ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2023 17:02
* ΟΙ σκηνές δεν επιτρέπονται στις παραλίες, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα που παραμένουν μέρες στις παραλίες, και στήνουν ολόκληρο «τσαντίρι» επιτρέπονται;  Λ.Κ. * ΟΙ σκηνές δεν επιτρέπονται στις παραλίες, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα που παραμένουν μέρες στις παραλίες, και στήνουν ολόκληρο «τσαντίρι» επιτρέπονται; Λ.Κ.

Πανσέληνος
* ΠΑΡΤΕ θέση στις ταράτσες ή όσοι βρίσκεστε ακόμη σε διακοπές, στις παραλίες

και απολαύστε τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο του 2023, η οποία θα ανατείλει στον ουρανό την Τετάρτη 30 Αυγούστου.
Θα έχει χρώμα έντονο πορτοκαλί και είναι η δεύτερη πανσέληνος
του Αυγούστου.

Εκλογές
* ΣΕ ρυθμούς εκλογών μπήκε για τα καλά η Λάρισα. Οι συζητήσεις για τους υποψήφιους, για τα φαβορί κάθε συνδυασμού, για τη «δύναμη» του καθενός καθώς και οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο για τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, όσο και για την Περιφέρεια, παίρνουν και δίνουν.
Με οδηγό τα αποτελέσματα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι Λαρισαίοι μετρούν κουκιά και κάνουν υπολογισμούς. Τόσο τοις εκατό θα πάρει ο ένας, τόσο τοις εκατό ο άλλος, τόσο ποσοστό «θα τραβήξει» ο ένας από άλλη «δεξαμενή», τόσο ο άλλος... και οι συζητήσεις «ανάβουν» και οι τόνοι υψώνονται και γίνονται όλοι εκλογικοί αναλυτές.
Βέβαια κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει και τις ιδιαιτερότητές της, ποτέ δεν είναι ίδια με την προηγούμενη και ποτέ δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα της κάλπης.
Νέοι υποψήφιοι μπαίνουν κάθε φορά στη «μάχη της ψήφου», με όνειρα και φιλοδοξίες για τα κοινά, νέα στοιχεία συνθέτουν τη φαρέτρα των συνδυασμών.
Οι πιο σίγουροι για το αποτέλεσμα της κάλπης ψηφοφόροι, παίζουν στοιχήματα. Είναι ένα σύνηθες παιχνίδι, μετά από έντονη διαφωνία στις συζητήσεις.
Αναμφίβολα οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν βρίσκουν την κοινωνία αδιάφορη και σιωπηλή, σε σχέση με το κλίμα που παρατηρήθηκε στις εθνικές.
Οι πολίτες «βλέπουν» σε αυτές το μέλλον της πόλης τους.
Λ.Κ.

ΠΡ.ΑΞΙ.
* ΜΕΤΑ τις προσχωρήσεις στελεχών της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών -ΠΡ.ΑΞΙ. για τη Λάρισα», στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων», της οποίας ενισχύουν το ψηφοδέλτιο, το μέλος της παράταξης και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, δικηγόρος Ακης Νασιώκας δηλώνει: «Η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αξιών ΠΡΑΞΙ για τη Λάρισα» είναι μια ανεξάρτητη παράταξη, που έλαβε μέρος στις εκλογές του 2019 και δεν προτίθεται να λάβει μέρος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Η απόφαση στελεχών της παράταξης να συμπορευθούν με τη δημοτική παράταξη του κ. Καλογιάννη δεν αποτελεί απόφαση της «Πρωτοβουλία Αξιών ΠΡΑΞΙ για τη Λάρισα» και δεν πάρθηκε από κανένα θεσμοθετημένο όργανο.
Προσωπικά δεν θα λάβω μέρος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές».

Καλάθια
* ΤΟ καλάθι του νοικοκυριού μάλλον εγκαινίασε μια νέα εποχή με καλάθια (!), αφού οι καταναλωτές δεν μπορούν εδώ και χρόνια να γεμίσουν τα καλάθια στα σούπερ- μάρκετ. Το επόμενο καλάθι λοιπόν είναι αυτό των σχολικών ειδών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη 30 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα περιλαμβάνει εννέα βασικά είδη: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματικούς μαρκαδόρους, στυλό, γόμες, ξύστρες
διαβήτες/χάρακες.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλει πλαφόν στα σχολικά είδη
με στόχο οι τιμές τους να είναι προσιτές και μάλιστα χαμηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Βέβαια η καλύτερη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της δυσπραγίας των πολιτών δεν λύνεται με καλάθια, αλλά με μισθούς που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των υπέρογκων αυξήσεων.
Αλλιώς; Όσα καλάθια και να γίνουν, ερχόμαστε πάλι στα ίδια...
Λ.Κ.

Καλαμάκια

* ΓΙΑ την προστασία του περιβάλλοντος καταργήθηκαν τα πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά ποτήρια.
Σήμερα, έρευνες εμφανίζουν ότι τα χάρτινα καλαμάκια είναι βλαβερά για τον άνθρωπο, καθώς περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες μακράς διάρκειας. Βέλγοι ερευνητές εξέτασαν 39 μάρκες από «οικολογικά» καλαμάκια, για να ανιχνεύσουν μια ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως παραφορμαλδεϋδικές ουσίες (PFAS).
Το πιο συχνά εντοπιζόμενο PFAS, ήταν το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA), που έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020.
Σώζουμε το περιβάλλον εις βάρος της ανθρώπινης υγείας. Τελικά μια ισορροπία δεν θα υπάρξει ποτέ μεταξύ αυτών των δύο;
Λ.Κ.

Στοχοθεσία

* Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποφάσισε να ανεβάσει ταχύτητα στις δημόσιες υπηρεσίες. Ανακοινώνει ότι εντός του 2023 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα της στοχοθεσίας, για να αυξήσει την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού! Στο πεδίο εφαρμογής του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2022, εμπίπτουν περίπου 1.400 φορείς του δημοσίου, οι οποίοι καλούνται να συγκαθορίσουν στόχους, για την επίτευξη των οποίων είναι υπεύθυνοι οι προϊστάμενοι, οι οποίοι βαθμολογούνται, ανάλογα με την επίδοσή τους.
Οι προϊστάμενοι κάθε υπηρεσίας θα πρέπει να καταθέσουν πλάνο στοχοθεσίας το οποίο καλούνται να εφαρμόσουν. Η επίτευξη των στόχων θα προσφέρει μπόνους στους προϊσταμένους και στους δημόσιους υπαλλήλους. Τα λόγια καλά είναι, αλλά στην πράξη «κολλάει» κάθε σχεδιασμός και τα φιλόδοξα σχέδια, χρόνια τώρα, στην Ελλάδα.
Λ.Κ.

Με ακρίβεια
* Ο σπουδαίος Ιάπωνας γκουρού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είχε ολοκληρώσει τη μακροχρόνια έρευνά του. Πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα εξέθετε το επίτευγμά του στην Παγκόσμια Έκθεση στη Γερμανία, πριν χρόνια αυτά. Έναν υπολογιστή όπου είχαν αποθηκευτεί όλες, μα όλες οι πληροφορίες, το μηχάνημα γνώριζε τα πάντα. Πολύς κόσμος το χάζευε, έβρισκε απαντήσεις σε ό,τι κι αν το ρωτούσε. Πλησίασε κι ο Λαρισαίος κομπιουτεράς να δει, παρατηρούσε, εξέταζε. Ζητάει από τον Ιάπωνα συνάδελφο την άδεια να κάνει και αυτός μία ερώτηση.
* * *
* ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ λοιπόν το μικρόφωνο του υπολογιστή.
- Πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο πατέρας μου;
Ο υπολογιστής φορτώνει μερικά εκατομμύρια και σε 7 δευτερόλεπτα απαντάει με μεταλλική φωνή.
- Ο πατέρας σου βρίσκεται στο Τσάγεζι και ψαρεύει...
Ο Λαρισαίος χαμογελάει και γυρνάει στον Ιάπωνα.
- Σκάρτο το μηχάνημα φίλε. Ο πατέρας μου έχει πεθάνει εδώ και 3 χρόνια.
- Δεν είναι δυνατόν, εκπλήσσεται ο εφευρέτης. Μάλλον δεν διατύπωσες σωστά την ερώτησή σου, δοκίμασε ξανά λίγο διαφορετικά.
* * *
* ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ λίγο ο Λαρισαίος και ξαναδοκιμάζει.
- Πάμε ξανά... Πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο άντρας της μητέρας μου;
Ο υπολογιστής ξαναμπαίνει στη διαδικασία της επεξεργασίας και απαντάει σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα.
- Ο άντρας της μητέρας σου έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια. Ο πατέρας σου εξακολουθεί να ψαρεύει στο Τσάγεζι...
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass