχεύουν στο να ευνοούν αποκλειστικά τον κόσμο του κεφαλαίου, αλλά ότι μεριμνά και για τους εργαζόμενους. Διαφορετικά στο όνομα διασφάλισης της δικής της αξιοπιστίας διακινδυνεύει μια νέα έξαρση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού σε μια συγκυρία που το Qatargate έχει ενεργοποιήσει τα πιο ισχυρά αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά σε όλη την ΕΕ.
Ζ.

Στο 90’
* ΣΤΟΝ απόηχο του Μουντιάλ οι Λαρισαίες.
-Δεν είμαι μοιραία γυναίκα, εγώ;
-Γιατί, είχες κάνα δοκάρι στο 90’ ;
***
* - ΕΙΣΑΙ μήπως αυτή την περίοδο σε σχέση;
-Σε σχέση με τι;
***
* - ΘΑ ήθελα έναν άντρα με γκριζογαλαζοπράσινα μάτια...
- Παίζει να μην έχει ούτε η «Βιβεχρώμ» τέτοιο χρώμα.
Ζ.

Αυτοσυστηνόμενοι
* ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ σιγά-σιγά το ψηφοδέλτιό του ο Κυρ. Βελόπουλος στη Λάρισα, έναν νομό όπου είναι πολύ πιθανόν να έχει πάλι βουλευτική έδρα, υποσχόμενος προφανώς στους φιλοδοξούντες να εκλεγούν πρώτοι σε σταυρούς ότι αυτή τη φορά δεν θα την κρατήσει ο ίδιος, ίσως και ότι δεν θα ξαναβάλει υποψήφιος Λαρίσης. Κι έτσι σταδιακά εμφανίζονται αυτοσυστηνόμενοι οι ίδιοι, συνήθως μέσω f/b, ως υποψήφιοι βουλευτές της ΕΛΛ. ΛΥ.
Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε και λέμε: Νικολ. Μπαλάτσας, στρατιωτικός ε.α. Φιλιππούπολη, Χριστίνα Κοντογιάννη, γεωπόνος της Περιφέρειας, Αλεξ. Παπαχατζής, επίσης γεωπόνος, καθηγητής του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, τώρα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αθαν. Παλιοβάιος, μηχανολόγος μηχανικός Νίκαια Λάρισας. Ίσως να έχει ξεφύγει και κάποιος. (Κι όλοι τους νέας εσοδείας, πρώτη φορά υποψήφιοι).
Ζ.

Καταΐ ντίπ
* Η Θεσσαλική ντοπιολαλιά με συγκλονίζει τον Σπ. Κ. σε τσιπουράδικο των Φαρσάλων.
- Πώς πήγε το μεσημέρι; Είχατε δουλειά;
- Αν είχαμι; Μας πάτ’σαν καταΐ ντίπ.
- Τς ξιθληκώθκαν τα νώμια, επιβεβαίωσε παρατυχών αυτόπτης.
***
* ΚΙ ύστερα παρενέβη ο ερευνητής, φιλολογών.
- Βέβαια εδώ, ο αγαπητός συντοπίτης έχει κάνει ένα συντακτικό λάθος. Πριν το «μας πάτ’σαν» έπρεπε να βάλει τον συμπερασματικό σύνδεσμο «αρα» . Δηλαδή το σωστό θα ήταν : «Αν είχαμι; Αρα μας πάτ’σαν καταΐ ντιπ» , αλλά όταν έχεις καταπιεί 15 καραφάκια τσίπρο η σωστή σύνταξη της πρότασης περνάει δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα.
Ζ.

Περνούν τα χρόνια
* - Ο πατέρας μου; Είναι ο Τάδε Παπαδόπουλος, ο μαθηματικός, έλεγε ερωτηθείς ο Λαρισαίος έφηβος.
- Α ναι, τον ξέρω, του είπε η καθηγήτριά του. Τον είχα καθηγητή στο φροντιστήριο, ένας ψηλός, αδύνατος, ωραίος με λίγο μακρύ μαύρο μαλλί...
- Όχι κυρία, άλλον θα λέτε... Δεν είναι έτσι ο πατέρας μου... (Δίκιο είχε το παιδί, περνούν τα χρόνια, ο αυτοσαρκαζόμενος μπαμπάς εύσωμος πλέον, με κάμποσα κιλά παραπάνω και γκρίζα μαλλιά).
Ζ.

Προβληματάκια
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
-Δεν τολμώ ν’ ανέβω στη ζυγαριά.
-Φοβάσαι τι θ’ αντικρίσεις;
-Φοβάμαι μη σπάσει.
***
* -ΓΙΑΤΡΕ, σκέφτομαι συνέχεια το φαγητό.
-Πόσον καιρό το έχετε παρατηρήσει να συμβαίνει αυτό;
-Εδώ και δύο ντολμάδες.
***
* - ΠΑΣ γυμναστήριο;
- Εγώ; Μόνο στη γιορτή του ιδιοκτήτη, που έχει μπουφέ και ποτά απεριόριστα.
Ζ.

Το δικηγορικό
* ΚΥΡΙΕ Ζαχαριά
Χρόνια Πολλά με υγεία (σ.σ. έφτασε αμέσως χθες το γραμματάκι)
Αναφορικά με το χθεσινό σας σχόλιο στα «Ψιθυριστά» της «Ε» ότι άνοιξα πολιτικό γραφείο στη Λάρισα, απλά προς ενημέρωση, δεν έχω ανοίξει κανένα πολιτικό γραφείο. Δέχθηκα τις ευχές φίλων, στο δικηγορικό μου γραφείο που διατηρώ στη Λάρισα στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου από το έτος 2000. Παραμένω απόλυτα θεσμικός, ως πρώην πρόεδρος της ΔΕΕΠ στον νομό μας και ουδέποτε θα παρεκκλίνω αυτού ή θα προτρέξω.
Με εκτίμηση, Χρήστος Καπετάνος (Λεπτή η θέση του, το δίχως άλλο).

Οι προμήθειες
* ΟΙ ηλεκτρονικές συναλλαγές θεωρούνται πιο σωστές, πιο εύκολες, καταπολεμούν και τη φοροδιαφυγή. Όμως...
Ο Ν. Μπ. υποστηρίζει ότι πρέπει να πληρώνουμε με μετρητά παντού αντί για τραπεζική κάρτα.
- Έχω ένα χαρτονόμισμα 50 ευρώ στην τσέπη μου και θα το πάω σε εστιατόριο και θα πληρώσω το δείπνο μου με αυτό. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου χρησιμοποιεί αυτά τα 50 ευρώ για να πληρώσει τον λογαριασμό του στο πλυντήριο αυτοκινήτων. Ο ιδιοκτήτης του πλυντηρίου αυτοκινήτων πληρώνει το κούρεμά του στο κομμωτήριο. Η κομμώτρια χρησιμοποιεί αυτά τα 50 ευρώ στο σουπερμάρκετ.
Μετά από ένα απεριόριστο ποσό πληρωμών το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, κάνοντας κύκλους, παραμένει το ίδιο πράγμα. Που σημαίνει ότι έχει εκπληρώσει τον σκοπό του για όλους όσους το χρησιμοποίησαν ως πληρωμή και η τράπεζα δεν έχει καμία δουλειά ή παρέμβαση σε καμία συναλλαγή κι άρα κανένα κέρδος.
***
* - ΑΝ πάω τώρα σε εστιατόριο και πληρώσω ηλεκτρονικά με την τραπεζική μου κάρτα, την προμήθεια που παρακρατά η τράπεζα τη χάνει ο εστιάτορας. Πόσο είναι, 1-2% ;
Το ίδιο θα συμβεί και με όλες τις επόμενες προαναφερθείσες συναλλαγές εφόσον γίνουν με κάρτα. Κι έτσι μετά από καμιά σαρανταριά συναλλαγές, από το 50άρικο θα έχουν απομείνει 5-6 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα έχει καρπωθεί η τράπεζα.
Πάει το 50άρικο έφυγε...
Ζ.
Εξοικονόμηση
* ΕΝΑΣ Έλληνας μπαίνει μέσα μια τράπεζα στο Σίδνεϋ και ζητάει να πάρει ένα δάνειο, διηγείται ο Ν. Γ. Εξηγεί στον υπάλληλο ότι θα κάνει ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ελλάδα για 15 μέρες και θα χρειαστεί 6.000 δολάρια.
Ο τραπεζικός του λέει ότι χρειάζεται κάποια εγγύηση για το δάνειο κι έτσι ο Έλληνας του δίνει τα κλειδιά της ολοκαίνουργιας Πόρσε του. Ο υπάλληλος το συζητάει με τον διευθυντή της τράπεζας και συμφωνεί να δεχτεί το αυτοκίνητο ως εγγύηση για το δάνειο.
Φυσικά όταν έφυγε ο πελάτης όλοι άρχισαν να τον κοροϊδεύουν επειδή έβαλε ως εγγύηση μια Πόρσε 300.000 δολαρίων για ένα δάνειο των 6.000. Πήραν πάντως την Πόρσε και την πάρκαραν στο γκαράζ της τράπεζας.
***
* ΜΕΤΑ από 15 μέρες επιστρέφει ο Έλληνας, ξεπληρώνει τα 6.000 δολάρια και τον τόκο, ο οποίος είναι 18,50 δολάρια. Ο υπάλληλος θέλει να λύσει τις απορίες του.
- Κύριε, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία, αλλά μας έχετε μπερδέψει λίγο.
Όταν φύγατε ελέγξαμε τα περιουσιακά σας στοιχεία και είδαμε ότι είστε εκατομμυριούχος. Γιατί πήρατε ένα τέτοιο μικρό δάνειο;
- Να σου πω... Επειδή εδώ στο Σίδνεϋ δεν θα έβρισκα πουθενά αλλού να παρκάρω το αυτοκίνητό για 15 μέρες με μόνο 18,50 δολάρια.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass