ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2023 13:00
* ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ επίσκεψη πραγματοποίησε στα γραφεία της «Ε» αντιπροσωπεία της 6ης Χορευτικής Συνάντησης Πολιτισμών. Τους Σωτήρη Καραβασίλη, Γιώργο Κατρανά, Γεωργία Σούκου από την οργανωτική επιτροπή της Χορευτικής Συνάντησης, καθώς και τους χορευτές από Μεξικό και Ουρουγουάη, υποδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, τονίζοντας πως ο χορός -και ο πολιτισμός γενικότερα- είναι ο «συντομότερος» τρόπος για να γνωρίσει κανείς μια χώρα, ευχόμενος καλή επιτυχία στη Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών. ΘΑ. * ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ επίσκεψη πραγματοποίησε στα γραφεία της «Ε» αντιπροσωπεία της 6ης Χορευτικής Συνάντησης Πολιτισμών. Τους Σωτήρη Καραβασίλη, Γιώργο Κατρανά, Γεωργία Σούκου από την οργανωτική επιτροπή της Χορευτικής Συνάντησης, καθώς και τους χορευτές από Μεξικό και Ουρουγουάη, υποδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, τονίζοντας πως ο χορός -και ο πολιτισμός γενικότερα- είναι ο «συντομότερος» τρόπος για να γνωρίσει κανείς μια χώρα, ευχόμενος καλή επιτυχία στη Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών. ΘΑ.

Δροσίζει
* ΘΑ φυσήξει σήμερα στον κάμπο της Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία

θα υποχωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω και θα ευθυγραμμιστεί με την εποχή σε λογικά επίπεδα.
Γ.Γ.

Αγροτικές
* ΜΠΟΡΕΙ για πολλούς οι διακοπές να έχουν τελειώσει, όμως για τους αγρότες τώρα ξεκινούν. Τελειώνει το πότισμα στο βαμβάκι αυτές τις μέρες και πολλοί φεύγουν για μερικές στιγμές χαλάρωσης. Τα παράλια της Λάρισας, της Πιερίας, της Μαγνησίας, οι Σποράδες και η Χαλκιδική ο προορισμός των περισσοτέρων.
Γ.Γ.Αναπληρωτές
* Η ώρα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών φτάνει. Οι βαλίτσες ετοιμάζονται περιμένοντας γραπτό μήνυμα στο κινητό.
Άντε πάλι από την αρχή, βαλίτσες έτοιμες και εξερεύνηση νέου προορισμού στο χάρτη. Αύριο βγαίνουν οι περιφέρειες που έχουν δηλώσει κατά σειρά προτίμησης οι υποψήφιοι και σε λίγες μέρες το μέρος και η τοποθεσία που θα πάνε.
Γ.Γ.

Κανόνια
* «ΕΧΟΥΜΕ χάσει τον ύπνο μας με τα κανόνια», διαμαρτύρονται κάτοικοι του Αρμενίου, αλλά και άλλων κοινοτήτων της υπαίθρου γενικότερα στον νομό Λάρισας.
Οι μηχανισμοί γνωστοί ως κανόνια, τοποθετούνται σε καλλιέργειες για να απωθούν, με έναν διακεκομμένο «θόρυβο κανονιού», τα πουλιά και τα αγριογούρουνα.
Μάλιστα παραμένουν σε λειτουργία για μήνες, όλο το 24ωρο. Εύλογα ρωτούν στο Αρμένιο: «Οι αγρότες που τα τοποθετούν στα χωράφια τους, δεν παραβιάζουν τους κανόνες των ωρών κοινής ησυχίας;».
Χρειάζεται να κάνουμε καταγγελία για να το διαπιστώσει η Αστυνομία; Αν έρθει εδώ θα το ακούσει σίγουρα!
Λ.Κ.

Τικ τοκ
*ΕΠΙΤΑΓΗ 200 χιλιάδων ευρώ απεστάλη την Παρασκευή 25 Αυγούστου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) από τη δημοφιλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας Tik Tok, προς ενίσχυση των πληγέντων των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας φέτος.
Μπράβο στο Tik Tok ! Επειδή πολλές φορές κρύβεται ουσία και στην επιφάνεια.
Ν.Π.

Σχολικά
* ΣΤΟ «καλάθι του νοικοκυριού» εντάσσονται τα σχολικά είδη, από σήμερα 30 Αυγούστου 2023 έως και 3 Οκτωβρίου 2023, με απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής σχολικά είδη: Σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια/μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι/ξυλομπογιές, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων) και φωτοτυπικό χαρτί.
Αλήθεια τώρα είναι αυτό λύση; Η μήπως το μεγάλο έξοδο των οικογενειών είναι τα σχολικά που παίρνουν στην αρχή της χρονιάς. Μάλλον τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια στα πάντα, ρεύμα, καύσιμα, σούπερ μάρκετ, ένδυση, υπόδηση, φροντιστήρια, ενοίκια και η λίστα είναι μακριά. Όλοι το βλέπουν εκτός από την κυβέρνηση;
Ν.Π.

Κασσελάκης
* ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ μέρες τώρα, αλλά χθες ανακοινώθηκε και επίσημα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο 5ος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας υποψήφιος που έχει ήδη ταράξει τα νερά αφού μιλά για μια σύγχρονη Αριστερά χωρίς να μασά τα λόγια του... «Η υποψηφιότητά μου είναι ριζοσπαστική όπως και η ζωή μου» είπε ανακοινώνοντας την είσοδό του στη κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή πολύς λόγος έγινε για τις προσωπικές του επιλογές, το ξεκαθάρισε «Δεν έχω γκέι ατζέντα. Έχω ανθρώπινη ατζέντα. Με προτάσεις που τις διαβάσατε πριν από μερικές μέρες, που άλλοι φοβούνται να τις πουν. Προνόμια για λίγους και εκλεκτούς τέλος, διαφάνεια παντού, τομές σε υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιοσύνη, διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό. Έχω επίγνωση ότι δε διαθέτω κομματική προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία μου είναι στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η υποψηφιότητα που τώρα θέτω δείχνει έναν άλλο δρόμο: Από την κοινωνία, για την κοινωνία».
Αν μη τι άλλο αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον η «μάχη» για τη διαδοχή Τσίπρα... Λίγες μέρες έμειναν!
Ν.Π.

Τεχνικό λάθος
* ΕΝΑ τεχνικό λάθος στη Βρετανία ήταν αρκετό για να προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια μεταξύ των οποίων και ελληνικά κυρίως στα νησιά. Το σύστημα πτήσεων κατέρρευσε και μέχρι το απόγευμα είχαν ακυρωθεί 232 πτήσεις που αναχωρούσαν από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου και 271 πτήσεις που προσγειώνονταν σε αυτό. Πολλοί Βρετανοί τουρίστες ξέμειναν και στα ελληνικά νησιά, κυρίως στην Κέρκυρα και όλο αυτό το κομφούζιο αποδεικνύει περίτρανα πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τα τεχνολογικά μας επιτεύγματα.
Ν.Π.

Μπλε φεγγάρι
* ΑΠΟΨΕ το καλοκαίρι παραδίδει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο με τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου.
Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού θα συνδυαστεί με το μεγάλο «μπλε φεγγάρι».
Το αστρονομικό φαινόμενο του «Blue Moon» δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το χρώμα, αλλά με την επανάληψη της πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα.
Πρόκειται για μια συνθήκη που εμφανίζεται ανά δύο με τρία χρόνια. Όταν δηλαδή αθροίζονται οι ημέρες που περισσεύουν από τις συνολικά 29.53 μεταξύ της μιας πανσελήνου από την επόμενη.
Εφέτος η επιπλέον αυτή πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με το τέλος του καλοκαιριού και την παράδοση της σκυτάλης στο φθινόπωρο. Μάλιστα πρόκειται για μια υπερπανσέληνο αυτή που θα πει αντίο στον Αύγουστο, δεδομένου ότι το φεγγάρι θα βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τη Γη.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθος του πολλαπλασιάζεται στο μάτι και φαίνεται ως και 14% μεγαλύτερο ή 30% πιο φωτεινό συγκριτικά με όταν βρίσκεται στο απόγειό του. Πάντως οι ειδικοί λένε ότι το φαινόμενο θα είναι πιο εντυπωσιακό το ξημέρωμα, την ώρα της Ανατολής, ωστόσο όποιος θέλει να το απολαύσει το βράδυ, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί.
Ν.Π.

Υποψήφιοι
* ΣΤΟΥΣ υποψήφιους της Π.Ε. Λάρισας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, εντάσσεται και ο Δημήτρης Γελαλής. Από παράλειψη δεν περιλαμβανόταν στα ονόματα του ψηφοδελτίου που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα.Προς τα πάνω
* ΠΡΟΣ τα... πάνω αναπτύσσεται η Λάρισα προκειμένου να χωρέσει τον διαρκώς αυξάνοντα πληθυσμό της. Ολο και πιο ψηλές πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν σε διάφορα σημεία της πόλης, πολυκατοικίες που έχουν τουλάχιστον δέκα ορόφους. Κι άντε να είσαι γείτονας και να δεις να ορθώνεται μπροστά σου τέτοιος γίγαντας, που κρύβει κυριολεκτικά το φως.
ΘΑ.


Φανάρια
* ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ οδηγός δηλώνει αγανακτισμένος με τους φωτεινούς σηματοδότες που υπάρχουν στον δρόμο που διασχίζει τη Γιάννουλη.
«Είναι τρεις στη σειρά και σε ώρες αιχμής από τις 8 το πρωί μέχρι και τη μία το μεσημέρι, μετράς από 6 μέχρι και 8 λεπτά για να διασχίσεις από άκρη σ’ άκρη τον δρόμο» διαμαρτύρεται και ζητά από τους αρμόδιους στη Δημοτική Αρχή, να ρυθμίσουν καλύτερα τους φωτεινούς σηματοδότες, ώστε να αποτρέπεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στον δρόμο.
Λ.Κ.

Κυνήγι
* ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ψήφισμα για την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, κατέθεσαν τέσσερις περιβαλλοντικοί και φιλοζωικοί φορείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, στο Τμήμα Άγριας Ζωής και Θήρας, και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.  Οι τέσσερις φορείς επισημαίνουν τις μεγάλες καταστροφές που επήλθαν στη χλωρίδα και στην πανίδα του νησιού, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και επισημαίνουν: «Έχετε χρέος απέναντι στην κοινωνία της Ρόδου αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, απέναντι στη Φύση, τα καμένα ζώα και τα ζώα που έχασαν το φυσικό τους χώρο, να πάρετε τη γενναία απόφαση να προστατεύσετε το νησί απαγορεύοντας σε όλη τη Ρόδο την κυνηγετική δραστηριότητα για ένα έτος
τουλάχιστον και μετά να γίνει επανεξέταση». Το ψήφισμα ανέβασαν στο διαδίκτυο οι παρακάτω φορείς: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, ο Σύλλογος Φιλοζωική Ρόδου, Ομάδα Liber Life Rhodos.

Market Pass
* «ΤΟ MARKET Pass λειτούργησε» δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει αν θα παραταθεί και μετά τον Οκτώβριο. Περισσότερες λεπτομέρειες είπε, θα δώσει ο πρωθυπουργός... Περιμένουμε...
Επίσης αναφέρθηκε και στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα είπε ότι «είναι οι αυξήσεις που δόθηκαν ήδη στον κατώτατο μισθό». Με λίγα λόγια, μην ελπίζουν για κάτι άλλο...

Νομοσχέδιο
* ΔΟΘΗΚΕ στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά και σήκωσε κύμα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Καταγγέλλουν, ότι «είναι ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα που στόχο έχει να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Έρχεται να συμπληρώσει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου – 40ωρου.
Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.
Θεσμοθετείται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μηδενικού χρόνου «zero hour contracts», των συμβάσεων κατά παραγγελία «on demand», που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε μία ευέλικτη μηχανή εργασίας και παροχής υπηρεσιών χωρίς δικαιώματα και με πλήρη διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας.
Θέτει ως μοναδική εξασφάλιση του εργαζομένου την «έγκαιρη» ενημέρωσή του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή. Το μόνο που εξασφαλίζεται δηλαδή είναι το μεροκάματο του εργαζόμενου για όσες ώρες θα κληθεί να εργαστεί. Ο εργαζόμενος είναι όμηρος σε μία νέα εργασιακή σχέση καθώς δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, αν, πότε και πόσο θα έχει ελεύθερο χρόνο. Αυτό δεν επιτρέπεται να το αποδεχτεί κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος και νέα!» Κατεβαίνουν στους δρόμους, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, έξω από το Υπουργείο Εργασίας!

 

Τσαλακωμένος γυρολόγος

* ΣΤΗΝ αρχή γυρόφερνε να φτιάξει δικό του συνδυασμό, αλλά όσες πόρτες κι αν κτύπησε, κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Κάτι ήξεραν οι άνθρωποι - μιας και απ τη προηγούμενη αυτοδιοικητική πορεία του τσαλακωμένος έφυγε. Μετά, προσέγγισε υπάρχοντες συνδυασμούς μπας και, αλλά ούτε κι από κεί είδε φως . Και τις τελευταίες μέρες -φαίνεται να - σκέφτηκε πως καλό θάταν να «κολλήσει» στη «Λάρισα που μας αξίζει» του Θανάση Μαμάκου. Τι είχε να χάσει άλλωστε, έτσι και αλλιώς να πάρει υπολογίζει –ως συνήθως - όχι να δώσει. Και φαίνεται πως εκεί, κάποιους ξεγελά , έστω κι αν γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πορεία και τη σχέση του με τη νεόκοπη διαπλοκή. Το αν θα υποκύψουν στην όποια πίεση να τον συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο τους όσοι αποφασίζουν , έτσι κι αλλιώς έχει το ρίσκο του. Να πουν πως δεν γνώριζαν πάντως δεν θα μπορούν.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass