ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 17:11
* - ΣΤΟ Δημαρχείο με λένε τσιγγούνη, είπε στον Κ. Χατζηδάκη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, γυρεύοντας συμπαράσταση από τον υπουργό Οικονομικών. Δε θα λες τσιγγούνης, θα λες σφιχτός, συμβούλευσε εκείνος τον Αχιλλέα Κέλλα, ο οποίος γιορτάζει κιόλας σήμερα. Και τον παρηγόρησε κιόλας: Να ξέρεις, εγώ είμαι πιο σφιχτός. * - ΣΤΟ Δημαρχείο με λένε τσιγγούνη, είπε στον Κ. Χατζηδάκη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, γυρεύοντας συμπαράσταση από τον υπουργό Οικονομικών. Δε θα λες τσιγγούνης, θα λες σφιχτός, συμβούλευσε εκείνος τον Αχιλλέα Κέλλα, ο οποίος γιορτάζει κιόλας σήμερα. Και τον παρηγόρησε κιόλας: Να ξέρεις, εγώ είμαι πιο σφιχτός.

Αεροχείμαρρος
* ΜΕΧΡΙ και χθες δροσούλα, από αύριο όμως αρχίζει η ζεστούλα. Με συννεφιά πάντα, που κατά τα φαινόμενα σε δυο-τρεις μέρες θα μετατραπεί μάλλον σε συννεφόκαμα.
Ο υδράργυρος θα τριανταρίσει σίγουρα, ενδεχομένως να σκαρφαλώσει κι άλλο, το πάει για Μαϊούλιο...

Είναι ο «υποτροπικός αεροχείμαρρος» που ετοιμάζεται να ξεχυθεί.
***
* ΕΝ τω μεταξύ, η Λάρισα γιορτάζει τον πολιούχο της. Θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά και αργία μεσοβδόμαδα, η μέρα θα ευνοήσει και βόλτες και καφέδες και τσίπουρα.
Κι ύστερα, δυο ανάσες απ’ το Σαββατοκύριακο, με σχεδιασμούς ήδη για θαλάσσια μπάνια.
Στα τρίχρονα
* ΚΙ έφτασε ξανά στην περιοχή ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Τριαντόπουλος, προκειμένου να υποσχεθεί χρήματα και ενισχύσεις για τα σεισμόπληκτα στο Δαμάσι. Αντί μνημοσύνου; Μα έχουν περάσει τα τρίχρονα από το δραματικό συμβάν. Ναι, αλλά οι εκλογές βρίσκονται σιμά-κοντά.
Μεγαλόπνοο
* ΣΤΗ συνάντηση με τους υπουργούς που επισκέφθηκαν ενόψει εκλογών τα Φάρσαλα, ο δήμαρχος προσπέρασε πολύ εύκολα την προσφάτως ανακοινωθείσα εγκατάλειψη του έργου εκσυγχρονισμού του δρόμου προς τη Λάρισα και έθεσε τη μεγαλεπήβολη ιδέα για σύνδεση των Φαρσάλων με τον χιλιοτραγουδισμένο τις τελευταίες ημέρες αυτοκινητόδρομο Ε-65, για να ξεφύγουν, λέει, τα Φάρσαλα από την απομόνωση, να συνδεθεί ο Ε-65 με τον ΠΑΘΕ στις Μικροθήβες.
***
* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγαλόπνοο σχέδιο, που δε θα ωφελήσει μόνο τα Φάρσαλα, αλλά και τον Βόλο και τη διασύνδεσή του με Καρδίτσα - Τρίκαλα και εν γένει με τη Δυτική Ελλάδα, ακόμη και την Ηγουμενίτσα, κάποιο όφελος θα έχει και η Λάρισα.
Όλοι μέσω Φαρσάλων, «Μικρό χωριό, αλλά κόμβος...», που έλεγε και ο μέγας Λογοθετίδης στην παλιά ταινία για τη Θυμαριά.
(Εν τω μεταξύ, εδώ δε φτιάχνουν μια γέφυρα, αυτή που έπεσε από την πλημμύρα στην Αμπελιά, θα κάνουν ολόκληρο τον δρόμο;).
Εμποδίζουν
* ΕΜΒΟΛΙΜΗ αγωνιστική σήμερα στο ποδόσφαιρο με κρίσιμα ματς κι η συζήτηση εξελισσόταν από χθες μεταξύ των Λαρισαίων.
- Αν Ολυμπιακός κερδίσει την ΑΕΚ, θα της στερήσει το Πρωτάθλημα.
- Και τι, να της το δώσει το ματς στην έδρα του;
- Μα και πέρυσι, πάλι στην προτελευταία αγωνιστική των πλέι οφ, κέρδισε τον ΠΑΟ στο «Καραϊσκάκης» και μπλόκαρε τους πράσινους. Σημαίνει ότι χάρισε το Πρωτάθλημα στην ΑΕΚ;
***
* ΑΛΛΑ κι ο Άρης θα επιδιώξει να κερδίσει τον ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική μόνο και μόνο για να μην πάρουν λέει εκείνοι το Πρωτάθλημα. Παρότι Θεσσαλονικείς, δεν έχει αστεία μεταξύ τους. Είναι, άλλωστε, γνωστό το παλιό με τον Παοκτσή να αγορεύει.
- Οι 11 θεοί του Ολύμπου...
- Φιλαράκι, 12 ήταν οι θεοί του Ολύμπου.
- Σωστά. Ήταν, όπως το λες. Ξέχνα, όμως, τον Άρη, δεν υπάρχει Άρης.
Από ψηλά
* ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΕΣ με ζευγάρια στη Λάρισα.
- Ο άλλος έβαλε drone στον γάμο του. Για να δει και από ψηλά τι χαζομάρα έκανε.
***
* - ΕΙΣΑΙ παντρεμένη;
- Ναι.
- Με πολιτικό ή με θρησκευτικό;
- Με βλάκα.
***
* - ΤΟ πρωί μου είπε με αγαπάει και το μεσημέρι έκανε φασολάκια, τι κάνω λάθος;
Αποψίλωση
* «ΣΤΙΣ μέρες μας που με τόσα σύγχρονα μέσα δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε ακόμη και στα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα, οι παραδοσιακές μορφές διαχείρισης που επί αιώνες ακολουθούσαν οι τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου, ακόμη και στις μικρές νησίδες, αποτελούν αντικείμενο διεθνούς επιστημονικής έρευνας ανεκτίμητης αξίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», εκτιμούν από την οργάνωση «Αρχιπέλαγος», που εκπονούν μελέτη στην περιοχή, σε συνεργασία με μεγάλο πανεπιστήμιο του Καναδά.
***
* ΚΑΙ το συμπέρασμα είναι οικτρό και ενδεικτικό συνάμα της καταστροφής που συντελείται.
Ο λόγος για δεκάδες νησίδες του νότιου και ανατολικού Αιγαίου, όπου πλέον μετά βίας επιβιώνουν λίγοι θάμνοι.
Σ’ αυτά τα μικρά νησιά, όμως, λειτούργησαν κοινωνίες με απόλυτη αυτάρκεια επί χιλιάδες χρόνια. Με τις σοφές, όπως αποδεικνύεται, πρακτικές τους.
Μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες οι μικρές νησίδες όχι μόνο κατοικούνταν, αλλά παρήγαγαν εκεί και εμπορευόντουσαν τυροκομικά προϊόντα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, όπως η φάβα, ενώ στις μέρες μας όχι μόνο δεν υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, αλλά επέρχεται η ολική καταστροφή τους.
***
* ΜΕ την κακοδιαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε πολλές από αυτές τις νησίδες έχουν εγκατασταθεί αιγοπρόβατα, μάλλον εγκαταλελειμμένα, καθότι η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, τα οποία, όμως, προσμετρώνται για να λαμβάνονται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο που εντοπίζονται εκεί δεκάδες νεκρά ζώα, λόγω αφυδάτωσης ή ασιτίας, αλλά κυρίως διότι έτσι προκαλείται και η ερημοποίηση και μη αναστρέψιμη διάβρωση των μικρών νησιών.
Όταν εξαφανιστούν οι θάμνοι λόγω της υπερβόσκησης, σταματάει και η κατακράτηση της νυχτερινής υγρασίας, πρόκειται για το λεγόμενο αγιάζι.
Τα λίγα εκατοστά του επιφανειακού παραγωγικού χώματος διαβρώνονται και αυτό καταλήγει στη θάλασσα. Απομένουν οι βράχοι όπου τίποτα δεν μπορεί πλέον να φυτρώσει.
(Απλώς φυτρώνουν μεσοπέλαγα βραχονησίδες).
Για 18 κοπέλες
* ΝΑΙ, 3 Γαλλίδες, 2 Γερμανίδες, 2 Ιταλίδες και 1 Αγγλίδα συνελήφθησαν και απελαύνονται από τη χώρα, καθώς θεωρήθηκαν επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη. Συμμετείχαν στην κατάληψη της Νομικής υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη. Μαζί τους και 10 Ελληνίδες, οι οποίες φυσικά και δε θα απελαθούν, αλλά και δέκα νεαροί, φοιτητές σχεδόν όλοι τους. Αυτοί, λοιπόν, αποτελούσαν κίνδυνο για το καθεστώς που κινητοποιήθηκε αστραπιαία και έδρασε αποτελεσματικά.
***
* ΤΟ αναφέρουν, άλλωστε, με καμάρι στην επίσημη ανακοίνωση: Η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο επιχειρησιακό σκέλος συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, της Ο.Π.Κ.Ε. και της ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.
Ποια δουλειά...
* ΣΤΑ προβλήματα της καθημερινότητας οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Πολύ νυσταγμένος για να πάω στη δουλειά σήμερα, αλλά και πολύ φτωχός για να μην πάω.
***
* - ΟΤΑΝ σε αγγελία διαβάζω «μισθός ικανοποιητικός», πάντα αναρωτιέμαι αν είναι ικανοποιητικός γι’ αυτόν που θα τον δώσει ή για κείνον που θα τον πάρει.
***
* - ΝΟΜΙΖΩ ότι χρειάζομαι περίπου 42 χρόνια διακοπές.
Γραμματοσειρά
* ΜΕ τις εξελίξεις που προκύπτουν τώρα απ’ τα Σκόπια, το Βατράχι ανασύρει προ πενταετίας δημοσίευμά του: Σημαντική δήλωση σχετικά με τον Μακεδονικό έκανε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε να αλλάξει τη γραμματοσειρά στη συμφωνία των Πρεσπών, μόλις το κόμμα του γίνει κυβέρνηση.
***
* ΜΙΛΩΝΤΑΣ σε προεκλογική εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμείλικτος, τονίζοντας ότι η γραμματοσειρά της συμφωνίας επιλέχθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε θα αφήσει έτσι τη συμφωνία που έκανε ο κύριος Τσίπρας. Θα απαιτήσουμε από την επόμενη κιόλας μέρα να αλλάξει η γραμματοσειρά της συμφωνίας», είπε. «Έχω ήδη δώσει εντολή στους γραφίστες του κόμματος να επιλέξουν από το Word μια εθνικά υπερήφανη γραμματοσειρά, δείχνοντας έτσι στους εταίρους μας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει με τα εθνικά θέματα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο. (Κι η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει...).
Athens-Атхена
* ΤΗ Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποδέχθηκε ποτέ ο εθνικά υπερήφανος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Κι έτσι δεν άλλαξε τις πινακίδες στους δρόμους που οδηγούν στη γειτονική χώρα. Ποια Βόρεια Μακεδονία... Προς Σκόπια η ένδειξή τους.
Και προφανώς υπήρξε η κουτοπόνηρη δικαιολογία απέναντι σε όποια διαμαρτυρία. «Μα βρε παιδιά, την πόλη των Σκοπίων αναφέρουν οι πινακίδες, δείχνουν την κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα του κράτους...». Ίσως γι’ αυτό κι οι γείτονες ανταπέδωσαν τα ίσα. Στους δικούς τους δρόμους οι πινακίδες προς Ελλάδα γράφουν, επίσης, την πρωτεύουσα. Προς Αθήνα.
***
* Η μεγάλη διαφορά στους δρόμους των δύο γειτονικών χωρών είναι ότι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν προμηθεύονται βενζίνη στη μεν Ελλάδα με 1,98 ευρώ το λίτρο, στη δε Β. Μακεδονία με 85 δηνάρια, ήτοι 1.38 ευρώ. (Μόνο τόσο, οι πτωχοί... Ενώ οι Έλληνες, πολύ λαρτζ).
Στην Κοίτη
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ τη Μ. Εβδομάδα η υπογραφή του Δήμου με τον εργολάβο που θα διαμορφώσει την Κοίτη του Πηνειού, στο κομμάτι από το γήπεδο των Αμπελοκήπων μέχρι κάτω από τα παλιά Σφαγεία, στον κόμβο Νέας Σμύρνης.
Ευκαιρία επισημαίνει ο Ε.Ρ. να γίνει κάτι και για τη συντήρηση των παλιότερων χωμάτινων διαδρόμων.
Οι οποίοι έχουν φθορές, υπάρχουν λακκούβες από τις οποίες κινδυνεύουν να τραυματιστούν οι ασκούμενοι. Ειδικά, μετά την περσινή πλημμύρα.
Πιο προβληματικό είναι το κομμάτι κάτω από τη γέφυρα της οδού Αθηνάς μέχρι το παρκάκι της οδού Κραννώνος. Το κόστος δείχνει να είναι μικρό, αλλά το όφελος μεγάλο.  
Για να βλέπουν
* ΤΗ συζήτηση που είχαν ένας Γάλλος, ένας Εγγλέζος και ένας Έλληνας για τις στάσεις που προτιμούν στο σεξ, διηγείται ο Γ.Χ.
Ο Γάλλος έλεγε ότι προτιμά να είναι από πάνω, γιατί τότε βλέπει τα
όμορφά της μάτια.
Ο Εγγλέζος ότι προτιμά να είναι από κάτω για να βλέπει τα όμορφα στήθη της.
Κι ο Έλληνας είπε ότι προτιμά να βρίσκεται πίσω της.
- Καλά, και τι βλέπεις;
- Ανάλογα κάθε φορά.... Χθες φερειπείν είδα «Τσάμπιονς Λιγκ».

 

----------------------

TERZ.jpg* Ο παπα-Χρήστος επί το έργον, ναι, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τερζούδης, με τα γυαλάκια του και τον προσήκοντα σεβασμό στη στιγμή, πάντρεψε ζευγάρι Λαρισαίων στην αίθουσα του «Circus».

 

 

PINAKIDA.jpg* Η πινακίδα βρίσκεται στην κοίτη του Πηνειού, μία από αρκετές ίδιες που τοποθετήθηκαν λόγω των έργων στην πεζογέφυρα του Αλκαζάρ. Κι ο Ε.Ρ. εκνευρίστηκε με την προχειρότητα στην αναγραφή της ώρας. Διότι δεν μπορεί να αναγράφεται 16.00, με το 24ωρο σύστημα, και να προστίθεται και το μ.μ., μετά μεσημβρίαν δηλαδή, με το 12ωρο σύστημα. (Ευτυχώς έδρασε το σπρέι κάνοντας το λάθος δυσδιάκριτο).

 

 

KLEIDIA.jpg

* ΟΧΙ μόνο κυκλοφορεί με τέτοια αρμαθιά, αλλά την έχασε κιόλας, χθες. Τελικά, με δημοσιογραφική βοήθεια, βρέθηκε ο κλειδοκράτορας των Φαρσάλων, τα παρέλαβε κι έτσι δεν έμειναν ορφανές πενήντα κλειδαρότρυπες.

 

 

SHMAIA.jpg* ΣΗΜΑΙΑ ιστορική, της Επαναστάσεως του 1821, η σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Κυματίζει αγέρωχη σε μπαλκόνι διαμερίσματος στη Λάρισα και ας μην είναι κάποια εθνική επέτειος που αποτελεί ευκαιρία για να υψωθούν οι ελληνικές σημαίες...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass