ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2023 17:19
 * ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ οι σχέσεις Αυγενάκη-Κουρέτα, πως «οι πέτρες της θάλασσας χτυπιούνται μεταξύ τους και γίνονται λείες», που είπε και ο νέος περιφερειάρχης. Ωστόσο ο υπουργός έδωσε το αίμα του γι’ αυτό. Επισκέφθηκε τον Δημ. Κουρέτα στο Εργαστήριό του στη Σχολή Βιοχημείας, όπου πέραν των άλλων, συνεργάτης του καθηγητή του πήρε δείγμα για να του κάνουν το τεστ με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού του. (Όπως είχε γίνει και με τον Κυρ. Μητσοτάκη προ εξαετίας). Ζ. * ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ οι σχέσεις Αυγενάκη-Κουρέτα, πως «οι πέτρες της θάλασσας χτυπιούνται μεταξύ τους και γίνονται λείες», που είπε και ο νέος περιφερειάρχης. Ωστόσο ο υπουργός έδωσε το αίμα του γι’ αυτό. Επισκέφθηκε τον Δημ. Κουρέτα στο Εργαστήριό του στη Σχολή Βιοχημείας, όπου πέραν των άλλων, συνεργάτης του καθηγητή του πήρε δείγμα για να του κάνουν το τεστ με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού του. (Όπως είχε γίνει και με τον Κυρ. Μητσοτάκη προ εξαετίας). Ζ.

Οπως παλιά
* ΑΝ συνυπολογίσει κάποιος τη διαφορά του Παλαιού Ημερολογίου με το Νέο, το Γρηγοριανό, το οποίο ισχύει στην Ελλάδα εδώ και ακριβώς έναν αιώνα, σχετικά καινούργιο δηλαδή, αν μιλάμε δηλαδή σήμερα για την 25η Νοεμβρίου, ε, τότε σχεδόν κανονικός είναι ο καιρός, όπως παλιά. Σχεδόν… Έχει αρχίσει πια να εμφανίζεται ο χειμώνας. Και να με τις βροχούλες του, αλλά κι οι θερμοκρασίες να μην εμφανίζονται εύκολα στα διψήφια επίπεδα, αρκετά νορμάλ στέκεται.
Ζ.

Γιόρτασαν
* - ΧΘΕΣ γιόρταζε η μισή Ελλάδα. Η άλλη μισή, υπομονή, ως τ’ Αη Γιαννιού…
- Γιατί… Τους Γιωργάδες, του Δημητράδες και τους Κωστάδες, που τους βάζεις;
- Έχει στάνταρ βασική πεντάδα η Ελλάδα…
Ζ.

Συνέπεσαν
* ΟΙ πάντες κατά των ρυθμίσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το οποίο ωστόσο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της ΝΔ. Και μόνον αυτούς. Μάλλον μονάχα η ΝΔ ενδιαφέρεται για το καλό της κοινωνίας. Η οποία αντιδρά, η κοινωνία των πάσης φύσεως ελευθέρων επαγγελματιών, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Σπάνιο αλλά χθες συνέπεσαν και στη φρασεολογία τους ο «Ριζοσπάστης» και η «Αυγή» στα πρωτοσέλιδά τους, γράφοντας κι οι δύο για «φορολογικό έκτρωμα».
***
* ΩΣΤΟΣΟ δεν έπαψε να είναι ισχυρό το επιχείρημα Μητσοτάκη, που απευθύνεται προς όλους τους υπόλοιπους: όπου γίνεται η καταλυτική σύγκριση μεταξύ των φόρων που πληρώνει ο μέσος μισθωτός και εκείνων της μεγάλης πλειοψηφίας των ελευθέρων επαγγελματιών. Σε μια ελεύθερη οικονομία, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, δείχνει να υποστηρίζει τους υπαλλήλους, στρεφόμενη κατά των αφεντικών και μη υπολογίζοντας το κόστος που μπορεί να πληρώνει στη λεγόμενη μεσαία τάξη. (Δεν υπάρχει βέβαια και κανείς να εισπράξει αυτό το τυχόν κόστος. Με την αντιπολίτευση να έχει χάσει τη γείωσή της…)
Ζ.

7, 6, 5...
* «ΚΥΡΙΑΚΟ φίλε μου…» Στις καλές του ο κυκλοθυμικός γείτονας, φτάνει σήμερα στην Αθήνα για «καζάν-καζάν» όπως λέει, «win-win» που λεν και στο χωριό, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει. Επίσκεψη στο φως της μέρας σήμερα και ειρηνικά, αλλά υπάρχει και το πρόσφατο του ιδίου «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
***
* ΟΛΑ αναμένεται να πάνε τόσο καλά σήμερα που έχει αποφασιστεί και ανακοινώθηκε πως δεν θα επιτραπεί καμιά ερώτηση από κανέναν δημοσιογράφο στους δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους. Πόσο να βαστάξει κι αυτή η κλωστή, από την οποία κρέμονται όλα.
Στις 7 Δεκεμβρίου πάλι η προηγούμενη εμφάνιση του Τ. Ερντογάν, πριν 6 χρόνια, 5 ώρες θα μείνει τώρα όλες κι όλες στην Αθήνα.
Ζ.

Βάσανα
* ΕΙΧΑΝ τα βάσανά τους οι Λαρισαίες.
- Να γεράσω, καλέ, να ξεμπερδέψω με τους έρωτες και τις δίαιτες.
***
* - ΑΓΑΠΗ να υπάρχει κορίτσια. Και ζάναξ.
***
* - ΕΓΩ, για να ξεκολλήσω εύκολα από άντρα πρέπει να τον πιάσω επ’ αυτοφώρω να παντρεύεται με άλλη.
***
* - ΜΕ θες;
- Όχι.
- Στην πορεία θα με θες.
- Δεν πάω σε πορείες.
Ζ.

Φιλοξενούμενα
* ΔΕΝ είναι ο γείτονάς τους που βλέπει τον «Ελαφοκυνηγό» με την ένταση του ήχου πολύ δυνατά. Πραγματικά περνάνε ελικόπτερα τριγύρω στη Λάρισα, αυτά ακούει ο κόσμος. Όχι, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Απλώς ασκούνται. Είναι τα ελικόπτερα που φιλοξενούνται πλέον στη Λάρισα, στην 110 ΠΜ, αφότου πνίγηκε το Στεφανοβίκειο. (Και φυσικά δεν είναι στρατιωτικό μυστικό αυτό, να το μάθουν τώρα οι στρατιωτικοί του Ερντογάν.)
Ζ.

Κανένα
αποτέλεσμα
* ΣΕ αδιέξοδο η Λαρισαία Ι. Π. , λέει τον πόνο της. Ποιο είναι το πρόβλημά της; Είναι ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος στη Νίκαια. Οι ενοικιαστές έχουν να πληρώσουν από τον Νοέμβριο του 2019. Ε, σιγά, μια τετραετία μόνο… Πήγε στα δικαστήρια, δικαιώθηκε. Έκαναν λέει έφεση στις 5 Νοεμβρίου 2022. Κι η απόφαση ακόμη δεν βγήκε. Είναι να μην τρελαίνεται με τον παραλογισμό που βιώνει, να μην αναρωτιέται για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης;
Ζ.

Ο Αρχηγός
* ΜΕ αφορμή την επικείμενη αποστρατεία του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν κάτι περίεργα σενάρια για το τι θα κάνει αφού θα φύγει από το Πεντάγωνο. Ένα από αυτά τον θέλει να επιλέγεται από τον πρόεδρο Μητσοτάκη για μία από τις θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Είναι η γνωστή ιντερνετική παραπολιτική στήλη «big-mouth», με τις υψηλές νεοδημοκρατικές-και- όχι-μόνο-τέτοιες-διασυνδέσεις, που επιλαμβάνεται.
***
* ΚΑΙ γράφει: Δεν γνωρίζω κατά πόσο ευσταθούν τα όσα ακούγονται, απεναντίας γνωρίζω, και δη από πρώτο χέρι, ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά απεριόριστα τη δράση και τον επαγγελματισμό του απερχόμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, κάποιοι φαίνεται να έχουν πείσει τον πρωθυπουργό ότι ενδεχόμενη συμμετοχή Φλώρου στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο θα ενίσχυε το πατριωτικό προφίλ του συνδυασμού… (Ενώ ο αρχηγός έχει και υψηλή διεισδυτικότητα στη Λάρισα, αυτό δεν το είπαν.)
Ζ.

Ασυδοσία
* «ΠΟΛΗ ευρωπαϊκή ή απέραντο καφέ ασυδοσίας;» αναρωτιέται η Κλ. Μπ. : Διασχίζω κεντρικό δρόμο της Λάρισας με καρότσι με μωρό και στο άλλο χέρι το τηλέφωνο όπου μιλάω για δουλειά. Ιδιοκτήτρια καφέ γνωστής αλυσίδας εκείνη την ώρα ανοίγει ομπρέλα του μαγαζιού της και εμποδίζει τη διέλευσή μου. Περιμένω. Της λέει συνεργάτης της να κάνει λίγο χώρο να περάσω. Και λέει «έχει και δρόμο πιο κει». Λέει δηλαδή να πάω εγώ με το καρότσι από τον δρόμο που περνάνε τα οχήματα. Το είπε.
***
* Η συνέχεια; Απομακρύνομαι, ολοκληρώνω το εργασιακό μου τηλεφώνημα και επιστρέφω ρωτώντας την τι ακριβώς εννοεί. Να πάω εγώ με το μωρό από τον δρόμο; Παθαίνει αμόκ και αρχίζει να μου επιτίθεται. Επίθεση και τσαμπουκάς. Αυτά που ξέρουν δηλαδή, τα μόνα. Για πολλούς θα είμαι η τρελή με τις ορμόνες. (Και τι δουλειά έχεις κυρία μου εσύ, μάνα να δουλεύεις και να έχεις το μωρό έξω μέρα που βρέχει; Ε;)
Ζ.

Δεν τα μοίρασε
* - ΤΑ νέα ζευγάρια μοιράζουν την παρουσία τους στις Γιορτές καλύπτοντας τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Χριστούγεννα στο χωριό του ενός, Πρωτοχρονιά στο χωριό της αλληνής ή και αντιστρόφως...
Ο Λαρισαίος θύμιζε χθες στην παρέα την κλασσική συνήθεια. Μόλις είχε διαβάσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα λείψει από 23 του μήνα για ένα δεκαήμερο στην Αμερική, κάνοντας Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη, προφανώς μετά του Αμερικανού συζύγου του. Συριζαίος δεν είναι για να ανησυχήσει για το κόμμα που θα μείνει μόνο του, ούτε ζήλεψε τον πλούσιο Στ. Κασσελάκη.
- Μα και Χριστούγεννα εκεί και Πρωτοχρονιά;
Ζ.

Φιλότιμοι
* ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ νεαροί Λαρισαίοι, γεμάτοι φιλοτιμία.
- Πώς να περάσετε ευχάριστα στην εργασία σας; Μην πάτε.
***
* - ΜΠΗΚΕ μια μέλισσα στο γραφείο… Λέω να σηκωθώ να φύγω, τέλος για σήμερα… Δε θα πεθάνουμε για ένα μεροκάματο βρε…
***
* - ΕΔΩ και δέκα μέρες ο δικός μου έπιασε δουλειά στο καινούργιο αποστακτήριο.
- Πώς του φαίνεται;
- Δεν ξέρω, δεν έχει γυρίσει ακόμα σπίτι.
***
* - ΑΥΤΟ που νευριάζω και μετά στενοχωριέμαι που νευρίασα και μετά νευριάζω που στενοχωρήθηκα, πολύ με νευριάζει.
Ζ.

Την ανακάλυψαν
* ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ στην Αθήνα ότι συνεργάτες του προέδρου Στ. Κασσελάκη ξεσκονίζουν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ λογικό. Και τι εντόπισαν και ανέδειξαν; Ότι το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς, χρηματοδοτείται από το κόμμα. Κι αυτό λογικό αφού ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδρυσε, άλλο που μετέχουν και διανοούμενοι της ευρύτερης Αριστεράς.
Ανακάλυψαν λοιπόν ότι διευθύντρια του Ινστιτούτου είναι η Δανάη Κολτσίδα, Λαρισαία δικηγόρος, από παλιά στον ΣΥΝ ακόμη, την οποία είχε επιλέξει ο Αλ. Τσίπρας από πολύ νέα ακόμη. Τώρα όμως αποχώρησε κι αυτή απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται κοντά στη Νέα Αριστερά. Οπότε; (Πάει το Ινστιτούτο, μάλλον...)
Ζ.

Είπε η υπουργός
* ΚΑΤΑ τη συνάντησή του με την υπουργό Εσωτερικών στο γραφείο της, ο Θαν. Μαμάκος έθεσε λέει επιτακτικά και χωριστά από κάθε άλλο θέμα συζήτησης την ανάγκη διατήρησης του ΔΩΛ, ως αυτοτελές ΝΠΔΔ. Το πήρε πολύ στα ζεστά ο νέος δήμαρχος, το κόμμα του άλλωστε κυβερνά, τον ακούνε υποτίθεται, την αρμόδια υπουργό πήγε και βρήκε.
***
* ΟΠΩΣ όμως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, «από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε τη βαρύνουσα σημασία των φορέων Πολιτισμού, όπως είναι η Δημοτική Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και το ΔΩΛ στις τοπικές κοινωνίες, ενώ διαβεβαίωσε τον νέο Δήμαρχο Λαρισαίων πως τελικός στόχος του Υπουργείου είναι να συνεχίσουν οι φορείς να παρέχουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους προς τους πολίτες της Λάρισας». Αυτά. (Και μετά απ’ αυτά, τι κατάλαβαν οι Λαρισαίοι ότι θα γίνει με το Δημοτικό Ωδείο;)
Ζ.

Πιο σαφείς
* ΔΥΟ καλόγεροι, λέει ο Κ. Ζ. στέκονται στην άκρη του δρόμου κρατώντας ένα πανό που γράφει «Το τέλος είναι κοντά. Αλλάξτε δρόμο πριν να είναι πολύ αργά».
Περνάει το πρώτο αυτοκίνητο κι ο οδηγός του βγάζει το κεφάλι έξω απ’ το παράθυρο και φωνάζει.
- Τραβάτε σπίτια σας βρεεε…
Και πατάει γκάζι. Δεν περνάνε 5 δευτερόλεπτα και ακούγεται φρενάρισμα και στο τέλος ένα τρομερό τρακάρισμα, οπότε γυρίζει ο ένας καλόγερος στον άλλο.
- Αδελφέ μου, μήπως θα έπρεπε να γράψουμε καλύτερα: «Προσοχή, πεσμένη γέφυρα»;
Ζ.

Δημοτικό Ωδείο
* ΜΠΟΡΕΙ μια απόφαση να συσπειρώσει μια πόλη, ανεξαρτήτως παρατάξεων και ιδεών; Αυτό γίνεται με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Ξεκίνησε με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε» και όλα πήραν τον δρόμο τους.
***
* ΑΡΧΙΚΑ σα να την διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα, η Λίτσα Λιακούλη ύψωσε τη φωνή της. Με επιχειρήματα κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις της Λάρισας. Από τους βουλευτές και τους φορείς μέχρι τους πολίτες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας αντιλήφθηκε εξ αρχής πως εδώ δεν χωράνε κόμματα και χρώματα. Ούτε δεύτερες σκέψεις και υπόγειες διαδρομές. Εδώ μετράει η φωνή και τώρα πρέπει να είναι, στιβαρή, ενωτική και σίγουρη, σκέφτηκε για το καλό της Λάρισας. Κι εδώ που τα λέμε, μόνο άδικο δεν είχε…
***
* ΑΜΕΣΗ η ανακοίνωση του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Πάνου Σάπκα, που, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε πως «όλοι μαζί σαν μια γροθιά να διεκδικήσουμε» να ανατραπεί η απόφαση για να έρθει η Δημοτική Αρχή που ανέφερε ότι η ευθύνη είναι ιστορική και παρά το γεγονός η δική τους θητεία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες τόνισαν πως «αν και όποτε χρειαστεί θα είμαστε εκεί, στον αγώνα».
***
* ΦΥΣΙΚΑ δεν θα μπορούσε να λείψει η τοποθέτηση του Θανάση Μαμάκου, που αφού ανέφερε την ανεκτίμητη και μοναδική συμβολή του Ωδείου στον Πολιτισμό της Λάρισας, τόνισε ότι ως νέα Δημοτική Αρχή θα φροντίσει ώστε το «έργο να συνεχιστεί» και ότι «θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ωδείου». Για να δούμε.
***
* ΨΗΦΙΣΜΑ εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ενώ σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας τονίζεται πως «μετά από 93 χρόνια δημιουργίας και ακτινοβολίας το Ωδείο μας χάνει τη λάμψη του» και πως «δεκάδες καθηγητές χίλιοι και πλέον μαθητές και οι οικογένειές τους, χιλιάδες φιλόμουσοι αισθάνονται απογοητευμένοι και προδομένοι από την πολιτεία».
***
* ΤΟ μέλλον του ΔΩΛ αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα της επικοινωνίας του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιο. Μάλιστα ο τελευταίος ανέφερε πως «θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ως κύρια δομή του Δήμου».
***
* ΣΕ δήλωση προέβη και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης που είπε πως μια τέτοια απόφαση «θέτει αναμφίβολα φραγμό στην ιστορική πορεία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας». Τη διαφωνία τους εξέφρασαν με σχετική ανακοίνωση τα μέλη της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (7ο ΠΤ ΟΕΕ).
***
* ΑΠΟ την πλευρά του και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης δήλωσε τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
***
* ΠΑΝΕ πολλά χρόνια για να έχουμε μετρήσει τόσες πολλές διαμαρτυρίες από τόσες πλευρές για ένα θέμα της πόλης. Η ενότητα ίσως φέρει αποτέλεσμα.
Κ.Γ.

 

--------

 

GEORGAKHS.jpg

* ΤΟ κομάντο της Δημαρχίας, πάντοτε ως ενδιάμεσος στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων.
Ζ.

 

MAMAKOS.jpg

* Ο Θαν. Μαμάκος, προετοιμαζόμενος για τη Δημαρχία, τσεκάρει τα νέα βαρέα όπλα.
Ζ.

* - ΜΑ είναι με τα καλά της αυτή η Α.Α. απ’ τη Λάρισα; Που γυρεύει να της πάω δυο τενεκέδες λάδι… Φέτος;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass