ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2023 18:00
* ΚΑΠΟΙΟ ελπιδοφόρο συμβολισμό κρύβει αυτή η όμορφη εικόνα, σχολιάζει ο Απ. Σ. για τις κατακόκκινες παπαρούνες στο πράσινο ανοιξιάτικο χορτάρι που στεφανώνει το Αρχαίο Θέατρο. Αυτή η αναγέννηση της φύσης ας σημαίνει άνθιση και στον πολιτισμό της Λάρισας, με επίκεντρο «ετούτα δω τα μάρμαρα». Ζ. * ΚΑΠΟΙΟ ελπιδοφόρο συμβολισμό κρύβει αυτή η όμορφη εικόνα, σχολιάζει ο Απ. Σ. για τις κατακόκκινες παπαρούνες στο πράσινο ανοιξιάτικο χορτάρι που στεφανώνει το Αρχαίο Θέατρο. Αυτή η αναγέννηση της φύσης ας σημαίνει άνθιση και στον πολιτισμό της Λάρισας, με επίκεντρο «ετούτα δω τα μάρμαρα». Ζ.

Συνεχίζουν
* ΑΚΟΜΗ «καλό μήνα» αλληλοεύχονται καθώς συναντιούνται οι Λαρισαίοι. Κι ας έχει πάει ήδη 5 και 6 ο Μάης. Μάλλον το απολαμβάνουν, εξαιρετικός μήνας, σ’ όλους αρέσει να τ’ ακούνε ότι έφτασε. Καθώς πίσω του ακολουθεί και το καλοκαιράκι.
Ζ.

 

Αγχωμένοι
* ΕΙΧΑΝ τα θέματά τους οι Φαρσαλινοί, τραβούσαν ζόρι και το ομολογούσαν.
- Έχω κι αυτό το τεράστιο άγχος όλη μέρα για το αν τελικά θα παρευρεθεί στην τελετή της ενθρόνισης ο μικρός υιός, ο Χάρι...
- Εγώ έχω μια βδομάδα τώρα, μπίρα το πρωί, τσίπρο το μεσημέρι, κρασί το βράδυ... Μέχρι να γίνει η ενθρόνιση και να ηρεμήσουμε, μου φαίνεται θα χρειαστώ καινούργιο συκώτι...
* * *
* - ΨΥΧΗ δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της μικρής μας πόλης, το τερμάτισε ο Σπ. Κ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Μυρμιδόνων παρακολουθεί τη στέψη του Καρόλου πίνοντας μεσημεριανό τσάι και προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους απογευματινούς Πανφαρσάλιους αγώνες γκολφ στο γήπεδο του Βασιλί.
Ζ.

 

Εορτάζοντες
* ΕΙΝΑΙ αναντίρρητα τύχη να γιορτάζει κάποιος υποψήφιος βουλευτής μέσα στην προεκλογική περίοδο, δωρεάν διαφήμιση που προσφέρει το Εορτολόγιο, να σε πάρουν τηλέφωνο για να σου ευχηθούν, να σε θυμηθούν, να έρθουν να σε δουν, να κεράσεις και σε λίγες μέρες να ψηφίσουν. Ε, έναν σταυρό θα σου δώσουν, όσοι απ’ αυτούς ψηφίζουν το κόμμα σου.
* * *
* ΔΕΝ ταίριαξε όμως σ’ αυτές τις εκλογές με τα ονόματα. Τουλάχιστον στα βασικά κόμματα στα ψηφοδέλτια της Λάρισας. Γιώργος δεν υπάρχει, ούτε Συμεών, μηδέ Μάρκος ή Ελισάβετ, που γιόρταζαν το μόλις προηγούμενο διάστημα. Δεν υπάρχει Λάμπρος, Τάσος, Αναστασία, Πασχάλης, Ραφαήλ που γιόρταζαν πασχαλιάτικα, αλλά ούτε και Αχιλλέας που επίκειται, παρότι στη Λάρισα. Ε ναι, τις Κυριακές αυτές, του Παραλύτου, της Σαμαρείτιδος και του Τυφλού, έτσι κι αλλιώς ουδείς εορτάζει. Των εν Κυζίκω 9 Μαρτύρων, προχθές, ίσως να γιόρταζαν όλοι οι υποψήφιοι μαζί, παραλίγο όμως, είναι δύο παραπάνω, 11 όσοι Λαρισαίοι μαρτυρούν στα ψηφοδέλτια τρέχοντας αυτήν την περίοδο.
* * *
* ΥΠΗΡΞΑΝ κάποιες λίγες εξαιρέσεις τυχερών υποψηφίων. Η Ειρήνη, Ρένα Καραλαριώτου, της ΝΔ γιόρταζε προχθές, ο Θωμάς Παπαλιάγκας του ΠΑΣΟΚ τις προάλλες, όπως και η Ζωή Ακριβούλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόλαυσαν και ειδικά φέτος το αξιοποίησαν δεόντως.
* * *
* ΚΑΙ το σπουδαιότερο, Κωνσταντίνου και Ελένης οι εκλογές, στις 21 Μαΐου, αλλά εορτάζοντες υποψήφιοι εκείνης της ημέρας δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων στη Λάρισα, που θα ευνοούνταν τα μάλα έναντι των συνυποψηφίων τους.
Πρέπει να φτάσει κάποιος στο ΜέΡΑ25 για να συναντήσει εορτάζοντες υποψήφιους την ημέρα των εκλογών, τον Κωνσταντίνο Κλεισιάρη και τον Κωνσταντίνο Κούτσικο. Τρισταυρία ισχύει, χωράνε κι οι δύο για δωράκι των ψηφοφόρων.
* * *
* ΑΠΟ εκεί και κάτω, υπάρχει η υποψήφια βουλευτής Λαρίσης Ελένη Πέττα στην Εθνική Δημιουργία Τζήμερος-Φαήλος και στο Κίνημα 21 η Ελένη Μπαρμπαλιού.
Επίσης, υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Περιστέρης με το κόμμα Σώρρα Ελλήνων Συνέλευσις, στην Ένωση Κεντρώων-Λεβέντης ο Κωνσταντίνος Πιτσιάβας, στο Πράσινο Κίνημα ο συμπρόεδρός του Κωνσταντίνος Καλογράνης και με τη Βόρεια Λέγκα - Κράμα ο Κωνσταντίνος Ζήσης. (Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά).
Ζ.

Γαλάζιων γυναικών
* ΜΙΑ εξτρά ταλαιπωρία για τις γυναίκες, ιδίως της ΝΔ, όπου είναι δεδομένες οι ειδικές συγκεντρώσεις γυναικών τις οποίες οργανώνουν προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που σέβονται τον εαυτό τους. Ανάλογες ειδικές συγκεντρώσεις ανδρών δεν συνηθίζονται, κανείς τους δεν κάνει.
Οι γυναίκες, της γαλάζιας παράταξης τουλάχιστον, είναι υποχρεωμένες να πάνε στις γενικές συγκεντρώσεις του κόμματος και των υποψηφίων του, ανά Δήμο, ανά γειτονιά ή χωριό, να πάνε επιπλέον και στις ειδικές των γυναικών. Δεν τις φτάνουν οι μέρες εν τέλει. Κι αν πάνε στη «συγκέντρωση γυναικών» ενός υποψηφίου, πρέπει να πάνε μετά σε όλους για να μην παρεξηγηθούν. Τα γυναικεία ραντάρ καταγράφουν επακριβώς ποια ήρθε σήμερα που δεν ήταν χθες, γίνεται συζήτηση ενοχλητική. Ενώ και η εμφάνιση λογικά πρέπει να είναι διαφορετική κάθε φορά, δεν γίνεται με τα ίδια ρούχα. Μπλέξιμο...
Ζ.

Σωστά το λάθος
* ΕΙΧΑΝ καταλήξει στις εκτιμήσεις τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Αν είναι να κάνεις κάτι έστω και λάθος, κάντο σωστά.
* * *
* - ΚΑΙ γιατί να αγχωθώ; Αφού βλακεία θα κάνω εν τέλει.
* * *
* - ΜΗ χαλάτε τις καρδιές σας. Ανταλλακτικά τέλος.
Ζ.

«Ντιμπέι ρε...»
* «ΕΓΩ πάντως είμαι με τον Ολυμπιακό και με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού», έλεγε ο αείμνηστος Νίκος Αλέφαντος όταν τον ρωτούσαν για την κομματική του προτίμηση. Και τώρα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγ. Μαρινάκης, φίλος Μητσοτάκη, κάνει αβάντα στον Τσίπρα, καθώς το κανάλι του, το Mega, πρότεινε τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, πρόταση που αποδέχτηκε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε μετά βδελυγμίας η ΝΔ. Ποτέ εδώ και μια δεκαετία δεν του έκαναν τη χάρη του Τσίπρα, κανένας δεν δέχτηκε να παίξουν μονό, ένας εναντίον ενός.
Οπότε προέκυψε ξανά στον αέρα του ίντερνετ το βιντεάκι με τον Αλέφαντο να επιτίθεται. «Ντιμπέι ρε, ντιμπέι, τι φοβάσαι...».
Για τον Σαμαρά τα έλεγε τότε, που κι εκείνος την απέφυγε την τηλεμαχία.
«Το να βγεις και να μονομαχήσεις παλικαρίσια μπροστά στον λαό, είναι καθαρό, είναι ξηγημένο. Να βγουν οι δύο αρχηγοί να τα εξηγήσουν ωραία και καλά και ο λαός θα κρίνει...».
Ζ.

Τίποτε δεδομένο
* - ΝΟΜΙΖΟΥΝ κι οι δύο ότι πάνε καβάλα, όμως πολλά αλλάζουν μέσα σ’ έξι μήνες...
Τότε είναι οι δικές τους εκλογές και στην παρέα των Λαρισαίων συζητούσαν για τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, κάνοντας μικρό διάλειμμα στο θέμα των βουλευτικών.
- Φαίνεται σήμερα να έχουν πλεονέκτημα, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο.
- Είναι και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που θα κρίνει πολλά...
- Και το πώς θα κινηθούν όλον αυτόν τον καιρό οι αντίπαλοι διεκδικητές των θώκων, θα παίξει ρόλο...
- Αλλά και το πόσο αψήφιστα θα το πάρουν αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους φαβορί.
Ζ.

Δεν θα πήγαινε
* ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει και άλλη προσέγγιση, εκτός από την κρατούσα, για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την πολυθρύλητη ΕΒΕ, η οποία βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο, με τις εκλογές πριν τις Πανελλαδικές. Είναι ο Γ. Στ. που διηγείται: Είχα έναν μαθητή προ 15ετίας, τελείωσε το 2011 συγκεκριμένα, τον Κω. Τσ. Πολύ καλό παιδί, χαμηλών τόνων και με ανυπέρβλητη αγάπη για τα Μαθηματικά. Μιλάμε ότι είχε λύσει όλες τις ασκήσεις όλων των βοηθημάτων, έμπαινε στο Ίντερνετ και έψαχνε άλλες, του έβρισκε ο συνάδελφος μαθηματικός και άλλες, ένας χαμός. Εξυπακούεται ότι στις Πανελλαδικές έγραψε καθαρό 20, αλλά επειδή στα άλλα μαθήματα ήταν απλά επαρκώς καλός, πέρασε μεν Μαθηματικό, αλλά όχι Αθήνα που ήθελε, σε αυτό της Πάτρας. Εκεί τελείωσε με 49 δεκάρια και 1 εννιάρι, έφυγε κατευθείαν ΗΠΑ με υποτροφία, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, να μην τα πολυλογώ εδώ και 2-3 χρόνια δουλεύει στη NASA. Λοιπόν, επειδή έχουμε κρατήσει επαφή, μου λέει το εξής, «ρε δάσκαλε, εγώ με Μ.Ο. 14 μπήκα Μαθηματικό, όπου η ΕΒΕ γι’ αυτό ήταν 14,3 το 2021». (Δηλαδή ο τύπος με το 9.9 πτυχίο, που στα 27 του πήγε ως dr στη NASA, δεν ήταν αρκετά καλός για τους αποτυχημένους των Πανελλαδικών Μητσοτάκη και Κεραμέως).
Ζ.
Σήκωσε χέρι
* ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ για επαγγελματικό προσανατολισμό, οι νεαροί Λαρισαίοι είχαν επικεντρωθεί στη στάνταρ δουλειά της εποχής.
- Μορφωμένος είναι εκείνος που θα μιλήσει στη σερβιτόρα το ίδιο ευγενικά όπως και στον προϊστάμενό του.
* * *
* ΣΤΗΝ ταβέρνα ψάχνουν σερβιτόρο που να μιλάει 4 γλώσσες. Άλλωστε αυτό ήταν το όνειρο του διερμηνέα στον ΟΗΕ, να φύγει από κει και να πάει να σερβίρει καλαμαράκια.
* * *
* - ΔΕΝ με βλέπει ο σερβιτόρος και μου λέει ο άλλος να σηκώσω χέρι. Εντάξει, με έχει εκνευρίσει, αλλά δεν θα τον δείρω κιόλας.
Ζ.

Μαύρος Καβαλάρης
* «ΙΣΤΟΡΙΚΑ δικαιωμένο το σύνθημα τι Πλαστήρας τι Παπάγος...».
- Αφού αυτό το λέει τώρα το ΚΚΕ, εκείνο που το είχε λανσάρει τότε...
Υπήρξαν αντιρρήσεις στη συντροφιά των Λαρισαίων, που είχε και καρδιτσιώτικης προέλευσης στη σύνθεσή της.
- Το ξέρει άλλωστε όλος ο λαός, ιδίως οι Θεσσαλοί, για τον Μαύρο Καβαλάρη, για τον πρωθυπουργό που πέθανε χωρίς περιουσία, που κοιμόταν στο στρατιωτικό του ράντσο...
- Όλοι ίδιοι είναι, άλλωστε, σωστά; Κι επομένως όλοι ίδιοι ήταν, διαχρονικά...
- Όλοι οι άλλοι, εννοούν.
Ζ.

Όχι Εφορευτική
* ΟΙ δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπαίνουν Εφορευτική Επιτροπή στις εκλογές, πληροφορεί ο Δημ. Παπαποστόλου. Σε περίπτωση που κάποιος μόνιμος υπάλληλος κληρωθεί, ενημερώνει ο πρόεδρος των δασκάλων, οφείλει να προσκομίσει εγκαίρως στο οικείο Πρωτοδικείο τη σχετική βεβαίωση από την υπηρεσία του, έτσι ώστε να αντικαταστεί. (Άρα ξεμπλέκουν, κάποιος λόγος όμως θα υπάρχει γι’ αυτό).
Ζ.

Διεθνής
* ΦΥΣΙΚΑ και ασχολείται με τις επικείμενες εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ εννοείται, έχει να συνεισφέρει ο Κ. Καραμπάτσας, όμως δεν παρατάει και τα Μαθηματικά του. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας, που μαζί με τη διοίκηση συνεχίζουν μεθοδικά. Και να που αύριο Δευτέρα διεξάγεται στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου η σημαντική ολοήμερη επιστημονική ημερίδα, με την οποία ανοίγει η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα. Πρόκειται για ένα κορυφαίο επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και επεκτείνεται κατά περίσταση και σε άλλες γειτονικές πόλεις. Φέτος επιλέχθηκε η Λάρισα για να ξεκινήσει η Εβδομάδα κι αυτό δεν είναι τυχαίο, ιδίως όταν πρόκειται για μαθηματικούς.
Ζ.

Για το άθλημα
* ΔΥΟ Λαρισαίοι ψάρευαν δίπλα-δίπλα. Βγάζει ο πρώτος ένα ψάρι, το ρίχνει στον κουβά του, βγάζει δεύτερο, το ρίχνει στον κουβά. Ο άλλος βγάζει ένα ψάρι το ξαγκιστρώνει, το ρίχνει πίσω στη θάλασσα, βγάζει δεύτερο, το ρίχνει κι αυτό στη θάλασσα. Παραξενεύεται ο διπλανός του.
- Ρε φίλε, γιατί τα πετάς;
- Μα, δεν μου αρέσουν τα ψάρια. Η διαδικασία είναι που μου αρέσει.
- Αφού τα πετάς, δεν τα δίνεις σε μένα που έχω γυναίκα και οκτώ παιδιά.
- Σώπα ρε φίλε οκτώ παιδιά, ε... Θα πρέπει να σου αρέσουν πολύ τα παιδιά...
- Μπα, δεν μου αρέσουν τα παιδιά. Κι εμένα η διαδικασία είναι που μου αρέσει.
Ζ.

 

KOYTSOYMPAS_TSIANOS.jpg

* ΣΤΗΝ πρώτη γραμμή της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στη Λάρισα ο Κώστας Τσιάνος, ν’ ακούσει τον γραμματέα του κόμματος Δημ. Κουτσούμπα, ο οποίος βρήκε χρόνο ν’ ακούσει κι εκείνος τον Λαρισαίο.
Ζ.

TSIARAS_MAIMOUL.jpg

* ΟΧΙ μόνο με τους παλιούς και μπαρουτοκαπνισμένους του κόμματος, ο υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας ξανά, ο Κ. Τσιάρας και με τους νέους στη Λάρισα, με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Χρ. Μαϊμουλιώτη.
Ζ.

GEORGAKIS.jpg

* Ο συνταγματάρχης Γεωργάκης άρχισε να δοκιμάζει τις ομάδες του σε προεκλογικές ασκήσεις, ενόψει της φθινοπωρινής εφόδου.
Ζ.

GIANNAKOPOULOS-ANASTASIOU-PAPAPARISIS.jpg

* ΟΙ αντιδήμαρχοι Μάκης Γιαννακόπουλος και Μιχ. Αναστασίου επεξεργάζονται τη μυστική συνταγή της επιτυχίας, μη αντιλαμβανόμενοι όμως ότι παρακολουθούνται από το ζεύγος Παπαπαρίση της αντιπολιτεύσεως.
Ζ.

 

FYSIKOS.jpg

* ΕΙΠΑΝ στον καθηγητή Φυσικής να φροντίσει λίγο τα μικρά στην παιδική χαρά.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass