ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2023 18:00
* ΜΙΑ από τις σπάνιες φωτογραφίες της πλημμυρισμένης Λάρισας του 1883, δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, εισφέρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας μα και Φωτοθηκάριος Ε. Ρ. Είναι λέει από τη μεγάλη πλημμύρα, που έβλαψε μεγάλο μέρος της πόλης, απροσδιόριστο το εικονιζόμενο σημείο. Όπου Λαρισαίοι, με κάθε μέσο και διαφορετικές ενδυμασίες, καθαρίζουν τις λάσπες, έχοντας ως φόντο και γκρεμισμένα σπίτια, ξύλινα κυρίως. Μία από τις φωτογραφίες που είχε βγάλει ο Ιωάννης Λεονταρίδης, φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη και που απέκτησε η ΔΕΥΑΛ προ πενταετίας, με τη συμβολή της Φωτοθήκης Λάρισας.  (Αναλυτικά για την πλημμύρα πριν 140 χρόνια στη σελίδα 4 σε δημοσίευμα του Νικ. Παπαθεοδώρου). Ζ. * ΜΙΑ από τις σπάνιες φωτογραφίες της πλημμυρισμένης Λάρισας του 1883, δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, εισφέρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας μα και Φωτοθηκάριος Ε. Ρ. Είναι λέει από τη μεγάλη πλημμύρα, που έβλαψε μεγάλο μέρος της πόλης, απροσδιόριστο το εικονιζόμενο σημείο. Όπου Λαρισαίοι, με κάθε μέσο και διαφορετικές ενδυμασίες, καθαρίζουν τις λάσπες, έχοντας ως φόντο και γκρεμισμένα σπίτια, ξύλινα κυρίως. Μία από τις φωτογραφίες που είχε βγάλει ο Ιωάννης Λεονταρίδης, φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη και που απέκτησε η ΔΕΥΑΛ προ πενταετίας, με τη συμβολή της Φωτοθήκης Λάρισας. (Αναλυτικά για την πλημμύρα πριν 140 χρόνια στη σελίδα 4 σε δημοσίευμα του Νικ. Παπαθεοδώρου). Ζ.

Ψύχραιμη φωνή
* ΜΕΤΑΞΥ όλων όσων έχουν ειπωθεί και γραφτεί, αυτές τις ημέρες, για τις πλημμύρες στη Λάρισα και για όλα αυτά τα σενάρια που απαντούν στο πώς και στο γιατί, υπάρχουν και οι ψύχραιμες απόψεις της λογικής, όπως του μηχανικού Μιχάλη Μαντέλα, που σχολιάζει: «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί πλημμυρίζει σταδιακά η πόλη από τα χαμηλότερα σημεία της προς τα υψηλότερα.
Βλέπω επίσης και τα πρώτα ειρωνικά σχόλια γνωστών ηλιθίων για την ικανότητα του αποχετευτικού συστήματος της Λάρισας.
Λοιπόν, φίλοι μου, κάθε αποχετευτικό σύστημα σχεδιάζεται για να διώξει τα όμβρια προς έναν τελικό αποδέκτη. Προφανώς ο τελικός αποδέκτης της πόλης μας είναι ο Πηνειός.
Οταν η στάθμη του Πηνειού έχει φθάσει σε πρωτοφανές ύψος είναι επόμενο οι αγωγοί που οδηγούν εκεί τα όμβρια της πόλης να έχουν γεμίσει με νερό. Αυτό το νερό σταδιακά αυξάνεται μέχρι να εκτονωθεί το ποτάμι και να διοχετευθεί στη φυσική του διέξοδο, στη θάλασσα διαμέσου της κοιλάδας των Τεμπών.
Αλήθεια πήγε κάποιος από εσάς ώ επιστήμονες του πληκτρολογίου να δείτε το ύψος του ποταμιού στην κοιλάδα; Θα τρομάξετε!
Πώς να νικήσουμε τους νόμους της Φυσικής; Πώς να καταργήσουμε την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων με τέτοιο ύψος νερού στο ποτάμι; Πλημμυρίζοντας σταδιακά και ελεγχόμενα τις περιοχές γύρω από την πόλη προσπαθούμε να κρατήσουμε τη στάθμη χαμηλά, διαφορετικά κάθε υπόγειο και ισόγειο μέχρι το ύψος του Φρουρίου θα πνιγεί. Κάποια φρεάτια που βρίσκονται χαμηλότερα της σημερινής στάθμης θα «ξεράσουν» νερό, όπως έγινε στη Νέα Σμύρνη, στα Ταμπάκικα, στη Φιλιππούπολη και στον Αγιο Θωμά. Θα το αντέξουμε και δεν κινδυνεύει κανείς συμπολίτης μας.
Θα στηρίξουμε όσους πληγώθηκαν και θα είμαστε όλοι μαζί».

 

Επανασχεδιασμός
* ΤΑ αντιπλημμυρικά σχέδια, στα οποία βασίζονται τα έργα που γίνονται γενικότερα στην Ελλάδα, στηρίζονται σε κλιματικά δεδομένα των τελευταίων ετών στη χώρα; Μήπως η κλιματική αλλαγή επιβάλλει άλλα σχέδια προστασίας, που θα έπρεπε να έχουν γίνει;
Και ένα αναγνώστης μας εξηγεί: «Η Ελλάδα σαν μεσογειακή χώρα είχε αντιπλημμυρική σχεδίαση για ύψος βροχής 200 mm. Η υπερθέρμανση της θάλασσας και οι παρατεταμένοι καύσωνες αύξησαν δραματικά την εξάτμιση και το σύστημα επιστρέφει στη γη το νερό, που εξατμίστηκε, υπό μορφή βροχής. Μόνο που πλέον το ύψος βροχής ήταν 800 mm, όσο πέφτει στη Γερμανία σε τρία χρόνια.
Πώς να αντέξουν οι υποδομές; Πρέπει να καθίσουν όλοι ξανά, στα σχεδιαστήρια και θα ξανακάνουν τις μελέτες και τις κατασκευές, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπως έκαναν οι Αμερικάνικες Πολιτείες του Νότου, μετά τον τυφώνα Κατρίνα».

Τρομακτικό
* ΑΛΛΗ μια αυτοψία στον Πηνειό Παρασκευή μεσημέρι από τον υδρονομέα Κ. Γκ. που τον είχε αφήσει λέει άφωνο. Με τις τρομακτικές ποσότητες του διερχομένου νερού. Αναλογιζόμενος τους κινδύνους που διέτρεξε η Λάρισα με τα περίπου 2.000 κ.μ. νερού/δευτερόλεπτο που περνούσαν από τη γέφυρα του Αισθητικού Άλσους.
Για σύγκριση, ανέτρεξε στο αρχείο του και σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Γ. Χατζηλάκος, ο αείμνηστος πρωτοπόρος Υδρονομέας, στο βιβλίο του ‘’Η τέως Λίμνη Κάρλα’’, πριν τριάντα χρόνια, το 1992, στην πλημμύρα του 1987 και μέσα σε λίγες ώρες, το σταθμήμετρο της γέφυρας Πηνειού στο Αισθητικό Άλσος από τα 6,00 μέτρα με αντιστοιχούσα παροχή 700 κ.μ./δευτ., έφθασε τα 7.30 μ. ήτοι 1.120 κ.μ./δευτ. και ευτυχώς σταμάτησε εκεί. Επομένως εάν σήμερα η στάθμη αυτή έφθασε πράγματι τα 9,50 μέτρα, ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι ποσότητες νερού, τις οποίες βλέπει ο κόσμος με τα μάτια του να περνούν. (Διπλάσιες από το ως τώρα ρεκόρ).
Ζ.

Ποταμός Ιανός
* ΣΤΙΧΟΙ ποιήματος του Κ. Λάνταβου, από τη συλλογή του «Η Δωρεά του Κάμπου».
Ο αργυροδίνης του Ομήρου ποταμός
Θηρίο κάποτε και θεός
Ευεργέτης και δήμιος...
Ζ.

Συμπυκνώματα
* ΕΝ ολίγοις, ‘’Μας πήρε το ποτάμι’’. Ακριβώς αυτό. (Οι Λαρισαίοι συμπύκνωναν την πολύ άσχημη εμπειρία τους).
***
* - ΣΕ γενικές γραμμές νομίζω τα πήγαμε καλά στις φωτιές και στις πρώτες βροχές. Σε λίγο να δείτε και στα χιόνια που είναι το φόρτε μας.
- Κράτος μέχρι επιτελικής πτώσεως.
***
* - ΕΙΧΕ πει «εσείς μετράγατε φέρετρα, εμείς στρέμματα». Τώρα οδεύουμε, πολύ δυστυχώς, στο «μετράτε φέρετρα σε πλημμυρισμένα στρέμματα». Πάρα πολύ δυστυχώς.
***
* - ΜΕ τι τρόπο θέλετε να χάσετε το σπίτι σας;
Α. Να το πάρει η τράπεζα.
Β. Να το πάρει το ρέμα.
Ζ.

Είναι πολύ
*ΚΑΤΑΜΕΣΗΣ του κάμπου, δίπλα-δίπλα τα δυο χωριά, στα ισιάδια, καναδυό χιλιόμετρα η απόστασή τους. Οταν έσπασε το ρέμα και απλώθηκαν τα νερά, το ένα πλημμύρισε, υπόγεια και αποθήκες δηλαδή, οι δρόμοι γέμισαν νερό, έγιναν ζημιές. Το άλλο πάλι στεγνό, μονάχα ό, τι έβρεξε απ’ τον ουρανό του. Δεν επρόκειτο για παράδοξο, ούτε είχαν καλύτερο άγιο οι μεν από τους δε. Απλώς το ένα χωριό έχει απ’ το άλλο έξι μέτρα υψομετρική διαφορά, που σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους στο ίσιωμα δεν φαίνεται, δεν τα χωρίζει καμιά ανηφοριά ούτε το πλημμυρισμένο χωριό βρίσκεται σε γούρνα, μια ανεπαίσθητη κλίση στους δρόμους που τα ενώνουν. Και αυτό είναι υπεραρκετό, έξι μέτρα έπρεπε να είχε ανέβει η στάθμη των νερών για να βραχεί και το άλλο χωριό, πράγμα που δεν γίνεται όσο και να βρέξει, δεν χρειάζεται διδακτορικό Υδροδυναμικής για να γίνει αντιληπτό.
***
*ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ, δεν είναι μονάχα η γειτνίαση με το ποτάμι που έπνιξε τον Άγιο Θωμά. Δίπλα είναι και το Λιβαδάκι, αλλά και η Νεάπολη πιο κει, που η υψομετρική τους διαφορά είναι σημαντική, πού να φτάσει ο Πηνειός...
Ζ.

Σοβαρότητα
* ΚΑΤΑ πάνω ο Απ. Καλογιάννης τις τελευταίες ημέρες και νύχτες κι ο Δήμος ολόκληρος και η ΔΕΥΑΛ. Βάσταξαν άμυνα όσο κι όπως μπορούσαν, να σωθεί οτιδήποτε κι αν σώζεται. Η προσπάθεια στην άνιση μάχη έγινε, το αποτέλεσμα θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Σίγουρα επιτυχημένη στο να βαστάξουν οι βασικές υποδομές της πόλης, αλλά και στην αντιμετώπιση της φημολογίας για διάφορα και τον κατευνασμό του πανικού.
***
* ΑΛΛΑ και η δημοτική αντιπολίτευση με σύνεση και αξιοπρέπεια. Καμία νύξη αντιπολιτευτική από τον Θαν. Μαμάκο, σοβαρή στάση, με επίπεδο και λογική.
Ζ.

Αναλόγως
* - ΠΡΟΣ τι λοιπόν η έκπληξη; αναρωτιέται ο Λαρισαίος με αφορμή εκείνους που δικαίως εξανίστανται.
- Αυτό που κάνουν κάποιοι μαυραγορίτες με την τιμή πώλησης του νερού στο Βόλο και στη Λάρισα, το κάνουν μεθοδευμένα πέντε εταιρίες πώλησης τροφίμων και άλλες τόσες υγρών καυσίμων, μόνο που αυτό το λέμε ελεύθερη οικονομία που λειτουργεί με τους νόμους προσφοράς και ζήτησης...
Ζ.

Δυστοπία
* ΜΕ όλους τα βάζει ο Μπέος. Με όλους, εκτός από Έναν. «Να τα βάλουμε με τον Θεό;» αναρωτιόταν με φόντο την καφέ θάλασσα του λιμανιού που είχε ενωθεί με τη βυθισμένη πόλη. «Τι να το κάνουμε το νερό; Να το πιούμε;». Είναι ο Μιχ. Τσιντσίνης στην ‘’Καθημερινή’’: Ο Μπέος είναι πάντα ο Μπέος. Τα χαρακτηριστικά που του επέτρεψαν τη μετάβαση από τη νύχτα και τα αποδυτήρια στη δημόσια ζωή, και τον καθιέρωσαν ως ακλόνητο τοπικό άρχοντα, η αθυρόστομη «λαϊκότητα», ο νταηλίδικος ακτιβισμός, έμοιαζαν στο κάδρο της πλημμύρας με οδυνηρή φάρσα. Ο Βόλος είχε θαφτεί στη λάσπη. Και η μόνη ορατή εκδοχή του κράτους, ήταν μια «αυθορμήτως» σκηνοθετημένη φιγούρα στα social media, να ωρύεται στους οδηγούς, σαν πορτιέρης της δυστοπίας, έξω από το δημαρχείο... (Έχουν κι άλλα θέματα εκεί).
Ζ.

Βογκούσε
* ΣΥΝ τοις άλλοις και μια απόκοσμη βουή στις παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, μα και στα χωριά που βρίσκονται κάπως μακρύτερα από το υπερφουσκωμένο ποτάμι. Πολύ έντονος ήχος, τρομακτικός.
Και μια πετρελίλα, λένε, μια μυρωδιά πετρελαίου άγνωστης προέλευσης. Ίσως από δεξαμενές καυσίμων που παρέσυρε ο Πηνειός στο διάβα του.
Ζ.

Αρχιπέλαγος
* ΜΕ αφορμή και την έλευση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο, λογοπαίγνια Λαρισαίων.
- Θα γίνει η μετονομασία της Θεσσαλίας σε αρχιπέλαγος Κυριάκος Μητσοτάκης;
***
* - ΑΚΟΥΣ εκεί κακοκαιρία Daniel...Χάθηκαν τα ελληνικά ονόματα δηλαδή; Όπως π.χ. Μήτσος, Τάκης... Ή και συνδυασμός των δύο...
Ζ.

Πολλά κενά
* ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όμως εξελίσσονται κι άλλα θέματα, ανοίγουν τα σχολεία. Και γονείς είναι σε απόγνωση, τηλεφωνούν και διαμαρτύρονται, αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, για τη μη κάλυψη των κενών στην Παράλληλη Στήριξη. Το ποσοστό κάλυψης φέτος είναι μειωμένο κατά 50%. Κάποιοι γονείς είναι σε απόγνωση και δυστυχώς πρέπει να περιμένουν τη Β’ Φάση τοποθετήσεων τον Οκτώβριο.
Το επιχείρημα στους γονείς των παιδιών, ότι δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας διευθυντής για την Παράλληλη, δεν στέκει και πολύ, καθώς οι περισσότεροι είναι νέοι στη θέση τους, δεν είχαν εικόνα. Μάλιστα μια μητέρα έγραψε: «Λυπάμαι. Για άλλη μια φορά το κράτος μας τιμωρεί. Οι σύλλογοι ΑμεΑ θα αντιδράσουν με δικηγόρο, το θέμα είναι να έχουμε τη στήριξη των εκπαιδευτικών».
Ζ.

Αυτοθυσία
* - ΑΣΕ... Μπέρδεψα τα διαφημιστικά χθες στο σπίτι και παρήγγειλα σουβλάκια από έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.
Το ακραίο περιέγραφε ο Λαρισαίος σε φίλο του.
- Ε, εντάξει συμβαίνουν αυτά.
- Ναι, αλλά τα έφερε.
- Και με τη βροχή κιόλας, ε;
Ζ.

 

BALITSES1.jpg

BALITSES2.jpg

 * ΕΙΚΟΝΕΣ σαν αυτές έβλεπες στους δρόμους των χωριών της Λάρισας, τις ώρες της εκκένωσής τους.
Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, την ημέρα που η Λάρισα «πάγωσε» από την ορμητική επίθεση του Πηνειού, ο οποίος άνοιγε συνεχώς νέα μέτωπα στον δήμο…
Ώρα 8.27 π.μ. η ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων είχε ως εξής:
 «Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι».

 

EKKENOSH.jpg

* ΑΡΟΝ - άρον τους απομάκρυνε από την Αλεξανδρινή τους κατοίκους του οικισμού, η Δημοτική Αρχή Αγιάς.
Μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα (ξημερώματα Παρασκευής) ανέβηκαν σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων και σε πλατφόρμες, προκειμένου να σωθούν πριν έρθει το κακό…
Η εκκένωση του οικισμού που βρίσκεται στις εκβολές του Πηνειού ήταν επιβεβλημένη.
Λ.Κ.

 

KTEL.jpg

* ΛΑΡΙΣΑ, περιοχή Αλκαζάρ! Εκεί ήταν κάποτε το αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας.
Λ.Κ.

 

TEMPH.jpg

*Η μια συμφορά, λέει, συναντήθηκε με την άλλη. Το ποτάμι έφτασε στο εικονοστάσι δίπλα στις γραμμές του τρένου, εκεί που σκοτώθηκαν οι άνθρωποι στα Τέμπη.
Ζ.

 

SKITSO.jpg

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass