ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2023 1:02
* ME τον πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Γεωργίου της Νίκαιας π. Αριστείδη να σέρνει τον χορό με λεβεντιά και χάρη, τιμώντας την παράδοση στη γιορτή που πνηγυρίζοντος Ι.Ν. , πώς μπορούσε να μην ακολουθήσει ο Χρ. Κέλλας; * ME τον πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Γεωργίου της Νίκαιας π. Αριστείδη να σέρνει τον χορό με λεβεντιά και χάρη, τιμώντας την παράδοση στη γιορτή που πνηγυρίζοντος Ι.Ν. , πώς μπορούσε να μην ακολουθήσει ο Χρ. Κέλλας;

Ναι μεν, αλλά
* ΠΕΡΑΣΕ το Πάσχα, πάει. Και ζήτω η Πρωτομαγιά.

Από την Κυριακή του Θωμά, πολύ νωρίς, ξεκίνησαν οι μετεωρολόγοι. Με τα «Ναι μεν, αλλά» για τον πρωτομαγιάτικο καιρό. Άνοιξη μεν, με αστερίσκους δε.
Ζ.

Όχι μονοκομματική
* ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ κυβέρνηση επιδιώκουν παντί τρόπω στη ΝΔ, όχι όμως και οπωσδήποτε μονοκομματική. Το είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης κι από τότε το επαναλαμβάνουν τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες συζητήσεις. Χωρίς να πολυεξηγούν και τι εννοούν.
Αυτοδυναμία στην Ελλάδα, πάντως, ίσον ενός ανδρός αρχή, όχι συνεργασία, άρα κουμάντο ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Κι όχι κατ’ ανάγκην κομματική, το πιθανότερο, αν δεν βγαίνουν οι 151 με τη δεύτερη ή και με την τρίτη, τότε μπορεί να βάλουν κι άλλους μέσα, ίσως απ’ το παράθυρο, ποιους; Μετά τσιρίζει ο Βελόπουλος... Ενώ ο Λοβέρδος δεν μιλάει.
Ζ.

Στα μουγκά
* ΕΓΙΝΕ χθες στο Πανεπιστημιακό η βράβευση των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν εκείνο το βράδυ στα Τέμπη, από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ που έφτασε επί τούτου στη Λάρισα. Και, ω του παραδόξου, ιδίως για τους συγκεκριμένους ιθύνοντες, αυτήν τη φορά, άλλαξαν στυλ και ταμπεραμέντο.
Εκδήλωση στα μουγκά, σχεδόν στα κρυφά, πάντως δημοσιογράφους και κάμερες και άλλους παράγοντες δεν κάλεσαν. Εκεί στο μεταξύ μας, το εξήγησε και ο Πρόεδρος ότι έκαναν «μια λιτή εκδήλωση, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς φανφάρες...».
Δεν εξήγησε ότι έτσι ερμήνευσαν τη γενικότερη εντολή «Εξαφανίστε τα Τέμπη, να ξεχάσει ο κόσμος...».
***
* ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ένα βουητό στη Λάρισα.
- Μα τόσο άγχος; Κάτι θα νιώθουν αυτοί, ξέρουν...
- Μα χαζοί είναι; Ίσα-ίσα που η Κυβέρνηση μπορεί να πιστωθεί ότι εκείνο το βράδυ ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, το ΕΚΑΒ. Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, τα Νοσοκομεία...
- Εν τέλει, πάντως, η ματαιοδοξία πρυτάνευσε. Ο Νικ. Π. Παπαευσταθίου με το πλήρες όνομα και με την ιδιότητα πρόεδρος ΕΚΑΒ η υπογραφή στις πλακέτες που απονεμήθηκαν.
Κι ας μην ήταν αυτός που βραβευόταν. Ανώνυμες πλακέτες παραδόθηκαν στους τιμηθέντες ΕΚΑΒίτες, πάρε να έχεις κι εσύ κι εσύ κι εσύ κι εσύ και όποιος θυμάται αργότερα το ποιος βρέθηκε στα Τέμπη. Τον Διοικητή να θυμούνται όλοι και φτάνει.
Ζ.

Δεν πολιτεύεται
* «ΜΑ το έχω δηλώσει, δεν πολιτεύομαι». Εξεπλάγη χθες ο Χρ. Ζώης με το σχόλιο, το οποίο ανέφερε, βέβαια, απλώς μια φήμη, κάτι που ακούστηκε, αν υπήρχε πληροφορία ότι συζητείται βουλευτική του υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα γινόταν πρωτοσέλιδο. Ωστόσο, αυτό ήταν αρκετό για να σπάσουν τα τηλέφωνα του πρώην υπουργού στην Αθήνα, έχανε τον χρόνο του να διαψεύδει.
«Απόψεις έχω και θα έχω και θα τις λέω. Δεν πολιτεύομαι, όμως, και άρα δεν μπορεί να δέχομαι καν προτάσεις. Ασχέτως τι μπορεί να θέλει ο καθένας, ποιος μπορεί να είναι ο ευσεβής πόθος διαφόρων...».
Κι όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται. Και όχι μόνο για εκλογές βουλευτικές. Κι όταν κάποιος το έχει ξεκαθαρίσει τόσο κατηγορηματικά, τότε ούτε βολιδοσκόπηση δεν γίνεται, κανένας δεν θέλει να εισπράξει τη δεδομένη αρνητική απάντηση.
Ζ.

Προς Αγρίνιο
* ΟΡΕΞΑΤΟΙ Λαρισαίοι στον απολογισμό της πασχαλινής κραιπάλης.
- Έβαλα τη ζυγαριά σε μια γωνία της αποθήκης μέχρι να μου ζητήσει συγγνώμη.
***
* - ΕΧΩ φάει την Άρτα και τα Γιάννενα. Και κατεβαίνω για Αγρίνιο.
***
* - ΘΕΕ μου, κάνε ό,τι έφαγα να το βάλω σε μπόι.
Ζ.

Στο σύνορο
* TOY Αγίου Υποψηφίου χθες ξανά στα Φάρσαλα, Τρίτη γαρ, έσπευσαν όλοι τους για επίσκεψη στους Μυρμιδόνες. Αξιοποιώντας τον λειψό, πλέον, χρόνο τους, αρκετοί χώρεσαν στο πρόγραμμα και περιοδεία σε κάποια χωριά της ίδιας επαρχίας. Κινούμενοι σε φουλ ρυθμό αλά δρομολόγιο του ΚΤΕΛ, χωριό το χωριό.
***
* ΚΑΙ θυμήθηκε ο παλιός Φαρσαλινός συμβάν από παλιότερη εκλογή. Ο υποψήφιος βουλευτής μετά της κουστωδίας, κινούμενοι στον κάμπο είχαν φτάσει στην Υπέρεια.
Και μετά συνέχισαν δίπλα στη Λεύκη. Όπου συνειδητοποίησαν ότι είχαν περάσει σε άλλο νομό. Το Χατζιόμπασ’ι ψηφίζει Λάρισα, το Λασποχώρ’ι Καρδίτσα. «Αμάν βρε... Διάβκαμι τα σύνουρα... Πίσου...», πρόσταξε ο κομματάρχης.
Ζ.

Το δορυφορικό
* ΕΙΧΑΝ τα δικά τους οι Λαρισαίοι στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Πάλι ξύπνησα πιασμένος. Έχει γούστο να υπνοβατώ και να πηγαίνω γυμναστήριο.
***
* - ΕΙΜΑΙ σε ηλικία που νομίζουν ότι τραβάω σέλφι, ενώ εγώ προσπαθώ να διαβάσω το μήνυμα.
***
* - ΤΟ μόνο πιάτο που δεν είναι στον νεροχύτη αυτήν τη στιγμή, είναι το δορυφορικό στην ταράτσα.
Ζ.

Ωραίο τρικ
* ΕΦΤΑΣΑΝ και στη Λάρισα οι ερωτήσεις του γκάλοπ. «Θα θέλατε να δείτε μια τηλεμαχία (debate) μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών;» και προκλήθηκε σχολιασμός στην παρέα των Λαρισαίων.
- Χρειάζεται να το ρωτήσουν; Αφού θα πάρουν 98% θετικές απαντήσεις.
- Ναι, αλλά θα το χρησιμοποιήσουν ως συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει την τηλεμαχία με τους 6 αρχηγούς. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Για το επίμαχο ντιμπέιτ, με τους 2 επικρατέστερους, που δεν το θέλουν, ε δεν ρώτησαν καν...
- Καλά, αφού το είδατε το όνομα της εταιρείας που κάνει το γκάλοπ, τι θέλετε και το συζητάτε;
Ζ.

Μινιβριάιζ...
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τα μαθήματα Ντοπιολαλιάς η Θ.Β.
- Μη ματσιαλάς μεσ’ τ’ αφτί μ’ κι μινιβριάιζ. (Όποιος τυχόν χρειάζεται διερμηνεία ρωτάει τον διπλανό του Λαρισαίο).
***
* - ΑΪ κι σι... Τι ρουτέφκις απ’ αφτό του μπακανιάρκου, ιέ;
***
* - ΤΑΥΤΙΣΗ είναι όταν δύο πράγματα θεωρούνται όμοια κι αυτό που λέει ένας Λαρισαίος όταν το αμάξι του χαλάει στη μέση του δρόμου.
Ζ.

Στα τρένα
* ΜΕ αφορμή την εκτεταμένη συζήτηση για τον σιδηρόδρομο που εξελίσσεται μετά τα Τέμπη, μιλώντας ως βιβλιοπώλης, από τους εμβληματικούς της Λάρισας κιόλας, ο Στέλιος Τσιανίκας δημοσίευσε στην εφημερίδα ένα ενδιαφέρον πόνημα για τα τρένα στη λογοτεχνία. Αξιοποιώντας για τον τίτλο του άρθρου του το βιβλίο του Μπόχουμιλ Χράμπας «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν». Έτσι είχε αποδοθεί στα Ελληνικά ο τίτλος του εξαιρετικού έργου «Τρένα υπό στενή επιτήρηση» που δημιούργησε ο Τσέχος το 1965.
Ο συγκεκριμένος τίτλος, όμως, είχε εμφανιστεί στα 1937 σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του ιδιοφυούς Βέλγου, του Ζορζ Σιμενόν. «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν», το ίδιο ακριβώς και στο πρωτότυπο στα Γαλλικά «L’ home qui regardait passer les trains».
***
* ΚΑΙ με αφορμή το Τσιανίκειο ερέθισμα, μπορούν να προστεθούν και κάποια επιπλέον. Όπως το «Ξένο Χώμα». Το καταιγιστικό μυθιστόρημα της Τζανίν Κάμμινς, που αποτυπώνει αδυσώπητα την πραγματικότητα της αναγκαστικής μετανάστευσης.
Με τη νεαρή Μεξικανή μητέρα να τρέχει, χωρίς ανάσα, διασχίζοντας μαζί με τον μικρούλη γιο της την τεράστια χώρα της, για να περάσει, αν μπορέσει, τα σύνορα, να φτάσει στο Νόρτε, όπως λένε τις ΗΠΑ οι μετανάστες απ’ τον Νότο, ώστε να γλιτώσει από το αιμοδιψές καρτέλ που την κυνηγά για εκδίκηση. Ένα μεγάλο μέρος της περιπέτειας διαδραματίζεται πάνω στις στέγες τρένων, όπου ταξιδεύουν λαθραία οι επίδοξοι μετανάστες. Πολλοί από τους οποίους σκοτώνονται στο επικίνδυνο ταξίδι.
***
* Ή και ο «Οιδίπους Τύραννος». Ναι, η τραγωδία του Σοφοκλή, που θεωρείται από κάποιους ειδικούς ως το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα όλων των εποχών. Δεδομένου ότι εκεί υπάρχει ένα έγκλημα και κάποιος που αναλαμβάνει να το εξιχνιάσει. «Ποιος σκότωσε τον βασιλιά Λάιο», θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος.
Επιπλέον, θεωρείται το διασημότερο λογοτέχνημα του είδους, με δολοφονία σε τρένο - σε μέσο μεταφοράς σταθερής τροχιάς δηλαδή, καθώς ξεπερνά το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι και το «Τραίνο της Ιστανμπούλ» του Γκράχαμ Γκρην, μα και το προαναφερθέν «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν». Ο πρώτος και πιο γνωστός φόνος στην ιστορία των «σιδηροτροχιών» είναι εκείνος του Λάιου από τον Οιδίποδα, καθώς συναντήθηκαν οι δίτροχες άμαξές τους, οχήματα σταθερής τροχιάς, καθώς έτρεχαν πάνω σε δύο αυλάκια στον τότε δρόμο και έρχονταν από αντίθετες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα τον διαπληκτισμό των δύο ανδρών και το έγκλημα. (Κλασικοί Έλληνες που αρπάχτηκαν για το ποιος έχει προτεραιότητα).
Ζ.

Όχ’ι αυτό
* ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ, λέει, στα γνωστά και τα ωραία του ιατρείου του ο Γ.Β. Η ασθενής, μετά τη θεραπεία, έχει δυσκοιλιότητα.
- Τι να πάρω γιατρέ;
- Το enterotrex.
- Όχ’ι αυτό. Του πήρε ου Μιμ’ς κιέχασι του αστικό. (Του πήρε ώρα να κάνει τον συνειρμό).
Ζ.

Με τον κ. Πρέσβη
* Ο Τρικαλινός ψυχίατρος Χρ. Λιάπης θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος της ΝΔ, προεξοφλείται δε η συμμετοχή του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο σε μέλλοντα χρόνο, λέει, όχι και πολύ μακρινό. Προς το παρόν έχει τοποθετηθεί πρόεδρος στο ΚΕΘΕΑ.
Η φήμη του, πάντως, ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια. Προσφάτως, εθεάθη σε τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, τον Τζορτζ Τσούνη, στο περιθώριο επιστημονικής ημερίδας στην οποία ήσαν αμφότεροι ομιλητές.
Ζ.

Με παλαμάκια
* ΓΙΑ νέες τεχνολογίες και εφευρέσεις μιλούσε χθες στην παρέα ο Λαρισαίος.
- Διάβασα ότι έφτιαξαν λέει σουτιέν που ξεκουμπώνει χτυπώντας παλαμάκια.
- Ε ρε τι φτιάχνουν οι μπαγάσηδες...
- Φαντάσου, όμως, να διαδοθεί στην αγορά, τι έχει να γίνει σε καμιά συναυλία.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass