Ψιθυριστά και... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2024 16:45
* ΤΟΝ Λαρισαίο επιτελάρχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Αστέριο Μαντζιώκα, τίμησε το Aegean College Λάρισας.  Στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Η ηγεσία και τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου ηγέτη», που διοργάνωσε στη Δημοτική Πινακοθήκη η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean, παρουσία εκατοντάδων επαγγελματιών, φοιτητών και απόφοιτων, μεταξύ άλλων βράβευσε τον Αστ. Μαντζιώκα, ο οποίος αφιέρωσε τη βράβευσή του στον υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ, Γιώργο Λυγγερίδη, που έχασε πρόσφατα εν ώρα καθήκοντος τη ζωή του, με το κοινό να ξεσπά σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Περήφανη η Λάρισα και η Τσαριτσάνη, για τον σπουδαίο άνδρα, ηγέτη! * ΤΟΝ Λαρισαίο επιτελάρχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Αστέριο Μαντζιώκα, τίμησε το Aegean College Λάρισας. Στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Η ηγεσία και τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου ηγέτη», που διοργάνωσε στη Δημοτική Πινακοθήκη η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean, παρουσία εκατοντάδων επαγγελματιών, φοιτητών και απόφοιτων, μεταξύ άλλων βράβευσε τον Αστ. Μαντζιώκα, ο οποίος αφιέρωσε τη βράβευσή του στον υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ, Γιώργο Λυγγερίδη, που έχασε πρόσφατα εν ώρα καθήκοντος τη ζωή του, με το κοινό να ξεσπά σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Περήφανη η Λάρισα και η Τσαριτσάνη, για τον σπουδαίο άνδρα, ηγέτη!

Επιλεκτικά
*- ΛΕΝΕ ότι θα βρέξει, έστω ότι θα λασποβρέξει, απ’ την αναβροχιά καλύτερα...

Κλασικά, συζήτηση για τα καιρικά στην παρέα των Λαρισαίων.
- Ναι, αλλά λένε, επίσης, ότι οι όποιες βροχές θα πέσουν πάλι επιλεκτικά, κατά τόπους, οπότε μην ελπίζεις...
- Ωχ, θα πάμε τον άλλο μήνα δηλαδή; Θα ισχύσει δηλαδή αυτό που λέγαν οι παλιοί; Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει.

Λόγω κάλπης
* ΑΡΧΙΣΑΝ τα προεκλογικά ταξίματα πριν από τις ευρωκάλπες, διαβλέπει ο Γ.Κ. Αναφερόμενος στη μόνιμη επιστροφή 100 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, που προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης. Από το 2025 όμως. Και θυμίζοντας παράλληλα ότι μέχρι το 2015, πριν καταργηθεί η επιστροφή του ΕΦΚ με τα μνημόνια, οι αγρότες λάμβαναν 160 με 170 εκατ. ευρώ, όταν το πετρέλαιο είχε τότε 1,2 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα έχει 1,7 ευρώ και θα πάρουν 100. Φέτος μόλις 82, μετά από κινητοποιήσεις κιόλας. Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, το χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη.
Προβλέποντας ότι θα εξαγγείλει και κανέναν Αχελώο ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα...
***
* ΩΣΤΟΣΟ, με σαρκασμό αντιμετώπισαν οι Λαρισαίοι αγρότες την επιστροφή πετρελαίου που έλαβαν προσφάτως.
- Ρε συ δεν πήραμε τις βαλίτσες, πώς θα κουβαλήσουμε τόσα λεφτά...
Καθώς υπήρξαν αρκετοί που είδαν στους λογαριασμούς τους μόλις κάποια δεκάρικα, άντε μερικά κατοστάρικα άλλοι. Να γεμίσει ένα ντεπόζιτο στο τρακτέρ δεν έφταναν...

Το παλεύει
* ΘΕΜΑ Κασσελάκης στη συντροφιά των Λαρισαίων και δεν ήταν και τίποτε πούροι Συριζαίοι.
- Αεικίνητος ο τύπος, διαρκώς πέρα-δώθε, έξυπνος άνθρωπος και ασταμάτητος, πάει παντού, μιλάει για όλα, εμφανίζεται με επιχειρήματα...
- Και κινείται στο όριο, στην κόψη του ξυραφιού, ενώ ξέρει ότι τον περιμένουν στη γωνία, δεν έχει προστατευτικό κουκούλι, ούτε δίχτυ ασφαλείας από κάτω του...
- Μάλλον λόγω ταχύτητας δεν τον προλαβαίνουν να τον πετύχουν...
- Και φαίνεται να απευθύνεται στον νέο κόσμο, στους εκτός συστήματος. Τελικά οι πιο επιφυλακτικοί απέναντί του είναι μάλλον οι ακραιφνείς Συριζαίοι, τους έχει μπερδέψει.
- Το θέμα είναι αν θα αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία την προσωπική του ζωή...
- Οι νέοι λένε ότι τα αντιμετωπίζουν αλλιώς αυτά τα πράγματα.
- Θα φανεί τι ανταπόκριση βρίσκει και από τη συμμετοχή που θα υπάρξει στις εσωκομματικές εκλογές για τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. (Σήμερα η ψηφοφορία και στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας).

Και παλιά
* ΑΛΛΑΓΗ της ώρας πάλι προσφάτως και ο Κ.Μ. ανακάλυψε δημοσίευμα από φύλλο εφημερίδας στις 6 Απριλίου 1941, την ημέρα εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα δηλαδή, το οποίο αποδεικνύει ότι η αλλαγή έχει παρελθόν: Από της εσπέρας της αύριον τα τελευταία δρομολόγια των τροχιοδρομικών οχημάτων θα γίνωνται την 10:30 νυκτερινήν.
Η ημίωρος αύτη παράτασις απεφασίσθη κατ’ ακολουθίαν της αρχομένης απόψε εφαρμογής της θερινής ώρας και ίνα εξουδετερωθούν κατά το ήμισυ τα αποτελέσματα, τα οποία θα έχη αύτη επί των συνηθειών του κοινού. Ουσιαστικώς, εννοείται, πρόκειται περί συντομίας και ουχί παρατάσεως των δρομολογίων, δοθέντος ότι από της αύριον η 10:30 νυκτερινή θα είνε η συνήθης 9:30 νυκτερινή ώρα.
***
* ΕΝ τω μεταξύ, το Υπουργείον των Σιδηροδρόμων απηύθυνεν εγκύκλιον προς άπαντα τα Υπουργεία, τας Γενικάς Διοικήσεις, Νομαρχίας και άλλας δημοσίας υπηρεσίας, σχετικώς με την εφαρμογήν της θερινής ώρας. Ανακοινούν, ότι αύτη θ’ αρχίση από του μεσονυκτίου της σήμερον, καλεί τας υπηρεσίας όπως μεριμνήσουν διά την αναπροσαρμογήν της εν γένει λειτουργίας των προς την νέαν ώραν, ώστε να μην προέλθη ουδεμία ανωμαλία εκ της επερχομένης μεταβολής. (Το εάν διατηρήθηκε και στην περίοδο της Κατοχής η αλλαγή αυτή, είναι άγνωστο, όπως επίσης και το εάν η αλλαγή της ώρας συνέβαινε και σε άλλα ευρωπαϊκή κράτη. Αλλά να υπάρχει και «Υπουργείο Σιδηροδρόμων», υπεύθυνο για την αλλαγή της ώρας... Φανταστικό;).
Κάποιος λόγος
* ΤΟ φιλοσοφούσαν οι μεσήλικες της τριγωνοπλατειακής παρέας, τους είχε πιάσει μια μελαγχολική διάθεση.
- Ναι, για κάποιον λόγο γίνονται όλα, μόνο που ούτε ο λόγος δεν ξέρει αυτόν τον λόγο.
***
* - ΓΕΡΑΣΑΜΕ πριν την ώρα μας, μωρέ...
- Γιατί, τι ώρα είναι;
***
* - ΚΑΤΙ ήξερε ο παλιός που έλεγε «πίσω να κοιτάς μόνο όταν θέλεις να παρκάρεις».
***
* - ΤΑ παιδιά τα πάμε νηπιαγωγείο, τους ηλικιωμένους στο γηροκομείο και στο σπίτι παίρνουμε κατοικίδια για να μη νιώθουμε μοναξιά.

Δεν επηρεάστηκε
* ΔΙΑΒΑΖΑΝ οι Λαρισαίοι χθες στην εφημερίδα τις διευκρινίσεις του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, για τον αγωγό φυσικού αερίου και το μπάζωμα στα Τέμπη μετά το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Σημείωνε, λοιπόν, ο ΔΕΣΦΑ πως «ο αγωγός υψηλής πίεσης διέρχεται πλησίον του σημείου του δυστυχήματος των Τεμπών», προσθέτοντας ότι «το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας μετέβη στο σημείο για να ενημερώσει...» και «ο αγωγός φυσικού αερίου που βρίσκεται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος δεν επηρεάστηκε...».
***
* ΑΥΤΗ ήταν η απάντηση από την Αθήνα, σε σχόλιο που είχε προηγηθεί με αφορμή τις δηλώσεις του Λαρισαίου ναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη, επίτιμου αρχηγού ΓΕΝ, ο οποίος κατακεραύνωνε υπουργούς: «...είπαν ότι κάτω από εκεί που μπαζώσανε στα Τέμπη, μπαζώσανε επειδή υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, ο αγωγός δεν περνάει από εκεί».
Όντως, ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης είχε πει «κάτω από το χώμα υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου, που αν σκάσει, θα καεί όλη η Λάρισα...». Και ο υπουργός Γ. Φλωρίδης πως «στον τόπο του δυστυχήματος υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος για λόγους ασφαλείας καλύφθηκε με χαλίκια. Αυτά είναι τα μπαζώματα...».
(Το «κάτω από» και «στον τόπο» έχουν διαφορά από το «κοντά στο σημείο». Επομένως, η καθησυχαστική απάντηση που έδωσε ως όφειλε, ο ΔΕΣΦΑ, μάλλον στους υπουργούς απευθύνεται, παρά στον ναύαρχο).

Συμπίπτουν ή δεν;
* ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ κυβερνητική προσπάθεια καταγγέλλει ο Δημ. Κουρέτας, με στόχο την απαξίωση του σχεδίου της Περιφέρειας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Με την κυβέρνηση, λέει, να υιοθετεί άκριτα το σχέδιο μιας ιδιωτικής εταιρείας, των Ολλανδών εν προκειμένω, που η ίδια προσκάλεσε. Εν τω μεταξύ, βέβαια, ο περιφερειάρχης έχει πει ότι το δικό του σχέδιο ταιριάζει σχεδόν κατά 90% με εκείνο των Ολλανδών. Άρα;
***
* ΕΚΕΙ, με το βαμβάκι και το μέλλον της καλλιέργειάς του, υπάρχει μια διαφορά σίγουρα και δεν είναι διόλου ασήμαντη.
Και φυσικά με την ιδέα των συνεργατών του περιφερειάρχη για τη σήραγγα αποστράγγισης της πλημμυρισμένης Κάρλας προς το Αιγαίο, την οποία απέρριψαν και οι Ολλανδοί και η κυβέρνηση, επιχειρηματολογώντας σχετικά. Μια ιδέα αμφιλεγόμενη, που προκάλεσε εξαρχής ενστάσεις και στη Θεσσαλία και που τώρα προκαλεί γενικότερο πρόβλημα.
Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για γονατογράφημα, όσο διαρκεί η σχετική συζήτηση που προκλήθηκε, η Κάρλα θα έχει αδειάσει.

Αφραγκίες
* ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ δυσκολίες στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων, αφραγκίες κλασικά, μόνο το χιούμορ περίσσευε.
- Πάσχω από χρόνια χρηματική ανεπάρκεια.
***
* - ΕΙΜΑΙ κάπου ενδιάμεσα στο πρέπει να κάνω οικονομία και μια ζωή την έχουμε.
***
* - ΓΙΑΤΙ κάνατε ληστεία στην τράπεζα;
- Αυτή άρχισε πρώτη.
***
* - ΣΤΙΣ νέες τιμές των διοδίων συμπεριλαμβάνεται και ποτό;
***
* - ΘΕΛΩ αυτήν την ασφάλεια αυτοκινήτου με τα 40 ευρώ. Τι καλύπτει;
- Γλωσσοφαγιά, κακό μάτι και κατάρες πεθεράς.

75 μέρες απεργία
* KAI πώς θα γίνει Πάσχα; Χωρίς αρνί; Αύριο Δευτέρα ξεκινάει η μεγάλη απεργία των κτηνιάτρων του Δημοσίου, με διάρκεια λένε έως τις 30 Ιουνίου.
Επομένως, μπλοκάρονται τα σφαγεία κι άρα οβελίας γιοκ. Κάτι θα πρέπει να γίνει βέβαια, αλλά οι απεργοί δείχνουν αποφασισμένοι. Και απελπισμένοι, έφτασαν στα όριά τους. Και με την κινητοποίησή τους αναδεικνύουν τις αντιφάσεις της κυβέρνησης.
***
* ΤΙ ζητούν; Προσλήψεις, ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό. Οι μισοί απ’ όσους προβλέπεται υπηρετούν σήμερα.
Από την άλλη, η κυβέρνηση το έχει πολύ εύκολο να διαβεβαιώνει για αύξηση των ελέγχων στην ποιότητα και των κρεάτων, αλλά και πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, στα λόγια όμως, ποιος θα τα κάνει αυτά;
***
* Οι κτηνίατροι ζητούν, επίσης, να παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα, το οποίο λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα σφαγεία, με μόνο τον δικό τους κλάδο απ’ έξω.
Το αίτημα το έχουν δεχθεί τα Υπουργεία στα οποία υπάγονται, αλλά όχι όμως και εκείνα που έχουν αρμοδιότητα στο δημόσιο ταμείο.
Σε διαφορετική κυβέρνηση υπάγονται άραγε; Ή απλώς πρόκειται για το σύνηθες κόλπο αποφυγής;
(Τώρα, όμως, θα βρεθούν όλοι προ των ευθυνών τους).

Κάθε 3 μέρες
* - ΒΡΕ πού μπλέξαμε...
Παραξενεμένος ο Λαρισαίος ακούγοντας πάλι τον Κυρ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει ότι στηρίζουμε την Ουκρανία πολιτικά και στρατιωτικά. Είχε δει προχθές και την προειδοποίηση του Βλ. Πούτιν προς τη Δύση στα Ελληνικά γραμμένη.
- Γιατί πρέπει να παρέχετε υποστήριξη στον Ζελένσκι κάθε τρεις μέρες; Σιγά την υπερδύναμη που είμαστε... Τι μπορεί να παίζει; Πού έχουμε μπλέξει άραγε;

Απελπισμένος
* ΤΗΝ τακτική του εξηγούσε στην παρέα ο κατά τα άλλα πολυμήχανος Λαρισαίος.
- Σήμερα μάλωναν στον δρόμο δύο γυναίκες... Πήγα λοιπόν κι εγώ δίπλα τους...
- Γιατί;
- Μήπως νομίσει ο κόσμος ότι τσακώνονται για μένα.

 

----

PAPALIAG.jpg* Η συζήτηση είχε ξεκινήσει πριν την εκδήλωση για την Ευρώπη που οργάνωσε ο Θ. Παπαλιάγκας. Στον καφέ που προηγήθηκε με τους εκτός Λαρίσης προσκεκλημένους του, στην πανευρωπαϊκή, μάλλον, πρωτεύουσα του καφέ.

 

PINAKIDA.jpg

* ΕΙΧΕ αναδειχθεί με σχόλιο στην εφημερίδα η επισήμανση του Ε.Ρ. και οι αρμόδιοι ανταποκρίθηκαν σύντομα, τοποθετώντας εμφανώς σχετική πινακίδα στην πλατεία του Σταθμού. Την πλατεία 23ης Οκτώβρη 1944, Ημέρα Απελευθέρωσης της Λάρισας, να θυμίζει το σημαντικό ιστορικό γεγονός. Εν καιρώ και το μνημείο, που υποσχέθηκε ο δήμαρχος, για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

 

KOILADA.jpg

* ΠΟΙΑ Κρήτη; Κοιλάδα και Μάνδρα, λέμε! Κατατρυπημένες οι πινακίδες από τις μπαλωθιές!

 

PROBATA.jpg

* ΒΟΥΚΟΛΙΚΗ σκηνή, έξω από την Αγιά. Στη μέση του δρόμου στεκόταν ο βοσκός, για να σταματήσει τα αυτοκίνητα, και προστάτευε ως κόρη οφθαλμού τα πρόβατα, που θα κοστίσουν «χρυσό», το Πάσχα.

 

PISINA.jpg

* Η πισίνα του τραπεζίτη, κυριολεκτικώς.

 

VOYNO.jpg

*ΥΣΤΕΡΑ από επίπονο διαλογισμό, τώρα με τις λιακάδες στην παραλία, κατάφερε να φέρει το σώμα του σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass