Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 09 Απρ 2023 18:00
* ΘΑΥΜΑΣΙΑ εικόνα, απερίγραπτο σκηνικό, μοναδικό. Ναι, είναι το Καστρί Λουτρό από ψηλά, σε φωτογραφία που δημοσίευσε η L.L., μια γενική άποψη. Από τη μια ο Πηνειός, από την άλλη το Αιγαίο, η αμμουδιά να χωρίζει τα γλυκά νερά απ’ τη θάλασσα, πίσω ο Όλυμπος... (Κι ύστερα ήρθαν οι άνθρωποι).    Ζ. * ΘΑΥΜΑΣΙΑ εικόνα, απερίγραπτο σκηνικό, μοναδικό. Ναι, είναι το Καστρί Λουτρό από ψηλά, σε φωτογραφία που δημοσίευσε η L.L., μια γενική άποψη. Από τη μια ο Πηνειός, από την άλλη το Αιγαίο, η αμμουδιά να χωρίζει τα γλυκά νερά απ’ τη θάλασσα, πίσω ο Όλυμπος... (Κι ύστερα ήρθαν οι άνθρωποι). Ζ.

Κυριακούλα
* - ΚΥΡΙΑΚΕΣ ξυπνάμε νωρίς…
Προκάλεσε έκπληξη χθες στην παρέα νεαρός Λαρισαίος.
- Και γυρνάμε πλευρό.


***
* Ο από παλιά αριστερός Λαρισαίος Στ. Κ. προετοίμαζε από χθες το έδαφος, καθώς πλησίαζε η Κυριακή: «Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου και διάβαζε πολύ…». Ήταν η συμβουλή του παλιότερου κρατούμενου στον νέο για να αντέξει. Τώρα το κελί αόρατο, το φαγητό δηλητήριο και το διάβασμα σημειωτόν σε σελίδες χωρίς ταξίδι στη γνώση... Ώρα για απόδραση. (Επί πώλου όνου; Μέρα που ‘ναι σήμερα).
***
* ΣΤΑ κέφια της σταθερά η Π.Σ.
- Ήδη έχω πασχαλινή διάθεση. Θέλω να σουβλίσω κάποια άτομα...
Ζ.

Οικονομολόγοι
* ΤΙΣ δικές τους προσεγγίσεις στα οικονομικά έκαναν στην παρέα των Λαρισαίων.
- Μα πώς φτάνει κάποιος να χρωστάει 30 εκατομμύρια στο Δημόσιο; Λογικά κάποια στιγμή θα χρωστούσε 3 εκατομμύρια και προφανώς δεν τον ενόχλησε κανένας τότε να τα εισπράξει. Τους αφήνουν να φτάσουν πρώτα στα 30 και μετά;
***
* - ΒΑΖΟΥΜΕ βενζίνη για να μπορούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά, ώστε να μπορούμε να βάζουμε βενζίνη. Σύνθετο μέσα στην απλότητά του.
Ζ.

Με τους 40
* ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι Μαοϊκός ο Θαν. Μαμάκος, όμως, φαίνεται να ακολουθεί την τακτική του Μάο. Ξεκινάει κι αυτός τη Μεγάλη Πορεία, κι όπως ο ιδιοφυής Κινέζος ηγέτης εφάρμοσε τότε τη θεωρία «Περικύκλωση των πόλεων από την ύπαιθρο» και πήρε τελικά την εξουσία, έτσι κι ο Λαρισαίος δικηγόρος περικυκλώνει τώρα τη Δημαρχία από τις συνοικίες. (Είναι Μαμαϊκός).
***
* ΜΕ σαράντα παλικάρια, που λέει και το τραγούδι, ξεκίνησε για αρχή. Προφανώς είναι το πρώτο μικρό μέρος του ψηφοδελτίου του, έπρεπε να ξεκινήσει, η εποχή πιέζει. Όλοι ασχολούνται με τις βουλευτικές εκλογές και μπορεί να ασχολούνται μ’ αυτές μέχρι και βαθιά στο καλοκαίρι, ο υποψήφιος δήμαρχος δεν θα μπορούσε να περιμένει για μετά.
Στα ανακοινωθέντα ονόματα περιλαμβάνονται και τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων της παράταξης. Οι οποίοι είναι 19, εξαιρουμένου του ίδιου του αρχηγού και της προκατόχου του Ρ. Καραλαριώτου. Παρόντες όλα τα βαριά ονόματα, με μεγάλη εμπειρία και πολυετή θητεία στα δημοτικά πράγματα, Κ. Καλαμπαλίκης, Αντ. Πράπας, Δ. Γεωργάκης, Μιχ. Τσακίρης κ.ά. Απουσιάζουν οι Χρ. Τερζούδης, Μ. Ξηρομερίτης, Μ. Καμηλαράκη, Β. Κυριτσάκας, Βασ. Παπαδημητρίου και Αχ. Σταυροθεόδωρος. Πιθανόν κάποιοι εξ αυτών να ανακοινωθούν αργότερα. Ίσως κρατήθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους, σταδιακά είναι και πιο φανταιζί για κάποια ισχυρά πρόσωπα.
***
* ΔΕΝ παρέστησαν στην εκδήλωση κανείς από τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ. Προφανώς δεν κλήθηκαν, να μη χαρακτηριστεί κομματική η εκδήλωση και η παράταξη. Παρότι απαξάπαντες οι 40 που ανακοινώθηκαν βρίσκονται στο νεοδημοκρατικό τόξο.
Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της αναισθησιολόγου Γαρυφαλιάς Καρυστιανού, η οποία είναι νύφη της αείμνηστης Λίτσας Γκολφινοπούλου, σύζυγος του γιου της του Σπύρου. Βέβαια, δεν είναι καθόλου σπάνιο νύφες και πεθερές να μην είναι του ιδίου κόμματος.
Ζ.

Κοροϊδεύουν
* ΜΕ έναν εξόχως επικοινωνιακό τρόπο, Κυβέρνηση και τράπεζες ή τράπεζες και Κυβέρνηση (σ.σ. με όποια σειρά θέλετε) παρουσίασαν την απόφαση για τα επιτόκια των στεγαστικών ως τη σωτηρία των δανειοληπτών.
Καμαρώνουν, λοιπόν, για την απόφαση να μην… αυξηθούν άλλο για το επόμενο έτος, να παγώσουν δηλαδή τα επιτόκια. Ποιώντας την νήσσαν για το γεγονός ότι μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ έσφιξαν τη θηλιά στον λαιμό των δανειοληπτών με όλες τις προηγούμενες αποφάσεις. Που επέβαλαν τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες αυξήσεις θα οδηγήσουν μαθηματικά σε νέα κόκκινα δάνεια.
Αλλά είναι άλλο πράγμα η επικοινωνία και άλλο η αλήθεια για τους δανειολήπτες που εδώ και έναν χρόνο περίπου πληρώνουν αυξημένα επιτόκια. Το πάγωμα δεν λύνει κανένα πρόβλημα, όταν ήδη πληρώνουν αυξημένα επιτόκια.
Γιατί δεν βάζουν τον Άδωνι Γεωργιάδη να ρυθμίσει τα επιτόκια όπως ρύθμισε τα της αγοράς, με τα καθημερινά στο σούπερ μάρκετ, αλλά και με το πασχαλινό τραπέζι. Φέτος θα γιορτάσουμε με φωτογραφίες… αμνοεριφίων στο τραπέζι, προς ανάμνηση…
Β.Κ.

Άντρας παιχνίδι
* ΜΕ τη σοφία κρυμμένη κάτω από τα άσπρα τους μαλλιά, οι μεσήλικες Λαρισαίοι εξέφραζαν την πίστη τους στην ελπίδα.
- Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα βρίσκεται μια γυναίκα. Για μεγαλύτερη επιτυχία αύξησε τον αριθμό των γυναικών.
***
* - ΓΙΑ σένα, δηλαδή, με άφησε η γυναίκα μου;
- Ε, τι να πω, συγγνώμη.
- Βρε, έλα δω να σε φιλήσω…
***
* - ΜΗ δώσεις άντρα σε γυναίκα και παιχνίδι σε παιδί. Σε λιγότερο από μήνα το έχουν καταστρέψει.
Ζ.
Μετά από 40
* ΚΟΥΝΑΕΙ το κεφάλι του, μάλλον απογοητευμένος ο παλιός πρόεδρος του ΤΕΕ Διον. Λιβέρης, διαβάζοντας όσα συζητούνται και προτείνονται για τον σιδηρόδρομο και τις γραμμές που διασχίζουν τη Λάρισα. Ενθυμούμενος όσα διαμείβονταν σχετικά προ τεσσαρακονταετίας, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, την περίοδο 1982-84, με νομάρχη Βλασιάδη και δήμαρχο Λαμπρούλη. Νομαρχιακός σύμβουλος τότε ο Διον. Λιβέρης και ως μηχανικός βασικός εισηγητής του θέματος στις συσκέψεις.
- Τα ίδια ακριβώς λέγαμε και τότε, τα ίδια ακριβώς με τώρα αποφασίζαμε και διεκδικούσαμε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μας έγραφαν οι αρμόδιοι… (Μεταξύ των συμπερασμάτων και ότι η ζωή κάνει κύκλους κάθε σαράντα χρόνια).
Ζ.

Πανεπιστημιακή
* ΟΛΟΙ θα θυμόσαστε το δόγμα της ΝΔ, περί «νόμου και τάξης», δόγμα που το είχε σημαία στις προηγούμενες εκλογές. Με το άσυλο στην αρχή και με την πολυσυζητημένη Πανεπιστημιακή Αστυνομία (σ.σ. τι να απέγινε;) υποσχόταν πως θα βάλει τάξη.
Αλλά στη θητεία της σημερινής Κυβέρνησης σκότωσαν δημοσιογράφο του αστυνομικού ρεπορτάζ, το οργανωμένο έγκλημα δρούσε και δρα μέρα – μεσημέρι, ενώ στην Πατησίων συμβαίνουν τα όσα συμβαίνουν. Μας πάνε σε εκλογές, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πάλι γύρω από την Αστυνομία.
Β.Κ.

Του κόμματος
* ΕΙΧΑΝ αναδειχθεί τότε, από το Συνέδριο της ΝΔ το 2018, στελέχη πρώτης γραμμής. Κεντροεπίτροποι του κόμματος, με γραμματέα τότε τον Λευτ. Αυγενάκη, εκείνος είχε μεριμνήσει προφανώς, πρόεδρος της Νομαρχιακής ήταν ο Χρ. Καπετάνος. Στο περσινό Συνέδριο ουδείς επανεκλέχθηκε. Η τριπλέτα Ηρ. Γερογιώκας-Κων. Νινίκας-Χάρης Τσιλιάκος: Ο πρώτος, καθηγητής Αγγλικών, ασχολήθηκε κατόπιν κομματικά με τον αγαπημένο του τομέα, τα διεθνή θέματα. Ο δεύτερος, πρώην υπάλληλος ΙΚΑ και νυν αγρότης, ανέλαβε άμισθος σύμβουλος του δημάρχου Τυρνάβου Γιάνν. Κόκουρα, κι ο τρίτος, ο απόστρατος, είχε αξιοποιηθεί διοριζόμενος για μερικά χρόνια υποδιοικητής του ΓΝΛ. Κι ενώ η ζωή κυλάει παραμένουν σταθερά στο κομματικό μετερίζι, ένας δε εκ των τριών, τουλάχιστον αυτός σίγουρα, αγωνίζεται με πάθος υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, μαζεύοντας σταυρούς από γαλάζιους ψηφοφόρους.
Ζ.

Με χαμόγελο
* ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΟΥΣΑΝ σε όσα έλεγαν οι Λαρισαίες.
- Μου είχαν πει ότι πρέπει να πληρώνουμε τους φόρους μας με χαμόγελο. Το προσπάθησα, αλλά ήθελαν οπωσδήποτε χρήματα.
***
* - ΕΛΑ να πλύνεις τα πιάτα…
- Μάνα, εγώ είμαι για μεγάλα πράγματα…
- Καλά, έλα να πλύνεις το ταψί.
***
* - ΣΤΗΝ εταιρεία μας τηρείται αυστηρά το οκτάωρο. Δύο φορές την ημέρα.
Ζ.

Προχειρότητες
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ η βαθμολογία των συνεντεύξεων των υποψήφιων διευθυντών Σχολικών Μονάδων. Και ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, που διαμαρτύρονται για προχειρότητα και πολλά άλλα.
- Στη βαθμολογία, όλοι πήραν από 19 έως 20, εκτός από έναν, ο οποίος είχε και υψηλότατο αριθμό τυπικών προσόντων, όλοι άριστοι.
- Αυτή ήταν και η προτροπή του Υπουργείου να τους βάλουν όλους πάνω από 18…
- Χαζοί ήταν στο Συμβούλιο Επιλογής να βάλουν μικρούς βαθμούς και να τρέχουν μετά στα δικαστήρια;
***
* - ΑΛΛΩΣΤΕ τα Συμβούλια Επιλογής ήταν συμβούλια έκτακτης ανάγκης, συγκροτήθηκαν μετά από πιέσεις, όλοι θυμούνται ότι κανένας δεν ήθελε να μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία. Είναι Συμβούλια μιας χρήσεως που συγκροτήθηκαν όχι με τον Νόμο Κεραμέως, αλλά με μια τροπολογία Κεραμέως της στιγμής.
- Συμβούλια χωρίς τους εκπροσώπους του κλάδου που συγκροτήθηκαν κατά κανόνα με αδιαφανείς διαδικασίες.
- Τα μέλη του Συμβουλίου έβλεπαν για πρώτη φορά τους υποψήφιους διευθυντές, δεν είχαν καμία εικόνα της πορείας τους στην εκπαίδευση. Κάποιοι, μάλιστα, υπηρετούσαν σε άλλους νομούς και δήλωσαν τη Λάρισα μήπως γίνουν διευθυντές, γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν μετάθεση.
- Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων διευθυντών υπερτερούσαν κατά πολύ, σε επιστημονικά προσόντα, των μελών του Συμβουλίου Επιλογής που τους αξιολογούσε, πώς επομένως να τους βάλουν μικρό βαθμό…
***
* - ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με την Κυβέρνηση της ΝΔ να αντιμετωπίζει την Εκπαίδευση ως αξιοποιήσιμο κομματικό λάφυρο. Είναι προφανές ότι η επιλογή στελεχών, όπως και όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές, πρέπει να σταματούν σε προεκλογική περίοδο.
- Ίσα που πρόλαβαν πάντως, αν δεν είχαν τρακάρει τα τρένα, δεν θα τα κατάφερναν οι άριστοι του Υπουργείου, θα τους είχαν προλάβει οι εκλογές…
- Αποτέλεσμα της προχειρότητας; Ακόμη και οι δικοί τους της ΔΑΚΕ καταγγέλλουν τη διαδικασία, αφού λένε μόνο το 30% των διευθυντών Εκπαίδευσης είναι νεοδημοκράτες σε όλη την Ελλάδα. (Κι η πίτα φαγωμένη κι ο σκύλος νηστικός. Πώς τα κατάφεραν…).
***
* ΥΠΗΡΞΑΝ και ακρότητες, εξόχως παράδοξα. Να, παρότι η μέγιστη βαθμολογία στη συνέντευξη ήταν 20, υπήρξαν υποψήφιοι που βαθμολογήθηκαν με μεγαλύτερο βαθμό. Άλλος πήρε 20,74 ή και 21,13 κάποιος πιο σπουδαίος.
Αποκορύφωμα της παραβίασης βασικών κανόνων, που κάποιος πρόεδρος Συμβουλίου Επιλογής ήταν λέει και συγγραφέας βιβλίου, που πωλείται και ακριβά, βιβλίο για την επιτυχία των υποψήφιων διευθυντών στη συνέντευξη. Ναι…
Ζ.

Φτάνει αλλά…
* - ΤΟ κτίριο, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός φτάνουν ως βάση για να συγκροτηθεί ένα άριστο μεσαίο περιφερειακό Νοσοκομείο. Με κάνα δυο εκατομμύρια ευρώ μόνο εκτιμάται πως γίνεται ένα τέλειο λίφτινγκ…
Έλεγε στην παρέα για το 404 ο Λαρισαίος, που ήξερε τα σχετικά, με αφορμή το χθεσινό σχόλιο στην εφημερίδα. Και συμπλήρωνε ο, επίσης γνώστης, φίλος του.
- Δυστυχώς, υπάρχει η εντύπωση ότι και οι περισσότεροι γιατροί του Νοσοκομείου δεν ενδιαφέρονται για βελτιώσεις, αφού έχουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία έξω.
***
* ΕΙΝΑΙ αυτό το παράξενο ισχύον σύστημα, που εδώ και πολλά χρόνια επιτρέπει σε δύο κατηγορίες γιατρών του Δημοσίου να εργάζονται και ως ιδιώτες κι έτσι εκεί ρίχνουν κι οι περισσότεροι εξ αυτών το βάρος των προσπαθειών τους, εκεί απ’ όπου πηγάζουν τα λεφτά. Πρόκειται για τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς γιατρούς, δύο κατηγορίες που για έναν παράξενο λόγο είχαν εξαιρεθεί από την ίδρυση ακόμη του ΕΣΥ. Πόσο μάλλον τώρα, στην εποχή της ιδιωτικοποίησης…
Ζ.

Ό,τι θες
* - ΠΗΡΑ τον ιδιοκτήτη…
Έλεγε τον καημό του ο νεαρός Λαρισαίος.
- Ήθελα να του πω ότι το σπίτι έχει ποντίκια και κατσαρίδες. Και τι μου είπε… Πως δεν έχει κανένα πρόβλημα και να φέρω ό,τι κατοικίδια θέλω.
Ζ.

 

AGORAST-TZANAKOYL-GRAVATA.jpg

* ΟΥΤΕ για καθρέφτη να τον είχε ο Κ. Αγοραστός τον Κ. Τζανακούλη…
Ζ.

 

KOMITSAS.jpg

* ΑΣ είναι και παπάς πια, ο πρώην δήμαρχος Ρίζος Κομήτσας παραμένει στην κερκίδα του αγαπημένου του Παναγροτικού Νικαίας, εν προκειμένω στο ματς με τον Αχιλλέα Φαρσάλων.
Ζ.

 

RETZIAS-ANASTASIOU.jpg

* ΕΝΤΑΞΕΙ, ψηλός ο αντιδήμαρχος Μιχ. Αναστασίου. Όχι, όμως, και ψηλότερος από τον Ευθύμη Ρεντζιά…
Ζ.

 

VALITSA.jpg

* ΣΤΗ Λάρισα, άρα αναμενόμενο. Ταξίδια και με ποδήλατο. Πάρε τη βαλίτσα σου…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass