ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2022 17:00
* ME οργάνωση και ποιότητα οι περιοδείες του Χρ. Καπετάνου στα χωριά. Και με κόσμο. Να, όπως προχθές στη Γλαύκη του Δήμου Κιλελέρ. Όπου είχε και ορθίους. Ζ. * ME οργάνωση και ποιότητα οι περιοδείες του Χρ. Καπετάνου στα χωριά. Και με κόσμο. Να, όπως προχθές στη Γλαύκη του Δήμου Κιλελέρ. Όπου είχε και ορθίους. Ζ.

Χέρια και τσέπες
* ΤΕΛΙΚΑ φαίνεται ότι δυσκολεύεται πολύ φέτος

να έρθει ο χειμώνας. Πιθανότατα ο Πούτιν θα φταίει και γι αυτό, ποιος άλλος, ίσως επειδή δεν τον ευνοεί στα πολεμικά του σχέδια.
Δίκοπο μαχαίρι όμως, καθότι η εκτός χρόνου καλοκαιρία βοηθάει τους Δυτικούς να αντέξουν ευκολότερα στο ενεργειακό πρέσινγκ που τους ασκεί.
***
* ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ως τώρα, μαζί και οι Λαρισαίοι που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, με τη διπλή έννοια, για να ζεσταθούν. Περπατούν ελεύθερα έξω, δεν ανάβουν και τόσο τη θέρμανση μέσα.
Εξοικονόμηση χρημάτων μεν αλλά και ανησυχία όμως για όσους βλέπουν λίγο πιο πέρα από το οσφρητικό τους όργανο.
Κρύο καθόλου κι ας τελειώνει κι ο Δεκέμβρης, μα ούτε και χιόνι όμως στα ορεινά. Και από πού θα προκύψουν νερά για τα πεδινά όταν καλοκαιριάσει;
Πιθανόν το κακό που φέρνει μακροπρόθεσμα ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας να είναι μεγαλύτερο από τα ευχάριστα Χριστούγεννα που προσφέρει.
Ζ.

Με στόχους
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να διασκεδάσουν φόβους και ανησυχίες οι Λαρισαίοι μεσήλικες.
- Είμαι σε ηλικία που δεν με νοιάζει πώς θα μπει η χρονιά, αλλά πώς θα τη βγάλω.
***
* - ΠΑΕΙ το αποφάσισα, βρήκα τη λύση. Θα φτιάξω μια ατομική βασιλόπιτα μπας και κερδίσω φλουρί φέτος.
***
* - ΘΑ βάλω στόχο για το 2023 να παχύνω. Έτσι και αλλιώς τον έχω πετύχει από τώρα.
Ζ.

Θύματα
* ΕΝΟΣ λεπτού σιγή, προτείνει η Λαρισαία Π. Σ., τιμή και δόξα σε όλους τους παντρεμένους, που αυτές τις εορταστικές μέρες μένουν κάθε μέρα με τις γυναίκες τους και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις φιλενάδες τους κι έτσι είναι μέσα στα νεύρα και βρίζουν για την άδικη ζωή που κάνουν. (Κάτι θα ξέρει αυτή).
Ζ.

Αλλιώς
* ΕΙΧΑΝ διεθνοποιήσει το πρόβλημα στην παρέα των Λαρισαίων.
- Όπως πρόπερσι τα Ελληνικά τεστ Covid των 50 ευρώ ήταν καλύτερα από τα Κυπριακά τεστ Covid των 15 ευρώ, έτσι και τώρα η Ελληνική μεγαβατώρα των 248 ευρώ είναι καλύτερη από την Ισπανική και την Πορτογαλική μεγαβατώρα των 16 ευρώ.
- Να φέρουμε δικαστές από το Βέλγιο, πυροσβέστες από τη Ρουμανία και ντεπόν από το Πακιστάν.
***
* ΚΙ ύστερα επικέντρωσαν στην πρωτοφανή έλλειψη φαρμάκων.
- Ντεπόν είναι στις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι άφαντο.
- Για τους λάτρεις της στατιστικής στην Κατοχή δεν έλειψαν ποτέ οι ασπιρίνες.
- Συνελήφθη 34χρονος με μικροποσότητα ντεπόν.
-Ανταλλάσσω δυάρι, επιπλωμένο, γωνιακό, φυσικό αέριο λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία για ένα κουτί Depon 1000mg.
Ζ.
Με 8 βουλευτές
* ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ λοιπόν οριστικά οι 8 έδρες στον νομό της Λάρισας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα αποτελέσματα της απογραφής 2021. Δεν αλλάζει κάτι, όπως πολλοί προέβλεπαν πριν καιρό, ούτε στα Τρίκαλα μήτε στην Καρδίτσα που παραμένουν με 4 βουλευτικές έδρες, αντιθέτως η Μαγνησία χάνει μία κι από 6 θα εκλέγει πλέον 5 βουλευτές, λόγω μεγαλύτερης μείωσης του πληθυσμού της.
***
* ΚΙ ο Νικ. Καρδούλας πανηγυρίζει, «100% εύστοχες ήταν οι εκτιμήσεις της μελέτης μου τον περασμένο Οκτώβριο, για την κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλίας», γράφει ο Λαρισαίος απόστρατος, που επιδίδεται στη Στατιστικολογία, «οι προβλέψεις όσων έγραφαν ότι οι εκλογικές περιφέρειες της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας θα έχαναν από μία έδρα, έπεσαν στο κενό». (Τριγύρω από τη Θεσσαλία πάντως οι 5 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες της χώρας των οποίων μειώνονται οι έδρες. Πλην της Μαγνησίας, μείον 1 επίσης η Κοζάνη, η Φθιώτιδα, η Άρτα κι η Θεσπρωτία).
Ζ.

Να σε βαστάξει
* ΜΕ τα προβληματάκια τους οι νεαρές εύσωμες Λαρισαίες, οι «τζούσι» που λεν και στο χωριό.
- Και γιατί να ζυγιστώ καλέ; Λίγα προβλήματα έχω ήδη;
***
* - ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ για τοπικό αδυνάτισμα...
- Για ποια περιοχή;
- Από τα μάτια και κάτω.
***
* - ΦΑΕ μια μπάρα λέει θα σε κρατήσει μέχρι το μεσημέρι. Για μένα, ζήτημα είναι να με βαστάξει μέχρι να πάω στο άλλο δωμάτιο.
Ζ.

Καταΐ ντιπ
* ΟΛΟΚΛΗΡΗ συντροφιά Θεσσαλών και όχι μόνο τέτοιων, έδρασε χθες στην ιστοσελίδα «Ντοπιολαλιές», ορμώμενη από το σχολιάκι στα «Ψ» με τη φράση «Μας πάτσαν καταΐ ντιπ «, διατυπωθείσας υπό του Φαρσαλινού Σπ.Κ. περιγράφοντος μέγα φόρτο εργασίας. Και τι δεν είπαν εξηγώντας στα ξηρουμερίσι΄οι το νόημα. Καταρχάς το «αρα» που προστέθηκε: αυτό το «αρά» λοιπόν δεν είναι ο συμπερασματικός σύνδεσμος «άρα» (=ώστε, λοιπόν, επομένως), αλλά το «α, ρα!», όπου ρα = ρε. Δηλαδή « Α, ρε, μας πάτ’σαν καταή ντιπ».
***
* - ΟΠΕΡ σημαίνει «Μας πάτησαν στη γη τελείως», ότι «Τους κούρασαν πάρα πολύ» δηλαδή.
- Γιατί, το «ξιθλήκουμα απ’ τα νώμια» το καταλάβατε; Όσο γι’ αυτό που ρωτάτε, χωρίς θεσσαλική prononciation, λέγεται: «Μας πάτησαν κάτω τελείως», που σημαίνει: μας τιντώσαν του τουμάρ’ι, μας ξιπέτσιασαν, μας ξιθέουσαν, μας ξικατίνιασαν, μας ξιπάτουσαν, μας βγήκ’ ου πάτους, ξικουλώθ’καμι. Τι δεν καταλαβαίντς; Απλά ελληνικά είναι. (Κι έτσι τα πράγματα δυσκόλεψαν έτι περαιτέρω).
***
* ΥΠΗΡΞΕ κι άλλη διευκόλυνση.
- Μας τάν’τσαντ’ν πέτσα
- Μας πέταξαν τα λιάκατα όξου
- Τσ’ έγδαραν ντ’ μπέτσα, τσ’ ξητουμάριασαν ντιπ για ντιπ
- Μας άλλαξαν τον αδόξαστουν, μας ξιζβέρκιασαν.
- Μας έφυγαν τα σφουντίλια απ’τν ουρθουστασία. Δεν ανεμκι χαψιά να βάλουμι στο στόμα μας, μα κι στηλουθούμι μια στάλα. Αστόχσαμι πώς μας λεν. Δόξα το Θεό όμως, έβαλάμι μια δραχμή στντσέπα μας. Άιντι μι του καλό νάρθ’ του νέου έτους. Κι τ’χρόν’.
- Βρε τσφουξαράδις,δυο μέρις θα καν να παρν απάνουτς.
Ζ.

Εκμετάλλευση
* ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν πλέον κόσμο στα γκισέ τους, προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ή εκείνες στα ΑΤΜ, που είναι και ανέξοδες για κείνες, έτσι ή αλλιώς τις ίδιες αλμυρές προμήθειες εισπράττουν. Έχουν μειώσει λοιπόν τα υποκαταστήματά τους στο ελάχιστο και στη Λάρισα, το δε προσωπικό τους λιγόστεψε τόσο πολύ που σπανίζει πλέον το επάγγελμα τραπεζικός, πού να βρεις κάποιον σε παρέα...
***
* ΩΣΤΟΣΟ δεν γίνονται όλες οι τραπεζικές εργασίες χωρίς επαφή στο γκισέ. Είναι και αρκετές που θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν κι εκείνες ηλεκτρονικά, αλλά τα συστήματά τους παραμένουν λιγάκι παλιάς κοπής. Οπότε δημιουργούνται ουρές στις τράπεζες, ιδίως κάποιες συγκεκριμένες ημέρες. Κανενός το αυτί δεν ιδρώνει που ταλαιπωρείται ο κόσμος, όλοι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων τα χρήματα εκμεταλλεύονται οι τράπεζες. Οι οποίες τους αφήνουν να περιμένουν, άμα θες σου λέει, αλλά και πώς αλλιώς να κάνεις δεν σου λέει.
Ζ.
Ένα ολόσωμο
* ΜΟΝΙΜΩΣ κουρασμένοι Λαρισαίοι φοιτητές, παραμένουν ωστόσο σπιρτόζοι.
- Θέλω να μπω στο φαρμακείο και να ζητήσω ένα ολόσωμο έμπλαστρο.
***
* - ΤΙ να σε κάνει και ο καφές άμα κοιμάσαι όρθιος...
***
* - ΟΧΙ ρε, σιγά που ενοχλείς 4 παρά το πρωί. Σ’ ακούω, λέγε.
Ζ.

Μέσω Λαμίας
* «Ο Φάρος της Όθρυος», εφημερίδα που εκδιδόταν στην ελεύθερη Λαμία, τα χρόνια που η Λάρισα ήταν ακόμη τουρκοκρατούμενη, δημοσιεύει ειδήσεις από την περιοχή της, τις οποίες εντόπισε ο φωτοθηκάριος Αχ. Κ. Σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια πριν, ήταν μια πενταετία πριν την απελευθέρωση της Λάρισας:
3 Αυγούστου 1876
Επί οκτώ ημέρας βροχή αδιακόπως και ραγδαία επήνεγκεν ου μικράν καταστροφήν εις αμπελοφυτείαν, βαμβακοφυτείαν και λοιπά όψιμα προϊόντα. Κεραυνός πεσών εν Λαρίσση εφόνευσε πέντε βόας, έτερος κεραυνός εις Τύρναβονεφόνευσε δύο ανθρώπους και κατέστρεψε μίαν οικίαν. Αλλ΄ η βροχή μεταβληθείσα εις χάλαζαν επήνεγκεν ιδίως εν Τυρνάβω τελείαν καταστροφήν διότι 600 περίπου στρέμματα αμπέλων, βαμβακίων, συσαμίων, μποστανίων, τα εξηφάνισεν.
***
* ΕΠΙΣΗΣ, στις 22 Αυγούστου 1876:
- Την παρελθούσα εβδομάδα και πάλιν ραγδαία βροχή κατέστρεψε τα καπνά και λοιπά όψιμα εις τα χωρία Αϊλιά, Δοξαρά και Τεκελή. Κεραυνός πεσών εφόνευσε δύο οθωμανούς έμπροσθεν του Τζαμίου.
- Ο αιχμαλωτισθείς εκ του χωρίου Άγιος Γεώργιος υπό της ληστρικής συμμορίας Καταραχιά, απελύθη αφού επλήρωσε λύτρα εκατόν ναπολεονίων χρυσών. Η συμμορία όμως αφού έλαβε τα λύτρα εσυνθηκολόγησε με τας αρχάς και προσήλθεν αμνηστευθείσα και ήδη σεργιανίζει ελευθέρα εις την Καρδίτζαν.
- Εις το χωρίον Μετεχλή ηχμαλώτισαν δύο ίππους καθώς και εις το χωρίον Γκερλή τρεις φοράδες, και πρόκειται ήδη να εξαγορασθώσι δια λύτρων.
Ζ.

Ανάκατα
* ΜΙΚΡΟ διάλειμμα στο παρατεταμένο γλέντι των ημερών κι ο νεαρός Λαρισαίος βρέθηκε χωρίς την μπάλα, την είχε χάσει.
- Λόγω μέθης, δεν ξέρω αν έρχεται Πάσχα, Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. Τα έχω μπερδέψει λιγάκι και δεν ξέρω αν σουβλίζουμε δέντρο ή αν στολίζουμε αρνί. Πάντως σας εύχομαι το φλουρί να βρεθεί στο δικό σας αυγό. Και Καλό Δεκαπενταύγουστο...
Ζ.

Το ίδιο έλεγε
* ΚΑΘΟΤΑΝ κι έκανε σχέδια το ζευγάρι των Λαρισαίων.
- Αντρούλη μου, άμα κερδίσουμε το Κρατικό λαχείο, θέλω να μου κάνεις δώρο ένα μπότοξ, μια αυξητική στήθους, πλαστική μύτης, επίσης και μια λιποαναρρόφηση...
- Μπα... Εγώ λέω να βάλω μια νέα σούπερ μηχανή στο παλιό μας αυτοκίνητο.
- Χαζός είσαι; Γιατί δεν παίρνεις ένα καινούργιο αντί γι αυτό που θα σου βγάζει συνέχεια προβλήματα;
- Πώς με πιάνεις βρε γυναίκα...
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass