ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2023 17:11
* Η ηγεσία του Κινήματος εν Λαρίση. Ο πρόεδρος κι η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ζ. * Η ηγεσία του Κινήματος εν Λαρίση. Ο πρόεδρος κι η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ζ.

Πάλι έξω
* ΧΟΡΤΑΣΑΝ να πίνουν καφέδες έξω οι Λαρισαίοι. Από νωρίς ανεκτός ο καιρός, το μεσημεράκι απολαυστική η λιακάδα. Τα τραπεζάκια έξω γεμάτα και χθες. Οι τραπεζόδρομοι κι οι τραπεζοπλατείες σε πληρότητα. Και καναδυό μέρες ακόμα, το ίδιο θα είναι. Η χαρά του καφεμπάρ...

Ζ.
Το 101
* ΤΑ 100 είναι πολλά, πάρα πολλά. Στα 101 ξαναρχίζεις, μηδενίζεις και ξεκινάς πάλι από την αρχή; Άρα, η εφημερίδα που γιορτάζει τα 101... (Αύριο και μεθαύριο οι ετήσιες εκδηλώσεις στο ‘’Circus’’ και στην Παπασταύρου.)
* * *
* ΤΟ 101 είναι λέει πρώτος αριθμός, δηλαδή δεν έχει άλλους φυσικούς διαιρέτες, εκτός από το 1 και τον εαυτό του. Επιπλέον, ο 101 είναι το άθροισμα πέντε διαδοχικών πρώτων αριθμών, ήτοι 13 + 17 + 19 + 23 + 29, διαδοχικών πρώτων. Πολύ πιο σπάνια είναι η ιδιότητά του ως «μοναδικού πρώτου», πρόκειται για πιο σύνθετη μαθηματική ιδιότητα, δεν είναι της παρούσης η σχετική ανάλυση. Ακόμα σπανιότερη ιδιότητα του 101 είναι ότι πρόκειται για τον μόνο πρώτο αριθμό που, στο δεκαδικό σύστημα, αποτελείται από εναλλασσόμενα ψηφία 1 και 0, πράγμα που είναι χρήσιμο στους ειδικούς. Ο 101 είναι φυσικά παλίνδρομος αριθμός, δηλαδή παραμένει ο ίδιος αν αναστραφεί η σειρά των ψηφίων του. (Επίσης, το 101 είναι ο αριθμός των πλήκτρων σε πληκτρολόγια υπολογιστών.)
Ζ.
Στα μαλακά
* ΤΟ 1988 εκδόθηκε η τελική, η εφετειακή, απόφαση καταδίκης του 21χρονου Θεσσαλονικιού, ο οποίος είχε σκοτώσει τον 29χρονο Λαρισαίο καθηγητή Χαράλαμπο Μπλιώνα, το 1986. Ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. ανέσυρε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας για τη δίκη. Θέμα που δυστυχώς επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού απ’ τον στρατό των χούλιγκαν στο γήπεδο του Ρέντη.
* * *
* ΚΑΙ η ποινή, τότε; Μόλις 2 χρονάκια και «καθάρισε». Πρωτόδικα η ποινή ήταν 6,5 χρόνια. Στο εφετείο κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η υπεράσπιση πέτυχε τη μετατροπή της κατηγορίας από την αρχική για θανατηφόρα σωματική βλάβη, υπήρξε δε αναγνώριση ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Ο καταδικασθείς είχε πετάξει φωτοβολίδα, απ’ αυτές που χρησιμοποιούν συνήθως ψαράδες. Από το πέταλο όπου κάθονταν οι φανατικοί του ΠΑΟΚ στην κερκίδα των φιλάθλων της ΑΕΛ. Η Ναυτική φωτοβολίδα είχε διανύσει 130 μέτρα, χτύπησε σε κάγκελο, εξοστρακίστηκε και πέτυχε στο λαιμό τον άτυχο φίλαθλο, ο οποίος εξέπνευσε σε λίγα λεπτά από αιμορραγία. Ήταν πολύ πιο άτυχος από το τωρινό θύμα.
* * *
* ΠΑΡΑ την αγόρευση του εισαγγελέα και κατά του χουλιγκανισμού, σαράντα χρόνια πριν φυσικά και υφίστατο το φαινόμενο, ο καταδικασθείς έπεσε στα μαλακά. Σήμερα είναι 56 χρόνων και η ζωή συνεχίζεται. Ακούστηκε τότε πως ήταν γιος ψαρά από τη Νέα Μηχανιώνα και γι’ αυτό γνώριζε από φωτοβολίδες.
Α, κρίθηκε επίσης ένοχος παράβασης του νόμου περί Αθλητισμού, είχε από τότε τέτοιον. Έτσι του απαγορεύτηκε η είσοδος στα γήπεδα επί δύο χρόνια. Ναι, μάλιστα.
Ζ.
Νιάου-νιάου...
* «ΓΙΑ το θέμα των επεισοδίων στου Ρέντη και του τραυματισμού του αστυνομικού από α(θ)λητικό οπαδό και σχετικά με τους ηθικούς αυτουργούς», ο Λαρισαίος Κ. Μ. σχολιάζει: «Πουθενά δεν άκουσα ή διάβασα να εξηγείται το γεγονός της ταχύτατης ανάληψης της υπεράσπισης του δράστη από κάποιον μεγαλοδικηγόρο. Πού τον βρήκαν αυτόν τον δικηγόρο τόσο γρήγορα οι μεροκαματιάρηδες γονείς του; Πώς δέχτηκε αμέσως αυτός να αναλάβει την υπεράσπιση ενός καθ’ ομολογία δράστη; Πώς θα τον πληρώσουν; Τι κάνει τελικά νιάου -νιάου στα κεραμίδια;» (Ένας χοντρός γάτος με μούσι, συμπεραίνει.)
Ζ.
Ρεκόρ ζημιών
* ΓΙΑ το 2023, οι συνολικές αξιώσεις για φυσικές καταστροφές παγκοσμίως ξεπερνούν τα 100 δις δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ελβετικού Ινστιτούτου Ασφαλειών. Άρα, δεν είναι ο Daniel με τη Θεσσαλία που επιβάρυναν τις εταιρίες.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε σοβαρές καταιγίδες, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, οι αξιώσεις στις ΗΠΑ κυριάρχησαν στις παγκόσμιες ασφαλιστικές απώλειες που προκλήθηκαν από τη δραστηριότητα των φαινομένων αυτών το 2023, καλύπτοντας πρακτικά το μισό, αφού ανήλθαν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ που όμως αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
* * *
* ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, οι ΗΠΑ έχουν βιώσει, λέει, 18 γεγονότα φυσικών καταστροφών το 2023, καθένα από τα οποία προκάλεσε ασφαλιστικές ζημίες ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ και άνω.
Συγκριτικά, φέτος η Ιταλία παρουσίασε επίσης απώλειες άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις πιο δαπανηρές στην ιστορία της ασφαλισμένες απώλειες που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται αλλού πιο ανάγλυφα απ’ ότι στην Ελλάδα.
(Άλλα τα μεγέθη, καθώς η καταστροφή στη Θεσσαλία προκάλεσε, λένε οι εταιρείες, ζημίες ασφάλισης περιουσίας συνολικά λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ. Είναι βέβαια και τα ασφαλιζόμενα πολύ λιγότερα. Η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιών ανασφάλιστες.)
Ζ.

Δικό τους
* ΠΟΛΥ ωραίες οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης που έχει δημιουργήσει ο Δήμος αναμορφώνοντας την Παναγούλη. Τοποθετήθηκαν και απαγορευτικές πινακίδες για τα ΙΧ έγινε και η κίτρινη διαγράμμιση στον δρόμο που δεν επιτρέπει τη στάθμευση, αυτό το ΣΒΑΚ τα φροντίζει όλα στη λεπτομέρεια. Κι έρχονται μετά παρόδιοι καταστηματάρχες με φορητές πινακίδες, τουλάχιστον όχι καρέκλες, και τις καταλαμβάνουν. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, η θέση εκφόρτωσης έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Πολύ βολικό. Το βλέπουν οι υπόλοιποι και συγχίζονται. Και πώς θα γίνει... Εδώ μάλλον χρειάζεται ένας δημοτικός αστυνόμος να στέκεται μόνιμα σε κάθε επίμαχο σημείο. Ορισμένοι Λαρισαίοι δεν χαμπαρίζουν.
Ζ.
Σκαλοπατάκι
* ΜΕ το που ξεκινάει ο διπλός δρόμος Λάρισας-Τρικάλων, εκεί στο ύψος της Αμυγδαλέας- Ραχούλας, στη δεξιά λωρίδα, αίφνης ένα ‘’γντουπ’’ για τα διερχόμενα οχήματα. Εδώ και πολλά χρόνια, ένα σκαλοπατάκι στο οδόστρωμα. Κάποια στιγμή πρέπει να το δει η περιφερειακή υπηρεσία.
Ζ.
Αυστηρά μέτρα
* ΔΥΣΚΟΛΕΣ ώρες περνάνε οι χούλιγκανς της χώρας, οι οποίοι στρέφονται τώρα σε λιγότερα γνωστά αθλήματα μετά την απαγόρευση εισόδου στους αγώνες ποδοσφαίρου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διαπιστώνει και το Βατράχι. «Κοίτα, είμαστε αναγκασμένοι να στραφούμε σε άλλα αθλήματα προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανό τον χουλιγκανισμό. Εγώ, ας πούμε, σκέφτομαι να ασχοληθώ με το μπάντμιντον και να κάνω επεισόδια εκεί», λέει μέλος συνδέσμου που ζήτησε να παραμείνει κουκουλωμένος.«Έχουμε αναφορές και για άλλους συνδέσμους οπαδών που ετοιμάζονται να κάνουν επεισόδια σε αγώνες μπόουλινγκ. Άκουσα ότι χτες κάποιοι μαζεύτηκαν γύρω από δύο ταβλαδόρους σε ένα καφενείο και μετά πλακώθηκαν μεταξύ τους επειδή ο ένας έφερε εξάρες», προσθέτει.
* * *
* ΚΑΤΑ τα άλλα, «Αυστηρή ανακοίνωση ότι ίσως προχωρήσει και σε λίγο πιο αυστηρές ανακοινώσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση». Και κάπως έτσι προχωρά παρακάτω. Καθώς εξετάζεται, λέει, το ενδεχόμενο το υπόλοιπο πρωτάθλημα να πραγματοποιηθεί στο Σουμπούτεο αν συνεχίσουν τα κρούσματα βίας. Σε δηλώσεις του για τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εξετάζεται το πρωτάθλημα να πραγματοποιείται στο Σουμπούτεο, το επιτραπέζιο παιχνίδι ποδοσφαίρου που γνώρισε μεγάλη άνθηση τη δεκαετία του ’80. Επιπλέον, τα παιχνίδια θα παίζονται κεκλεισμένων των θυρών σε ειδικό τραπεζάκι που θα στηθεί μέσα στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε να κατεβάσει ένα παλιό δικό του Σουμπούτεο που έχει στο σπίτι στο πατάρι.
Το Μαξίμου απέρριψε πάντως πρόταση οι αγώνες να γίνονται σε ξύλινο ποδοσφαιράκι, καθώς με τα λεγόμενα ‘’κοκορέτσια’’, δηλαδή τη γρήγορη περιστροφή της λαβής, μπορεί να εκσφενδονιστεί η μπίλια και να υπάρξει τραυματισμός.
Ζ.
Και το δυσάρεστο;
* ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ για όλα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μου αρέσεις.
- Έχω σχέση.
- Δεν θα τον ενοχλώ.
* * *
* - ΕΧΩ ένα ευχάριστο κι ένα δυσάρεστο, Γιώργο...
- Ξεκίνα απ’ όποιο θες.
- Θέλω να χωρίσουμε.
- Ωραία… Πες τώρα και το δυσάρεστο.
* * *
* - ΠΩΣ σε λένε;
- Πανωραία.
- Δηλαδή από τη μέση και κάτω δεν βλέπεσαι;
Ζ.
Οι λεωφορειούχοι
* ΕΠΙ Μεταξά λοιπόν, η συμπεριφορά των τοπικών λεωφορειούχων, όπως την εντοπίζει ο φωτοθηκάριος Γ.Θ.Γρ. σε δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Κήρυξ’’, τέτοια εποχή το 1937:
Οι Αυτοκινητισταί Έπιβατικών Αυτοκινήτων Ύπεραστικών γραμμών περιφερείας Λαρίσης, ἐπιθυμοῦντες όπως διαδηλώσωσι τὴν πρὸς τον Εθνικόν Κυβερνήτην κ. Ιωάννην Μεταξἂν ἀφοσίωσίν μας ἐπὶ τῇ ἀφίξει αὐτοῦ εἰς Λάρισαν καὶ συμβάλωμεν εἰς τὴν μεγαλοπρεπεστέραν υποδοχήν του παρὰ τοῦ Θεσσαλικοῦ Λαοῦ, ἀνάλογον πρὸς τὸ μεγαλειώδες έργον τῆς Εθνικής Κυβερνήσεως ανακοινοῦμεν, ὅτι τὴν προσεχή Κυριακὴν ἀπό βαθείας πρωίας μέχρι τῆς 9.30 π.μ. θέτομεν εἰς τὴν διάθεσιν του κοινοῦ τὰ αὐτοκίνητά μας. Οσοι δὲ, θέλουσι νὰ μεταβώσιν εἰς Λάρισαν θὰ λαμβάνωσι παρὰ τῶν πρακτορείων μας μέχρι τῆς 9.30 π.μ. δωρεάν εισιτήρια διά Λάρισαν μετ’ ἐπανόδου, ὅπερ εισιτήριον θα ισχύει δι’ όλοκληρον τὴν ἡμέραν (5ην τρέχοντος μηνός).
Οι εκπρόσωποι τῶν αὐτοκινήτων: Τυρνάβου Λάσκος Μανδηλάς, Αμπελώνος Νικ. Χατζής, Αγυιάς Γ. Χατζησαλάτας, Φαρσάλων Θωμάς, Κοζάνης Θωμάς Βέλλιος, Ελασσώνος Ν. Χατζόπουλος, Τρικάλων Iωάν. Σκρέτας, Συκουρίου Αθαν. Παπαθανάσης.
* * *
* «ΕΥΓΕΝΗΣ χειρονομία των αυτοκινητιστών», ακριβώς ένα χρόνο μετά, πάλι ‘’Κήρυξ’’, το 1938: Οι αυτοκινητισταὶ Ἀμπελώνος, Τυρνάβου καὶ Ελασσῶνος ἀπέστειλαν πρὸς τὸν Νομάρχην κ. Πολυχρονιάδην τὴν κάτωθι ἐπιστολήν : «Οι αυτοκινητισταὶ τῶν γραμμών Αμπελώνος, Τυρνάβου καὶ Ελασσώνος έμφορούμενοι ἀπὸ τὰς ἐθνικὰς ιδέας τῆς σημερινής Κυβερνήσεως καὶ ἐπιθυμοῦντες νὰ συμβάλωσιν εἰς τὸ μέγα ἔργον Αὐτῆς, ἐντὸς τῶν δυνάμεών των καὶ δίδοντες ἰδιαιτέραν προσοχὴν εἰς τὴν Όργάνωσιν τῆς Εθνικής Νεολαίας, ἐφ’ ἧς καὶ τὸ σημερινὸν Κράτος στηρίζει τὰς ἐλπίδας διὰ τὴν καλλιτέραν αῦριον καὶ ὁλοκλήρωσιν τοῦ ἔργου τοῦ συμφιλιωτοῦ καὶ Μεγάλου Βασιλέως ἡμῶν, τοῦ Εθνικοῦ Κυβερνήτου και τῶν συνεργατῶν αὐτῶν, ἅπαντες οἱ ἀνωτέρω αὐτοκινητισταί, ὡς ἐλάχιστον φόρον τιμῆς καὶ εὐγνωμοσύνης θέτουσιν εἰς τὴν διάθεσιν Υμῶν καὶ διὰ τὴν Ἐθνικὴν Οργάνωσιν τῶν Νέων τῆς Υποδιοικήσεως Λαρίσης καθ’ ἑκάστην Κυριακὴν ἔν Λεωφορεῖον πρὸς ἐπικοινωνίαν μετὰ τῶν πέριξ υποδιοικήσεων διὰ τὴν καλλιτέραν οργάνωσιν καὶ πλήρη ἐπιτυχίαν τοῦ σκοποῦ αὐτῆς».
Ἐν Λαρίσῃ τῇ 2α Δεκεμβρίου 1938
Διὰ τοὺς Αὐτοκινητιστας Αμπελῶνος, Τυρνάβου καὶ Ελασσώνος
Λ. Μανδηλᾶς, Ν. Χατζῆς, Ν. Χατζόπουλος
Ζ.
Οι ρίγες
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Νιώθω αυτό που νιώθεις.
- Πείνασες κι εσύ;
* * *
* - ΝΑ σκάσω είμαι.
- Στεναχώριες;
- Μουσακάς.
* * *
* - ΤΕΛΙΚΑ οι κάθετες ή οι οριζόντιες ρίγες παχαίνουν; Μου έφεραν κάτι τουλουμπάκια και δεν ξέρω πώς να τα φάω.
Ζ.
Άτυχος
* ΤΑ του βίου του διηγούνταν ο Λαρισαίος σε γνωστό του.
- Έχω παντρευτεί δύο φορές και δυστυχώς ατύχησα και στις δύο.
- Κρίμα… Γιατί;
- Η πρώτη μου γυναίκα με παράτησε…
- Και η δεύτερη;
- Αυτή έμεινε.
Ζ.

-------------

SKYLOS.jpg

* ΓΙ’ αυτό γαβγίστε… (Και αποφύγετε και τις αγέλες άγριων ζώων.)
Ζ.

 

 

KAZANTZID.jpg

 

* ΣΤΟΝ Ημιμαραθώνιο Τυρνάβου-Λάρισας έτρεξε κι ο Καζαντζίδης, ο πάντοτε και πανταχού παρών. Με την ευκαιρία, την άλλη Τετάρτη, 20 του μήνα, στο Χατζηγιάννειο, εκδήλωση με τραγούδια του Στέλιου από το Πνευματικό Εργαστήρι των Λαρισαίων Εκπαιδευτικών.
Ζ.

 

 

FIALES.jpg

* ΚΙ άσε τους περαστικούς, στην πλατεία Ταχυδρομείου, ν’ αναρωτιούνται. Είναι γεμάτες ή άδειες;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass