ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2023 17:00

Με παροιμίες
*ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ξανά ο υδράργυρος, αφού ξεκουράστηκε κάμποσο,

θα φλερτάρει λέει και με 20άρες θερμοκρασίες. Καιρός σχεδόν ανοιξιάτικος, άλλωστε Φλεβάρης είναι. Κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
Κι ύστερα λένε, σε δυο-τρεις βδομάδες, αναμένεται μετά βεβαιότητος διάστημα με κακοκαιρίες και με αρκετό κρύο. Θα έχει μπει κι ο Μάρτης, γνωστός και ως γδάρτης και παλουκοκαύτης.
Ζ.

Μεταξύ 2 εορτών
* - ΕΛΑΤΕ καλέ να μας πείτε πώς περάσατε του Αγ. Βαλεντίνου, να δούμε ποια έχει τη μεγαλύτερη φαντασία.
- Έρως ανίκατε μάχαν, που κάνεις τον άνθρωπον χάχαν.
* * *
* ΑΝΑΜΕΣΑ στις δύο γιορτές, χθες είχαν να πουν στις συντροφιές των Λαρισαίων.
- Χθες, τέτοια μέρα και τσακώθηκα βρε παιδιά.
Και το θέμα, είναι να τα βρούμε μέχρι αύριο, γιατί ποιος θα ψήσει;
* * *
* ΧΘΕΣ Τετάρτη, ανάμεσα στη μέρα παρά μέρα γιορτή.
- Ήδη χωνεύω αυτά που θα φάω αύριο για να προλάβω.
-Και βέβαια από την Τσικνοτετάρτη άρχισαν να βγαίνουν τα ορεκτικά.
* * *
*- ΚΑΠΟΙΟΙ εισέπραξαν και προκαταβολή Τσικνοπέμπτης, πηγαίνοντας για φαγητό κι όχι απλώς για ποτό. Αυτοί γιόρτασαν τον Άγιο Βουβαλοντίνο.
- Τώρα, πάντως, θα πάρουμε την εκδίκησή μας εμείς οι Τσικνοπεμπτάκηδες.
Ζ.
Κι οι εντάξει;
* ΚΙ αμέσως χθες η απάντηση της «Καθημερινής», πρωτοσέλιδη, στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού:
Όσοι δεν έχουν ποτέ αθετήσει υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, όσοι δεν έχουν ποτέ καταπατήσει δημόσια γη και, επίσης, όσοι δεν έχουν κτίσει αυθαίρετα, νιώθουν συχνά άβολα κατά τις προεκλογικές περιόδους.
Γιατί διαπιστώνουν πως οι ρητές διαβεβαιώσεις του τύπου «δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση από εδώ και πέρα» ισχύουν για λίγο.
Δικαιολογημένος ο προβληματισμός όσων παλεύουν να τα βγάλουν πέρα όντας, ταυτόχρονα, εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. (Ας πρόσεχαν, στην Ελλάδα ζουν).
Ζ.

Μπλόκο στο ρεύμα
* ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της Λάρισας, μικρές, μεσαίες, μα και μεγαλύτερες, πνιγμένες από τη θηλειά του ενεργειακού κόστους, σχεδιάζουν να επενδύσουν σε παραγωγή ενέργειας, φωτοβολταϊκά κ.λπ. για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Δεν ήθελε σοφία να το σκεφτεί κάποιος και να το επιχειρήσει.
Αμ δε, όμως... Ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί, το δίκτυό του στην περιοχή δεν σηκώνει επιπλέον παραγωγούς ενέργειας. Η ενέργεια που θα παραχθεί, τεχνικά πρέπει έτσι κι αλλιώς να περάσει στο δίκτυο, ακόμη κι αν καταναλωθεί από την ίδια επιχείρηση.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, όμως, δεν μπορεί να το κάνει, ούτε δίνει μια προοπτική αναβάθμισης του δικτύου του, η Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει κάτι, άρα «σκάσε και πλήρωνε» για ρεύμα, να η αναπτυξιακή πολιτική για τις επιχειρήσεις.
* * *
* ΥΠΗΡΞΕ κι αυτό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, προ δεκαημέρου, με την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κόκκαλη, για σκανδαλώδη μεταχείριση εταιρείας μεγαλοπαραγωγού ενέργειας στην περιοχή Μακρυχωρίου, ότι η Κυβέρνηση διαθέτει ηλεκτρικό χώρο, στο ήδη κορεσμένο δίκτυο, σε «ημέτερο» μεγαλοεπενδυτή, αποκλείοντας τοπικούς μικρομεσαίους παραγωγούς. Όπου, όμως, εξέλιξη δεν υπήρξε, απάντηση καμία...
Ζ.

1.000.000 κόσμος
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ το προαναγγελθέν βοήθημα στους ατυχήσαντες παλιούς συνταξιούχους που δεν είχαν δει, ούτε και θα δουν, αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της χιλιοτραγουδισμένης προσωπικής διαφοράς.
Θα είναι 200 με 300 ευρώ και η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ, ενώ οι άλλοι οι τυχεροί ντάγκα-ντάγκα κάθε μήνα. Ανακοινώθηκε και προβλήθηκε δεόντως από τα ΜΜΕ.
Τα ίδια που πανηγύριζαν προ μηνών για τις αυξήσεις που θα δίνονταν στις συντάξεις, πλην λιγοστών εξαιρέσεων, όπως έλεγαν από την Κυβέρνηση και αναμετέδιδαν.
Τόσο λίγες που θα είναι και 1.000.000 κόσμος. Αφού, όπως οι ίδιοι γράφουν, πανηγυρίζοντας πάλι, «το δημοσιονομικό του κόστος του βοηθήματος μπορεί να προσεγγίσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ».
Ξέχασαν να κάνουν τη διαίρεση.
Ζ.

Το επιθυμούν
* ΠΑΝΤΑ δίπλα στις γυναίκες τους οι Λαρισαίοι. Οικειοθελώς.
- Οι άντρες που βγαίνουν με νεότερες γυναίκες ζουν λέει περισσότερο.
- Εκτός κι αν το μάθει η γυναίκα τους.
* * *
* - ΔΕΝ έχει σημασία που χωρίσαμε, ό,τι κι αν χρειαστείς θα είμαι δίπλα σου.
- Αλήθεια το λες;
- Ναι, τα έφτιαξα με τη γειτόνισσα.
* * *
* - ΜΩΡΟ μου, έχω καθυστέρηση.
- Δεν πειράζει αγάπη μου, αρκεί που το παραδέχεσαι.
Ζ.

Τιμή 3.50
* ΕΙΔΗΣΑΡΙΑ του 1968 μεταφέρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε.Ρ.
Διά αγορανομικής διατάξεως καθωρίσθη η πώλησις και προσφορά υπό διαφόρων κέντρων εις ορθίους πελάτας σουβλακίου εκ γύρου (ντονέρ) εκ προβείου κατεψυγμένου κρέατος βάρους 37-40 γραμμαρίων εψημένου με ποσοστόν λίπους από 20-30% κατ’ ανώτατον όριον, μετά πίττας και καρυκευμάτων (τομάτα, κρομμύων κ.λπ.) εις δρχ. 3.50 έκαστον.
(Τι ευρώ τώρα, τι δραχμές προ μισού αιώνος, μία ή άλλη το πιτόγυρο).
* * *
* ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, προχθές στην πλατεία, ο Μάχος σε ευρύτατο κύκλο θεατών και απευθυνόμενος προς βασικόν στέλεχος της ΑΕΛ, προέβαινε σε μαθήματα τεχνικής ποδοσφαίρου. Αν δεν του διέφευγαν ωρισμένες λεπτομέρειες θα γινόταν τέλειος προπονητής. (Γραφική φιγούρα της Λάρισας πριν κάμποσες δεκαετίες).
* * *
* ΚΑΤΟΠΙΝ αποφάσεως του νομάρχου Λαρίσης κ. Γ. Χατζάκη απηγορεύθη η στάθμευσις των πάσης φύσεως κάρρων εις κεντρικάς οδούς της πόλεως.
Οι μεταφορείς καραγωγείς οίτινες στάθμευον εις την οδόν Λαπιθών, μετεφέρθησαν εις την οδόν Γεωργιάδου, παρά τον μύλον του Παππά και πλησίον του Ερυθρού Σταυρού.
Οι παραβάται θα συλλαμβάνωνται και θα μηνύωνται. (Πρόβλημα με την κυκλοφορία οχημάτων και τους χώρους πάρκινγκ από τότε στη Λάρισα).
Ζ.

Ιστορίες...
*ΗΤΑΝ προ πενταετίας, όταν ο τότε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ έκανε ρόμπα τον προκάτοχό του, από τον οποίο είχε αγοράσει την εταιρεία, και κατά την προσφιλή του συνήθεια τον πέρασε γενεές δεκατέσσερις με ανακοίνωσή του, τι απατεώνα, τι μπαταχτσή και ψεύτη δεν τον είπε κι ένα σωρό υβριστικά κι ακόμα περισσότερα υπονοούμενα. Αυτήν τη φορά ήταν ο άλλος που έκανε μήνυση, είχε δηλώσει αμέσως στην απάντησή του ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κι ο διάδοχός του ψύχραιμος συνέχισε να τον κοροϊδεύει.
Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, σε πέντε μόλις χρόνια γίνεται το δικαστήριο κι ο θαρραλέος σε άλλη ρότα πια «Ανακαλώ, ανακαλώ... Δεν το εννοούσα... Λάθος έγινε... Μόνο τον εκτιμώ; Τον υπολήπτομαι βαθιά...». Οπότε αθώος ο κατηγορούμενος. (Μάλλον όχι, όμως, και στη συνείδηση των φιλάθλων).
Ζ.

Και του χρόνου;
* E, δεν τα πήγε και τόσο καλά το «Πάρκο των Ευχών» ούτε φέτος. Εκεί που τα κατάφερε περίφημα ήταν να συσπειρώσει ξανά τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης κατά του Δημάρχου και να ισχυροποιήσει τις βολές τους. Οικονομικά μπήκε μέσα και μάλιστα κάμποσα λεφτά. Και; Επένδυση λέει ήταν, για την πόλη συνολικά. Τι απέδωσε, όμως; (Κι όλα έγιναν λάχα - λάχα πάλι, μάλλον δεν θα ήξεραν πότε θα πέσουν τα Χριστούγεννα, ήρθαν αιφνιδίως).
* * *
* ΤΟΥ χρόνου, είπε ο Δήμαρχος, θα είναι όλα καλύτερα. Ως του χρόνου τα Χριστούγεννα όμως, θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές του Οκτωβρίου. Κι αν ξαναβγεί ο Απ. Καλογιάννης, ο καημός του δεν θα είναι πώς θα βελτιώσει το «Πάρκο των Ευχών». Ενώ αν κερδίσει ο Θαν. Μαμάκος, λογικά δεν θα προλαβαίνει μετά να το οργανώσει και θα είναι αυτό μια πολύ καλή δικαιολογία.
Ζ.

Ανήσυχοι
* ΕΙΧΑΝ τις ανησυχίες τους στην τριγωνοπλατειακή παρέα των μεσηλίκων.
- Υπάρχουν ενήλικες που γεννήθηκαν μετά τη νίκη της Παπαρίζου στη Γιουροβίζιον. Ναι...
* * *
*- ΣΤΑ 20 με 30 ξυπνάς Σάββατο πρωί, βλέπεις τι ανέβασες το προηγούμενο βράδυ και λες «Πωωω τι ήπια πάλι χθες...». Στα 50 με 60 ξυπνάς Σάββατο πρωί, λες πάλι το ίδιο, μόνο που κοιτάς τη φρουτιέρα με τα κουτιά απ’ τα χάπια.
* * *
* - ΕΧΩ περάσει το μιλάω μόνος μου σε άλλο επίπεδο. Μέχρι και αντιρρήσεις μου φέρνω.
Ζ.

Η γραμμή
* ΖΕΣΤΑΜΑ ξεκίνησε ο Δημ. Γεωργάκης, άρχισε μάλλον τις προπονήσεις για τις δημοτικές εκλογές. «Ήδη», ανακοινώνει ο συνταγματάρχης, «αρχίσαμε με τον πρόεδρο των Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Βλάχο, εκστρατεία για τις εκλογές του κλάδου που γίνονται τώρα την Κυριακή 19 του μηνός». Και αποκαλύπτει πως δίνεται γραμμή στους απόστρατους του Νομού Λάρισας, που έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς, να ψηφιστούν κατά σειρά ως μέλη, οι αντιστράτηγος Κονταρίδης Χρήστος, αντιστράτηγος Αθανασίου Άγγελος, αντιστράτηγος Σταχούλης Κυριάκος και υπλγός Στέφος Ευάγγελος, «για να εκλεγούν οι καλύτεροι» λέει.
Ζ.

Η λογοτεχνία
*ΜΕ την αποδημία του Μάριο Βίττι, στα 97 του χρόνια, τα ελληνικά γράμματα γίνονται πιο φτωχά. Ωστόσο, το έργο του Ελληνοϊταλού Κωνσταντινοπουλίτη πλούτισε τη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Με Ελληνίδα μητέρα, στην Κωνσταντινούπολη που μεγάλωσε, έμαθε, μιλάει και γράφει εξίσου καλά στα Ελληνικά και στα Ιταλικά. Έζησε στην Ιταλία κι έγραψε για την Ελλάδα. Το σπουδαίο έργο του Βίττι, με την τεράστια επίδραση στα νεοελληνικά φιλολογικά πράγματα, ήταν η «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», που εκδόθηκε στα Ελληνικά πρώτη φορά το 1978. Και επανεκδόθηκε το 2016 βελτιωμένο και επηυξημένο.
Ζ.
Οι εγωιστές
* ΕΙΝΑΙ τρεις Λαρισαίοι φίλοι αραχτοί σε ένα μπαράκι και τα πίνουν. Κουβέντα στην κουβέντα, φτάνει η συζήτηση στο πόσο εγωιστές είναι οι άντρες.
- Εγώ ρε παιδιά είμαι πολύ εγωιστής, λέει ο πρώτος. Ένα πρωί επειδή η γυναίκα μου δεν μου έφτιαξε καφέ, έκανα να της μιλήσω μια ολόκληρη βδομάδα.
- Σιγά ρε, λέει ο δεύτερος, εγωισμός είναι αυτός; Εγώ επειδή μου είχε φτιάξει μακαρονάδα με σάλτσα και όχι με κιμά έναν μήνα κοιμόμουν στον καναπέ του σαλονιού.
* * *
* Ο τρίτος χαμογελούσε όσο τα άκουγε.
- Άντε ρε, που είσαστε εσείς εγωιστές... Εγωιστής είμαι εγώ, που επειδή τη μέρα του γάμου η γυναίκα μου μου πάτησε το πόδι στην εκκλησία, τόσα χρόνια γάμου και δεν την έχω αγγίξει ποτέ.
- Καλά ρε μας δουλεύεις; Και τα παιδιά πώς τα έχετε κάνει;
- Το πιστεύετε ρε σεις; Ότι από εγωισμό τόσα χρόνια δεν έχω ρωτήσει;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass