Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2023 18:00
* ΔΕΝ συντρέχει λόγος ανησυχίας, δεν αποτυπώνει εδώ φωτιά στα πυκνά δάση ο Γ. Γ., δεν πρόκειται για καπνό. Είναι λέει αντάρα στην κορυφή και καταχνιά στον πάτο. (Εσείς βουνά, Ψηλά βουνά, Βουνά τ’ Ασπροποτάμου…).    Ζ. * ΔΕΝ συντρέχει λόγος ανησυχίας, δεν αποτυπώνει εδώ φωτιά στα πυκνά δάση ο Γ. Γ., δεν πρόκειται για καπνό. Είναι λέει αντάρα στην κορυφή και καταχνιά στον πάτο. (Εσείς βουνά, Ψηλά βουνά, Βουνά τ’ Ασπροποτάμου…). Ζ.

Πάει, περνάει
* ΦΤΑΝΕΙ Δεκαπενταύγουστος κι οι Λαρισαίοι άρχισαν κιόλας τους απολογισμούς.
- Κοντεύει να περάσει το καλοκαίρι κι ακόμα να καταλάβω γιατί το περίμενα πως και πως…
***
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ πάντα και κάποιοι που δεν τους χρειάζονται καθόλου.
- Κλείσατε πουθενά για διακοπές;
- Πως… Κλείσαμε τα παντζούρια για να νομίζουν ότι πήγαμε.
Ζ.

Το κύμα σκάει
* ΤΟ φιλοσοφούσαν οι Λαρισαίοι φοιτητές, εκεί στις ξαπλώστρες κι είχαν καταλήξει στα συμπεράσματά τους.
- Μην σκας, αν δεν είσαι κύμα.
***
* - ΠΕΡΑΣΑΝ δέκα χρόνια κι ακόμα να μου χρειαστεί κάπου το Πυθαγόρειο θεώρημα.
***
* - Η ζωή είναι γεμάτη ερωτήσεις, όμως οι ηλίθιοι έχουν όλες τις απαντήσεις.
Ζ.

Άντεξε
* ΑΞΙΖΕΙ ένα μπράβο τουλάχιστον στη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή, που ανταποκρίθηκε. Με τόσα κλιματιστικά στο φουλ, τόσες μέρες, Ιούλιος κιόλας χωρίς αδειούχους, το σύστημα άντεξε. Ένα μπλακ άουτ θα στοίχιζε πολύ, πάρα πολύ. Στους ανθρώπους, στη χώρα και στην κυβέρνηση φυσικά. Μια καλή κουβέντα χρειάζεται. Δεν ήταν αυτονόητο, δεν συνέβη τυχαία. Για την Ελλάδα ο λόγος…
Ζ.

Μονομαχίαι (ΙΙ)
* ΣΥΝΕΧΕΙΑ του αντιστοίχου χθεσινού, κατόπιν απαιτήσεως του κοινού, με προ αιώνος και βάλε δημοσιεύματα που εισφέρει ο Φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
Εφημερίδα «Σκριπ», 1912. ΛΑΡΙΣΑ (Ιδιαίτερον τηλεφ.)- Η αναμενομένη μονομαχία μεταξύ του λοχαγού του Πυροβολικού κ. Κουγιτέα και του ιλάρχου κ. Χρύση, ένεκεν επεισοδίου οικογενειακής φύσεως, εγένετο σήμερον την πρωίαν εις το πέραν των στρατώνων πεδίον. Ερρίφθησαν βολαί τρεις από αποστάσεως 30 μέτρων άνευ αποτελέσματος.
***
* Η «Σάλπιγξ» στα 1904: Την παρελθούσαν Τετάρτην περί ώραν 7 μμ θλιβερόν επεισόδιον έλαβεν χώραν εν τω ενταύθα καφενείω του κ. Αντωνιάδου, μεταξύ του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού κ. Πάσσαρη και του κ. Αινιάν Ανθυπιλάρχου. Ο κ. Πάσσαρης, έχων προηγουμένας αφορμάς κατά του κ. Αινιάν, επετέθη κατ’ αυτού, αφού πρώτον τον εξύβρισεν. Το επεισόδιον θα ελάμβανε σπουδαίας διαστάσεις, αν μη παρενέβαινον οι παρατυχόντες και τους διαχώριζον. Ως πληροφορούμεθα, διετάχθη αμφοτέρων η προφυλάκισις.
Χθες δε το απόγευμα ώρα 3 και 25 μμ εν τω όπισθεν των στρατώνων σκοπευτηρίω εγένετο μεταξύ τούτων μονομαχία, καθ’ ήν ερρίφθησαν ανά δύο βολαί εξ αποστάσεως 20 βημάτων άνευ αποτελέσματος. Σημειωτέον ότι ο κ. Πάσσαρης την τελευταίαν βολήν έρριψεν εις τον αέρα. (Ε ναι, να τα λέμε κι αυτά. Εις τον αέρα, φανερά).
***
*ΚΑΙ η «Μικρά», από το 1907: Κατόπιν σοβαρού επεισοδίου, λαβόντος χώραν χθες εν τη Λέσχη, μεταξύ του κ. Στ. Αναστασιάδου δικηγόρου και του Αλ. Χατζηλαζάρου κτηματίου, ο δεύτερος απέστειλεν εις τον πρώτον μάρτυρας τους κ. κ. Αντωναρόπουλον λοχαγόν του Πυροβολικού και Ρικάκην υπίλαρχον, προκαλών αυτόν εις μονομαχίαν. Ο κ. Αναστασιάδης απαντών εις την τοιαύτην πρόκλησιν απέστειλεν ως μάρτυράς του τους κ. κ. Βερύκιον υπίλαρχον και Ιων. Γκέκαν δικηγόρον, οίτινες συναντηθέντες ώρισαν τα της μονομαχίας. Αύτη έλαβεν χώραν σήμερον την πρωίαν παρά το εξοχικόν Κτήμα Κιόσκι και εν τη θέσει «Μύλοι», οι μονομαχήσαντες ετέθησαν εις απόστασιν 25 βημάτων, αντήλλαξον δε ανά δύο πιστολισμούς, συγχρόνως. Εκ τούτων, ο πρώτος του κ. Αναστασιάδου παρ’ ολίγον να διατρυπήση την αριστεράν πλευράν του κ. Χατζηλαζάρου, μετά δε και την άνευ αποτελέσματος δευτέραν βολήν, οι μονομαχήσαντες απεχώρησαν μετά των μαρτύρων τους, μη συμφιλιωθέντες.
***
* ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ασφαλείς πληροφορίας, η «Μικρά» επανέρχεται, περί των αιτίων, στο επόμενο φύλλο της, μια εβδομάδα αργότερα.
Οι ανωτέρω μετ’ άλλων τριών κυρίων, εν τίνι των αιθουσών της ενταύθα Λέσχης συνέπαιζον πόκερ, ότε κατά τίνα πλοκήν του παιχνιδίου, τα προς διανομήν παιγνιόχαρτα εκ τυχαίας απροσεξίας ανεμίχθησαν μετά των λοιπών επί της τραπέζης τοιούτων. Μετά το πέρας ο κ. Αναστασιάδης υπέμνησε τούτον εις τον κ. Χατζηλάζαρον, όστις εκλαβών την παρατήρησιν ως μομφήν απηύθυνε υβριστικάς τινας λέξεις προς αυτόν, με αποτέλεσμα εγερθείς ούτος πάραυτα κατάφερε ράπισμα κατά του προσώπου του κ. Χατζηλαζάρου. (Ε, θα είχαν πιεί και κανένα βερμουτάκι, Αμέρικαν μπαρ…).
Ζ.

Εκεί φαίνονται
* ΤΑ σοφά λόγια της γιαγιάς θύμιζε η Λαρισαία.
- Να θυμάσαι παιδί μου:
Το ζευγάρι φαίνεται στο διαζύγιο.
Τα αδέρφια στην κληρονομιά.
Τα παιδιά σε μεγάλη ηλικία.
Και οι φίλοι στα δύσκολα.
Οι άνθρωποι τελικά παιδί μου είναι σαν το σταφύλι. Οι καλοί γίνονται ωραίο κρασί. Οι κακοί ξίδι...
Ζ.

0,62 αιώνες ζωής
* ΕΙΠΕ να κάνει έναν απολογισμό με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του ο Χ. Π. : Γεννήθηκα την 1/8/1961. Σύμφωνα με το αρχαίο Αττικό ημερολόγιο η ημέρα εκείνη ήταν η 19η του μηνός Εκατομβαιώνος του 1ου έτους της 685ης Ολυμπιάδας. Μετά από 1000 μέρες ακριβώς στις 27/4/1964, γεννήθηκε η γυναίκα της ζωής μου Αγγέλα Ματζιάρη.
Έτσι συμπληρώνω 22.644 μέρες ή 0,62 αιώνες ζωής. Τα κεράκια που έσβησα μέχρι τώρα στις τούρτες γενεθλίων μου ήταν 1891. Η καρδιά μου έχει χτυπήσει μέχρι τώρα περίπου 2.264.580.000 φορές. Μέχρι σήμερα πήρα περίπου 491.111.900 αναπνοές. (Δεν βαρέθηκε να μετράει.)
***
* ΑΠΟ τότε που γεννήθηκα η Σελήνη συμπλήρωσε 829 τροχιές γύρω από τη Γη. Όταν γεννήθηκα υπήρχαν περίπου 3.128.560.600 άνθρωποι στον πλανήτη Γη, ενώ σήμερα ζουν στην Γη περίπου 7.902.890.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα έχω καλύψει, κατά την κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της, περίπου 689.780.000 km, ενώ κατά την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο έχω καλύψει περίπου 58.695.600.000 km. (Αεικίνητος. Και δεν δείχνει καθόλου κουρασμένος).
Ζ.

Σ’ ένα μήνα
* ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ τις προσπάθειες να βρουν άκρη, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Αν δώσεις άντρα σε γυναίκα και παιχνίδι σε παιδί, σε λιγότερο από ένα μήνα τα έχουν καταστρέψει.
***
* - Η άλλη παρουσίασε τον φίλο της ως γκέι στην παρέα και τώρα βγαίνει μαζί του και με τις ευλογίες του άντρα της, λύσεις υπάρχουν παιδιά.
***
* - Η ανόητη γυναίκα προσπαθεί να τον αλλάξει, η έξυπνη να του μάθει και μόνο η σοφή καταφέρνει το ακατόρθωτο «να τον αφήσει στην ησυχία του».
Ζ.

Ο ίδιος
* ΚΙ εκεί που έσκαβε εναγωνίως να ανακαλύψει υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Βασ. Ζωγράφος έπεσε ο ίδιος μέσα. Με τόσα «και γιατί δεν βάζεις εσύ σύντροφε» που άκουσε… Κι άντε τώρα να τρέξει μπας και εκλεγεί. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να μαθευτεί πόσα μέλη της Ν. Ε. του κόμματος αρνήθηκαν να θέσουν υποψηφιότητα.
Ζ.

Νωρίτερα
* Ο σαρακατσάνος πήγε στους βλάχους. Ως βουλευτής πια ο Χρ. Καπετάνος επισκέφθηκε τα βλαχοχώρια των Γρεβενών. Αυτές τις μέρες έκανε το δρομολόγιο Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλλα, Περιβόλι, Φιλιππαίοι μα και Δοτσικό. Πριν τον Δεκαπενταύγουστο, καθότι ως Φαρσαλινός έχει να παραστεί της Παναγίας στον διπλό εορτασμό της θρησκευτικής εορτής και της απελευθέρωσης της πόλης των Φαρσάλων από τον τουρκικό ζυγό.
Ζ.

Λυτό ροτβάιλερ
* ΠΟΛΥ ανήσυχος ο Λαρισαίος γονιός βλέποντας το συμβάν Παρασκευή βράδυ στην πλατεία των Αμπελοκήπων πίσω ακριβώς από την εκκλησία της Παναγίας. Όπου σκύλος ράτσας ροτβάιλερ, αυτά τα πολύ άγρια που για τόσα σκληρά περιστατικά έχουν κατηγορηθεί, λυμένος, χωρίς λουρί, δεν είναι ότι του έφυγε, τον είχε αμολημένο το αφεντικό του, επιτέθηκε σε παιδιά του δημοτικού που έπαιζαν, αρπάζοντάς τους τις μπάλες μόνο ευτυχώς και ξεσκίζοντάς τες. Ε, θα ήθελε να παίξει μάλλον το ζωάκι. Κι ο ιδιοκτήτης του φώναζε στα παιδιά να μαζέψουν τις μπάλες. Φυσικά, αυτά είχαν την υποχρέωση. Ακούς εκεί παίζουν στις πλατείες και προκαλούν τα ροτβάιλερ…
***
* Μ’ ΑΥΤΑ τα πράγματα όμως δεν παίζουν. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, άγνωστο τι έκανε. Το προφανές σίγουρα, δεν μπορεί… Για το πρόστιμο των 300 σε ιδιοκτήτες που κυκλοφορούν τα ζώα τους χωρίς λουρί και φίμωτρο. Όσο ανεύθυνος ή ακόμη και αντικοινωνικός να είναι κανείς, υποχρεούται να τηρεί τους κανόνες, οφείλει να σέβεται την ασφάλεια των άλλων, ιδίως των παιδιών. Σημειωτέον πως ο συγκεκριμένος σκύλος είναι γνωστός στην περιοχή και δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί επιθετικά. (Πρέπει να συμβεί κάνα κακό πρώτα για να τρέχουν κατόπιν οι αρχές;)
Ζ.

Όχι, δεν…
* ΜΙΑ φορά, η προχωρημένη και φιλοπερίεργη Λαρισαία σύζυγος αποφασίζει να κάνει δώρο στον άντρα της για τα γενέθλιά του μια επίσκεψη σε στριπτιτζάδικο.
Φτάνουν στο κλαμπ και ο πορτιέρης υποδέχεται τον άντρα της. «Γειά χαρά, Κώστα. Πώς πάει;» Η σύζυγος τον ρωτάει αν είχε ξαναπάει σ’ αυτό το μαγαζί, εκείνος το αρνείται. «Όχι, απλά με τον άνθρωπο πηγαίνουμε μαζί στο γυμναστήριο».
***
* ΟΤΑΝ κάθισαν, η σερβιτόρα ρωτάει τον Κώστα αν θα πάρει το συνηθισμένο και του φέρνει τη μάρκα ουίσκι που του αρέσει. Η σύζυγος αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά και ξαναρωτάει.
- Από πού και ως πού ήξερε η σερβιτόρα τι ποτό πίνεις συνήθως;
- Έρχεται κι αυτή στο ίδιο γυμναστήριο και μια φορά συζητούσαμε για ποτά κ.λπ.
- Ας το καταπιώ κι αυτό…
***
* ΜΕΤΑ από κάποια ώρα έρχεται και μια στριπτιζέζ στο τραπέζι τους, κάθεται στα πόδια του, τον παίρνει αγκαλιά.
- Γειά σου Κωστάκη μου… Να σου κάνω τον χορό που σε τρελαίνει αγορίνα μου;
Η σύζυγος πλέον είναι έξω φρενών, αρπάζει την τσάντα της και ορμάει έξω απ’ το μαγαζί. Ο Κώστας τρέχει από πίσω της και την βλέπει να μπαίνει σ’ ένα ταξί. Προτού να προλάβει να κλείσει την πόρτα, τρυπώνει κι αυτός στ’ αμάξι.
***
* ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ απεγνωσμένα να τα μπαλώσει, λέγοντάς της πως η στριπτιζέζ τον πέρασε για κάποιον άλλο. Η γυναίκα όμως δεν τον πιστεύει και αρχίζει να του φωνάζει, να τον βρίζει, τον χτυπάει, είναι εκτός εαυτού. Τότε γυρίζει ο ταξιτζής το κεφάλι του.
- Κώστα; Πολύ ζόρικο το γυναικάκι σήμερα...
Ζ.

Νέα Λάρισα
* ΤΟ Αρχαίο Θέατρο ανοίγει! Κι όμως δεν είναι αστείο ούτε μια ακόμη προεκλογική «δέσμευση». Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και έπειτα από «σιωπή» χιλιάδων χρόνων το Αρχαίο Θέατρο θα φιλοξενήσει 800 θεατές σε μια ιστορική για την πόλη αλλά και για τον πολιτισμό της μέρα. Η Λάρισα με δύο αρχαία θέατρα εντός του αστικού ιστού της γίνεται αυτομάτως ο έτερος πόλος της Επιδαύρου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον πολιτισμό της πόλης, αλλά και για την οικονομία της. Περιφέρεια Θεσσαλίας και Υπουργείο Πολιτισμού, Κώστας Αγοραστός και Λίνα Μενδώνη, σε αγαστή συνεργασία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις εκείνες που επέτρεψαν σε όλους τους εμπλεκόμενους να δουλέψουν έχοντας μόνη έγνοια τη δουλειά τους κι όχι τα οικονομικά και την εξεύρεση πόρων. Γι’ αυτό η υπουργός Πολιτισμού θα είναι στη Λάρισα το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου ώστε μαζί με τον Κώστα Αγοραστό να «εγκαινιάσουν» τη νέα εποχή πολιτισμού για την πόλη.
***
* ΜΑΛΙΣΤΑ αν συνυπολογίσουμε και τη δημιουργία της «αυλής» απέναντι, με το γκρέμισμα των πολυκατοικιών και τη δημιουργία χώρου που θα βοηθήσει το Αρχαίο Θέατρο να «ανασάνει» και θα αρχίσει οσονούπω, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εικόνα της πόλης και μια νέα Λάρισα.
ΘΑ.

Γκαστρωμένη
* ΜΕ απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύτηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Γιατί η υπόθεση των Χανίων (σ.σ. έχουν ήδη γίνει 9 συλλήψεις φερόμενων ως εμπλεκομένων) κατέστησε… έγκυο την αξιοπιστία της Αρχής (αλλά και της Πολιτείας, αλλά ας μην επαναλαμβανόμαστε).
Αυτός που μειοψήφισε στην επιβολή ποινής, μετά από αυτοψία στο Κέντρο των Χανίων τοποθετήθηκε επικεφαλής της Αρχής μετά την απομάκρυνση της τότε προέδρου και των υπολοίπων μελών της Εθνικής Αρχής.
Αυτός που τον Οκτώβριο του 2020 ορίστηκε, με τον τρόπο που ορίστηκε πρόεδρος, καρατομήθηκε προχθές με απόφαση Χρυσοχοσοϊδη, μετά και την αποκάλυψη του σκανδάλου. Το σκεπτικό της απόφασης θέλουμε να πληροφορηθούμε…
Β.Κ.

 

PORTA.jpg

ΔΙΟΤΙ ποτέ μια πόρτα δεν κλείνει οριστικά και δια παντός. (Κάπου στο Φρούριο).
Ζ.

 

XANDAKI.jpg

* ΜΙΑ φορά λοιπόν ήταν τέσσερις φίλοι σ’ ένα μπαρ… (Κλασσικό ανέκδοτο).
Ζ.

 

STROBOLI.jpg

* ΑΥΤΟ είναι δείπνο. Με θέα έκρηξη ηφαιστείου. (Στο Στρόμπολι της Ιταλίας προσφάτως).
Ζ.

 

KARPOYZI.jpg

* ΘΕΜΑ χρόνου είναι, τι, δεν θα βρουν καρπούζι χωρίς κουκούτσια;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass