ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2023 17:22

Ανεβαίνει
* ΚΙ από σήμερα ο Κέλσιος τραβάει ξανά την ανηφόρα. Φορώντας και γυαλιά ηλίου, δεν γίνεται αλλιώς με τέτοιες λιακάδες. Προετοιμάζοντας τα Πασχούγεννα. Μα 16 βαθμούς και τη Δευτέρα...

Ζ.

Φέρτε ούζο...
* ΓΙΑ τον ‘’Economist’’ που καλεί «τον υπόλοιπο κόσμο να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή», δεν ξέρουν από τσίπουρα αυτοί, σχολιάζει η Κ. Τζ.: Ένα ποτήρι ούζο εις υγείαν της ελληνικής οικονομίας, τον πρωταθλητή στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, που κατέλαβε το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων εις υγείαν της χώρας των θαυμάτων. Η Ελλάδα πετάει, σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά πέντε δείκτες, και στέφεται από το βρετανικό μηνιαίο περιοδικό βασίλισσα οικονομικών επιδόσεων ανάμεσα σε 35 χώρες.
* * *
* ΦΕΡΤΕ ούζο από το φίνο, υπεραποδόσεις δίνω. Κατά τα άλλα: Πότε υπολογίζουν, όμως, να περάσουν και στους Έλληνες οι χαρές; Καθώς δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα ‘’Ευρωβαρόμετρο’’, που δόθηκε στη δημοσιότητα προ δύο εβδομάδων. Το 87% των Ελλήνων πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Επίσης, το 70% , δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο, θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί και πάνω από το ένα τρίτο, το 36%, δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς μερικές ή τις περισσότερες φορές. (Και αχάριστοι και δύσπιστοι...)
Ζ.

Να, δουλειά
* ΔΕΝ σταματούν να σαρκάζουν οι Λαρισαίοι.
- Μειώθηκε η ανεργία στους νέους...
- Τώρα που θ’ αρχίσουν τα Κάλαντα θα μειωθεί κι άλλο.
Ζ.Χτύπησε άσχημα
* ΜΕΓΑΛΗ γλίστρα μοιάζει η κίνηση της κυβέρνησης να απαγάγει τη δημοτική εταιρεία ‘’Ανάπλαση Αθήνας Α. Ε.’’ από την αγκαλιά του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα, δέκα μόλις μέρες πριν αναλάβει καθήκοντα. Και πριν κάνει τον έλεγχο των οικονομικών που είχε αναγγείλει για τον ‘’Μεγάλο Περίπατο’’, το διαβόητο ναυάγιο του προκατόχου του Κ. Μπακογιάννη. Επενέβη ο θείος Κυριάκος και καθάρισε, η οικογένεια ήταν πάντοτε ισχυρός θεσμός στην ελληνική κοινωνία.
Ζ.

Τρεις λειτουργίες
* ΙΓΝΑΤΙΟΥ του Θεοφόρου σήμερα και δεν γιορτάζουν και πολλοί. Ένας σίγουρα στη Λάρισα, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιγνάτιος ο επονομαζόμενος Μικρός, όχι τόσο ένεκα το δέμας, αλλά κυρίως σε αντιδιαστολή με τον μακαριστό μητροπολίτη, με τον οποίο γιόρταζαν μαζί όσο ζούσε. Χρόνια πολλά και με την ευκαιρία, ο δημοφιλής αρχιμανδρίτης του Αγίου Νικολάου δημοσιοποίησε και μέσω της εφημερίδας ότι για τη Γιορτή των Χριστουγέννων θα τελεστούν 3 λειτουργίες στον Ναό: αγρυπνία την Παραμονή, δεύτερη στις 5 τα ξημερώματα και τρίτη στις 9.30 το πρωί. Ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι Χριστιανοί.
Ζ.

Συνδυάζοντας
* ΕΚΑΝΑΝ τους συνδυασμούς τους οι νεαρές Λαρισαίες.
- Στην άλλη δεν αρέσουν οι κουραμπιέδες γιατί κάθε Χριστούγεννα τα έφτιαχνε και με έναν.
* * *
* - Η πεθερά μου με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι της πέτυχε ο χαλβάς. Το ξέρουμε. Πριν τριάντα χρόνια.
* * *
* - ΝΑΙ, είναι αλήθεια, οι άντρες τρέχουν πίσω μου.
- Και πίσω από την μπάλα τρέχουν, μετά τη σουτάρουν όμως...
Ζ.

Ιδιωτικά όχι
* ΓΙΑ τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών είχε ξεσπαθώσει, πήγε παραπίσω όμως αυτό, σχετικά με την τροπολογία για το μεταναστευτικό, ο υπουργός Μ. Βορίδης κινήθηκε κάτω από τα ραντάρ. Ιδιωτικά, ωστόσο, εκφράζει τις ανησυχίες του για το θέμα, όπως έκανε σε πηγαδάκι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Κι ήταν η ‘’Καθημερινή’’ εκεί, είχε ‘’Θεωρείο’’ και είδε και τον Λαρισαίο Μ. Χαρακόπουλο, μαζί με Ευρ. Στυλιανίδη, Δημ. Μαρκόπουλο και Δημ. Κούβελα, «οι οποίοι ήταν παρόντες, άκουσαν τον υπουργό να εκφράζει τον φόβο του πως η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει ένα κομμάτι από τα δεξιά της ενόψει ευρωεκλογών, που η ψήφος είναι και πιο χαλαρή, με αυτήκοο μάρτυρα να λέει στη στήλη ότι «ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος».
(Θα επηρεάστηκαν και οι συνομιλητές του.)
Ζ.
Δεξιοακροδεξιά
* Η δεξιά με τη δεξιά της δεξιάς η αντιπαράθεση χθες στη Βουλή και με την ακροδεξιά ως πέρα στο μαύρο, για το μεταναστευτικό. Μετά την αντιπαράθεση Αδ. Γεωργιάδη και Βασ. Στίγκα, του Σπαρτιάτου που κινδυνεύει να πάει στον Καιάδα της Δικαιοσύνης, πήρε τον λόγο ο Λαρισαίος Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας ανούσια την κόντρα: «...φτάσαμε στη Ρωμαϊκή εποχή, φτάσαμε στις στέπες της Ασίας, φτάσαμε στην Αρχαία Ελλάδα, φτάσαμε στο Βυζάντιο... Εδώ ήρθαμε να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο και τη σημερινή εποχή.» (Σιγά μην τους φρενάριζε...)
Ζ.

Θα μιλήσουν;
* ΑΣΧΕΤΩΣ που την ψήφισαν, λόγω της επιβληθείσας κομματικής πειθαρχίας, οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ έχουν υποχρέωση να πουν στους Λαρισαίους αν συμφωνούν ή όχι με την τροπολογία για το Μεταναστευτικό. Για πειθαρχία στην υπερψήφιση είπε το κόμμα, όχι για σιωπητήριο... (Μόνο ο Αντ. Σαμαράς μίλησε, οι υπόλοιποι 157 πρόδωσαν άραγε τις αρχές της παρατάξεως;)
* * *
* ΕΝΤΑΞΕΙ, ναι και από Β. Κόκκαλη και από Ε. Λιακούλη και από Γ. Λαμπρούλη, καθώς συμφωνούσαν τα κόμματά τους αλλά σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, που υπερθεματίζει, δεν αναφέρθηκαν διαφωνίες στο συγκεκριμένο θέμα. Στη ΝΔ όμως; Καλό θα ήταν να διατυπώσουν δημοσίως τη θέση τους και ο Χρ. Κέλλας και ο Χρ. Καπετάνος και ο Μ. Χαρακόπουλος, να υπερασπιστούν το ναι που είπαν στη Βουλή. Ή έστω να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις τους, παρά τη στάση τους στην ψηφοφορία, όπως άλλοι συνάδελφοί τους φρόντισαν να πράξουν. Να ξέρουν κι οι ψηφοφόροι τους τι πιστεύουν δηλαδή... (Α, όσο για τους άλλους δύο, ως τους οκτώ που είναι συνολικά οι βουλευτές, οι Λαρισαίοι δεν τους έχουν δει σε άλλα κι άλλα...)
* * *
* ΩΣΤΟΣΟ ο βουλευτής Λαρίσης Γ. Ρούντας, μίλησε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα ως εκπρόσωπος της «Νίκης», που φυσικά αντιτίθεται. Τι είπε; «Σαν σήμερα είναι μια ημέρα τιμής της θυσίας που έκαναν οι ηρωίδες Σουλιώτισσες το 1803 στον Ζάλογγο, οι οποίες εμπράκτως απέδειξαν τι σημαίνει αγάπη στην ελευθερία, στην πατρίδα και στη Δημοκρατία.
Ας εμπνευστούμε και σήμερα εμείς από το παράδειγμά τους. Σήμερα, λοιπόν, αυτή την ημέρα μνήμης έχει έρθει προς ψήφιση μια εντελώς άσχετη τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Ζ.

Άλλο συνέβαινε
* ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ στη Λάρισα, στο μυαλό και τη γλώσσα.
- Μετακίνησα το εσώρουχό της απαλά στην άκρη. Ώστε να χωρέσουν και οι κάλτσες της μέσα στο συρτάρι.
* * *
* - ΜΠΕΣ και βγάλε την μπλούζα σου.
- Τι, έτσι; Να μην πούμε μια κουβέντα πρώτα;
- Κοπελιά; Ακτινογραφία ήρθες να βγάλεις.
* * *
* - ΓΙΑΤΙ φωνάζει αυτή;
- Ήθελε να παίξουμε τον γιατρό.
- Και τι συνέβη.
- Δεν θυμόταν το ΑΜΚΑ της.
Ζ.
Παλιά, πολύ παλιά
* ΤΗΝ παρελθοῦσαν Δευτέραν ἐγένοντο αι αρχαιρεσίαι του εν τη πόλει μας Εμπορικού Συλλόγου. Κατὰ ταύτας Πρόεδρος μὲν ἐξελέγη ὁ κ. Νικόλ. Ριζόπουλος, Αντιπρόεδρος ὁκ. Αθ. Μιχαηλίδης, Ταμίας ό κ. Βασίλ. Σηλυβρίδης, Γραμματεὺς ὁ κ. Νικ. Κοκουφλῆς καὶ μέλη οι κ. κ. Κωνστ. Κοτσίνας, Αντ. Μαντζούκας καὶ ᾿Αθ. Χαλκιόπουλος.
Μετά λύπης όμως πληροφορούμεθα, ὅτι τινὲς τῶν ἐν τῇ πόλει μας εμπορευομένων καὶ βιομηχάνων δὲν στέργουσι νὰ γείνωσι μέλη τοῦ Ἐμπορικοῦ Συλλόγου Λαρίσης, ἐπὶ τῷ λόγῳ, ὅτι οὗτοι δὲν εἶνε δήθεν ἔμποροι ὑφασμάτων ἢ ἄλλων ομοίων εἰδῶν... (Είναι το σωτήριον έτος 1906 και το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Σάλπιγξ’’, που ανέσυρε ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.)
* * *
* ΚΑΙ κάτι επιπλέον, μέσα από την Αγορά: Βούτυρα-Τυριά, Εδώδιμα και Ποτά. Εἰς τὸ ἀρτισύστατον μέγα Παντοπωλείον Κλιάφα και Λέγκα, πρώην Γεωρ. Καλύβα, ὅλα τὰ εἴδη τῶν ἐδωδίμων καὶ ἀποικιακῶν εἰς μεγάλην ποσότητα. Μεγάλη ἀποθήκη τῶν πεφημισμένων Βουτύρων, γνωστῶν ἐν Λαρίσῃ ὑπὸ τὸ ὄνομα «Μπαμπανάτσα», των εξαισίων Κασερίων, τῶν βραβευθέντων ἐν τῇ Πανθεσσαλική Εκθέσει τῆς Λαρίσης, τῶν ἀδελφῶν Κλιάφα, πρὸς δὲ Τουλουμουτηρίων, Φέτας και Κεφαλοτυρίων Χασίων και Ασπροποτάμου.Τιμαὶ ὅλων τῶν εἰδῶν λογικαί. (Λάρισα ‘’τυριά’’ από αρχαιοτάτων...)
* * *
* ΑΛΛΑ ήθη ή μήπως παρόμοια; Στον επί της παραμεθορίου τότε Τύρναβο, από την εφημερίδα ‘’Λάρισα’’ του 1884: Ὁ ἐν Τυρνάβω ᾠδικός θίασος (Καφέ Σαντάν) κατεκερματίσθη. Τρεῖς ἐρατειναὶ γερμανίδες ἐξ αὐτοῦ, ἀποβαλοῦσαι τὴν ψυχρότητα τῆς πατρίδος των ἐν μιᾷ νυκτὶ καὶ κοινῇ συννενοήσει απήχθησαν ἑκουσίως ὑπὸ τριῶν κατωτέρων ἀξιωματικῶν καὶ διάγουσι νῦν τὸν μακάριον τοῦ μέλιτος μῆνα. Τὰ αὐτὰ εἴχομεν πέρυσιν ἐνταῦθα. Τὰ αὐτὰ συνέβησαν καὶ ἐν Τρικκάλοις. Δὲν ὑπάρχει προεξέχουσα πόλις ἐν Θεσσαλίᾳ νὰ μὴ ἔχει ἓν ἢ δύο Καφέ-Σαντάν, εἰς ἃ καθ᾽ ἑκάστην σχεδόν συμβαίνουσιν ρήξεις καὶ διαπληκτισμοί, και πάμπολλα απαριθμοῦνταιτα θύματα. Ἡ εἰσβολή αὕτη τῶν ἐκ Βοημίας αὐλητρίδων τούτων εἶναι νόσημα ἐπιδημικὸν ἐπιπολάζον ἀνὰ πᾶσαν τὴν Ελλάδα, καὶ δεῖται θεραπείας...
Ζ.

Τάξιμο δώρων
* ΕΝΑ βράδυ, ο Αηβασίλης πλησιάζει μια παρέα τριών Λαρισαίων.
- Τι δώρο θα ήθελες για τα Χριστούγεννα; Ρωτάει τον πρώτο.
- Ένα τζιπ, απαντάει εκείνος.
- Ωραία...
Απευθύνεται κατόπιν στον δεύτερο.
- Τι δώρο θα ήθελες για τα Χριστούγεννα;
- Ένα εξοχικό στη θάλασσα, η επιθυμία του.
- Ωραία...
* * *
* ΚΟΙΤΑΖΕΙ και τον τρίτο άντρα.
-Εσύ, τι δώρο θα ήθελες για τα Χριστούγεννα;
- Έναν όρχι, σε παρακαλώ πολύ, γιατί τον έχασα όταν ήμουν πολύ μικρός, λέει εκείνος. Μόνο αυτό Αγιεβασίλη μου... Είναι πολύ δύσκολο;
-Όχι, όχι... Γιατί οι άλλοι δύο τι νομίζεις πως θα πάρουν;
Ζ.

 

------------------

KOYRET_DHMARXOI.jpg

*ΚΑΛΑ τα υπερκομματικά και η συναίνεση, όμως ο νέος περιφερειάρχης έχει και δύο δημάρχους της κεντροαριστεράς, πασοκοσυριζαίους, τους Αγιάς και Ελασσόνας, να μπορεί να συνεννοηθεί πιο άνετα μαζί τους.
Ζ.

 

SYMPARAT1_ADAMOP.jpg

*ΣΤΗ συνέλευση της ‘’Συμπαράταξης’’, στη μια άκρη ο Θάνος Αδαμόπουλος με το δίδυμο Makis&Makis, στην άλλη το δίδυμο Πάνος Σάπκας-Δημ. Μαβίδης.
Ζ.

 

 

XARAKOP.jpg

*ΤΗΡΗΘΗΚΕ και φέτος η παράδοση με τον πρωθυπουργό να στέκεται, λέει, ως Νυμφίος και να δέχεται τα συγχαρητήρια των βουλευτών του μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Ο Μ. Χαρακόπουλος, στο têt à têt, δεν πρέπει να περιορίστηκε μόνο σε ευχές. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά στη Θεσσαλία…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass