Με απλή αναλογική;

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2014 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:30

 

* ΠΛΗΘΟΣ τα σενάρια για το τι θα πράξει ο Α. Σαμαράς ενόψει της τρίτης και κρισιμότερης όλων Προεδρικής ψηφοφορίας. Τα κουκιά δεν βγαίνουν δίχως να αναλάβει θεαματική πρωτοβουλία. Σήμερα Κυριακή το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ποιος ξέρει τι θα πει. Ίσως ακόμη να μην έχει καταλήξει κι ο ίδιος.

Θ’ αλλάξει υποψήφιο Πρόεδρο; Θ’ αλλάξει πρωθυπουργό με μια διαφορετική κυβέρνηση; Θα καταργήσει την τρίτη ψηφοφορία πηγαίνοντας κατευθείαν σε εκλογές; Αυτά και άλλα συζητούνται και στη Λάρισα, εν αναμονή του διαγγέλματος.

* * *

* ΙΔΟΥ κι ένα ακραίο πλην όμως δοκιμασμένο και λίαν αποτελεσματικό σχέδιο. Να ανακοινώσει ο Α. Σαμαράς την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Πακέτο με εκλογή Προέδρου, κάλπες το 2015 και συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό με την απλή αναλογική δεν μπορούν να το αρνηθούν ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Μπορούν έτσι να βγάλουν Πρόεδρο. Αλλά ούτε κι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταψηφίσει μετά το εκλογικό σύστημα που διεκδικεί μονίμως. Κι έτσι, με πάνω από 200 ψήφους στη Βουλή, η απλή αναλογική θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές κι όχι τις μεθεπόμενες. Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κοιτάζει την αυτοδυναμία με το κιάλι, δεν θα υπάρχει μπόνους 50 εδρών, μάλλον οι αντίπαλοί του θα φτιάξουν κυβέρνηση συνασπιζόμενοι. Όλα τα μικρά κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή, χαμός θα γίνει. Έχει και παρενέργειες το σχέδιο, με βασικότερη την αδύναμη κυβέρνηση. Αποκλείει όμως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

* * *

* ΑΛΛΩΣΤΕ κάτι παρόμοιο με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος είχε λανσάρει το 1989 ο Α. Παπανδρέου. Κι έφτασε ο Κ. Μητσοτάκης με 48,5 % να παίρνει μόλις 150 έδρες, να μην μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση.

Έτσι, τα κόμματα που δεκαετίες στηρίχτηκαν στα δωράκια του εκλογικού τους νόμου για να κυβερνούν, τώρα μπορεί να τα καταργήσουν για να συνεχίσουν στο γκουβέρνο. Δύσκολο να το σκεφτούν δεν ήταν.

 Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass