ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2023 17:17
*ΥΠΟΥΡΓΟΙ και δεσποτάδες στη σειρά. Οι μεν χρειάζονται την τεχνολογία διαρκώς, οι δε τα γνωρίζουν δια της Επιφοιτήσεως. Ζ. *ΥΠΟΥΡΓΟΙ και δεσποτάδες στη σειρά. Οι μεν χρειάζονται την τεχνολογία διαρκώς, οι δε τα γνωρίζουν δια της Επιφοιτήσεως. Ζ.

Όλο(ι) έξω
* ΥΠΕΡΟΧΟΣ καιρός, η χειμωνάνοιξη συνεχίζεται κι όλος ο κόσμος έξω. Έξω από τις πόλεις, εκδρομές. Έξω από τα σπίτια, βόλτες. Έξω και στα μαγαζιά, για καφέδες. Οι πάντες, παντού έξω...

Ζ.
Εκτός χρόνου
* ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ λέει κι ο Δούναβης, όχι όμως κι η Βουδαπέστη, το πλατύ ποτάμι πάντως έχει κατεβάσει πολύ νερό, η στάθμη του έφτασε τα 7 μέτρα. «Καταγράφηκε μεγάλη ποσότητα βροχής στους παραποτάμους του Δούναβη και τα χιόνια έλιωσαν λόγω του ήπιου και υγρού καιρού, επομένως οι πλημμύρες ήρθαν νωρίτερα» αναφέρεται, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι πλημμύρες να επαναληφθούν την άνοιξη. Όπως έγινε και το 2013, που τα νερά στον Δούναβη ξεπέρασαν τα 9 μέτρα, ήταν Μάιος όμως τότε, είχαν λειώσει τα χιόνια. (Η Λάρισα κι ο κάμπος ακούν πλημμύρες και τσιλώνουν τ’ αυτί.)
* * *
* Ο κόσμος στη Βουδαπέστη έκανε περίπατο κατά μήκος του ποταμού σε μια ηλιόλουστη ημέρα, απολαμβάνοντας το σπάνιο θέαμα των κυμάτων να χτυπούν τα αναχώματα, κάτω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. «Θυμάμαι μεγάλες πλημμύρες, όχι όμως τον Δεκέμβριο. Τον Δεκέμβριο, ο Δούναβης συνήθιζε να παγώνει. Θυμάμαι φορές, όταν ήμουν πολύ νέος, που έπρεπε να σπάσουμε με εκρηκτικά τον πάγο που είχε συγκεντρωθεί γύρω από την Αλυσιδωτή Γέφυρα», περιέγραψε ένας πολίτης, ο Μίκλος.
Ζ.
Τρώτε ορθά
* ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ιατροχριστουγεννιάτικες μεταξύ Λαρισαίων.
- Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια λέει είναι η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ε, να τρώμε όρθιοι με τα πιάτα στα χέρια να μη κολλάμε, μυαλό θέλει;
* * *
* - ΙΑΤΡΙΚΟ θαύμα: Άντρας που βρισκόταν σε κώμα, άκουγε στην τηλεόραση τον Άδωνη και σηκώθηκε για να την κλείσει.
* * *
* - ΔΙΟΤΙ, όπως θα έλεγε ο υπουργός, τι μας διδάσκουν τα Χριστούγεννα, ε; Ότι δεν χρειαζόμαστε νοσοκομεία και μαιευτήρια. Μια χαρά είναι και οι στάβλοι με τα παχνιά.
Ζ.
Αντε βίβα...
* ΚΑΙ κει που τρώγαν, πίναν κιόλας.
- Αφήστε παιδιά... Από οινόπνευμα φέτος ήπια και το πνεύμα των Χριστουγέννων.
* * *
* - ΝΑ πίνετε βρε σεις, είπαμε. Αλλά να προσέχετε γιατί πίνουν και οι κολώνες και μετά πέφτουν πάνω σας.
Ζ.
Τελικά περίσσευε
* «Σ’ ΑΥΤΗ την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς», τόνισε στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας ο Δημ. Κουρέτας.
Και στην παρέα των Λαρισαίων σχολίαζαν.
- Η Θέκλα όμως περίσσευε. Ο ίδιος την είχε επιλέξει για δεξί του χέρι, ο ίδιος την καρατόμησε.
- Εμένα οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν τους άντεξε κι έφυγε.
- Ναι αλλά ούτε καν την είχε διορίσει σύμβουλό του, δεν ανέλαβε ακόμη, απλώς ακούστηκε ότι θα ήταν και βέβαια όλοι την έβλεπαν να τον ακολουθεί παντού...
Ζ.
Ετσι χωρίς...
* O νέος περιφερειάρχης θύμισε στην ομιλία του και πως μετά την εκλογή του έκανε τρεις εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας τμήματα του προγράμματός του. Το «Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης, ένα καλομελετημένο κείμενο, επεξεργασμένο από καθηγητές Πανεπιστημίου». Το αναγνωρίζει κι ίδιος πως ένα σχέδιο απλώς είναι, από πανεπιστημιακούς μάλιστα, θεωρητικό.
Επιπλέον για τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, καθώς και προτάσεις για τον Πολιτισμό. Ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση θέσεων για την Κτηνοτροφία.
- Μέχρι τις άλλες εκλογές θα υπάρχει λογικά ένα πλήρες πρόγραμμα στη διάθεση των πολιτών.
- Πρέπει να το παραδεχτείτε πάντως ότι είναι ο μοναδικός συνδυασμός που κέρδισε εκλογές και παρουσιάζει το πρόγραμμά του μετά απ’ αυτές.
- Ε ναι. Αφού κατέβηκε έτσι χωρίς πρόγραμμα, με καμπάνια εκ του προχείρου, ήξερε ότι δεν είχε πιθανότητες, γι’ αυτό άλλωστε και η τακτική ήταν «δεν μιλάμε και πολύ». Μετά ήρθε η πλημμύρα...
Ζ.
Προς τα πού;
* ΣΕ περίεργες συζητήσεις είχαν μπει οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Αφού οι κατσαρίδες καταφέρνουν και επιβιώνουν από πυρηνικές βόμβες και χημικό πόλεμο, τότε τι διάολο έχει μέσα αυτό το Teza...
* * *
* - ΕΓΩ πάντως θα σταματήσω να φοράω μαύρα μόνο όταν βγάλουν κάτι πιο σκούρο.
* * *
* - ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ αν θα μάθουμε άραγε ποτέ προς τα πού πήγε τελικά αυτός που είπε το ‘’Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’’;
Ζ.
Υπόγεια
* ΔΕΝ έχουν άδικο οι άνθρωποι που φωνάζουν γιατί δεν πήραν χρήματα για οικοσκευές που είχαν στα υπόγεια. Είναι άδικο να χάνονται ολόκληρα νοικοκυριά και οι άνθρωποι να προσπαθούν να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες για να πάρουν λίγα χρήματα. Λίγα αν σκεφτεί κανείς τις ζημιές που έχουν πάθει και σχετίζονται με πράγματα που όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε τι έχουμε στα υπόγεια. Ένα δεύτερο σπίτι.
Κ.Γ.
Τίποτα καινούργιο
* ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ ματαιοτήτων, είπε ο Εκκλησιαστής, τα πάντα ματαιότης. Στα λόγια του υιού του Δαυίδ, βασιλιά του Ισραήλ, καταφεύγει ο Λαρισαίος Γ. Π.: Ποιο είναι το κέρδος του ανθρώπου που μοχθεί αδιάκοπα κάτω απ᾽ τον ήλιο; Οι γενιές φεύγουν και έρχονται, όμως η γη παραμένει στους αιώνες. Ο ήλιος ανατέλλει και δύει κι όλο τρέχει προς το σημείο απ᾽ όπου ανέτειλε. Κατά τον νοτιά φυσούν οι άνεμοι κι ύστερα προς τον βοριά τραβάνε στριφογυρίζοντας αδιάκοπα και πάντα επιστρέφουν. Όλα τα ποτάμια χύνονται στη θάλασσα, όμως η θάλασσα δεν πλημμυρίζει. Στον τόπο όπου ξεκίνησαν, εκεί γυρίζουν πάλι. Ό,τι υπήρξε θα ξαναϋπάρξει, κι ό,τι έγινε θα γίνει κάποτε ξανά. Τίποτα δεν είναι καινούριο πάνω σ᾽ αυτή τη γη.
* * *
* ΚΑΙ τα αναφέρει λέει με αφορμή την αποδημία του τρανού και σκληρού Β. Σόιμπλε: Εγώ ο Εκκλησιαστής υπήρξα βασιλιάς του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Τα είδα όλα όσα διαδραματίζονται κάτω απ᾽ τον ήλιο και διαπίστωσα πως όλα ήταν μάταια κι εφήμερα. Ό,τι στράβωσε δεν γίνεται να ισιώσει κι ό,τι λείπει δεν μπορεί να μετρηθεί. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως έγινα μέγας και τρανός, πως γνώρισα δόξες και συγκέντρωσα τόσες γνώσεις, που ξεπέρασα όλους όσοι έζησαν πριν από μένα στην Ιερουσαλήμ. Ο νους μου γνώρισε πολλά και έμαθε πολλά. Μελέτησα τη μωρία και τα λάθη των ανθρώπων, ώσπου κατάλαβα πως όλ᾽ αυτά είν᾽ ένα τίποτα. Γιατί μέσα στην πολλή σοφία κρύβεται θλίψη πολλή. Τα περασμένα κανείς δεν τα θυμάται. Και όσα θα συμβούν, θα σβήσουν απ᾽ τη μνήμη των ανθρώπων που θά ᾽ρθουν ύστερ᾽ από μας. (Κι είναι παρηγοριά τώρα αυτά; Ε, κάτι είναι...)
Ζ.
Πολύ αστείος
* ΣΤΑ δύσκολα εντρυφούσαν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Καταλαβαίνεις ότι γερνάς όταν μετά το σεξ αντί για τσιγάρο κάνεις εισπνοές με αερολίν.
* * *
* - ΜΑΡΙΑ, τι σου άρεσε σε μένα και με παντρεύτηκες;
- Ότι λες πολύ ωραία ανέκδοτα.
- Α, κι εγώ νόμιζα επειδή είμαι πολύ καλός στο σεξ...
- Σταμάτα... Είμαστε και έξω... Θα κατουρηθώ πάνω μου.
* * *
* - ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ πάντως δεν είναι να θέλεις γάμο και να μην μπορείς να παντρευτείς. Απελπισία είναι να μην θέλεις γάμο και να είσαι παντρεμένος.
Ζ.
Πλατεία και Ρολόι
* Η πασίγνωστη Πλατεία Λαρίσης, από δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Σάλπιγξ’’ του 1890, που εντόπισε ο φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
Υπεγράφη τὸ Συμβόλαιον μεταξὺ τοῦ κ. Δημάρχου Λαρίσσης καὶ τοῦ ἰδιοκτήτου τῆς ἐν τῷ μέσῳ τῆς πλατείας καὶ τοῦ Διοικητηρίου οἰκίας, δι’ οὗ αὕτη μετὰ τῶν παρακειμένων οἰκοπέδων πωλεῖται εἰς τὸν Δῆμον καὶ ἐντὸς ὀλίγων ἡμερῶν διανοίγεται ὡραιοτάτη πλατεία ή μεγαλητέρα τῶν πλατειῶν ὅλων τῶν πόλεων τοῦ Ἑλληνικού Βασιλείου. Ο κ. Δήμαρχος δέον ἤδη νὰ σκεφθῇ ὅπως ὅταν τὸ ταχύτερον ἐκλείψωσι καὶ αἱ φυλακαί, αἵτινες οὐ μόνον ἀσχημίζουσιν τὸ ἐξωραϊσθεν μέρος, ἀλλὰ καὶ ὡς ἑστία δυσωδίας χρησιμεύουσι.
* * *
* ΤΗΣ ίδιας εφημερίδας από το 1892:  Τὸ ὡρολόγιον τῆς πόλεως. Αδιάφορον ἂν πληρώνηται ἐπίδομα μηνιαῖον διὰ τὴν ἐπιδιόρθωσιν, καὶ ἐπίβλεψιν τοῦ ὡρολογίου τῆς πόλεώς μας αὐτὸ θὰ κτυπά ὅσας ὥρας θέλει καὶ ὁπότε θέλει, προχθές ἐκτύπησε 40, περίεργον πρᾶγμα. Φαίνεται ὅτι θὰ ἐπλήθυνον αἱ ὧραι ἡ φρονοῦμεν ὅτι πρέπει νὰ παύσῃ τὸ ἄσκοπον καὶ ῥουσφετολογικὸν τοῦτο ἐπίδομα, ἢ τοὐλάχιστον νὰ δοθῇ κατὰ τὸ ἥμισο εἰς παίδα τινα ν’ ἀνέρχεται καθ᾿ ἑκάστην νὰ κτυπᾷ τὴν καμπάνα. Ως ἐκ τῆς ἀκαταστασίας τοῦ ὡρολογίου δεν ἔλειψαν καὶ τινα ἐπεισόδια ἰδίως οικογενειακά, των συζύγων βραδυνάντων νὰ μεταβῶσιν εἰς τὰς οἰκίας των καὶ ἐντεῦθεν συζυγοκαυγάδες.  Ελπίζομεν ἤδη να περιορισθῶσι ταῦτα μὲ τὴν ἔλευσιν τοῦ κ. Νομάρχου. (Πολυεπίπεδος ο ρόλος του Ρολογιού, τα παλιά τα χρόνια όμως).
Ζ.
Το πρόβλημα
* Ο νεαρός Λαρισαίος μπαίνει σε ένα φαρμακείο και ρωτάει τη μεσήλικη κυρία πίσω από το πάγκο.
- Συγγνώμη, μπορώ να μιλήσω στον φαρμακοποιό;
- Εγώ είμαι νεαρέ μου...
- Α μάλιστα... Καλά ξεχάστε το καλύτερα. Γειά σας.
- Νεαρέ μου, εγώ και η αδελφή μου είμαστε φαρμακοποιοί εδώ και χρόνια. Έχουμε ακούσει τα πάντα. Μην ντρέπεσαι λοιπόν...
- Εντάξει τότε, ακούστε το πρόβλημά μου. Όταν έχω στύση, μένει έτσι για ώρες και δεν χαλαρώνει με τίποτε. Μπορείτε να μου δώσετε κάτι γι’ αυτό;
- Μάλιστα. Μια στιγμή να συμβουλευτώ και την αδελφή μου, τι να σου δώσουμε.
Η φαρμακοποιός χάνεται πίσω από μία κουρτίνα και επιστρέφει σε λίγα λεπτά.
- Νεαρέ μου, μίλησα με την αδελφή μου. Σου δίνουμε 500 ευρώ την εβδομάδα και το ένα τρίτο του φαρμακείου.
Ζ.
Κόκκινα
* ΣΤΑ κόκκινα ντύθηκε χθες βράδυ η Λάρισα από την πολύ ωραία δράση που διοργάνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Χρώματα, φωνές, χαμόγελα έδωσαν μια διαφορετική εικόνα, ακόμα πιο γιορτινή και αισιόδοξη στην πόλη.
* * *
* ΣΤΑ χαρτιά ονομάζεται Santa Run, όμως οι Λαρισαίοι το αλλάξαμε λιγάκι και το κάναμε περίπατο. Ποιος τρέχει τώρα... Δεν αλλοιώνεται ωστόσο ο χαρακτήρας μιας τέτοιας εκδήλωσης, αφού σημασία είχε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις στολές και αυτό έγινε.
* * *
* ΠΑΡΩΝ και ο νέος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος που αυτές τις πρώτες ημέρες δείχνει εντυπωσιακά στοιχεία δραστηριότητας καθώς είναι παντού. Σχεδόν σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις. Μπήκε πολύ ζεστός, σχολιάζουν εύστοχα οι περισσότεροι.
* * *
* ΟΙ φωνές των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με τις μουσικές και τον κόσμο από τα καταστήματα εστίασης σε όλο το κέντρο δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που είχαμε καιρό να δούμε και θύμισαν ωραίες εποχές πριν τα προβλήματα με τις πλημμύρες. Πέρασε πολλά αυτή η περιοχή, καιρός ήταν να χαμογελάσει λιγάκι.
* * *
* ΚΑΙ λέμε λιγάκι καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό συνεχιστεί και το νέο έτος. Το κοκτέιλ των ιώσεων φαίνεται πως φέρνει και τις μάσκες μαζί, που σίγουρα κανείς δεν θέλει να ξαναφορέσει. Όχι πάλι...
Κ.Γ.

 

------------

VOYLGAR_MAKHS.jpg*ΔΕΝ είναι καφενείο, απλώς δεν είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση. Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου ο Σωτ. Βούλγαρης που μετακινήθηκε στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ως υποψήφιος βουλευτής, δεν θα πάψει όμως ποτέ να είναι παρών στα δημοτικά πράγματα.
Ζ.

 

PERIFEREIARX.jpg*ΛΟΓΙΚΟ να υπάρχουν, αυτή την περίοδο δύο θέσεις για τους περιφερειάρχες στην εκδήλωση του Ωδείου. Ο απερχόμενος κι ο επερχόμενος. Στην ακριβώς πίσω σειρά όμως υπάρχουν κρατημένες άλλες δύο. Μυστήριο...
Ζ.

 

AYGEN_KOURET_KAPETAN.jpg*ΜΕΤΑ το ‘’κρας τεστ’’ την πρώτη κιόλας μέρα κατόπιν της εκλογής του Δημ. Κουρέτα, ο υπουργός Λευτ. Αυγενάκης ημέρεψε κι όλα μέλι γάλα με τον νέο περιφερειάρχη. Φυσικά, όταν βρίσκεται στη Λάρισα, ο υπουργός Γεωργίας έχει πάντα στο πλευρό του τον φίλο του Χρ. Καπετάνο. Μα πάντα...
Ζ.

 

DHMARXOI_XEIRAPSIA.jpg*ΤΟ ένα χέρι στην οικογένεια, ο Θαν. Μαμάκος, το άλλο στη Δημαρχία.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass